icon

Ako ste sa vysporiadali s tým, že vaše dieťatko je postihnuté?

lusianda
17. jún 2021

Ahojte maminy,chcem sa vyžalovať a podeliť o svoju bolesť. Možno sa tu nájde nejaká spriaznená duša, čo rieši aktuálne niečo podobné. Mám 20mesačného synčeka, u ktorého máme podozrenie na autizmus. Veľmi som z toho smutná a čím ďalej, tým viac ma to trápi. Do roka sa vyvíjal v norme, ani by ma nenapadlo, že budeme také niečo riešiť. Vidim, že mentálne zaostáva vo vyvoji, aj napriek tomu, ze v niecom je sikovnejsi ako jeho rovesnici. Kazdy den sa trapim a mam vycitky, ze som mu mozno ja uskodila v tehotenstve, tym ze som stresovala. Mala som strasne tehotenstvo. Prekonala som cierny kasel, opakovne krvacnie, serklaz kvoli skracujucemu krcku, podozrenie na odtok plodovej vody. Neviem sa zbavit pocitu viny za jeho postihnutie. Bojim sa o neho velmi. Je to moje vytuzene dietatko. Mam pocit, ze s s tym nikdy nevyrovnam, ze som mi to vsetko mozno ja sposobila. Da sa to nejako? Ako to zvladate?

lenka9g
17. jún 2021

@lusianda v 20m je ešte dosť skoro na takého diagnózy nemyslíš ?

pininka1
17. jún 2021

@lusianda ak skutocne pojde o autizmus, co este vobec nieje iste, ty si mu nemohla nijako uskodit, je to vyvojova chyba, zial sa s tym narodil. Ale este je skoro na akekolvek sudy, je prilis maly. Ja pracujem s autistami a su neskutocne rozdielni. Nelutuj sa a sup niekde do centra vcasnej intervencie. Po mojej skusenosti viem.ze detsky lekari casto nerobia nic, aj ked musia vidiet ze to nieje ok..

leuchtturm
17. jún 2021

Co z toho zoznamu tazkosti v tehotenstve si si zapricinila sama? Keby si pila alkohol alebo sa vystavovala inym teratogenom, mozes si robit vycitky.

simoncik
17. jún 2021

@lusianda no su aj horsie postihnutia. Teda pokial to nie je silna forma. Aj moja ma autisticke spravanie. Ma uz 12.je svojska ale vekom sa to aj upravuje k lepsiemu. Netusim co to ovplyvnuje. Mylim ze he zbytocne sa onvinovat. Lubit ho budete aj napriek tomu. Su to sikovne deti. Kazde inac a v inom vynika. Nepochopia uplne banalne veci a ine pre mna napriklad zlozitejsie pochopia ani neviete ako. Celkovo ich spravanie a vsetko je svojim sposobom nieco co vam dokaze vela dat. A nikdy som ju nebrala inac. Vzdy ako vsetky mojee deti. Netreba ich vychovavat inac. Teda pokial je to fakt nie vi velmi vaznej poruche uz

lusianda
autor
17. jún 2021

@pininka1 ved prave ze uz sme boli. Jasne, ze v tomto veki je skoro na dg. Ale chcem mu pomoct, co najviac. Chodime aj na logopediu, aj na terapie. Syncek pomaly napreduje, uz sa mu aj rozvazuje jazycek, no prave aj na tej reci je to vidiet. On ma dost echolalii, a nerozumie poriadne vyznamu slov. Nepozera na nas, ked chce nieco povedat. Rozprava si sam pre seba. Nevie ani pokrutit hlavou, ano, nie. Snazim sa s nim hrat, rozvijat ho, len je to narocne ho nejako zaujat. Mna trapi velmi, ze sa s tym neviem vyrovnat...

pininka1
17. jún 2021

@lusianda vela rodicov sa s tym nevyrovna nikdy, musis sa teraz nastavit ako pomoct syncekovi co najviac, u autiatov.vedia byt velke pokroky a ozaj je super ked sa zacne cim skor. Uplne inak sa pracuje s malym dietatom ako ked pride 7 rocne. Drzim ti prsty a neobvinuj sa.

bagre
17. jún 2021

neobviňuj sa, veď to čo si prežila v tehotenstve si nezavinila ty, a trápila a stresovala si sa práve preto že ako si napísala je to vytúžené dieťatko... a ani nad tým sa netráp, že to nevieš len tak spracovať

anna12399
17. jún 2021

@lusianda máte potvrdené že je autista ? Môj syn v 2 rokoch nevedel povedať ani slovo rozumel všetkému ale nerozprával aj teraz si rozpráva sám pre seba keď je velmy zaujatý tvári sa že má nepočuje . Išli sme na logopediu a jej záver bol že je úplne zdravý chlapec len je proste lenivý . Teraz má 2apol roka a už je to lepšie my sme naňho prestali tlačiť a chlapec sa viac snaží . Chcem tým povedať len to aby si sa nebála mozno len ešte nieje pripravený

pininka1
17. jún 2021

@anna12399 ak su uz teraz pritomne caste echolalie, tak to nieje akoze iba nerozprava, to uz je o inom. Zial je to tak,ze u niektorych deti je to jasne velmi skoro.

lusianda
autor
17. jún 2021

@anna12399 ďakujem za povzbudenie. No veď by som sa nestresovala, keby islo len o reč. Mam kopu kamošiek, čo im deti v 2 rokoch ani necekli, ale ide hlavne o tu komunikaciu a interakciu s okolím, zdielanie pozornosti a ine veci. A takisto to porozumenie je dolezite on nerozumie, aj ked uz nieco rozprava...😐

alantroj
17. jún 2021

Hlavne sa neobvinuj. Tvoj stres bol opodstatneny, ale nebudem ti klamat. Mohol mat vplyv na vyvoj dietata. Kedysi davno ked som citala za co boli nominacie na nobelovu cenu, bol aj autizmus. A tam bol vedec co zistil ze velky stres moze zmenit vyvoj mozgovych drah a teda sposobit autizmus. Len to by musel byt aj moj syn, lebo jasom mala tiez strasne tehotenstvo. Ak mas akoby depresivne nalady, mne velmi pomohla literatura na osobny rozvoj. Hlavne Eckhart Tole. Zacala som inak vnimat co sa mi deje v zivote. Urcite si a budes skvela mama. Hlavu hore. Syncek ta potrebuje a urcite aj lubi

ankare
17. jún 2021

Určite si mu nijak neublížila, vďaka Tebe je tu. ♥️ Si hrdinka,že si to všetko zvládla a s láskou sa 24hodin denne starás o svoje poklady. Si úžasná Maminka! Veľa zdravia prajem!

lusianda
autor
17. jún 2021

@alantroj ďakujem. Viem o tom, lebo aj ja som si to čítala, preto ma to tak veľmi trápi. No už to bohužiaľ nezmením. Aj keby o tom viem skôr, neviem či by som dokázala nestresovať, pri tom vsetkom. Skor ma mrzi, ze mozno som mohla vyhladat nejakeho psychiatra a mozno lieky by mi pomohli. Asi by to bolo mensie zlo ako ten stres...

lusianda
autor
17. jún 2021

@ankare ďakujem za krásne slová...😘

alantroj
17. jún 2021

@lusianda vies tie problemy s babatkom mohli dopadnut ovela horsie..,ja som mala tiez skrateny krcok, otvaranie, vcestnu placentu, hrozil mi porod 700g babatka. Takze ten stres viem pochopit. Dala si zivot uzasnemu stvoreniu. Deti si vyberaju rodicov. On si vybral teba. Vie preco.

janulla1
Autor odpoveď zmazal
lusianda
autor
17. jún 2021

@alantroj ďakujem. No mne hrozil od zaciatku tehotenstva opakovane potrat, v 22.tyzdni som mala krcok ako pred porodom, v poslednej chvili mi robili serklaz, povedali mi, ze az by to bolo o deň neskôr, už by som o neho prišla. No celé zle. A to som ešte nespomenula tie geneticke testy, kde mi vyslo riziko na Downa 1:9. Ja uz si myslim niekedy, ze ma niekto preklial, ze to bolo vsetko zle...😐

777januska777
17. jún 2021

@lusianda no tehotenstvo bolo možno zle, ale dopadlo uspesne máš dieťatko (nie každý to môže povedat). Plus možno ak aj ma autizmus to predsa ešte nemusí byť ta ťažšia forma, ludia s ľahším autizmom napriklad dokážu fungovať normálne s nejakými obmedzeniami. V dnešnej dobe je toľko možností ako pomáhať takýmto deťom a ako ich život zlepšiť. Ono sa to možno ľahko hovorí, ale vážne to nie je koniec sveta. Zivot sa nekončí a sama uvidíš čo úžasné veci cez tvojho syna zaziješ.

andrejka1974
17. jún 2021

@lusianda urcite si nicnesposobila ddti sa z autizmom narodia a na diagnozu je este skoro su deti ktore rozpravaju neskor a casom si rada ze na chvilku stichnu neboj sa vsetko bude ok a aj keby nahodou bol ma milovanu mami u cohobude milovat ci bude taky alebo taky mam doma autistku a vermi mame ju radi rovnako ako jej dalsi h 4 surodencov

slovakboy
17. jún 2021

@lusianda hovor si že to bude všetko dobré že to zvládnete spoločne. Ten pocit že ťa niekto preklikal je znakom strachu a veľkej bolesti. Poznám to. Neboj sa. A domnelé prekliatie odmietni takto: Áno si tu, ale odmietam ťa. Chod preč. Povedz to nahlas. Dôveruj že to bude dobré. Prekliať môže zlá myšlienka ale nie Boh. Myšlienky prichádzajú aj odchádzajú, Život je silný a robí všetko pre tvoje dobro. Aj keby bol syn iný a váš život sa tým zmení tak sa iba zmení. Nebude to tragédia. Viem že ti chodia zle scenáre po rozume no nemysli na budúcnosť ani na minulosť. Nepomáha to. Ak už na budúcnosť tak Nastav svoju myseľ na to pozitívne na to čo chceš aby bolo. Nemysli na to čo nechceš aby bolo ale na to čo chceš aby bolo. A doveruj. Každý príbeh aj autisu je iný. Sustred sa na ten svoj a na tie pozitívne príbehy.

ludinka
18. jún 2021

@lusianda ja som bola v tomto veku nášho syna tiež presvedčená o autizme, tak isto nič nerozumel, mal svoju hatlaninu, všetko staval na seba.....a má nakoniec len disfaziu
A to že máš výčitky nie je na mieste, vôbec zato nemôžeš, každé dieťa je ine