icon

Ako zistiť krvnú skupinu dieťaťa?

pe_mi
4. júl 2025

Ahojte,
Mám mladšiu dcéru,ktorej pri narodení neurobili rozbor krvi, teda spravnejšie povedané, nemá nikde v zdravotnej karte krvnú skupinu uvedenú
V kolónke krvná skupina má uvedené nevyšetrená
Ono sa to už nerobí automaticky?
Keď chcem zistiť krvnú skupinu, poviem pediatričke?platí sa za to?
Starší syn 11 rokov , má krv vyšetrenú, aj zapísanú v zdravotnej karte.

Strana
z2
vahcaac
4. júl 2025

Záleží, podľa mňa na Slovensku ti to pediatrička nebude mať problém urobiť. Ako samoplatca samozrejme. Ja mám pre syna obvodného v zahraničí, tam by mi to iba pre moju potrebu neurobili, nato je lekár aby hodnotil čo je a čo nie je potrebné a deti sa tam nepichaju len tak.

andreakotesova
4. júl 2025

Dcéra mala zapísanú hneď v pôrodnici, syn nie. Raz brala pediatricka synovi krv (preventivka), tak som ju požiadala, či by ju rovno nemohla dať vyšetriť aj na zistenie krvnej skupiny. Nemala s tým problém. A neplatila som za to nič.

jana005
4. júl 2025

@pe_mi keďže si negatívna, tak dieťaťu mali vyšetriť krvnú skupinu, aby vedeli, či ti treba pichnúť rhegu alebo nie.
Ja na tvojom mieste by som skôr riešila, či ti bola pichnuta injekcia, keďže ak tvoje dieťa bolo pozitívne, tak pri ďalšom tehotenstve by to mohol byť problém.

pe_mi
autor
4. júl 2025
@jana005

@pe_mi keďže si negatívna, tak dieťaťu mali vyšetriť krvnú skupinu, aby vedeli, či ti treba pichnúť rhegu alebo nie.
Ja na tvojom mieste by som skôr riešila, či ti bola pichnuta injekcia, keďže ak tvoje dieťa bolo pozitívne, tak pri ďalšom tehotenstve by to mohol byť problém.

@jana005 mne pichali injekciu pri oboch pôrodoch,povedali ,že to sa automaticky každej Rh- matke,netuším , či je to tak
Ďalšie tehotenstvo nie je možné u mňa a ani by sme neplanovali už tretie

iwesska
4. júl 2025
@pe_mi

@petronela1985 ale robilo sa to roky predtým?ja som nežiadala u syna ,ktorý má 11 rokov a hneď mal zapísané v karte.. a dcera aj syn prekonali žltačku, boli obaja pod lampou..a syn má a mladšia nie?

@pe_mi Moja ma 11r a uz vtedy ju nevysetrovali. Starsi este ma vysetrenu,jej KS nevieme. Obe deti mali zltacku,vraj to suvisi s KS matky. Ale tak nikto jej krv nevysetroval.

jana005
4. júl 2025
@pe_mi

@jana005 mne pichali injekciu pri oboch pôrodoch,povedali ,že to sa automaticky každej Rh- matke,netuším , či je to tak
Ďalšie tehotenstvo nie je možné u mňa a ani by sme neplanovali už tretie

@pe_mi tak to sa čudujem, že ti tak povedali.
Lebo je to hlúposť.
Ak má dieťa negatívny faktor ako ty, tak je to zbytočné pichať, keďže tam nič nehrozí.
Preto sa dieťaťu pri negatívnej matke zisťuje faktor.
Ja mám za sebou štyri tehotenstva, tri deti pozitívne, jedno negatívne.
Pri negatívnom faktore mi nič nepichali.

pe_mi
autor
4. júl 2025
@jana005

@pe_mi tak to sa čudujem, že ti tak povedali.
Lebo je to hlúposť.
Ak má dieťa negatívny faktor ako ty, tak je to zbytočné pichať, keďže tam nič nehrozí.
Preto sa dieťaťu pri negatívnej matke zisťuje faktor.
Ja mám za sebou štyri tehotenstva, tri deti pozitívne, jedno negatívne.
Pri negatívnom faktore mi nič nepichali.

@jana005 tak potom je predpoklad , že má dcéra tiež +faktor, keďže pichali mi aj pri nej, syn má B Rh+

pe_mi
autor
4. júl 2025

Keď zistím krvnú skupinu,napíšem sem.celkom má to zaujíma, čo dcére nakoniec vyjde

13uzivatelka11
4. júl 2025

Mne sestrička hovorila že tie odbery čo sa robia hneď po narodení môžu byť aj tak nepresné, že tam môžu byť ešte nejaké pozostatky zo mňa aj týždeň.
Ale ja by som dieťa nestresovala odberom krvi len pre nejaké info..

pe_mi
autor
4. júl 2025
@13uzivatelka11

Mne sestrička hovorila že tie odbery čo sa robia hneď po narodení môžu byť aj tak nepresné, že tam môžu byť ešte nejaké pozostatky zo mňa aj týždeň.
Ale ja by som dieťa nestresovala odberom krvi len pre nejaké info..

@13uzivatelka11 popri odbere na prehliadke jej to dám pichnúť.ked bude priležitosť
Nie že cielene len preto.

kiki68
4. júl 2025
@pe_mi

@jana005 tak potom je predpoklad , že má dcéra tiež +faktor, keďže pichali mi aj pri nej, syn má B Rh+

@pe_mi niekde to bude, urcite to museli spravit aj kvoli dietatu. Robia to priamo v nemocke hned ako sa dieta narodi, odoberu krv z paty. Az potom sa odobera ta z paty na tie geneticke ochorenia Ja som tiez povedala,ze u mna uz tretie skrz vek nebude, ale ze to musia pichnut nejak zo zakona. Keby nepichnu rhophylac, mohla by som ich neskor zalovat a pod. Takze to pichli a mne hned povedali skupinu. Keby je dcera neg tak nemusia pichat profylaxiu. Tiez vraj toto moze byt dovod zltacky u dietata, ak je Rh inkompatibilita. Podla mna to bude niekde dobre zasite a je to iba v dokumentacii, co na nemocka pre seba

jana005
4. júl 2025
@pe_mi

Keď zistím krvnú skupinu,napíšem sem.celkom má to zaujíma, čo dcére nakoniec vyjde

@pe_mi keďže ti pichali injekciu, tak dcérami je podľa mňa pozitívna.
Lebo neverím, že len tak by ti ju pichli.
Mne keď ju išli dávať, tak sestrička, že teraz vám idem pichnúť veľmi drahú injekciu 😁
A vieme, aké je naše zdravotníctvo, šetria, kde sa dá.
Čiže pochybujem, že by ti ju pichli bez toho, aby vedeli krvnú skupinu, teda vlastne faktor dieťaťa.
Len už to len asi zabudli napísať do správy.

temperity
4. júl 2025

Mna to tiez zaujimalo zo zvedavosti, lebo ja aj manzel sme obaja B+ tak ci maju deti B+ ci 0.
Prisli sme k pediatricke, vypisala som ziadost, podpisala, odobrali krv, prisiel mail s uhradou, zaplatila som prevodom a do 3 tyzdnov prisli vysledky na mail.

katesocka
4. júl 2025

Ja mám 0+, obidvom deťom zisťovali po pôrode, 2 roky a 6 rokov.

zuzanockamt
4. júl 2025

Obidvom deťom zisťovali hneď po pôrode krvnú skupinu. Mali to hneď na kartičke na postieľke. Vekový rozdiel 10 rokov, starší už pokročilý puberťák. Ja som Rh+. Takže očividne to v niektorých pôrodniciach robia automaticky.

Strana
z2