Atopický ekzém, už som zúfala
Ahojte. Maly je atopik. Chytil to v troch mesiacoch na licko a neskor sa mu to vyhadzalo na cele telo. Teraz ma rok a ma to "len" na nohach, ale v hroznom stave :(. Robili mu testy, alergiu na mlieko nema. Stravu ma uplne zakladnu, nic drazdive ani alergicke nedavam. Pije nutrilon ha. Uz sme vyskusali vsetko mozne ale nic nezabera. Skrabe si to uplne do krvi. Ked mu to natriem hormonalnou mastou sa mu to za 2 dni uplne strati, potom premastujem aj 10x za den ale vydrzi tak max 4 dni a na piaty uz je to znova hrozne, rozskrabane, krvave, maly nespi celu noc co sa zurivo skriabe a place. Uz som zufala, neviem co robit, nechcem mu to mazat furt tym hormonalnym ale ine nezabera a ked vidim ako trpi tak mi ho je luto :(. Prosim, poradte....
keď bol môj mladší ešte maličký tiež ma dr. strašila, že má atop. ekzém, presne stále na líčku sa mu o vyhodilo, v lete bol stále problém s potničkamia - alebo čo to bolo, tak v podstate má i teraz citlivejšiu pokožku - hlavne na slnko ale čo som chcela povedať - nedávala som mu na líčko žiadne tie ich maste plné chémie, namazala som líčkou obyčajnou modrou indulonou aby nebolo suché a pravidelne som mu dávala probiotiká - neviem už ako sa volali, bol to taký prášok čo sa rozrobil s vodou . A jasné trošku sme dávali pozor na stravu - sledovala som čo mu robí zle - resp. boli to skôr kombinácie jedla cez deň. Takže za mńa probiotiká isto neublížia, môžu len pomôcť a sledovať stravu čo mu robí zle.
Ahoj, naša dcérka mala v podstate od narodenia ekzém na líci, takisto škrabanie sa, hlavne v noci, musela som jej držať ruky, aby sa v spánku nedoskrabala, ako sme z jej okolia odstránili chémiu, ekzém sa do 2 mesiacov vytratil, najskôr som začala prať v domácom prášku s eko avivazou ( pozri výrobky attitude), potom som vymenila plienky za eko ( u nás sa osvedčili Naty) a kupem iba v čistej vode, my s mužom sme sa začali umývať prírodným mydlom a upratujem tiež šetrnejšie, ešte kúpeľňu sa mi nepodarilo nejak doriešiť, tu zatiaľ umývam tradičnými prostriedkami... Držím veľmi palce a tiež tieto detičky by sa nemali prehrievať, lebo im to zhoršuje pocit svrbenia, tak v spálni sa snažíme držať teplotu čo najnižšie a určite treba probiotiká
Ešte dodam, že mne veľa pomohli rady z tej skupiny svet Non toxic, a riady umývam tiež eko prostriedkom
Ahoj, u nás zaberá sprchový šampón Lactovit a natierame len levanduľovým olejom, ale z domácej výroby. A dcéra úplne vysadila kakao, čokoládu.
@vlasulka Ahoj. Tiez sme malu natierali kortikoidmi/antimykotika/antibiotika, ktore docasne pomahali a ekzem sa vzdy po vysadeni do tyzdna vratil. Potom som sa nastvala a zmenila koznu lekarku (dermason Mudr. Federicova), ktora predpisala krem Avene plus nejake zarabane maste z lekarne a do tyzdna bolo nadobro po ekzeme.
Ekzem moze spustat hocico, strava, kozmetika, pracie prasky, alergeny v zivotnom prostredi, alebo skrizene kombinacie. Tazko vypatrat alergen vylucovacou metodou.... Treba sa drzat nontoxic stravy a kozmetiky, co najmenej chemie a umelin.
@vlasulka aj také bežné pranie má na toto veľký vplyv, čo používaš, koľko toho dávkuješ? Pridaj sa k nám do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/9636/ keď raz vyskúšaš a začneš používať už nikdy prášok z obchodu nebudeš chcieť. Pre deti a bábätká mimoriadne šetrná 100% prírodná kozmetika a celkovo všetko vhodné pre atopikov, problematickú kožu, tiež ČOV....
Ahoj @vlasulka. U nás čerstvo bojujeme s AE. Od narodenia (teraz máme 16 mes.) mal nejaký vysyp, raz trup, raz ruky, nohy. Počas kojenia som si dávala pozor na stravu. Dnes má syn 16 mesiacov, ekzém na predkoleniach, ešte pred 3 týždňami hrozne krvavý, vystupujúci, miestami mokvavy. Základ je prísť na spúšťač....ale to isto vieš, že to nie je jednoduché. Spúšťač hľadám už 16 mesiacov a ešte sa mi to nepodarilo úplne. Dokonca sa mi zda ze si XY mesiacov myslím a vidím, že ťa potravina x nám vyhovuje a iný deň mu ju dám a ekzém sa zhorší 🙈, niekedy som z toho na prášky. Na pranie sa mi osvedčilo obyčajne žlčove mydlo alebo lovela. Plánujem skúsiť orechy. Všetko ostatné náš ekzém zhorší. Z potravín som vylúčila mlieko kravské a kašu na večer pripravujem z ryžového, alebo ovseného. Prestali sme kupovať pečivo, začala som piecť kvaskovy chlieb. Kortikoidom sa snažím vyhýbať, hoci raz v zúfalstve som ich 3 dní jemne natierala. Co je podstatne, kortikoidy neodstránia pôvod ekzému a ten sa opäť vráti. Čiže musíš nájsť spúšťač, druhá vec je ekzém najprv vysušiť, nám super pomáha na sušenie zinkova masť, holtov krém, alebo aj sudokrem...závisí na štádiu. Antihistaminika napr. Fenistil, zirtec..každý deň. Po vysušeni je potrebné hydratovat...mali sme už XY masti a krémov a mlieko, všetko možne aj nemožné...ten kto ma dieťa s AE to dobre pozná, môžeme si otvoriť lekáreň...Nič však nehydratovalo pokožku dostatočne napriek castemu pretieraniu. No a na záver len toľko, ze nám pomohol Nebycrom. Liek určený na vulvovaginalne problémy. Áno, počuješ dobre. Odporučila mi ho kamoška ktorá pracuje v zdravotníctve. Nie je určený na ekzém ale obsahuje čisto prírodné zložky. Je drahý, 40ml emulzie stoji 20€ ale čo sa týka ekzému, ešte nikdy sme ho nedostali takto pod kontrolu a to pred 2 týždňami bol syn úplne do krvi rozskrabany. Ak budeš mať záujem poslem ti fotky ako vyzeral ekzém pred 4 dňami a ako vyzerá dnes. Sama som neverila ze to pomôže ale som šťastná, že som to skúsila. Ale zároveň viem ze sme nevyhrali úplne, stále hľadáme ďalšie potraviny, ktoré likvidujeme z jedálnička 🤔
vyskusali ste niektora bahno z mrtveho mora na ekzem? potrebujem sa daco spytat
Dcérke kupujeme Seba Med kozmetiku - šampón, gél na sprchovanie aj telové mlieko, to jej nedráždi kožu. Na svrbenie, prípadne ak sa viac vyhodí tak používame fenistil kvapky a máme jeden krémik od jej kožnej na recept. Na podporu imunity má zatiaľ iba probiotiká. Nekúpeme ju, len sprchujeme a to od začiatku, kúpanie príliš vysušuje kožu. Našťastie má ten ekzém oveľa menej ako ja som mala ako dieťa. Ja používam teraz biodermu - majú aj radu pre deti, a ešte značku mixa. Na premastenie máme obe lipobasu - dá sa kúpiť aj bez receptu, našťastie dlhšiu dobu nám ju netreba. Dcérka pila Hipp Ha zo začiatku, teraz je už na pokračovacom Hipp 3, dobre mliečko znáša. Vyhýbame sa všetkým potravinám, ktoré jej nerobia dobre a aj tým, čo viem že sú silné alergény. Mliečnym výrobkom sa vyhýbame, zle jej trávi jogurt aj obyčajné kravské maslo, dobre znáša len tvrdé syry, tak tie jej občas doprajeme po troške. Zatiaľ máme potvrdenú alergiu len na mak, to zareagovala dosť zle, keď len kúsok makovníka ochutnala. Perieme v eko gélovom pracom prostriedku z mydlových orechov - značka je yellow & blue. Aj doma sa snažíme na upratovanie, čo najmenej chémie používať. Niekedy treba zmeniť aj kožného, teraz mám 4 kožnú, s ktorou som konečne spokojná aj s prístupom aj s liečbou, len škoda, že neberie aj deti, takže dcérka má inú kožnú.
Ahoj, ja som si týmto presla osobne, od 3 mesiacov, dnes mam 32 a este stale sa vyhadzem na krku ak zjem niečoho viacej atd. Ja furt u alergologa a kozneho, no nikdy nepomohli liecit pricinu,len tabletky a sproste krémy predpisovali. Tak teda od 25ky som ich zo svojho zivota vylucila.
Je dolezite si uvedomit preco. Pricinou je zle travenie a znizeny imunitny system. To znamena jedno, treba tieto 2 veci posilnit!! Nie hokuspokusmi ale naozaj. Precitaj ake vitamíny podporuju imunitu, kozu, trávenie... Treba si uvedomit aj to, ze dnesne ovocie-zelenina neobsahuju, len asi stvrtinu toho, co pred 20 rokmi. Ďalej, spis si, kolko kozmetiky pouzivas denne ba malej - vsetko, aj sampon, praci prostr., zubna pasta...a vylucuj, postupne nahradzuj.
Co odporúčam: vynechat laktozu, lepok aspon na 2mesiace, akoby precistit organizmus,a potom postupne spat! Nie svojvolne prejst na bezlepkovu ci bezlaktozovu dietu. Probiotika - neberiem, stav sa vtedy zhoršuje, vôbec im neverim,je to len reklama. Kozmetika - pouzivam prirodne mydlo s olivovym olejom. Nechcem písať znacku sem,aby nebolo zle...su dostupne na nete,kazdemu ich odporucam a co je najlepsie, nemam z toho proviziu 😝 zatial mi to pomaha.
Pri tak malom dietati este nemožno velmi hovorit o zlom traveni, jedine zeby si ju od narodenia krmila paradajkami napríklad 😀 takze tipujem kozmetiku. Darno pouzivas Sensitive, to je len chémia tak ci tak...
Inak, vraj, deti z toho vyrastú raz 😉
Neprislo to po ockovani?
Ahoj, nasej dcere na atopicky ekzem vyborne zabera Eucerin atopi control activ creme v akutnej faze ekzemu, v kludovej pouzivam telove mlieko atopi control.
@nivea777 tak návod: on je na celé telo, ja som dávala len ruky nohy kde bola problematická koža. Pred použitím premiešať - po dlhšej pauze sa trocha vody môže dostať na povrch. Raz týždenne naneste tenkú vrstvu bahna na celé telo alebo lokálne. Nechajte pôsobiť 10-15 min. a opláchnite teplou (ja používam skôr vlažnú) vodou bez použitia mydla. Nakoniec aplikujte telové mlieko alebo krém Kawar (ja natieram krém na premasťovanie čo aktuálne používame používame) Keď sme boli v kúpeľoch tam som sa naučila po kúpeli zabaliť do čistej bavlnenej osušky potom deky a nechať ešte takto 20 min. v teple malú. Potom mastíme.
Pri citlivej pokožke bahno najskôr vyskúšajte na zápästí. Dobu pôsobenia (3-5min.) postupne predlžujte o 2-3 minúty. Sčervenanie a pálenie pokožky je následok silného účinku bahna, tieto príznaky však za krátky čas pominú. Len na vonkajšie použitie. Pozor zafarbené vlasy môže odfarbiť! Ja dám tenkú vrstvu, nechám zaschnúť potom ešte niekoľko minút nechám močiť v lavóre s vodou - to bahno sa tam rozpustí. Potom zábal kľud a mastenie. Naposledy som dávala obdeň tuším.
Skúšal niekto olej z malinových jadier?
nam velmi pomaha setrna drogeria a kozmetika, pri zaujme napiste spravu podam blizsie info.mame garanciu z vyrobku mozte minut 20% a vratit,mate to aj takto v lekarni ci v obchode?
@zuzka2288 u nás áno. Hexa a ekzém do 14 dní na polovici tela. Pomohla nám A-derma, striedanie s excipialom, po ekzéme ani stopy. Mlieko, ml. výrobky v strave nevedieme. Príležistostne pribináčiky a somarinky pokiaľ nie je problém - inak nič.
nas sa po excipiale vyhadzal.
@vlasulka Prosím a niečo špeciálne ste preto robili alebo z toho vyrástol a v akom veku mu to prešlo .Naša polročné to má také isté ako ste vy písali .Zmizne a za chvíľu je to späť .A tiež nechcem stále tie kortikoidnu dávať .Lebo aj tak pomôžu iba chvíľu a opäť sa výhadze celá .

Riesili ste to uz alternativne? Napr. konstitucnu liecbu u homeopata?