icon

Čo s dieťaťom počas hospitalizácie?

26. okt 2020

Predtym, nez sa rozpisem, reagujte prosim najma tie, ktore to mate aspon trochu podobne ako ja. Ide o to, ze mam za sebou niekolko potratov, s tazkostami som donosila jedno (na ktore som sa upla, lebo vytuzene), momentalne mam velmi rizikove tehotenstvo a hrozi mi ostat par mesiacov v nemocnici. Ide o to, ze muz musi chodit do prace, aby sme vyzili, moju rodinu mam daleko a aj ked muz navrhol svokru, nie som s tym stotoznena. Ano, teraz mnohe tu zacnu krutit hlavou a nadavat, ze mozem byt rada, ze sa postara, ale ja nechcem, aby sa mi starala o dieta. Jednak ma sama velke zdravotne problemy, vkuse chodi po vysetreniach, ma problem s bolavymi nohami (cize tam by nehrozilo ist von, len zavriet dieta doma pred TV a pchat do neho vsetko co najde) a este k tomu zije s partnerom, ktory je denne na mol a nepamata si nic. Ma teda dost svojich veci a ja si nezelam, aby bola moje dieta bolo v takom prostredi, kym ja budem prec. Srdce mi puka uz teraz pri pomysleni na to, ze by sa mala divat na toho ozrana alebo vycakavat do vecera, kedy konecne pride tatino z prace. Jediny komu plne doverujem, su svagrovci. Maju svoje deti, denne sa im venuju a snazia sa im aj zdravsie varit. Viem, ze by mi pomoc neodmietli, avsak su tiez od nas 100km, tak neviem, ako to riesit. Viem len, ze nerada by som ho davala k starym rodicom (ci z jednej, ci z druhej strany). Ma 2 roky. Poradite, co by ste robili vy?

cookie29
26. okt 2020

nuz na vyber nemas a v takom pripade by som vybrala to najmensie zlo. Pokial nemas niekoho, typ sestra a pod kto by mohol prist k Vam, tak by som ho asi s tazkym srdcom dala ku svagrovcom. Predpokladam, ze z financneho hladiska si opatrovatelku a pod dovolit nemozete. A pokial je to na dlhsi cas, tak zostavaju len ti svagrovci.

birika
26. okt 2020

tiez som casto leziavala v nemocnici, doma 2 dievcatka...manzel si bral dovolenku 🙂 toto je ale na viac mesiacov, brala by som svagrovcov, manzel moze za nim chodit v ramci moznosti. A manzel by mohol v podstate ist na rodicovsky

simsalabim
26. okt 2020

Tazka situacia, ale poprosila by som svagrovcov, tvoje dieta by aj malo detsku spolocnost... a na vikendy nech si ho manzel berie domov, pripadne aj na predlzene vikendy, ak ma este dovolenku, mohol by ju vyuzit v paitky alebo v pondelky, ak mu to v praci dovolia,

pribinak
26. okt 2020

Tvoja mama si nemôže zobrať volno či pn, aby mihla prísť k Vám a mihla sa aspoň na striedačku postarať s tvojim muzom a svokrou?
Alebo popros svagrovcov, s tým že prispejem na stravu a energie

birika
26. okt 2020

@simsalabim asi bude financne narocne chodit 200 km tam aj spat kazdy vikend 🙂

simsalabim
26. okt 2020

@birika ale nie tak narocne, ako riesit opatrovatelku alebo pre muza ostat s dietatom doma, ci?

ivca88
26. okt 2020

Muž nech je doma. A pokúste sa finančne uskromniť aby ste vyzili, alebo sklon hlavu a popros rodičov a svokrovcov, či vám tie dva mesiace nepomôžu finančne, aby sa o malú mohol starať muž..
Hotovo

birika
26. okt 2020

@simsalabim suhlasim, ale neviem ako to teraz je - nemam manzel narok na OCR? asi treba pozistovat

nickpick
26. okt 2020

co kombinovat? muz tyzden dovolenka, potom dalsi tyzden svagrovci, dalsi poprosit tvoju mamu ci by neprisla varovat k vam, ked uz ozaj nebude ina moznost poziadat svokru aby prisla na 1-2 dni k vam, pozri nie vzdy sa da ist v zlom pocasi von, svokru by mohol muz doviest k vam, nech nie je mala u nej doma s opitym partnerom, takto by som to tocila, mozno by pomohla aj nejaka kamaratka, ci rodinni znami?...

autor
26. okt 2020

@cookie29 myslim, ze muz by bol proti opatrovatelke, lebo vsak naco, ked jeho mama moze zadarmo. Ale za aku cenu 🤐 sama mu to odovodnujem najma zdravotnymi problemami jeho mamy, ale v podstate mi najviac vadi ta jej znamost. Ozelela by som aj stravu, aj neporiadok ktory ma u seba. Ale aby sa mi dieta na hento divalo a malo v tom vzor, kym ja budem prec. Neprezila by som to.

@pribinak mama by mohla, ale nie na tak dlho, kedze aj ona pracuje a momentalne v prvej linii, kedze robi v zdravotnictve. A ak by muz chodil do prace, nebol by problem dat svagrovcom financie na dieta, s tym aj tak pocitam. BY som sa hanbila im tam natishnut dieta zadarmo.
@ivca88 to by on nedal byt doma tolke casy. Keby tyzden, OK. Ale porazalo by ho, a jeho kolegov tiez, kedze je ich nadriadeny.

ivca88
26. okt 2020

Ale nemáte na výber. Spravili ste si dieťaa teraz čakáte druhé, ste rodičia narovnako.
Ide o život vašich detí.
Ja by som rozhodne neriešila, že či by ho doma porazilo.
To ako keby si zlomí nohu, alebo niečo, kvoli čomu by musel byť PN, tak by chodil do práce ?...
Toto je rovnaká situácia..
Treba zabezpečiť starostlivost o dieťa. Hotovo

autor
26. okt 2020

@nickpick ona ked je bez neho, je v pohode. Ale zas k nam by som ju nevlacila, lebo je schopna prezerat mi veci. Ona nepozna pojem sukromie, nema problem vojst do skrin alebo divat sa na mna pri prezliekani (nedopne jej odist). Viem aka bola pri prvom dietati, nemohla som sa jej zbavit, vsetko chce vidiet a vediet.

autor
26. okt 2020

@ivca88 lenze moj muz je "hlupa" povaha. Je schopny mi klamat, ze sa o dieta stara sam a pritom ho vlacit k svokre, len aby mal pokoj a mohol chodit do prace. Este s tymi svagrovcami suhlasil, ale viem, ze najradsej by ju dotrepal k mame.

lucka_ke
26. okt 2020

riešila by som súkromné jasle alebo opatrovateľku na pár hodín, potom by sa staral muž

ivca88
26. okt 2020

Koľko rokov má prvé dieťa ?
Nie je tam možnosť, že by šiel manžel na materskú dovolenku ?
Môj ju takto čerpal, keď som mala rizikové s druhorodenou. Neskôr čerpal materskú aj na druhorodenu.
Peniaze mal viac, než bol v práci a všetci štyria sme boli doma. Bolo to úžasné obdobie. Deti si tatina moc užili a aj on ich...
Chlap nemá šancu byť toľko s deťmi, ako keď je na materskej. Koľkí potom ani vlastne deti poriadne nepoznajú.
Zvaz túto možnosť.
Mne bol manžel veeelmi nápomocný doma.
Neboli sme z tých, čo by materskú zneužívali pre peniaze. On za ten čas absolútne nepracoval. Venoval sa mne a deťom ❤️🙏

autor
26. okt 2020

@ivca88 ma dva roky. A bud stastna za svojho muza, moj robi denne 12-tky (okrem vikendov) a doma by nezostal za nic, lebo mame hypoteku 😔

ivca88
26. okt 2020

Tak to máš blbé..
Tebe ide o deti, rodinu..
Jemu o prácu ?!
Veď peniazi z materskej by mal viac než štandardne. O hypotéku by sa bat nemusel.
Nech sa skôr boji o to malé v brušku . Trulo.
Veď aj ty musíš byť v psychickej pohode v nemocnici. Že vieš že je o dieťa dobre postarané.

lenkakravcova
26. okt 2020

Jasle nemáte v blízkosti? Úrad práce ich prepláca.

janinah
26. okt 2020

100km nie je veľa.ak švagor súhlasí tak niet čo riešiť...a na víkend ho brať domov.nech je s manželom....u nás sesternica prazdninovala aj celé týždne z nikoho neubudlo

terezia323
26. okt 2020

A malý do jasiel aspoň na čas? Už má 2 roky, medzi detičkami by sa mu mohlo páčiť

nickpick
26. okt 2020

chapem, ale keby som si mala vybrat tak radsej svokra u mna doma a nech mi aj prelustruje celu domacnost ako keby malu muz vozil k nej domov kde bude stary opilec, co napokon aj bude robit.......ak su svagrovci ochotni vziat malu k sebe na par tyzdnov, v pohodke, ale skus si predstavit ze by si sa ty mala starat pomerne dlho o ich dieta, zvladla by si to? este by som porozmyslala nad tymi jaslami/skolkou, mozno by sa jej tam viac pacilo ako s babkou....

ayanamirei
26. okt 2020

@ivca88 prosim ta ako je mozne, ze na MD ma otec viac penazi ako normalne ? Lebo moj muz by teda mal o hooooodne menej penazi keby ostal na MD , vzhladom k tomu, ze ten strop materskej je proste nizko.

nikpa
26. okt 2020

V tejto situácii by som volila švagrovcov, ak je to variant kde jej bude lepšie tak určite. Hlavu hore, chápem ta ako sa asi cítiš. Prajem nech vam to rýchlo ubehne a všetko dobre dopadne.

jana005
26. okt 2020

@ayanamirei niekomu tak môže vyjsť, ak má odmeny a tak.
Materská sa ráta z hrubej mzdy.
Môj manžel dostával materskú tiež asi o stovku viac ako mal normálne čistú mzdu, lebo každé tri mesiace mali v práci odmeny

ayanamirei
26. okt 2020

@jana005 ale ako ? Ked strop materskej je nieco malo vyse 1500 eur (a muz ma plat 2000), tak bude mat vzdy menej na materskej ako realne, nie ?

jana005
26. okt 2020

@ayanamirei joj, tak to my také platy nemáme 😁jasné, viac ako strop mať nemôže, aj keby zarábal päťtisíc

ayanamirei
26. okt 2020

@jana005 tak uz potom chapem 🙂 dakujem za objasnenie...

raddkka
26. okt 2020

Keď moja mama čakala bratov, bola 4 mesiace v nemocnici. Otec pracoval v Rakúsku. Vtedy ešte neexistovali možnosti, aby mohol byť doma na materskej. Bola som cez týždeň teraz u maminej sestry a raz u otcovej. Cez víkend s otcom. Vôbec ma to nijako nepoznacilo. Ak sú švagrovci ochotný si dieťa zobrať a postarať sa a nikomu inému nedôveruješ určite to dieťaťu neublíži. Ja by som trvala na tom, že s dieťaťom zostane otec, nemá predsa len jedného rodiča. A moje dieťa nie je guľa na mojej nohe, aby aj za normálnych okolností nezostalo pár hodín a otcom, nie to ešte za takýchto neštandardných situácii. Rozumiem, že dieťa milujete, ale musíte sa sústrediť aj na seba a bábätko v brušku. Nebojte o staršie sa Vám určite postarajú blízky