Coxiackie vírus - ruky, nohy a ústa
Zdravim, ma niekto skusenosti s tymto virusom u deti.
@radulkap aspon ze vonku mozme 🙂 dakujem toto som potrebovala pocut 🙂
@matuskova003 Inak to som nevedela s tymi nechtami....dakujem za info...lebo sa teraz cudujem co mne a malemu idu dole par nechtikov.
@radulkap mne už teraz zišiel jeden a pojde aj maliček. mna to dost boli lebo ja som si ho už pri konci odrapla lebo mi tam visiaci zavadzal a kus zo živeho . ale detom to pekne išlo len taka bublina sa spravila a nechet bol dolu ..oni ani vdaka Bohu nevedeli 🙂
matuskova003 my sme asi mesiac a pol po chorobe a malemu jeden na ruke zisiel dolu a teraz mu ide na nohe palcek. A ja som si myslela ze mne sa stiepi palec na ruke od korena nechta a to mi asi ide dolu.....Detom zisli vsetky nechty?
Ahoj,mam dvojicky,jeden je tak hrozne vysypany,vsade,uz sa robia velke pluzgiere-vodove,zajtra si mame prist po antibiotika,vraj je tam aj infekcia,ale na pohotovosti sme boli 2krat tiez ta nestastna diagnoza.Uvidim ci to dostane aj ten druhy,maju 5 rokov.
Ahojte babenky, my som to tiez prekonali pred 2 tyzdnami, hovori sa,ze je to velmi nakazlive a niektore deticky maju pri tom aj vysoke horucky. Pokial nie su horucky nebojte sa neprenesie sa to na ine deticky. neexistuje ziadny liek nato, lebo je to virus ,ktory treba prekonat jedine cim mozete ulavit dietatku je paracetamol na horucku. A ak velmi stipu vyrasky tak je dobry atarax. tym sa potru postihnute miesta a trosku ulavi od stipania. a co sa tyka ust ja som sem tam dala masticku co sa dava detickam ked sa tlacia zubky , ta trosku ulavi od bolesti a aspon drobcek moze trosku papat. Baby infekcne iba ak su horucky!!!! takze ak to ma nemusite len sediet doma....
ahojte takže my od včera mame vyhadzane ruky,nohy aj popuse maju ,boli sme u dr.tha vravela,že thomaju z jedla,ale mne sa to nezda,kedže maju vysypane ruky-dlane,nohy-chodidla a usta,zattial nemaju pluzgiere,lenže sťažuju sa n bolesť a svrbenie,davam panadol,fenistil aj gel aj kvapky +Cečko,zatialsu bez teploty,mame sa isť ukazať v stredu
Ahoj baby ja som uz uplne zufala.Maly ma 5 rokov.Od utorka do piatku vecer vysoke horucky,v stvrtok dostal atb ze vraj angina.Ale v piatok uz zacal mat pluzgiere v ustach a 2-3 okolo ust.inde nema.Dnes uz dostal B12 injekciu,nechce jest,je uplne bez nalady a ma este stale troska teplotu do 37.5.Atb sme od dnes vynechali,lebi kedze malo je,zacal mat krče v brusku po podany Atb.Kolko ste sa stou chorobou trapili?
zdravim, no hnusny virus to je... my to uz sice mame za sebou, ale obcas sa mi v noci sniva, ze maly ma nove vyrazky... 😖 uz mi z toho miestami "sibe".
my sme chodili vonku stale /ale teplotu sme nemali/, boli sme sice len na dvore okolo domu, ale bolo babie leto, tak sme sa neobmedzovali. Akurat sme sa vyhybali akejkolvek spolocnosti hlavne deti. Nastastie nikto z dospelych sa od nich nenakazil /my, babky,dedovia,tety../ Ale v skolke to uz malo kopu deti, dokonca aj teraz sa niektore liecia este na to.
Tak sa drzte, myslite na to, ze najhorsie su prve 2-3 dni, potom to uz len odznieva... aspon my aj ostatni, s ktorymi som sa o tom bavila sme to tak mali.
uz aby prisli mrazy a vykynozili aspon co-to...
My sme to dostali a stale sa objavuju nove teplotu uz nastastie nemame a nam dala pani doktorka do pusinky tinkturu zo salvie lekarskej sprej a veru sa mu ulavuje potom...
Ahojte, tak my to máme aktuálne, celá rodina. Dcérka ešte minulú nedelu plakala, že ju bolí uško, mala ho začervenalé a výsyp, boli sme s tým napohotovosti. Dali jej kvapky do uška Otobacid, povedali, že to je nejaký vírus, lebo už mali viac takých prípadov.
Uško prestalo bolieť, pondelok a utorok pohoda, ale potom v utorok večer teplota 37,5. Na druhý den v stredu už ju svrbeli chodidlá a začali sa ukazovať červené vyrážky. Diagnoostikovaná infekcia ruky nohy ústa.
Na tretí den už brutál výsyp, začali vznikať pluzgiere. Teplota ustúpila, ale hrozné ako ju to svrbelo.
Vo štvrtok sa jej vysypali ústa zvnútra, nové pluzgiere na kolenách, na spodnej časti prstíkov na nohách a medzi prstami, úplne sa jej potrhala kožička.
Lekárka nám kázala potierať sudocremom. Potom sme dostali vodičku do úst na potieranie, ale ja som jej potierala všetky pluzgiere a vyrážky tou vodou. Je to v podstate len na dezinfikovanie a vysušovanie. Trvá to sakra dlho, kým pluzgiere pomiznú. Dnes je utorok a ešte to má na nohách, takže žiadny týžden a dost. Je to individuálne. A aby nestačilo, tak v piatok (t.j. cca 5 dní po tom čo malú bolelo to uško) začal horúčkovať mm. 2 dni mi tu ležal úplne malátny. Včera v pondelok sa vysypal, dnes sa mu už aj sem tam pluzgier urobil a tiež ho bolelo hrdlo a vysypalo sa mu.
Tak a včera som teplotovala ja, aj ked len 37,2, ale bola som úplne malátna, boleli ma aj kosti, klby z toho. Dnes sa mi dva bolabé pupáčiky urobili, hrdlo mám ako pri angíne, mande biele. Čakám že zajtra sa vysypem. A to sme si mysleli, že to od malej už nechytíme.
Podla mna je to teda dosť agresívny vírus.
Liečiť to netreba ničím. Potierať niečím na vysušenie: repík, sudocrem alebo hypermangán. Hrdlo vystriekať možné napr. tantum verde, jox alebo tiež taký roztok do pusy, to nám dala na predpis lekárka. Už si nepamätám nazov. A kvapky Fenistil, proti svrbeniu, čo aj tak prd zaberá hlavne v ten prvý den, ale lepšie ako nič.
Pre tehotné nič moc, len pastilky Septisan do úst alebo vyplachovať repíkom.
Nepríjemná je táto choroba v tom, že ked praskajú pluzgiere, je tam odlúpená koža, čo detičky štípe. Potom pluzgieriky zo spodu chodidiel bolia, to som videla nie len na malej, ale aj muž mi tu kríva a už chápem prečo, lebo jeden pupáčik mám na nohe už aj ja. Je vo vysoko infekčné, takže do kolektívu určite dieťa ani dospelý nemôže ísť. Môj odhad, rátajte pri takomto priebehu s takou 10 az 14 dnovou OCR či PNkou.
Ak má niekto lahší priebeh, tak len gratulujem.
A ako tak pozerám, tak je to teraz dosť rozšírené v škôlkach, takže držím palce každej maminke, ktorá to práve teraz začína prežívať s detičkami.
ahojte tak mozem sa asi pridat, v piatok vecer som si vsimla dake 4 vyrasky male fliacky nad ritkou u dcery a povedala som si ze to su stipance kedze bolo hrozne vela hmyzu na ihrisku. komare musky. celu sobotu mala horucku, az 39,4 to este ani nemala, vecer mala 38,4 tak sla spat ale nechcela paracetamolovy sirup tusim panadol mame teraz tak som skusila ze nech spi a vypoti sa bez toho, bo na nurofen boli este dve hodiny cas. zobudila som sa dako okolo pol noci a ona zacala vrestat ako ju vsetko boli, ze jej hori tvar, ze sa zadusi ze ju boli hrdlo a nemoze prehltat a myslim ze mala slusnu 40 horucku. dala som jej nurofen a za hodinu bola totalne mokra, prezliekla som ju a rano bola fit. stazovala sa len na hroznu bolest v hrdle a ta pretrvava do dnes a dnes som si u nej vsimla ze tie vyrasky sa jej chovaju ako kiahne co uz mala na vianoce minuly rok a ked sa vyspala na obed tak ma po celych rukach krupicu a vyzera to ako exem na nose a na tvari sa jej spravili dve nove vyrasky a na nohe ma dve tiez take kiahnove. a v puse hovori ze daku ma ale nic tam nevidim a nechce jest, vresti pri piti, no katastrofa. davam jej cibulovy sirup a citron s medom a caj pije len ked je vychladeny. teraz poobede som asi vyplasila ucitelky v skolke bo povedali ze to nemaju zatial ale vo vedlajsiej odkial beriem dve kamoskine deti to uz je.
no pojdem zajtra asi s tym k lekarke, este som nebola bo som chcela dat uz malu vo stvrtok do skoly ale neviem co tie vyrasky. bola zatial len dva krat chora, na vianoce mala kiahne a na velku noc sarlachovu anginu takze vzdy daka vyraskova zalezitost. tak ked bude toto tretia tak ju pritahuju choroby vyrasok asi
ja som dosla od lekarky a ta sa ani na nu nekukla poriadne, pzorela len vyrasky na rukach co ma exzemoveho typu a povedala ze ked mala horucku a teraz vysyp ze to je typicka siesta choroba. skoro ma piclo. hrdlo ma len trosku zapalene a nepopocuvala ju ani a nepozrela na ostatne vyrasky kde ma vodnate a svrbiace kusky na nohach a pri ritke. no otras, dala jej dietu ze nama mat tri dni citrusy, orechy a ryby a pol tabletky ditiadenu jej mam dat ra no a vecer, a dala na hrdlo neoangin a kadejake kraviny co reklamuju na imunitu a nemusim ist ani na kontrolu a v pondelok moze ist do skolky. skoro ma piclo. syn ked bol babo mal siestu chorobu a mal len 3 dni horucky a potom potnickovy vysyp co ani nesvrbel ani nic a zmyzlo to. takze sa mi vobec nezda diagnoza mojej lekarky takze neviem.
lekaren asi obidem bo na hrdlo jej davam cmulat 2x denne stepfen sice nie pre deti ale uz ju to tak neboli ani a na svrbiace vyrasky jej dam mlieko co som jej davala na kiahne.
@janulienka2181 A aky sprej presne nevies?
florsalmin spray
Baby musi byt aj ten vysyp? Ja mam uz stvrty den problem, najskor dva dni pocit ako na chripku, uplne nemozna, velke bolesti hlavy, hrdla a svalov, paralen nezaberal a vcera na treti den mam od rana hrozne pichlave bolesti dlani a chodidiel, nemozem prehltat, teply caj ma reze ako ziletky...na vecer to zacalo svrbiet tak som si dala na noc fenistil, ale svrbi ma cely chrbat, ruky... V hrdle mam cervene bodky ale na rukach a nohach asi len tri ale bolia dost, takmer nic nemozem poriadne robit a a hlavne ma bolia nechty.... Tak neviem
@pavica236 my to mame prave teraz a nemal syncek vysyp. mal par v ustach, par na dlaniach a par na chodidlach (ale skarede) inde nemal.. ale nas to chvalabohu len ako keby lizlo, ani teplotu nemal, a uz mu miznu vyrazky ani ho to nesvrbelo..akurat sa bojim ze nechtiky pojdu na nozkach dole lebo ma pri nich pluzgiere a uz su uplne cervene ako keby zapalene inac malemu velmi pomohol tekty puder z vecera do rana mal oovela lepsie tie pluzgieriky..
@ketrinka17 no moj maly to ma tiez asi, ale ten ma okolo pusinky tri take vacsie a potom po celej tvaricke take ako krupicu drobne.... Teploty mal dva vecery a ma hrozne zaparenu ritku, ale idu mu ocne zuby tak ja neviem ci to nieje z toho... Volala som dr a ze jedine davat fenistil a zrazat teplotu.... A z toho zliezania nechtov mam nervy, to mi akoze odpadne necht? Mna hrozne bolia, normalne ovladat dotykovy telefon je utrpenie :(
@pavica236 my sme nemali nastastie ani na tvaricke. no neviem ako to je presne s tymi nechtami ale ze zvyknu schadzat dolu 😒 ja som mu nozky aj namocila v hypermanganovej vode a usta vytierala ustnou vodou Dr. Nony.. tak len vydrzat a skore uzdravenie prajem 😉
Ahoj.. Ja mám tiež tento vírus.. vyrážky mam len na dlaniach a na chodidlách.. ale hádám aj tisic.vysoké horučky som mala pred 3dnami a vyrážky už mám druhý den a svrbí to viac a viac. dnes mi nato lekarka kazala kupiť imazol.... vedeli by ste mi niekto povedat scím mám rátať? ako sa to bude dalej vyvíjať?
na tvári už mám pluzgieriky no na rukách a slapach len bolavý výsip. chcem sa opýtat či na rukách aj nohách budu pluzgieriky alebo ten vysiip zmizne?? mám to už 3 den
napisem aj nasu skusenost:
syn 4,5r. nahla horucka vo stvrtok, v noci vyse 39, v piatok som mu pozrela do pusy a biele mandle, povlak na jazyku. v piatok vecer isiel na pohotovost, bez crp vysetrenia mu Dr. predpisala ATB ☹ v sobotu som zbadala male vyrazky okolo pusy, neriesila som, ale v nedelu, ked mu klesla teplota na 37,5 uz boli vyrazky ako herpes, vodnate pluzgiere. na rukach nemal nic, len na prstekoch na nohach asi 3 vyrazky. vysypany bol este aj na predkoleniach, kolenach, predlaktiach a na zadku, ale bol to iny typ vyrazok - ako pri 6. chorobe. nic ho nesvrbelo.
v puse to mal najhorsie, nevedel prehltat, velmi ho to bolelo, mal tam kopec vyrazok. pomahala ladova voda po malych glgoch a zmrzka 😀
mladsia (1,5r.) zacala horuckovat v utorok (cize o 5 dni neskor ako starsi), horucky boli vyssie a trvali dlhsie. nebola vysypana absolutne nikde, iba v puse - nechcela ju ani otvorit, strasne slintala, plakala, mala napuchnute pery a neprijimala ziadne jedlo ani tekutiny, dokonca nechcela prehltnut ani nurofen. bolo to priserne. tri dni sme nespali, lebo jacala kazdych 30 minut, co sa prebrala z driemot. cez den sa len nosila na rukach a plakala, fakt strasne ☹ dnes je piaty den od horucok a vysyp zatial nema nikde, bolesti v puse trocha presli a ako tak zacala jest (hlavne aj pit). dufam, ze ziadne vyrazky uz nepridu.
kočky a kedže mám tento vírus, môže to byť dôvod, prečo mi mešká menštruácia? mám nepravidelný cyklus odkedy som vynechala antikoncepciu... teraz som 37dc a nič.. ani sa tak necítím akurát mám strašnú chuť... malo mi to dojsť okolo 32 až 36 dc .. poradte mi 😒
No dcérka to má asi tiež aj keď ona má vyrážky skoro všade, neviem či to nie sú kiahne, ale doktorka povedala, že to kiahne nie sú. Mala aj horúčky. Čítam tu, že aj iné detičky to mali nielen na chodidlách a dlaniach tak dúfam, že to fakt nebudú kiahne.
mi ju mame
asi alebo určite to máme aj my: malý má 3 roky a dnes som si všimla pluzgieriky na dlaniach a biely flak na jazyku,slintá,teplotu mal ale minulý týzden a ešte doteraz kasle,zajtra ideme ku doktorke čo povie,dufam že to nebude mať až taký priebeh ako to tu niektoré opisujete a hlavne aby sme to nedostali celá rodina....
@radulkap zle si ma oznacila teraz som si to precitala.... 🙂
no asi vsetky, z ruk urcite z noh to neviem nastopro...

mali sme, boli sme v nemocnici s obomi detmi, pretoze prestali príjmat živiny . mali to v ustach v hrdle na rukach a nohach dlaniach a podošvach . po mesiaci ako im to uplne prešlo im začali ist dolu nechty na rukach aj nohach. ale toho sa netreba bat rychlo zisli dolu a este rychlejšie narasti 🙂