icon

Cvičenie s tupozrakými deťmi

29. máj 2025

Kedy ste zacali a zlepsilo sa to? Ak ano, cca kolko to trvalo?

Strana
z3
jakubrianka
1. jún 2025

treba lepiť tak, ako nariadil lekár/ka, lebo je to individuálne podľa stavu očí samozrejme.

andreaj24
1. jún 2025

Oko lepiť vždy s okuliarmi, nikdy nie bez nich. To znamená okluzor a na to okuliare. A druhá vec, radšej kratšie a efektívna práca do blízka, kde je ruka-oko ako pol dňa a behať po vonku...

autor
1. jún 2025
@andreaj24

Oko lepiť vždy s okuliarmi, nikdy nie bez nich. To znamená okluzor a na to okuliare. A druhá vec, radšej kratšie a efektívna práca do blízka, kde je ruka-oko ako pol dňa a behať po vonku...

@andreaj24 urcite budeme aj cvicit. On mimochodom si velmi rad cita s nami, hlada a pozera obrazky. Hraje sa lego. Jedine vyfarbovacky su u nas des.. A kreslenie... Musim na to zatlacit. Len uzbked zle drzi tu cerusku, napravim a skoncili sme. Kupila som aj nazehlovacie koralky.
Budeme to robit tak, uz som sa dohodla s ucitelkou, ze ked sa zobudia v skolke hned mu nalepia, a ja mu dam dole, az ked ide vecer spat. Samozrejme budeme aspon kazdy den 30 min -hodinu sa hrat, kde oko ruka pracuje. Ale urcite bude chodit aj von s prelepenym okom. To sa aj tak neda.. 6 hodin sediet a pracovat

diskus
1. jún 2025

Ahoj, ja mám tupozrake obe deti😱ale každé má iný druh tupozrakosti....jeden už okuliare nema a ten druhý bude mať bryle už navždy😱

frantis
1. jún 2025

Ahoj, aj my máme skusenosť a sme už dá sa povedať blízko úspešného konca. Môjmu synovi sa tento problém zistil keď bol predškolák, mal 5 rokov vtedy. Prekryvanie očká filcom mu až tak nerobilo problém, ak sme to dávali doma, napríklad pri kreslení alebo keď už chodil do školy ako prvák, pri písaní domácich úloh. Teraz je tretiak, nemusíme už rok-dva prekrývať, tento mesiac bude mať 9 rokov a nedávno na kontrole nam povedali, že bude nosiť okuliare do 10 rokov a potom už ani tie netreba.
Vydržte, dôležité je to prekryvanie očka a potom sa dostavia dobre výsledky 🙂

autor
1. jún 2025
@frantis

Ahoj, aj my máme skusenosť a sme už dá sa povedať blízko úspešného konca. Môjmu synovi sa tento problém zistil keď bol predškolák, mal 5 rokov vtedy. Prekryvanie očká filcom mu až tak nerobilo problém, ak sme to dávali doma, napríklad pri kreslení alebo keď už chodil do školy ako prvák, pri písaní domácich úloh. Teraz je tretiak, nemusíme už rok-dva prekrývať, tento mesiac bude mať 9 rokov a nedávno na kontrole nam povedali, že bude nosiť okuliare do 10 rokov a potom už ani tie netreba.
Vydržte, dôležité je to prekryvanie očka a potom sa dostavia dobre výsledky 🙂

@frantis len my musime na 6 hodin a neviem, ako to vyriesit. Ide pekne pocasie aj... Nemoze sediet vo vnutri tych 6 hodin. :( da sa aj rozdelit? Ze napriklad v skolke 3 hodiny. A potom po skolke dalsie 3? Ja neviem vobec, ako.....

frantis
1. jún 2025

Určite by som to rozdelila. Nie je dobré to dieťaťu znepríjemniť a pomaly ďalej zajdeš. Môj vôbec nechcel v škole medzi deťmi to mať. Ja viem, vy sa tomu nevyhnete, keďže 6 hodín je veľa, ale rozdelila by som to, aby väčšinu času to mal doma a von v kolektíve menej. Lebo keď sa mu deti budú na to pýtať, nedajbože sa mu posmievať už v škole, nebude to chcieť (môj plakal, keď som mu to pred vyučovaním chcela prelepit). Držím silno palce, teraz ako sa nastavíte podľa aktivít, bude najdôležitejšie...

autor
1. jún 2025
@frantis

Určite by som to rozdelila. Nie je dobré to dieťaťu znepríjemniť a pomaly ďalej zajdeš. Môj vôbec nechcel v škole medzi deťmi to mať. Ja viem, vy sa tomu nevyhnete, keďže 6 hodín je veľa, ale rozdelila by som to, aby väčšinu času to mal doma a von v kolektíve menej. Lebo keď sa mu deti budú na to pýtať, nedajbože sa mu posmievať už v škole, nebude to chcieť (môj plakal, keď som mu to pred vyučovaním chcela prelepit). Držím silno palce, teraz ako sa nastavíte podľa aktivít, bude najdôležitejšie...

@frantis takze da sa to rozdelit? To by bolo fajn

dooodka
1. jún 2025

Ja od 3 rokov a ešte som nosila aj v prvej triede. Potom sa to zlepšilo a už som nenosila okluzor ani cvičiť sa nemuselo 🙂

brrrrrciatko
2. jún 2025

Koralky zo zaciatku vacsie, potom mensie.. davala som aj polystyrén ba neho dala papier s obrazkom jednoduchym a musel pichat do tych ciar spendliky.
Potom nalepky knižku.. dobra bola s tými tvarmi:obdlzniky, kruhy. Odporucam znacku svojtka
Male lego a skladat podla navodu
Zazehlovacie korálky (pre neho take vacsie od 3 rpkov)

brrrrrciatko
Autor odpoveď zmazal
sherynkamalinka
2. jún 2025

mne zistili tupozrakost až pri laser operacii oci v cca 30 rokoch. Dá sa to operovat ale bohuzial na sto percent to uz nebude nikdy. Zaujimave je, ze som od 16 r nosila okuliare, chodila k ocnej a ziadna mi tuto diagnozu nedala...Clovek si na to zvykne ale je to predsa len obmedzujuce. Viem že na tupozrakost pomaha aj virtualna realita ale aka je uspesnost netusim.

autor
7. jún 2025
@ihned13

Áno je, šanca je vždy! Len treba každý deň preliepat! A nevzdávať to ! Ja som obom deťom preliepala od 2,5r, dcére do 8 r, synovi do 6r. Očká sú nápravné, neskulia, ale nosia okuliare lebo iná očná chýba. Držím palce a naozaj trpezlivosť a prekrývať očká!

@libus83
@basska_b
@jakubrianka
@chichua
@jakubrianka
@ihned13
A este sa od vas opytam ak mozem... Mam pocit, ze nam lekarka zle nastavila dioptrie. :(
Ked nam davala, tak mi povedala, ze este neda plnu korekciu, ale o 2 dioptrie menej, aby si tie ocka zvykli postupne. Co ale citam od lekarov, tak tam pisu opak, ze hned treba nasadit plnu korekciu pri tupoztakosti a postupne zvysovanie je blbost.
My mame +8 a +6,5 a dala +6 a 4,5 a ze zaciatkom Augusta predpise uz plnu.... Ja neviem, co mam robit... Teraz sme dali 400e za okuliare. Mam jej napisat, aby radsej sme hned isli do plnej korekcie? A zas zaplatit 400e... Mna uz sla trafi, fakt.

chichua
7. jún 2025

Dcéra má tiež nižšie dioptrie ako jej namerali ale vie s nimi všetko prečítať z tej svietiacej tabuli.

autor
7. jún 2025
@chichua

Dcéra má tiež nižšie dioptrie ako jej namerali ale vie s nimi všetko prečítať z tej svietiacej tabuli.

@chichua a ma aj tupozrakost?

chichua
7. jún 2025

Nie nemá.

jakubrianka
7. jún 2025

Autorka mne tiež doktorka dávala pred rokmi nižšie a podľa mňa to blbosť nie je. Keď mi skúšala koľkokrát aj dorovnať, bolela ma z toho hlava. V prvom rade ide o pacienta, aby dioptriu toleroval. Je tu aj poradňa na MK, skús napísať aj tam.

autor
7. jún 2025
@jakubrianka

Autorka mne tiež doktorka dávala pred rokmi nižšie a podľa mňa to blbosť nie je. Keď mi skúšala koľkokrát aj dorovnať, bolela ma z toho hlava. V prvom rade ide o pacienta, aby dioptriu toleroval. Je tu aj poradňa na MK, skús napísať aj tam.

@jakubrianka co som nasla, tak vlastne pri tupozrakosti ze treba dat hned plnu korekciu, keby tupozrakost nema, tak moze mat menej, dokonca je to aj ziadane, aby sa oko zaostrovalo aj samo. Len tuto pri tupozrakosti je ze inak.:( ty si mala rupozrakost tiez?

andreaj24
8. jún 2025

Pri amblyopii plná cykloplegicka refrakcia. To znamená že to, čo sa namera v rozkvapkani dieťatku, to mu patrí do okuliarov. Ak by ste začali aj chodiť niekde na cvičenia , budú sa pýtať, či má v okuliaroch plne dioptrie.

autor
9. jún 2025
@andreaj24

Pri amblyopii plná cykloplegicka refrakcia. To znamená že to, čo sa namera v rozkvapkani dieťatku, to mu patrí do okuliarov. Ak by ste začali aj chodiť niekde na cvičenia , budú sa pýtať, či má v okuliaroch plne dioptrie.

@andreaj24 a prave preto som nastvana, ze plnu dostane az v auguste.... :(

autor
9. jún 2025
@andreaj24

@andreaj24 a dokonca este aj na pleoptickych cviceniach cviceniach mi hovorili, ze ma vysoke dioptrie, dobre urobila lekarka, ze dala na 2 mesiace nizsie, aby si zvykol....
Ale zas, oni sa poznaju s tou ocnou lekarkou...

andreaj24
9. jún 2025

Práveže malé deti sú zázračné, majú plastický mozog, dokážu sa veľmi rýchlo adaptovať, tak verím, že aj vo Vašom prípade robia všetko pre dobro dieťatka ❤️

autor
10. jún 2025
@andreaj24

Práveže malé deti sú zázračné, majú plastický mozog, dokážu sa veľmi rýchlo adaptovať, tak verím, že aj vo Vašom prípade robia všetko pre dobro dieťatka ❤️

@andreaj24 Bola som s nim vcera pre druhy nazor u lekarky, ktora sa venuje hlavne detom a ma vyborne recenzie aj medzi lekarmi. Podarilo sa k nej dostat. A ona zas mi nieco ine vravila. 🤔
Namerala synovi s okuliarmi 100 a 60% tupozrakost. Ze ju nezaujimaju percenta bez okuliarov. To je pre nu smerodajne, ako reaguje oko na okuliare.
Co sa tyka dioptrii, nikdy nedava plnu korekciu, aby oko neznelivelo, stale dava o 1,5 - 2 dioptrii menej a tym vytrenuje oko tak, ze stale znizuje a znizuje dioptrie. Sleduje intenzivne, ako oko reaguje. A nedava hned ani take vysoke, ake dostal syn, ale ide na to postupne. A ze tupozrakost sa zlepsuje aj pri polovicnych dioptriach.

Potom som jej ukazala aj mail od lekara z Popradu s ktorym som pisala, aj tu to mal poradnu na MK, a on odporul plnu korekciu, ale s minu 0,5 dioptriou. A povedala som aj to, ze prva lekarka tiez odporucila tu plnu korekciu s amlyopiou a ona si ich normalne pozrela, moju aj poznala z videnia, a ona ze, ale viete.... Oni nikdy nepracovali s detmi. Nemaju taku skusenost s detskymi ocami. Tie dioptrie vypisuju, ako pre dospelych, pri tychto vysokych nie je zohladnena plasticita mozgu. Tie okuliare maju sluzit ako barle aby, oko cvicilo a posilnilo sa.

Tak ja uz duplom neviem, co je spravne....

andreaj24
10. jún 2025

Nepoznám vašich lekárov, ťažko mi posudzovať. Ak ste boli u viacerých, každý má možno svoje vyšetrovacie metódy a postupy, vo všeobecnosti ale v týchto prípadoch platí plná cykloplegicka. Ak ste konzultovali s Dr.Kulangom, ktorý mal poradňu aj tu na MK, on sa venuje deťom,je to odborník na vysokej úrovni, prednáša aj v Čechách. Toľko k tomu z mojej strany. Držím vám palce ❤️

veronika0777
7. júl 2025

@all Viete prosím o nejakých škôlkach, kde cvičia s deťmi ortoptické cvičenia? Našla som zatiaľ len v Martine a Banskej Bystrici.

Strana
z3