Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 aha, tak to bude tým kričaním 😀 však mám 2 deti 😀 😀 😀 No ja od malička pijem všetko z chladničky ( aj v zime) a nikdy mi to neškodilo, ale asi to prichádza vekom 😅
Ďakujem za odpovede. 🙂
@monalisatko ved preto som to tam napisala...kazda mama obcas zvysi hlas 😉 😉
ale presne sa da povedat len ked niekto na tie lasivky kukne ci su OK
@strapco13 ja hlas zvyšujem denne tak 100 krát 😅 No ale uvidím, ak ešte to bude trvať aj na jeseň, tak hádam pôjdem k dr. Zatial to asi moc nebudem riešiť.
ahoj @strapco13
prosim ta, chcem sa ta opytat, pred casom cca 2 mes. dozadu sme navstivili ORL amb. s mojim rocnym synom kvoli tomu, ze si stale chytal jedno usko, dokonca bol tak namotany na to chytanie ucha, ze si nad uskom trhal az vlasy...suchal si ho, skrabal, nic ine...bol bez teploty
...na ORL vys. viditelne volnym okom nic vidiet v usku nebolo, po odbere TU mu vysiel nalez pseudomonas...bol prelieceny ATB kvapkami lokalne ( uz si nepamatam nazov, zial), po tyzdni liecenia sa ozvalo druhe ucho...rovnaky scenar, takze bo telef. konzulatcii s lekarom sme kvapali aj do druheho, kontrolny TU bol negat., mali sme 2 mesiace pokoj a zase to zacalo, skrabanie usi, chytanie si usiek...moze byt, ze sa ten pseudomonas zase pomnozil? 😖 😠
este musim napisat, ze nechodime plavat, maly si hlavu ani vo vani nechce namocit...
mame zase ist na ORL vys.? maly je afebrilny...tak neviem.
dakujem ti velmi pekne za odpoved 🙂
@strapco13 ahoj
Ja by som potrebovala poradit ak by si si nasla cas.
Moja tri a pol rocna dcera ma v lavom uchu chronicky mukoidny zapal stredneho ucha takto znel verdikt orl. Prave ucho ma ok.
Na bolest ucha sa nestazuje absolutne vobec ani sa nikdy nestazovala. Zapal stredneho ucha mala pred rokom v maji a od vtedy ma na krku uzlinky 2 na jednej strane a 1 na druhej.
Moze to sposobovat ten zapal ze ma tie uzliny a kedze aj nosova mandla je zvacsena moze byt zvacsena pre ten zapal?
Chorlava nie je aj ked chodi do skolky.Keby mala tekutinu v uskach pre zvacsenu mandlu nemala by ju v obidvoch ale len v lavom?
Dakujem za odpoved si zlata ze si davas tu na mk namahu a takto radis maminam 😉
@adelaine dieta si v tom veku moze chytat usko z viacerych pricin..idu zubky, moze to vyzarovat do ucha, pri nadche moze byt zapal stredneho ucha
cistis mu uska tymi vatovymio tycinkami?..lebo tym sa moze do ucha doniest infekcia..usko sa nema cistit
ak kojis, mozes mu nakvapkat svoje mliecko do uska /pokila teda nemas akutne ty nejaky zapal prsnikov/
pri bolestiach uska je lepsie ist na ORL ako samoliecba..ta niekedy viac poskodi ako pomoze
@skolara ten chronicky zapal ucha je zrejme sposobeny tou zvacsenou nosnou mandlou..ta blokuje Eustachovu trubicu a vstrednom usku sa nahromadila tekutina /kukni moj clanok o nosnej mandli a zapale stredneho ucha/
nosna mandla sa nemusi zvacsit symetricky, cize moze blokovat len jedno usko
tie uzlinky idu zrejme na vrub tej mandli a zapalu stredneho ucha..ale treba vylucit z krvi aj ine ichorenia ako toxoplazmza, borelioza /ak mal kliesta/, prekonana infekcna mononukleoza
nosna mandla sa moze a nemusi zmensit..skus toaletu nosa, antihistaminika dlhodobo, mozno by pomohol aj lokalny kortikoid do nosa ..ale zakroku sa neboj..ak ho treba, pomoze..ale kedze ma problem s uskom, tak ziadaj zakrok v celkovej narkoze
Dakujem za radu strapco, boli sme v RK vo vojenskej nemocnici na ORL ambulancii a tam tiez potvrdili zmensenie krcnych mandli a skontroluju mu aj nosnu, ci tam nezostalo tkanivo, lebo ta nadcha mu stale tlaci do usiek.
Presne ako si vravela....
Ma zapalene uska tak mu dali i ATB kvapky, a potom uz len vydrzat do terminu operacie zdravy, co bute teda riadna fuska....
Este raz vdaka...
Pekny den.
Ahoj. Potrebovala by som poradit. Dcerka je po operacii nosnych mandli. Vsetko prebehlo v poriadku, ja som bola viac stresovana ako ona. Znasala vsetko ozaj hrdinsky. V stredu nas prepustili domov. V noci jej nabehla horucka. Dala som jej Nurofen. Vo stvrtok znovu. Kedze mi v nemocnici nic nepovedali, okrem toho, ze by sa mala stranit slnka a pohybu, zavolala som svojej lekarke, ci je to normalne mat horucky. Poslala nas k ORL lekarovi. Ten ju v piatok pozrel, povedal, ze ma na ranke povlak. a dal nam POmykon do nosteka kvapkat 4x denne. Citim z jej pusinky aj zapach. Lekar povedal, ak by sa to do pondelka nezplepsilo, predpise jej celkove ATB.
Preco vlastne doslo k zapalu? Moze sa to este nejako skomplikovat?Mrzi ma, ze po takom strese ma teraz dalsie stresy...
Dakujem. Adriana
@adri266 zapach je z tej ranky.. a ten povlak je sliznicna chrasta, su bezne a nie je to nic nenormalne...nie vzdy treba ATB, ale niekedy sa proste stane ze dieta uz je v inkubacnej dobe infektu a ten sa prejavi po operacii a vtedy treba ATB.
Skus toaletu nosa..kukni na moje clanky v mojom fotoblogu. Pamykon davaj dalej
Teplota moze byt jednakj ako stresova reakcia, jednak ak dieta po operacii nema dostatocny prijem tekutin, ci ked malo papa
@strapco13 ahoj, chcem sa ta spytat na nas problem od narodenia. Ako sa maly narodil, tak odvtedy dycha len pusinkou, nostekom dychat vie ked ma dudku ale stale ma pusinku otvorenu a dycha cez nu...ako keby vobec nevedel dat pery spolu, vobec nema pusku zavretu ale stale pootvorenu, aj ked spi aj ked je hore a je to tak odkedy sa narodil...z porodnice sme si doniesli stafilokoka v nosteku a odvtedy nas trapia sopliky, stale je zahlieneny ani nie taky soplik, ze mu tecie z nosa ale taky zadny ...ked mal 5 tyzdov sme boli aj v nemocnici lebo mal tolko soplikov...a odvtedy ma viac menej stale soplik a byva casto chory, 3x mal obstrukcny zapal priedusiek lebo hlieny mu vzdy stecu na priedusky...a vzdy ako mu idu zubky soplik sa zhorsi a uz mu aj tecie z nosteka...doktorka nas posiela na ORL len akosi si neviem cas tam zajst...co to moze byt? najviac ma trapi to, ze ma tu pusinku stale otvorenu a dycha len cez nu...mozu to byt mandle? syncek mal teraz v juli 1 rok...
dakujem za odpoved 🙂
@strapco13 - pekny vecer prajem. Dakujem za toto vlakno, ze odpovedas na otazky. Chcela by som Ta poprosit o radu, i ked moja otazka je mozno pre Teba "trapna", ale prve dieta, prve sopliky 😉 .
Mala zacala mat sopliky, zrejme zubky, rano nic nebolo a poobede tecie z lavej dierky len priesvitny soplik. Teraz sa na to budi, zrejme jej to steka do krku ... co s tym? Odsavat? Nechat tak? Dakujem moc
@weirdo ziadna otazka nie je trapna 😉 ide ti o zdravie tvojho dietatka a na tom nikdy nic nie je trapne 😉
pokial ma priesvitny soplik, tak tam bakteria nebude, teda ATB netreba...skus toaletu nosa /kukni na moje clanky v mojom fotoblogu/...a daôa by som sinupret..je to bylinkove na volnopredaj, prave na tie zadne sopliky co stekkaju do hrdla, zriedi ich, skor sa ich zbavite
odsvat treba, pokial si dietatko nevie fukat dostatocne nosik..dobre su tie odsa acky na vysavac, ci baterky..nedaj sa odradit tym, ze sa to dietaku nepaci, ze to vyzera skor ako boj to odsavanie...je to pre jeho dobro /ja som si maleho pri sopliku priviazala do vysokej stolicky, aby sa tolko nematal a nekopal ma, lebo uz som bola tehu, niektore mamicky zakrutia dieta do deky ci periny aby sa nematalo/
@peta131 na to ORL by som sla ..kedze je to od narodenia, moze mat napr zuzene zadne nosove vchody, pripadne opuch sliznice, kedze ste hned v porodnici chytili bacila, pripadne alergia, mozu tam uz byt aj zvacsene nosne mandle, kedze ste boli uz parkrat chory..ale tie urcite neboli zvacsene od narodenia
skus toaletu nosa podla mojho clanku, plus pediater nech priuda antihistaminika
ak kojis tak mozes do kazdej nosnej dierky nakvapkat svoje mliecko..toto plati aj pre @weirdo
@strapco13 - dakujem velmi pekne za rady. No veru to odsavanie vysavacom nas dost odradilo, lebo mala kopcovala, bojovala a plakala a sopliky sa este viac robili. Clanky mam precitane, dakujem. Kupim dnes Sinupret, ten treba dat pred odsatim ci po?
A vecer sa budila kazdych 5 minut, naozaj, kazdu chvilku, sme mysleli, ze to ma sok z odsavania 🙂
Tak ale veru budeme este skusat. Len sa chcem este spytat, treba odsavat nejako dlhsie? Ja som tak 2-3 sekundy jednu dierku, tak ze ci dlhsie, alebo to staci? Este raz velka vdaka 😵
Kojim este, tak skusim aj to mliecko 🙂
@strapco13 prosim ta, syn ma uz vyse 3 tyzdnov len z pravej dierky soplik, lava vobec nic, zrana zlty trosinku zeleny a cez den mu tecie cisty, len ma mokru dierku ani skoro nenasmrka.
bral aj Pamykon pred 1,5 tyzdnom ale nepreslo, dr nechcel vyter ze to netreba 😠
ale co ma najviac stve ze mu zapacha, zistila som to ked na mna dycha. najskor som myslela ze je to z pusy ale potom som zistila ze mu to smrdi z dierky
davam mu aj solny roztok.
zajtra idem k dr znova nech mu ten vyter spravi, v septembri ide do skolky nech je v poriadku.
co myslis, co to moze byt
@strapco13 ahoj prosim ta vies mi vysvetlit ake komplikacie by mohli nastat ak by maly siel do celkovej anestezy s tym ze ma rano trosku sopliky a obcas zakasle? Vo stvrtok mame nastupit do nemocnice, a behame teraz na predoperacne vysetrenia, maly rano vzdy vysopli trochu (po aplikacii morskej vody) a s tym kaslom to je tak - raz kasle, raz nie. Tuto noc napriklad kaslal dost, vcera vobec nie, predtym noc trosku, atd. On je alergik s nabehom na astmu takze toto je u neho bezne, boli sme aj na ORL a doktor povedal ze on ziadny problem nevidi, hrdlo je vraj ciste, v nose len zvysky soplika, lekarka tvrdi ze je zahlieneny tak ja uz neviem. Nema teplotu ani nic, maju mu operovat oko (cca 20min zakrok), no ale neviem teda ci tam ist ci nie. Este nas dnes caka EKG a potom zase ku detskej doktorke ona povie celkovy verdikt. Neviem co mam urobit, ak sa aj odhlasime a preobjedname, ja neviem zarucit ze bude vtedy fit, vies ako to je u alergikov a astmatikov, jeden den uplne zdravy, potom zase zle, potom zase dobre... Co mam podla teba urobit? Mohlo by mu to tak ublizit ze by siel do anestezy trochu zahlieneny? Ked to ma byt taka kratka zalezitost, co sa mu moze stat - mohol by sa dusit ci co? Dakujem.
@strapco13 ahoj, bola som s malou na kontrolu na orl, bola tam iná doktorka, tej sa zdala mandla zväčšená /tá predošlá povedala, že len mierne a že to nevadí, ale dala nám nasonex, lebo že má sliznicu ako alergik/. mali sme prísť o 4-6 týždňov na kontrolu. no ale teraz bola zase po infekte asi týždeň, takže tak. no a že nasonex pekne sliznicu upravil a máme zostať na aeriuse už len - do testov na alergo. tam ideme v septembri a potom máme ísť zase na orl s výsledkami. a že sa bude liečiť alergia, prípadne vybrať mandľa. malá sa má teraz fajn, jediný problém je, že sem tam pokašle - hlavne tak nad ránom, ale nie vždy. asi jej trošku pozateká dačo. toaletu robím. sa mi zdá zvláštne, že hneď hovoria o výbere madlí. ako malá je pomerne často chorá, ale bežné nádchy, kašel, prelieči sa aj bez atb, brala ich 2krát len. nezdá sa mi, že by bola oveľa častejšie chorá od iných škôlkarov, čo sú prvý rok v MŠ. zdá sa mi teda predčasné hovoriť o výbere mandle. treba na orl tá kontrola vôbec, keď sa bude liečiť na alergo? nemáva problémy ani s uškami - ťuk ťuk.
a ešte mám otázku, akú máš skúsenosť s liekmi na podporu imunity? je to nejaká "ťažká" chémia? pomáha to? tú by zase chcela nasadiť mne, som alergik a teraz som zase mala zápal dutín po 3 mesiacoch /som ti písala/. zvládla som to nakoniec vďaka unifloxu len, nasivin sinus nestačil na to. mala som zelené hlieny 😝 problém je, že ja som mala tiež vždy takú hraničnú imunity a po pôrode sa k tomu pridala alergia a tým, že teraz, keď mám dieťa v MŠ, tak často nosí choroby a ja to často chytím od nej. ale predtým som nebola tak často chorá, dosť dbám na životosprávu, to mi stačilo doteraz. prepáč som sa nejak rozpísala, to bude tým že aj o sebe 😀
@kvojtanikova pokila ma sopliky len po aplikacii morskej vody a z alergie a inak nie..je to pri alergii normalne a to nevadi celkovej anesteze, pokial ale to su sopliky na baze nejakeho infektu, tak hrozi ich zanesenie do dlnych dychacich ciest a teda moze az zapal pluc
pokial ORL povedali ze je OK tak by to mali byt OK
ved deti co idu do celkovej anesteze kvoli nosnej mandle, tiez nie su uplne zdrave a malokedy /aj ked sa stava/ je nejaky pooeracny problem
najlepsie je keby ho den pred alebo v den operacie este niekto kukol, plus krvny obraz a CRP a uvidite podla vysledkov ci to e infekt alebo nie
nosnu andlu mu ORL kontroloval?
@lindulak ale ved nepovedali ze musi nosna mandla von..len ze sa uvidi po kontrole u alergologa...ak sa potom najde zvacsena tak von..ale kludne sa moze stiahnut, kedze teraz je po infekte
nadalej toaleta nosa, mozes nejake pripravky na imunitu, aj babske recepty ako otzovanie, med, cesnak, citron a pod
pripravky na imunitu su vacsinou na baze oslabenych alebo mrtvych bakterii, cize nie je to "tazka" chemia..a u alergikov mozu pomoct, ked je tam lus nejaky problem s dutinami..pokial teda sa v dutinach nenachadza nieco, co by sa malo vyoperovat..mala si RTG prinosovych dutin?
@strapco13 no povedali, že to treba potom zvážiť. no podľa mňa ak alergiu má, tak neviem, ako inak to budú riešiť, asi len antihistaminiká, ktoré už berie... uvidím. zvažujem vyskúšať aj homeopatiká, známi si tak alergiu vyliečili. len to, že či je dôvod na výber mandle aj to, že napr. je často chorá, pokašlieva a pod. - teda nič vážne?
imunitu sa snažím posilniť bežnými vecami - probiotiká, imunoglukán, cesnak u mňa fičí, malá nechce a med a citrón pomenej, kvôli alergii, malá sa zvykne vyhádzať. ja som RTG mala, no tieto doktorky ho nevideli, lebo ten prvý zápal dutín mi liečila iná doktorka. ale v tejto ambulancii zas majú sono, tým pozerajú dutiny. mám tiež posunutú nosnú prepážku, ale to mi nikdy nerobilo problém - ako som už písala, prišlo to s alergiou a škôlkou.
@lindulak no byt casto chora je vazny dovod /ano su aj vaznejsie dovody/...tak sa velmi zatazuje imunitny system a moze potom uplne zblbnut a z alergie moze vyrast astma, popripade aj ine sarapaty...a navyse cakat az kym sa stav neskomplikuje napr zapalmi usi a hluchotou, to tiez nie je riesenie
kedy ste mali naposledy robeny RTG? co tam bolo? bolo to robene pocas choroby alebo aj po vylieceni?
@drzubok je toho v puse vela...ale na beznej ambulancii sa nezisti konkretny virus..pokial to nie je herpangina, cize ak to ma charakteristicke priznaky, tak sa da urcit povodca...ale pokial to nie je bakterialne, tak sa to uzavrie ako viroza..a teda taka je aj liecba...podpora imunity, symptomaticka liecba a pod
ale co konkretne by ste chceli vediet?

@monalisatko hej pokracuju v liecbe co mate teraz
zachripnutie..bud suchy vzduch, vela rozpravas alebo kricis, ak je stazene dychanie nosom, cize si odsleduj ci nedychas viac ustami. teraz vlete bublinky, zmrzlina ci studene napoje, proste teplotny sok