icon

Dcéra dostala kiahne a o týždeň ideme k moru

daniela237
21. jún 2014

ahojte chcela by som sa spytat, mala mi dnes dostala kiahne, presne za tyzden mame ist k moru na dovolenku, ktora je uz zaplatena. poradte ako to mam riesit? dakujem krasne, a este co najlepsie je na vyliecenie okrem tekuteho pudru.

fomarik
22. jún 2014

Ja osobne by som nesla nikam. Dovolenka-nedovolenka, ..dieta je prednejsie. Tych desat dni je dieta vysokoinfekcne. Moja mavala vysoke teploty...uff a neviem si predstavit dovolenku s kiahnovym dietatom. A dietatko s kiahnami nemize chodit ani vonku, ma znizenu imunitu. Si v blbej situacii, ale moj nazor je..... doliecit kiahne😉 prajem rychly a pokojny priebeh ochorenia.

daniela237
autor
22. jún 2014

@katkavv nemame to potvrdene ale je to v okolo rozsirene a prejavy su .kamoska mi to potvrdila lebo jej deti kiahne mali.co je to usta.nohy.ruky nejaka nova choroba? Este som to nepocula

jeemima
22. jún 2014

@daniela237 uvdiis aky bude priebeh....predstav i nejake komplikacie a ich riesenie v zahranici....tiez by sa dietatko nemalo vystavovat slnku tak a ci dovolenka v izbe bude mat zmysel...a ako cestujete? napr do leiatadla by vas nepustili...

stejja9
22. jún 2014

Nam sa vyhadzali v stredu pred Velkou Nocou, asi zo 10 bodiek, ja stastna ze aky fajny priebeh, ved idu velkonocne sviatky, v piatok to uz bolo asi 50 a na Bielu sobotu to uz bola katastrofa - komplet telicko, v uskach, v puse, jednoducho vsade, vysoke teploty, mala uplne mimo, bez zivota, no strasny pohlad.. (vtedy mala 1 rok aj 4 mesiace).. Pokial su pluzgieriky, dieta je stale infekcne. Malu sme kupali v roztoku so sodou bikarbonou, kedze potieranie nemalo zmysel, mala pluzgierikov strasne vela, a potom sme este pouzivali Betadine - jodovy roztok, ktory aj vysusuje aj dezinfikuje. Tekuty puder nam lekarka neodporucila. A zvyseny prisun tekutin a vitaminov. My sme mali silny priebeh a viem ze sme boli doma vkuse 3 tyzdne, bez vychadzky, mala bola z tych kiahni riadne oslabena a este dlho sme sa zotavovali.Treba davat pozor aj potom na rozne bezne choroby, kedze kvoli oslabenej imunite skor nieco chyti. Ale poznam aj take deti, co maju zo 10 bodiek, a priebeh uplne bezproblemovy. Skore uzdravenie. ;)

renatka100
22. jún 2014

@daniela237 tak my sme dostali prave tuto chorobu ktora spada pod rovnaky typ virusu ako kiahne - ruky nohy usta prvy den na dovolenke v taliansku, mala mala 1,5 roka - to sme sa pred dovolenkou vyhybali vsetkemu a idli sme autom. Ked sme prisli do talianska tak sa mala na druhy den zobudila a mala 40 teplotu. Na dalsi den. Sa jej vyhodili vyrazky na rukach a nohach boli to doslava pluzgiere naplnene vodou - vtedy to uz vedela aj nasa doktorka telefonicky diagnostikovat - je to vysoko infekcne ochorenie a kazala nam aby sme s tym isli do morskej vody. A skutocne bol to zazrak za tyzden bola mala uplne fit, pritom u nas to ma udajne velmi dlhy a skaredy priebeh. Ja odporucam nasadit homeopatika - Ak ma vyrazky preihladne, tak je osvedceny liek Rhus toxicodendron v potencii 15 CH - najlepsie na noc podat gulicku, ak su vyrazky naplnene
hnisavou nepriehladnou tekutinou, tak je lepsi Mezereum 15 CH.- da sa kupit alebo objednat v lekarni - je to spolahlive do dovolenky bude zdrava. Treba to iba cumlat pricom pol hodku pred a po ziadna voda ani napoje! Drzim palce 😉

renatka100
22. jún 2014

@daniela237 a kam idete? Napr v taliansku toto vobec neiesia tam chodia deti v pohode s kiahnami vsade

mishaelka
22. jún 2014

Danielka jednoznacne sa skontaktuj s cestovkou cez ktoru ste kupovali zajazd ...ak povies, ze dieta ma infekcne ochorenie isto to pochopia ....bud presunu termin alebo Vam min. 70% z ceny vratia ...potom je este moznost predat zajazd niekomu inemu /kamaratke-rodine / alebo cestovat bez dietata - to by ale uz nebola dovolenka :(

bianca
22. jún 2014

@daniela237 to cim budes mazat alebo nemazat je vo hviezdach.Sama musis zistit co bude najviac vyhovovat.To co sa tu opakovane pisalo ze sa tekuty pudes nepouziva je drist a dohady.Nasej najlepsie sedel prave mentolovy tekuty a to sme mali kiahne tak brutalne ze sme boli pomaly na infekcnom a doma mi ju dr nechala len koli tomu ze som zdravotnik.
dalisa vec je lietadlo.Tak ako pisali dievcata.Pravdepodobne vas nepustia ani do lietadla a ist s dietatom s kiahnami niekam do sialeneho tepla na sialene slnko je ciste sialenstvo.Kiahne sa nesmu vystavovat slnku ani mrazu.Potom vedia byt velmi nebezpecne a defakto o tyzden bude mala este infekcna a ruku na srdce,ani ty by si za inych okolnosti nechcela aby sa ti dieta nakazilo niekde v letovisku.

daniela237
autor
22. jún 2014

@renatka100 mame ist do turecka

frozenelza
22. jún 2014

Necitala som prispevky predomnou...moja odpoved na tvoju otazku: Dcera dostala kiahne a o tyzden ideme k moru....je ze no nejdete! ☹.
Smutne, ale kiahne su vysoko infekcne, doba vysevu aj hojenia mozw byt aj 3tyzdne, odhluadnuc od toho ze imunitny system tvojej dcery bude uplne v prdeli...ja by som ozelela dovolenku. Okrem toho kiahne su riadne svinska choroba, mozu sa skomplikovat v priebehu dna...
A ak letecky...pochybujem ze Vas pustia do lietadla..

renatka100
22. jún 2014

@daniela237 mate poistene storno zajazdu?

olifcek
22. jún 2014

urcite drobec na dovolenku nesmie. neverim, ze ak lekar potvrdi kiahne, ze dovoli ist k moru. a poviem Ti, kebyze ja som niekde na dovolenke a pride rodinka s dietatom, ktora vie, ze ich dieta ma kiahne, a dotiahne to do rezortu, kde sme a moja mala chyti kiahne, necham si tou rodinou preplatit dovolenku, grrrr... okrem toho, dietatko, ktore ma kiahne, nesmie na slnko a ma byt v kludovom rezime doma minimalne dva tyzdne... tekuty puder sa davno nepouziva...

lenka_21
22. jún 2014

@daniela237 neviete ten zajazd zrusit? Z toho co zatial pises mam pocit, ze v tomto bude problem, lebo sa ta na to kazdy pyta a zatial si neodpovedala...

V kazdom pripade chod s dietatkom k lekarovi a nech potvrdi/vyvrati diagnozu. Podla toho co povie, tak by som sa zariadila. Ak je to infekcne, urcite by som s dietatkom necestovala, nie v takom kratkom case po chorobe. Plus idete do Turecka kde je teraz uz velmi horucu a ak je po chorobe tak jej imunita je oslabena, takze toto by bolo pre organizmus namahave.

Pri infekcnom ochoreni treba brat do uvahy aj riziko nakazenia inych ludi ...napr.my s mm sme kiahne este nemali, takze sa pripravujeme, ze ked to dostanu deti u nas bude masaker 😀 😀 😀 Sesternica (kt.je zhodou okolnosti pediatricka), bola pred 2 rokmi na dovolenke, kde dofrcali rodicia s dietatkom, kt.malo tyzden kiahne...nezmohla sa na slovo ...Vysledok, vsetky jej 3 deti dostali kiahne po navrate domov... 😒

tahomi
22. jún 2014

Ísť s vysokoinfekcnym dieťaťom lietadlom Uf. Úprimne ja vás tam zbadat, tak sa stazujem hoc aj u riaditeľa. Okrem iného nevieš ako to mala bude zvládať, teplo jej tiež neprospeje a pri zníženej imunite môže teda nachytať všelico.

Sformovať jednoznačne, kaslite na peniaze, zdravie je prednejšie. Prípadne skúsiť predať niekomu inému aj keď to už v tomto štádiu môže byť dosť problem. Čím skôr kontaktujte cestovku

bubelko
22. jún 2014

@daniela237 na tvojom mieste by som zajtra zasla k dr. aby ti potvrdila, ci mate kiahne alebo nie 😉 a podla toho uvidis dalsi postup.
ak su to kiahne, tak dovolenka urcite nebude. pretoze mala bude stale infekcna.
ak je to ta druha choroba, tak by ste to stihnut mohli, pretoze to trva vazne cca. tyzden 😉
kazdopadne si skontroluj, ci mate poistenie pre pripad storna 😉

cobhan
22. jún 2014

No uprimne, zbadat dieta s kiahnami na letisku a este v sore k nasmu lietadlu tak sa stazujem ako prva a ziadam o zakaz letiet...je to vysoko infekcne a napr. MM kiahne este nemal a vo veku 54 rokov by to mohlo mat skarede nasledky....nehovoriac o tom, ze cestou tam by zrejme nakazila cele osadenstvo lietadla, kedze je tam uzavrety klimatizacny system...
Ak sa da skuste si termin presunut alebo stornovat zajazd alebo ho skusit niekomu predat...

jerryjanka
22. jún 2014

pravdepodobne nemate kiahne ale tu činsku chorobu hmf - to by ste teoreticky stihli sa vyliečiť, ale s kiahnami vas do lietadla nepustia ak to nezatajite teda tak že by ich mala malinko a nikto si to nevšimol 🤐

0silvia0
22. jún 2014

@daniela237 každé ochorenie treba poriadne doliečiť a preliečiť a ísť s kiahňami na dovolenku je poriadny risk so zdravím dieťaťa a nezodpovednosť voči ostatným.

sendy182
22. jún 2014

@daniela237 ak má fakt kiahne....tak by som nešla....mojí mali min. roku.....som rada že konečne ich dostali už bolo načase... 😝 😝 😝 😝 .... bolelo ich hrdlo......a tie vyrážky na 3-4 deň.. 😨 😨 😨 😨 😨 .....nevieš či nebude mať komplikácie......ak by mala fakt kiahne......čo tam budete robiť.....kde sa pôjdete najesť.....čo na lestisku.......? a hlavné...čo ak stretnete tehu mamičku ktorá nemala kiahne.......... ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ a pod......skús sa zastaviť v cestovke..........čo navrhujú......

abbey1
22. jún 2014

@renatka100 Úprimne povedané, zarazili ma tvoje slová: "Je to vysokoinfekčné a lekárka nám s tým kázala ísť do mora." Veľmi veľmi ohľaduplné k ostatným ľuďom na pláži.
Bohužiaľ, i takýto prístup majú ľudia k iným. 😒

dai
22. jún 2014

@daniela237
@bubelko tiez ma napadol podla tvojho popisu skor infekt ruka nohy kiahne - fakt ale je ze aj toto je celmi infekcne a infekcia trva este dlhsie ako u kiahni - zial aj toto uz moje deti prekknali a na krvne testy sme chodili asi 2 mesiace... nasim sa podarilo v case ked sme este nevedeli ze to maju nakazit asi 8 deti - boli s nimi asi 4 hodiny v case ked este nemali vysyp - najmladsie s nakazenych deti opaet skaredy ptiebeh - silne bechutenstvo, vysyp v pusi ke, teploty - malo asi 1.5 roka... vycitky scedomia som mala pekne dlho aj ked so. tomu zabranit nemihla kedze som nevrdela ze moje deti su chore... umyselne ale riskovat je ine kafe...

dai
22. jún 2014

teraz som si orecitala co tu pisete o tej tuka nohy kiahne... len pre ibfo - diagnostikuje to kozna nie pediater... kozna robi krvne tedry - len tak sa da virus potvrdit... ak to tento virus je, urcite nie je clovek infekcny len tyzden aj ked prrjavy trvaju v lahsich pripadoch tyzden, v tazkych omnoho dlhsie - nadmu malemu poslddna chrasta odpadla asi po 3och tyzdnoch - nebol taky vysypany ako pri kiahnach, ani horucky nemal dlho ale zato boli tie vyrazky velmi neprijemne - zo spodku chodidiel uplne pkuzgiere, na ruksch ktorymi sa vsetkeho fotykal - fskt je ze tato choroba je malo skodliva pre dospelych, rychlo sa ale prenasa na deti, starych ludi a tehotne - pre plod moze mat v prvom trimestri fatalne doslddky...
osobne nechapem akk moze nirkto napisat ze je v pohode chodit s infekciou von - ved mozte nskazit tehotne a starych ludi kdr tie doslrdky fakt mozu byt fatalne☹

inffinity
22. jún 2014

@daniela237 kamaradka mi radila dat male vypit stamprlu 😀 pry se vysype okamzite naraz vsecko..jen nezkousela sem..nase dcerka se vysypala za tri dny a puntikovana byla asi tri tydny. Pouzivali sme jen fenistil kapkyy lroti svedeni a umyvali cistou vodou jinak nic.. jak pisou baby do letadla vas asi nepusti a kvuli diteti bych nikam nejela tyden je brzy ma oslabenou imunitu a celkove se ani nemusi citit dobre cesta je narocna...

dejnas
22. jún 2014

@inffinity jj 😀 😀 robí(lo) sa to... mojej mame to cca pred 30timi rokmi radila dr....a tuším som vtedy dostala naordinované asi pol KL koňaku 😅

miriam11
22. jún 2014

@daniela237 nasa mala dostala kiahne v tento pondelok. Nema az tak vela vyrazok, nasa lekarka nam odporucila kazdy den len osprchovat v nie teplej vode, letnej, utriet plienkou. NICIM NENATIERAT. Na noc dat do cajiku /lipovy, alebo harmancekovy 20 kvapek Fenistilu, proti svrbeniu/. Dcerka si to vobec neskriabe, co ju sledujem, ani nemam pocit, ze by ju to svrbelo. Dnes je tomu 7 den, z vyrazok su uz chrasty, miznu a hoji sa to velmi rychlo. Lekarka povedala, ze infekcna bude, pokial nebudu zo vsetkych vyrazok chrasty, povedala nam orientacne cca 7 - 10 dni podla priebehu. Nasa dcerka nemala vobec vysoke horucky, prvy den mala len zvysenu teplotu 37,3 st. Ja byt Tebou, dohodni si termin k lekarke /s kiahnami k lekarovi bez objednania nemozes pokial nema izolacnu miestnost/ a porad sa s nou, ona ako odbornik - pediater by mala zhodnotit, ci je jej stav este nakazlivy. /precitaj si aj diskusie rodicov, ktorym deti dostali na dovolenkach pri mori kiahne.... / Drzim palce

svetlusska
22. jún 2014

@cobhan no s tym veru suhlasim, znama mi vravela ze jej otec dostal kiahne az ked bol starsi, mal cez 40 a skoncil kvoli tomu az v nemocnici, kiahne mali u neho velmi zly priebeh..takze naozaj to nie je ziadna sranda...

renatka100
23. jún 2014

@abbey1 chodit do mora neznamena nakazit inych ludi - to by clovek v mori chytil vsetky choroby sveta - nechodili sme medzi ine deti. Je to kvapockova infekcia cize musis byt v tesnom kontakte co sa na plazi pri mori veru neda docielit. My s manzelom sme to nedostali a to sme takuto pliagu veru nikdy nemali. A v kazdom pripade je to najinfekcnejsie nez sa vyhodia vyrazky podobne ako u kiahni a vtedy veu clovek netusi ze to roznasa. Tak nech ta nic nezaraza keby nechcel clovek dostat ziadnu chorobu tak nech zostane doma zavrety v byte, lebo este aj na balkone ta moze nejaky vtak pohnojit trusom a moze z toho byt choroba. 😲

horana
23. jún 2014

kiahne nie su len kvapockova prenasaju sa vzduchom tesny kontakt zdaleka netreba staci okolo niekoho prejist na par metrov. niekedy mozte byt z chorym a nedostanete a inokedy dgostanete nabuduce fakt ked tych par m niekto presiel. ale ich prevysoka infekcnost a izolacia jej potreba nie su cucanim z prsta tu sa zlahcovat neoplati.mna ako dieta dali x krat hrat sa z chorymi a nic a v dospelosti pri znamom v rodine tiez nic a potom som to dostala ked som si najviac myslela aka som imunna a s panom bohom neprajem nikomu tak tazky priebeh.respekt.

celasapremenim
23. jún 2014

dokonca na nakazenie sa staci, ked pred vami niekto s kiahnami prejde chodbu a idete po nom, ani ho nemusite stretnut....asi tak
kiahne nie su na tyzden, kym su mokvave a vzdy aspon jedna niekde je mokvava v priebehu dvoch tyzdnov, su nakazlive
ked nakazite tehotnu zenu, moze prist o dieta, ja by som bola ohladuplna a cestu odlozila

tekuty puder sa uz nepouziva, lebo zdrziaval mokvanie a zosilnieval svrbenie, treba ist nejakej naozaj lekarke s tym
v mokvavom stave sa zvykne pouzivat alpa, na zmiernenie svrbenia a dezinfekciu a akonahle zaschne kiahna, tak uz sa dava len fenistil gel na to, fenistil kvapky sa mozu od zaciatku ochorenia podavat
snad vam len nejaky lekar nepovedal, ze tekuty puder ...v tomto storoci kks