icon

Dcéra dostala kiahne a o týždeň ideme k moru

daniela237
21. jún 2014

ahojte chcela by som sa spytat, mala mi dnes dostala kiahne, presne za tyzden mame ist k moru na dovolenku, ktora je uz zaplatena. poradte ako to mam riesit? dakujem krasne, a este co najlepsie je na vyliecenie okrem tekuteho pudru.

stanislavao
23. jún 2014

@daniela237 tak snad nepojdete s kiahnami na dovolenku, aby ste tam vsetkych nakazili ??? dovolenku treba presunut. pokial mate poistenie, poistovna vam storno poplatky uhradi. najskor sa vyliecit, potom ist na dovo. Je strasne sebecke ist na dovo v tomto pripade. predstavte si, ze nakazite kaslie stovky, tisicky ludi. kiahne su infenkcna choroba. nevadi, ked nema vyrazky po celom tele. nie u kazdeho sa ochorenie prejavuje rovnako. infekcne je to tak ci tak.

daniela237
autor
23. jún 2014

Nechapem polovicu ludi co sem piše, ja som nespomenula ze s nou idem do lietadla ked je infekcna, pročitajte si uvodnu diskusiu a nebudte oprskle. Pytam sa ako postupovat tak neutocte.

cobhan
23. jún 2014

@daniela237 ale infekcna je cca do zaschnutia posledneho pluzgiera na chrastu. Neviem ako u inych, ale u mna kiahne trvali 3 tyzdne a do skoly som mohla ist az ked bola posledna chrasta odpadnuta s tym, ze mi zakazali cvicit 2 alebo 3 tyzdne a nie obligatny tyzden ako pri inych chorobach. S kiahnami nie su zarty, aj ked irski lekari su schopni poslat dieta do skoly hned ako ustupia teploty a potom sa cuduju, ze co je to za epidemiu takto zrazu z nicoho nic.

elena111
23. jún 2014

my sme použivali predminuly rok puder na kiahne a staršej dcerke sa to sušilo pomaly bola doma až tri týždne takže určite puder nedporučujem a ten konak som dala aj ja že vraj sa po tom urýchli vysyp kiahní mne už doma šibalo predsa tri týždne je dosť a ešte k tomu horúčavy dieta pri kiahnach nesmie chodiť po slnku ani von aby nenakazilo ostatne no namiesto pudru druhuj dcerke som potierala fenistilom a tamtum verde vodičkou a ked to dostala aj mladšia dcerka po nej bez natierania pudrom bola vybavena za týžden 🙂 a neskoršie je dobré okupať dieta vo vode so sodou bikarbonou že to tieť dobre suši chrasty

olifcek
23. jún 2014

@daniela237 to je jedno, ci lietadlo, ci autobus, ci auto. byvat nebudete na samote a nebudete mat plaz len pre seba a navyse, nepoprosis slnko, ako to urobila nastenka v mrazikovi, nech este nevychadza, lebo drobec ma kiahne a moze to uskodit tomu malemu telicku... ci?

bola si uz u dr., ci len cakas, co z toho? davno si mala ist k dr., mozno to bude cosi ine a mozno dovolenka vyjde a ak nie, a kiahne to budu, uberas sa o moznost dovolenku predat, teda, v pripade, ze nemate moznost storna...

brisilda
23. jún 2014

@daniela237 faktom ostava, ze pokial mate vazne infekcne ochorenie tak dovolenku musite odlozit ☹ cloveka to nepotesi ale ide predsa o tvoje dieta a na druhej strane ak zariskujete a predsalen pojdete je moznost, ze sa inf. ochorenie skomplikuje popripade ak to na verejnosti praskne mate dost vazny problem 😖 ...Dovolenku proste len presunte alebo predajte niekomu inemu . No v prvom rade navstivte lekara /najskor zavolaj a povedz, ze mate podozrenie na inf. ochorenie aby ste v cakarni nenakazili ostatne deticky /

jeemima
23. jún 2014

@daniela237 uriute to bude ruky nohy usta choroba a ked hovori ze ju jazyk boli...zvyknu sa robit afty v puse pri tejto chorobe.....tak do piatku by ste nali byt ok

daniela237
autor
23. jún 2014

@olifcek diskusiu som pisala v sobotu, cize s mi aj v sobotu vyhadzala, lekarka neordinuje cez vikend a dnes az od obeda, tak ano cakam, kym tam bude, u nas sa cez vikend neordinuje. dovolenku nam vystornuju za poplatok, len sme ledva ledva naskrabali na dovolenku po niekolkych rokoch setrenia, deti v skolke neboli asi 2tyzdne som si ich nechavala pre istotu doma. ani raz som nenapisala ze chcem letiet, cestovat, pytala som sa len na rady ako postupovat pri takychto situaciach. ale dakujem za vsetky rady.

daniela237
autor
23. jún 2014

@jeemima su tam aj ine prejavy?lebo mala sa uz nevyhodila od soboty nikde inde, ale hovori mi ze ju boli brusko, chcela by som ist k lekarke nech nas pozrie, tak dufam ze nam to umozni alebo pride k nam.

lubka72
23. jún 2014

@daniela237 my sme presne tak nejako išli asi tak pred troma rokmi, doktorka povedala, že môžeme ísť, infekčné je to ešte predtým ako sa dieťa vyhádže a potom možno ešte pár dní, ale potom už nie, na vlastné oči som videla, ako to synovi pri mori zo dňa na deň ustupuje. takéto veci radšej rieš s lekárkou ako tu, kde sú všelijaké mudrlantky......

nadulka88
23. jún 2014

@daniela237 viem, ze sa musis citit mizerne.. clovek fakt setri kde sa da aby mohol urobit hlavne deckam radost.. sak co tam po dospelych, dolezite su deti, koli nim predsa aj idete na dovolenku, nie koli vam 😉 presne som citala celu diskusiu a videla som, ze si NIKDE nenapisala, ze na tu dovolenku pojdete, to len niektore mamicky uz z tradicie musia rypat 😉
V prvom rade chod dneska k dr na kozne, uvidis co ti povedia. Ak to budu kiahne, nech ti napise nejaky papier alebo co a chod do cestovky, musia to predsa nejako vyrieist ☹ posunut.. ved to je vazny dovod, to nie je len tak, ze ste si zmysleli, ze nejdete... ako, osobne s tym skusenost nemam, ale robila som v hotelierstve a teda ked bolo dieta chore, vzdy sme vracali celu zalohu bez ohladu nato ci to bolo par dni pred nastupom alebo par hodin 😉
Ale samozrejme spomeniem aj to, ze cez kiahne treba naozaj zostat doma, vyhybat sa slnku a aj ludom..
Ja ti drzim palce, nech sa to vyriesi k tvojej spokojnosti, nech na dovcu nakoniec idete a poriadne si ju uzijete 😉

bubelko
23. jún 2014

@dai u nas ju diagnostikuju pediatri. a po odozneni symptomov - teplota, vyrazky - idu deti normalne do kolektivu 😕 preto som pisala, ze do dovci by to mohli stihnut, kedze nasi to mali cca. tyzden. a kamoskin syn to dostal na dovolenke - v horsje forme ako moje deti a tiez bol do tyzdna fit. na ziadne kontrolne testy sme nechodili.
http://www.sprechzimmer.ch/sprechzimmer/Krankhe...
tu sice pisu, ze inkubacna doba je mozna 3-60 dni, ale najcastejsie su prave 3-6 dni. 😉 a spravidla je po 10 dnoch vsetko ok 😉

olifcek
23. jún 2014

@daniela237 tak sup sup dnes bezpodmienecne k dr., a daj vediet, ze co... cloveka zamrzi, ked pride o peniaze, to je jasne, ale deticky maju prednost... 🙂

takze sup k dr., a uvidis, co povie, podla toho sa zariad 🙂 kiahne nemusia byt stale po celom telicku, vraj su pripady, ze sa jedna len o par vyrazticiek, ale i s par vyraztickami neslobodno ist na slnko a pod...

drzim palce, nech to niesu kiahne, tie moze dostat az paq, ked zrelaxujete 🙂

daniela237
autor
23. jún 2014

@lubka72 dakujem, teraz sme boli s lekarkou, tak mame chorobu nohy, usta, ruky, dala nam bekomplex a nemame to natierat, nic, ze to zmizne same. a ze do konca tyzdna mozme byt v pohode.

daniela237
autor
23. jún 2014

@olifcek uz sme boli s lekarkou, kiahne nemame a lekarka povedala ze to ma pekne a ze jej to zacina miznut, ma ruky,nahy jazyk, choraba o ktorej pocujem prvy krat, ale ma len dva vodove pluzgieriky na dlani a na nohe, ostatne mi pridu ako postipane od kamara a rozskriabane, dokonca ju uz ani pusinka neboli. dakujem krasne za reakcie, hned mam lepsiu naladu.

daniela237
autor
23. jún 2014

keby mala mala kiahne, nesla by som na dovolenku, lebo by som z nej nic nemala, minuly rok som bola zo synom, ktory na druhy den dovolenky dosal anginu tak sme prelezali 6dni na izbe s teplotami. preto viem ze by som netahala chore dieta zo sebou, niesom krkavcia matka, ktora sa silou mocou tlaci na dovolenku aj za cenu chorob.dovolenka je o oddychu nie o strese. dakujem este raz vsetkym

khkt
23. jún 2014

@lubka72 príde mi čudné, že vám lekárka povedala takú informáciu... ja tiež viem, že dieťa je infekčné, kým nezaschnú všetky pľuzgiere na chrasty a keďže prenos choroby je vzdušnou cestou, mali ste šťastie, že ste nikoho nenakazili. nechcem sa tu hrať na múdru, ale tiež som lekárka a dokonca som pracovala na detskom infekčnom oddelení v nemocnici.

bubelko
23. jún 2014

@daniela237 takyto priebeh mali aj nasi 😉 jonas mal aj okolo ust, lukas len ruky a nohy akoby od komara dostipane. kamoskin syn mal horsi priebeh - velke pluzgiere.
ale teda na dovolenku mozete?

inffinity
23. jún 2014

@daniela237 je fajn ze je to ok,ale kdyztak aspon nemystifikuj tady holky v prispevku vyse pises ze ste ledva naskrabali na dovolenku po nekolika rokoch setrenia a zrazu si bola loni zo synom...je mi to uplne fuk ale je to strasne ftipne 😉

daniela237
autor
23. jún 2014

@khkt my sme neboli u lekarky, ja som ju volala domov, niesom s tych ktory by chceli nakazit inych, tiez by som nebola nadsena keby sa okolo mna pohybovali vedome infekcne deti, ale aspon som kludnejsia, ked jej to neprejde na dovolenku ju nezoberiem,

katka1981
23. jún 2014

@bubelko, ty si aka dobra, super 🙂

sherynkamalinka
23. jún 2014

Mohla byt pri jazere na slovensku....to zas tak nakladne nie je...
@inffinity

daniela237
autor
23. jún 2014

@bubelko povedala ze mozeme, ale az ked je to zaschne ze mozeme ist na slnko. uvidim ako bude na tom koncom tyzdna

inffinity
23. jún 2014

@sherynkamalinka to mi je opravdu jedno jen sem to okomentovala co se precetla..nehodlam to resit 😉

daniela237
autor
23. jún 2014

@inffinity ano boli ale tiez len kvoli tomu ze sesternica s malou ostali kvoli chorobe doma, tak v utorok nam to ponukli a my sme v strdu odlietali.ja zo synom sme isli. dcera a muz nesli. my sme jej to vykompenzovali ze sme si zobrali na mesiac v auguste domou jej malu, lebo ju nemala kam dat.. tak sme boli spokojne obidve

celasapremenim
23. jún 2014

@daniela237 neviem teda na co konkretne pises, ze nechapes
ale dufam, ze chapes, ze je to vysoko infekcne ochorenie a okolo koho prejdete a nemal to, toho nakazite
a o tomto ti baby tu hovoria
po tyzdni ju v poriadku a neifekcnu mat nebudes, ani ked sa poseriete
takze ak pojdes s nou na dovolenku, verim tomu, ze je to neprijemnost, kedze je to uz uhradene
tak urcite niekoho nakazite a s tymto vedomim si kludne cestuj, ak je ti to jedno
nehovoriac, ze dieta ma byt v klude, v tieni a podobne, co jej tam asi vies zabezpecit, ale bezpecnost ostatnych nezabezpecis

ked sme mali kiahne my, tak som k lekarke ist musela, lebo som to schytala aj ja od dcerky z materskej skolky s dojcatom a lekari nas museli obzriet, funguje to tak, ze mas specialnu miestnost, kde si vysetrena aj cakas v tychto pripadoch, samozrejme, ze sme nesli do cakarne nakazit vsetkych okolo, dokonca sme cakali do vstupu do budovy, inym vchodom, v aute
ak by si musela a mali by ste komplikovany priebeh, mohli by ste skoncit s kiahnami aj v nemocnici
deti to obvykle znasaju dobre, ale su aj komplikovane priebehy, kedy to naskace na sliznice....oci, posvy, v ustach, v krku, kdekade, snad vies
ak to mate len na pokozke, tes sa

celasapremenim
23. jún 2014

@khkt no konecne to tu niekto potvrdil, jednoducho do tyzdna bezinfekcni nebudu
staci jedna mokvakva vyrazka na infekcnost

khkt
23. jún 2014

@daniela237 držím palce, nech je malá skoro zdravá, keď nejde o kiahne, tak by som sa veľmi neznepokojovala. navyše choroba ruky nohy ústa sa prenáša slinami alebo neumytými rukami po toalete a nie vzdušnou cestou, tak myslím, že sa dá nákaze vyhnúť. a keď má naozaj už len nejaké 3 pľuzgieriky tak by to mohlo prejsť rýchlo 🙂

dai
23. jún 2014

@bubelko no ale nemali by🙂 preto som to pisala - aj na sk ju diagnostikuju pediatri ktori tvrdiato co napisala daniela - ide ale o koznu infekcnu chorobu... my sme skoncili u koznej len preto lebo to maly dostal klasicky na vianoce - boli sme na pohotovosti a tam nas poslali na koznu pohotovost... tam mi to lkarka vysvetlovala ze tato choroba moze mat aj vazny priebeh kedy napada vnutorne organy a dieta moze byt nosicom virusu dlho poozneni priznakov...preto tie ktvne testy - moj syn mal prejavy asi 4 dni ale chrasty odpadli az po skoro 3och tyzdnoch, dcera mala len asi 3vyrazky zo spodu chodidla a aj tak nakazila asi 6 deti s ktorymi bola par hodin ( nevedeli sme ze tu chprobu ma... akonahle dme di vyrazky vsimli spolocnost sme opustili... ) malej to odznelo pritom do 3och dni....

celasapremenim
23. jún 2014

@bubelko ako pises po 10 dnoch mozno, pri bezkomplikovanom priebehu
moje komplikovany nemali, ale tych 12 dni urcite trvalo, kym sa mohlo zodpovedne povedat, ze su uz bezinfekcne...a vsetky deti okolo nas (zo skolky, od kamosiek, z rodiny) tak isto a niektore v nemocnici dlhsie ...seba ani nespominam, mne bolo velmi zle 🙂 som bola rada, ze som sa nemocnici vyhla