Dcéra má 14 rokov a lekár jej odporučil schudnúť
Chcem poprosiť o radu tie, ktoré už s tým majú skúsenosti, alebo vedomosti. Ja som už zúfalá. Dcéra má 14 rokov a má nadváhu. Lekárka jej kázala schudnúť, ona sama sa chce páčiť a tiež by chcela schudnúť. Snažíme sa, denne cvičí, okrem toho chodí von s kamošmi, takže nachodí poriadne kilometre, keďže sa stále prechádzajú. Obmedzili sme množstvo jedla, jedáva raňajky, obed a večeru, medzitým max jogurt alebo jablko na olovrant alebo desiatu. Zmenšili sme porcie a takmer úplne vylúčili sladké. Malý kúsok keksíka alebo kocku horkej čokolády si dá tak raz do týždňa. Ako rodina sa ju snažíme podporovať, takže nekupujeme nič sladké, nikto v rodine nepečie koláče - babky dostali zákaz. Nevarím vysmážané alebo sladké jedlá, len na prírodno alebo varené. Odopiera si aj zmrzlinu, keď idú s deckami von, nepije sladké vody ani čaje, len vodu a minerálku. Ale s váhou sa nič nedeje. Má ju aj po dvoch mesiacoch od váženia u lekárky rovnakú. Ona je nešťastná a demotivovaná. Chcem jej pomôcť, ale už neviem ako. Ďakujem za každú radu.
@aurora33 určite nie, aj kamošky sa snažia držať si líniu, síce sú štíhle, ale napríklad jedenie čipsov u nich nie je "trendy". Dokonca bola u kamošky a jej mama mi volala, že čo sa deje, že nechcela palacinky, ani nič, čo jej ponúkali, len vodu. Takže jej verím, že aj ona si to reguluje.
Autorka, neber to ako nejaku prehnanu kritiku, ale ak ma v 14-tich nadvahu, tak ju ma prevazne zo stravy doma. Tam sa treba zamerat ako prve. Nestaci nevarit vysmazane jedla, musis obmedzit alebo uplne vylucit akekolvek smotanove omacky, mukove zaprazky, napriklad tie jogurty by som tiez neodporucila, to su prazdne kalorie, kvanta cukru a vacsina z nich neprejde ani ako "mliecny vyrobok". Co konkretne zvyknes varit doma?
@marcellka32 napríklad na raňajky zje malý kúsok chleba väčšinou s paštétou, alebo kúskom salámu (jedávala tie kukuričné a ryžové chleby, ale tiež bez zmeny a už jej to liezlo krkom), na obed máva buď mäso na prírodno s ryžou alebo zemiakmi, minule som zapekala zemiaky s mäsom a smotanou, špagety, prípadne som robila sviečkovú, tak zjedla len mäso a omáčku, k tomu si dala jednu malú knedľu. Na večeru si robieva ryžu s varenou mrkvou, alebo párok len s horčicou, predvčerom si dala jeden menší trojuholník pizze, ale išla spať asi o 5 hodín, čiže to nebolo hneď pred spaním. Občas si dá muesli s mliekom, alebo jogurt, prípadne si dá tanier polievky - podľa toho akú máme, buď zeleninovú alebo vývar, alebo paradajkovú. Na desiatu a olovrant jedáva jablko alebo hrušku, minule zjedla kaleráb prípadne si dá jogurt. Každé dopoludnie cvičí drepy, brušáky a s činkami - na ruky. Bežne spraví okolo 200 drepov a 150 brušákov. Poobede chodievajú s mužom na bicykel, spolu chodíme plávať (ale momentálne je plaváreň zatvorená). Alebo ide s tými kamoškami von a prechádzajú sa. Nemám pocit, že jedáva veľa, alebo kalorické jedlá. Ale budeme sa musieť asi poradiť s odborníkom. Problém je, že nejedáva vôbec žiadnu zeleninu (surovú), nezje vajcia, ryby ani syry alebo šunky.
No presne ako hovorim - ty varis same smotanove, mukove, ryzu, mate v chladnicke samu salamu a pastetu, kde je okrem ineho kilo soli, ktora zadrziava vodu a podnecuje chut do jedla. Muesli s mliekom uplne zle, tam je samy cukor. Z toho je pribrata a tam je cely problem.
Úplne zle, smotana je tabu, ak jogurt tak grécky, čo ma 0% tuku,
Fuha, to neni dobrý jedalnicek. Musli úplne vylúčiť, kukuričné chleby detto, z kukurice sa mega priberá. Keď jogurt tak kvalitný biely, dochutit ovocím a troskou medu. Namiesto sladkých musli nejaké pohánkové vločky, zemiaky tiež minimalizovať, ako prílohu dusenú zeleninu. Ja som si robila tak, že rôzne druhý zeleniny na troche masla, štipka soli a strucik cesnaku. Cestoviny sú ďalšie sacharidy. Ono sa to nezda, ale v takejto strave prijíma neskutočne množstvo sacharidov. To nie je len o sladkom. Ona potrebuje prijímať veľa bielkovín, zeleniny a ovocia. A je malo, tým sa budú kalórie ukladať do zásoby. Ona potrebuje dostatok kvalitného jedla
Z toho co pises by som povedala, ze je velmi malo. Sla by som za odbornikom, nech vam spravi jedalny listok.
Ale zase aby sme len nekritizovali, kura na prirodno alebo grilovane kura je idealne, ale nie s ryzou alebo so smotanovou omackou/svieckovou. Idealna k tomu je dusena zelenina, dokonca zemiaky moze s mierou. Na ranajky kludne par platkov salamy, ak to musi byt, ale potom bez peciva s miesto toho s cerstvou zeleninou. Kadejake polievky su tiez vyborne, ale bez smotany/mlieka. Bicykel a kardio vseobecne super.
Podla toho co pises ze teda je a vsetko si odopiera niekde bude chyba.
Moze byt aj zdravotny problem, alebo ze je aj malo kcal na den alebo na tajnasa sa naje ci si da sladkosti.
Ja vidím ako najväčší problém, že je veľmi málo zeleniny, čo je dosť dôležité, pretože práve zelenina odbúrava tuky. Ďalšia vec, píšeš že nevaríš kalorické jedlá, ale opak je pravdou. Ja by som vylúčila smotanové omáčky, cestoviny, knedľa, párky aj salámu či pašteku, toto sú všetko prázdne kalórie takmer bez výživy z ktorých sa priberá. Salámu a pašteku nahradiť dusenou šunkou. Knedľu a cestoviny by som nahradila ryžou a zemiakmi, aspoň kým váha nepôjde dolu. Omáčky zahustiť nastrúhanou zeleninou miesto múky a smotany.
A ďalšia vec, my keď jeme napr. na večeru chlieb s maslom a šunkou, dáme si k tomu aj surovú zeleninu, ktorá veľmi dôležitá.
Ak chce dcéra naozaj schudnúť, musí sa naučiť jesť surovú zeleninu, toto je moja rada. Prípadne si skús vygooglit jedalnicek. Držím palce. 🙂
@akiana ano alebo tak. Ale teda autorka pise ze vari prirodne a podobne tak predpokladam ze svieckovu tlaci dcera a zas 500kcal to by musela ze brutalne makat denne. No je to xy premennych
No niekde je chyba ak za dva mesiace nic neschudne podla tohto opisu
Este ma napadlo skuste kaloricke tabulky stiahnut a jest striktne aby vam sadli cisla
Kde sa stravuje cez školský rok? Ak v jedálni, tak by som ju odhlásila, lebo v našich jedálňach je veľa sladkého jedla, múkou zapustené polievky a omáčky, ku tomu chlieb a velmi malo masa.
v bardejovskych kupeloch sa lieci detska obezita. chodievala som so starsou dcerou celiatickou a stretavali sme tam tie deti. aj z nasej ulice tam minuly rok bolo jedno dievcatko. deti tam pekne schudnu, lebo maju zdravu pravidelnu stravu, vela pohybu a plavanie. ak vsak dcera neje surovu zeleninu, bude tam hladovat. oni tam praveze maju jedalnicej zalozeny na mase a zelenine. minimum sacharidov. inak, preco dcera nejde na nejaky sportovy kruzok? 2x do tyzdna po hodine aktivneho pohybu- to urobi viac ako slimacie prechadzky, lebo prejst 5km za 2 hodiny- to sa nepotrha, to prejde aj moja mladsia, 18 mesacna.
@autor alebo napr tvaroh nizkotucny s ovocim na ranajky, pripadne vo forme salatu so zeleninou (moze aj s takou, aku lubi, napr struhana mrkva, orechy, tvaroh a ma vyborny salat, napr. ale smotanu nech vynecha,
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/recept-na-vik...
alebo zelerovy salat s opecenym kuracim prsom, kuracie prsia pokrajas na pasiky a oprazis, zeler, jablko nastruhas, biely jogurt, sol, cierne korenie, citronova stava, na zjemnenie jogurt, pridat trochu orechov a vyborny salat, na vrch das tie orazene pasiky kuracieho prsa
vajcovy salat s avokadom
atd...
https://www.fitrecepty.sk/recept/vyborny-avokad...
na tejto stranke sa inspiruj
Z tohi co su napisala, tak ma dcera naozaj zly jedalnicek, a vy vsetci ostatni v rodine tiez.
Mate tam velmi malo ovocia, zeleniny, prilis vela masa a vysoko spracovanych vyrobkov.
Zoberte to ako rodinnu vyzvu, a cele to prekopte - nielen pre dceru. Nemusite vsetko naraz, ale jedno po druhom.
Zacala by som tou pastekou a salamami, to vobec nekupuj. Ale ani sunky ci parky, to v beznej strave nema co robit.
Skuste si spravit ovsenu kasu, alebo inu kasu s ovocim rano. Prihod tam nejake oriesky, semiacka.
Alebo jogurt s vlockami na rano. Vygugli overnight oats, napriklad.
Na obed maso na prirodno okej, ale ako prilohu vzdy zeleninu. Ak ma rada, tak trochu zemiakov tiez, lebo ten prechod z prilohy iba zemiak na iba zeleninu je kruty.
Experimentujte viac so zeleninou. Ak nechce rajciny, tak ju nenut. Ale nemoze ju nadrapovat aj z rajciny, aj z papriky, aj z karfiolu, aj z brokolice, aj z fazule...skusajte rozne pripravy, nie len varene na vode, naucte sa spravne korenit zeleninu, parit, blansirovat, zapekat (bez syra a smotany!).
Robte zeleninove polievky, tie su najlepsie na vecer. Teple do zaludka, ale pritom malo kaloricke. Zahustuj vlockami, sosovicou, mixovanou zeleninou ci zemiakom, ale ziadna muka ci smotana.
A chodievajte von aj spolu. Zaplavat si, cez vikend na turistiku/prechadzku. Nenechavajte ju v tom chudnuti samu, lebo ono je to tazke aj pre dospeleho, nieto este pre adoelscenta.
A este, vela doma rozpravajte, o strave, traveni, zdravom zivote, a urcite spomente aj poruchy prijmu potravy; aby to nezachadzalo daleko, ze jest je treba a dodava nam to energiu. A davaj na nu pozor, aby nesklzala k nezdravym navykom ani z tej opacnej strany.
ako prilohu skus pšeno, amarant, quinou
Len sa chcem opýtať, či nie ste doma všetci obézni? Respektíve ona musela byť obézna už ako dieťa, pretože ak jej endokrinologička káže schudnúť minimálne 15- 20 kg, ona nemá nadvahu, ale slušnú obezitu, v 14 rokoch to je naozaj na pováženie. Škoda, že ste nezačali uvažovať nad zmenou stravy skôr, nemusela v puberte takto vyzerať. Kúpte permanentku do fitka a zaplatiť trénera,pretoze pomala chodza, aj ked 1-2 hodiny zazraky nespravi.
Bicykel, turistika, beh, atletika, kalanetika, klasické cviky podľa čoho cvičí? To chce aj systém aj tempo aj vydrzat. Strava ak sa neprejeda by u nás ostala nezmenená. Podľa mňa nemajú čo mladé baby dietovať drasticky a vytvárať si nejaké traumy a neskôr poruchy príjmu potravy atď.
A dôležité je koľko ma asi schudnúť...? Ci je oboznámiť a lekár toto povedal alebo co? Ak má vyššiu nadváhu možno je to na endokrynologa. Ak je ešte detský buclata, to zvykne prejsť dievčatá okolo 16tky vzdy.. naozaj je rozdiel v tom " o co ide".
@simca06022011 ved pise, ze endo je v poriadku. Endokrinoligicka kazala schudnut mn. 15-20 kil. Takze ta vaha zrejme rastie s nou od dietata. "Detsky" buclata 14 rocna? To prejde max u 8 rocneho dietata. Ja ked vidim dnesne tinedzerky, tak je cloveku smutno. Crop top a minisukna a brucho s faldami vonku.
a suhlasim s babami, ma strasny jedalnicek, z toho je pribrata. ved pasteky, parky, salamy su najvacsi humus, pomlety a ochuteny bordel. sunka je obcas fajn, taka s vysokym obsahom masa. knedle, pizza, cestoviny- vy sa zle stravujete cela rodina, takze je logicke, ze je z toho tucna. cestoviny kupuj sosovicove, hrachove, nie psenicne. a ako prilohu pseno, pohanku, nie knedlu.
A podla toho co píšeš o strave je to úplne zle. Dieťa sa musí normálne najesť. Chlieb s posteľou, salámou je ráno pre moju dcéru nepredstaviteľné. Jedlo cele normálne aj s prílohou, len primeranú dávku. Určite smotanové, syrové omacky nie sú vôbec na časté jedenie od toho by bolo vhodné upustiť. Keď tak miesto kuraťa vtedy daj brokolicu. Zeleninu. U nás sa chudnlo tak z epolka taniera zelenina. Fungovalo. Lebo do brucha človek niečo dostať musí. Bratranec bol v kupeloxh kvoli obezite. Cela rodina menila navyky, schudli a zacali sportovst aj rodicia. Hladujes=nechudnes. Telo má stres, spomalí metabolizmus...
@simca06022011 detsky buclata, ak endokrinologicka nakazala schudnut 20 kg? ved to uz hranici s obezitou.
@matkahelka ale môže ja knedlu ale nie 3 :D a zaliať svieckovou omáčkou riadne, ktorá je super "dietna" :(
@matkahelka to som necitala, nejak som to "preskocila". Tak jasne, ze ma nadvahu.. 20kg to je vela.
Ale teda myslim, ze vela dievcat dnes by pred 20r dostalo prikaz chudnut... dcera je 6tacka a spoluziacky maju 60-65kg... kto vie aku ma slecna vahu.

@kikazoe budem ti vďačná 🙂