Dcéra má 14 rokov a lekár jej odporučil schudnúť
Chcem poprosiť o radu tie, ktoré už s tým majú skúsenosti, alebo vedomosti. Ja som už zúfalá. Dcéra má 14 rokov a má nadváhu. Lekárka jej kázala schudnúť, ona sama sa chce páčiť a tiež by chcela schudnúť. Snažíme sa, denne cvičí, okrem toho chodí von s kamošmi, takže nachodí poriadne kilometre, keďže sa stále prechádzajú. Obmedzili sme množstvo jedla, jedáva raňajky, obed a večeru, medzitým max jogurt alebo jablko na olovrant alebo desiatu. Zmenšili sme porcie a takmer úplne vylúčili sladké. Malý kúsok keksíka alebo kocku horkej čokolády si dá tak raz do týždňa. Ako rodina sa ju snažíme podporovať, takže nekupujeme nič sladké, nikto v rodine nepečie koláče - babky dostali zákaz. Nevarím vysmážané alebo sladké jedlá, len na prírodno alebo varené. Odopiera si aj zmrzlinu, keď idú s deckami von, nepije sladké vody ani čaje, len vodu a minerálku. Ale s váhou sa nič nedeje. Má ju aj po dvoch mesiacoch od váženia u lekárky rovnakú. Ona je nešťastná a demotivovaná. Chcem jej pomôcť, ale už neviem ako. Ďakujem za každú radu.
@akiana presne tak.dieta malo jedava a preto ma nadvahu 🤦♀️ to by potom vsetky tie chudata africke deti boli ako hrochy.
@akiana Tiež som si to neveriacky čítala niekoľkokrát. Mamičky tu preberú nejakú blbosť a potom sa to šíri ďalej. Jediné, čo pomáha na chudnutie, je kalorický deficit. To by všetci v koncentračných táboroch boli tuční.
@luccija nizkotucny tvaroh, vajcia, ovocie, 3 lyzice pohankovej muky. co je trebars na takom kolaci zle? nic. nie kazdy pecie kolace s pol kilom cukru a bielou mukou.
Tipla by som si tiež, že do seba tajne leje nejaké energetaky alebo niečo na ten spôsob.
@matkahelka @stanulienkat Anorekticky maju tiez vsetky 150 kil z nejedenia, ach jaj…
@fatimuska nás tam odporučila endokrinologička. Vypíše papiere odnesieš na soc.poisťovňu na schválenie, syn bol 3 týždne a platili sme neviem presne okolo 60 eur. Mladší nemal zdravotné problémy ,teraz v puberte má vysoký tlak a iné hodnoty z krvi vysoké. Po kúpeľoch sú výsledky o dosť lepšie.
@luccija ako som písala, tento režim sme začali na odporučenie lekárov, takže to nie je žiaden môj či internetový výmysel. Netuším či by to isté odporúčali aj iným teenagerom s nadváhou ale toto máme od lekarky ktorá ho veľmi podrobne vyšetrila a má dlhoročné skúsenosti s detskou obezitou, takže je to pre mňa oveľa dôveryhodnejšie než nejaké babské názory z internetu. Čím častejšie jedenie, tým ťažšie sa chudne, jedenie viac ako 2-3x za deň je pre človeka úplne neprirodzené, takže žiadnu desiatu mu netreba. Celý školský rok bez nej vydržal a vôbec mu nechýbala. Koláče nemyslím nejaké cukrovo-slahackove klasické, ale taký štýl ako písala @matkahelka receptov je dnes všade dosť, dá sa vybrať aj lepšie. Ovocie má ku raňajkám a obedu, večer už nie, neviem čo je podľa teba zle na ovocí po obede. Ovocie obsahuje veľa vitamínov a vlákniny takže je dobré aby ho deti jedli denne, ale keby som mu to isté ovocie dala zjesť až pár hodín po obede ako klasický olovrant tak by to bola ďalšia dávka inzulínu do buniek, ďalší dôvod na stupnutie glukózy v krvi, takže následky pre telo by boli oveľa horšie než keď to zje rovno k obedu.
Tak bohuzial z takeho jedalnicka neschudne. Treba si poriadne vyratat kaloricky prijem a naucit sa, co ma kolko kalorii. 14rocna si pokojne vie stiahnut tabulky a moze pozerat. Chodza 5km za dve hodiny? A kde sa tam zadycha? Ja by som sa pozrela aj na to, co pije, to je dost problem u deti.
@quaxi máte naozaj výbornú lekárku. Naozaj nepotrebuje desiate a olovrant, ak je skladba jedál správna, čo v tomto prípade je. Čo sa ovocia týka, zaraďte len bobuľové ovocie - čučoriedky, maliny, aj jahody sú ešte ok. Jablká a pod. určite vynechajte. Ale tak pri ovocí sa už bavíme o fruktóze a jej účinkoch na pečeň.
Autorka - ako ste zapisovali do kalorickych tabuliek? Nechce sa mi veriť, že by pri takom prijme, ako píšeš, dcéra neschudla. Všetko, čo zjedla, ste predtým odvážili? Nahodili ste tam napríklad aj olej, na ktorom bolo jedlo pripravované? Zadali ste presné gramy toho, čo zjedla? Tiež sa prikláňam k názoru, že dcéra "potajme" vyjedá blbosti. Stačí, že si dá nejaký ten Snickers, zapije colou, chipsy za tým,.... Pri chudnutí je najdôležitejšia strava. Áno, cvičenie je tiež dôležité, najmä na spevnenie tela a zo zdravotného hľadiska, ale chudne sa kalorickym deficitom....ja som schudla keď som mala cca 17 rokov (15kg) a išlo to rýchlo, stačilo trochu obmedziť jedlo, najmä sladkosti, pridať trochu viac pohybu.... v Tom veku je ešte metabolizmus na vrchole, nechce sa mi veriť, že by ho mala už teraz spomalený, vlastne ani neviem, či je to v takom mladom veku možné..... A keď je vylúčený aj problém so štítnou žľazou, tak si jednoducho myslím, že jej príjem je ďaleko vyšší, než aký si písala.
Od akého veku sa to na ňu začalo lepiť?
Bicyklovanie vy mohlo pomôcť, v nedeľu na celý deň sa niekam vyberte. 🚲🚲🚲
@matkahelka ty vieš ako pečie?
@luciaaaaa sa ti ľahko neveri keď si nezažila dieta nejedaka. Mamička pisala ze od malička jej to ponúkala aj hravou formou aj tak nič. Bud to moze byt psychicky blok alebo jej to jednoducho ma jazyku nechuti. Mozno sa to v dospelosti zmeni
Ja by som vyskúšala low carb. Z mliečnych nezje nic? Ano tvaroh ci jogurt?
Ahoj, podľa mňa by si mala skúsiť odborníčku. Skúsiť nejakú mladú babu - trénerku. Mne diéty od 14 rokov tak poškodili metabolizmus a zmýšľanie o sebe, že som skončila na vysokej váhe a musela potom schudnúť 40 kg. Táto demotivácia, vazenie, obmedzovanie stravy. Bol to stres. 14 ročne dievča je už teenegerka. Ja som v 16 začala chodiť na zumbu a strašne ma ta trénerka fascinovala a motivovala. Doma s maminou to proste nešlo. Stará škola, aj keď sa veľmi snažila. No za 2 roky som sa dostala do takého kolotoča, že som do 30 mala čo robiť, aby som so vymyla z hlavy nezmysly…
@luccija mne je jedno čo by povedali v nejakom komerčnom centre dospelej tetke ktorá ich platí aby čo najskôr schudla a na dlhodobé riešenie nemajú dôvod pozerať. Toto bola rada lekárky pre chalana vo vývoji, v tom čase mal 14r, to máš úplne iné potreby tela aj spotrebu kalórií takže sa to vôbec nedá porovnávať. Teraz po roku vidím že to pekne zaberá, chudne pomaličky a k tomu rastie takže sa dostáva na normálne BMI a pritom je spokojný že si môže dať po jedle aj svoje milované sladké, nevadí mu že je to zdravší variant sladkého a nemá potom chute na sladkosti celé poobedie. Mne sa tento zvyk tiež osvedčil, po obede som mala vždy chuť na sladké, takto si dáme rovno ovocie ako dezert a chuť na sladké už nepríde, pritom kaloricky je to minimálny rozdiel.
podla mna málo je.. telo setrí kde netreba
@akiana z kalorického nedostatku som pribrala 7 kg......ale!!podrz sa, prestala som používať aplikáciu kalorické tabuľky stiahla som si potraviny z netu v angličtine a kilá išli dole jedna báseň. Čiže ľudia môžu dodržiavať ako sprostí keď používajú zlú aplikáciu. Na kalorické tabuľky som čítala veľa zlého, že sú tam tristo percentné rozdiely v hodnotách a tak. To je hrozne. Ja si kalórie rátam lebo dávam dole posledné kilecka pre zdravie ale nikdy cez kalorické tabuľky
Aj manžel sa hneval že ťa aplikácia má zle nahodené potraviny. Čiže moja rada počítať kalórie ale z relevantných zdrojov.
@lucy_ms nám povedali že akurát treba dať pozor na banány, keď už tak nech si dá jeden do raňajok a viac radšej nie, ináč skôr sa zamerať na rôznorodosť. Teraz v sezóne je to ľahšie, v zime striedame kivi, jablká, mandarínky a pomaranče stále dokola lebo s iným ovocím by som sa už fakt nedoplatila a navyše je v zime bez chuti. Do toho zavárané a mrazené domáce nech je aspoň nejaká zmena. Babičky sa naučili že najlepší darček keď chcú priniesť jedlo, je ananás alebo kýblik čučoriedok, to vždy poteší.
@hladamematku Je skor dost mozne, ze Kaloricke Tabulky (tiez mam voci nim vyhrady a odporucam vzdy citat obal priamo na potravinach) ti vyratali kaloricky deficit, ktory bol ale v skutocnosti nadbytok a z toho si priberala.
Neviem, nedočítala som sa ako ste na tom ostatný v rodine pretože keď aj ostatný ste pri sebe tak to bude v jedlách a ak ostatný mate váhu v poriadku tak tam nieje niečo dobre zo zdravotného hľadiska. Dcéra nemusí jesť veľa ale stačí že sú jedla zle pripravené napríklad aj taký karfiol je zdravý ale keď ho pripravíte smazenim v trojobale tak je to už veľmi kalorické a stačí zjesť trochu aj taká saláma je to čistý tuk. Potom mäso tiež je potrebné vyberať namiesto bravčoviny si dať morčacie. Napríklad aj mäso na prírodne robia ľudia tak že ho vyprazua na raciol oleji, nehovorím že je to vás prípad ale ja poznám take prípady 😁Potom sú jogurty ktoré majú kopec cukru že je jedno ci si dá horalku alebo tam jogurt. Aj tie cereálie sú plne cukru a tvária sa zdravo. A čo že je najhoršie tak tie sladené bublinkové vody. A ešte odsleduje koľko vody vypije to je tiež dôležité aby pila. Držím palce 😉
@akiana nie nie, boli tam omnoho nižšie hodnoty ako si píšem teraz, dúfam že sa z toho ostatní poučia, majiteľka kal. Tabuliek mi odpísala že ma to nikto nenúti používať...ja si sama počítam bazal aj iné veci na iných stránkach..
5-6km za 2 hodiny? Veď to musí prejsť do hodiny v jej veku. Keď som bola ako ona, mala som psa a denne sme prešli 10-20km. Jasné že potom nechudne. Veď to nie je žiaden pohyb a ešte takým tempom.
@hladamematku ja som si na kt vytvorila svoju databázu, s produktami ktorých hodnoty som prácmee opísala z obalov. Pretože databázu tvoria hlavne ľudia kt to tam zadaju. A napr aj ta istá potraviny ale v inej krajine ma i e hodnoty. Preto dôveruj ale preveruj.
@hladamematku preto si tam treba vyskladat jedlo podla toho, co clovek realne do toho jedla dal…ja som si vzdy len porovnala, ci mi sedi to, co je na obale vyrobku.
poprosím ťa, pošli mi správu..... mám pripravené tipy a pár linkov pre vás na inšpiráciu, ale ako anonymovi mi nejde poslať správu 🙂
@luciaaaaa ona si varí sama, varí si mäso na prírodno s ryžou, k tomu si uvarí mrkvu, alebo zeleninovú polievku. Ale keď dá do úst paradajku či papriku, tak ju v sekunde nadrapuje. Uhorka jej vyslovene smrdí. Šaláty začína po troche jesť, ale kým zjedla jeden malý lístok, to bol boj.

@lalala94 To ze sa pribera z kalorickeho nedostatku je mimochodom uplne najvacsi hoax o priberani, je to blbost a fyziologicky nemozne. Z kalorickeho nedostatku sa iba a iba chudne, este nikdy z neho nikto nepribral.