Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@aaandrejka je moc krásná 😵
u nás je problém v tom, že Nikolka nejí ani tu šunku, celkově je to dost omezené 😒 teď jsem ale upekla nějaké rohlíky a až na to, že jsou dost slané, jsou dobré. Nikča má ráda Nutellu, a to slaké snad bude výraznější a dostanu do ní alespoň tohle 😅 Jinak alespoň ty rýžové chlebíky no....
na fotce jsou dnešní rohlíčky 😅
a náš záchodový pavouk 😝
U nás je prostě mimořádně důležité, aby výrazně přibrala ☹
@cherub ved je uplne zlata, vobec nevyzera az tak prechudlo! kolko si pisala, ze vazi? lenka ma 102cm a 16.5 kg (4 roky a 1 mesiac)
a tie rohlicky vyzeraju super! napises recept a postup? vyskusam!
@aaandrejka Nikolka má 4 roky a 2,5 měsíce, měří 105cm a váží 13kg 😒 I doktorka už říkala, že vypadá hrozně, vystouplé lícní kosti, zapadlé oči, tmavé kruhy pod očima, samé žebro, kostnatý zadek 😅
Originální recept na Bagetky:
480g světlé mouky (použila jsem Jizerku)
1,5 lžičky soli
1 kostka čerstvého droždí
2 lžíce cukru
2 lžíce oleje
350ml vody
Rozdrobené droždí rozmícháme ve 350ml vlažné vody s cukrem, necháme vzejít kvásek, cca 10 minut. Po té kvásek přidáme k mouce a soli a při hnětení pomalu přilíváme olej. Těsto necháme kynout asi 30 minut v teple a po té vytvarujeme bagetky podle naši fantazie. Mokrým přiborovým nožíkem bagetky nařežeme a vložíme na plech s pečícím papírem...
Troubu předehřejeme na 250° ale pak ihned stáhneme na 200° , vložíme plech s bagetkami a pečeme cca 20 minut.
Já jsem si ale pro lepší vláčnost změnila vodu za mlíčko a ještě jsem k tomu přidala jedno vejce navíc 😀 a teď jsem přišla na to, proč je mám tak slané, patří tam totiž lžička a já dala lžíci 🤐 😀 tak příště no 😅 😀
@cherub na fotkach nevyzera nejaka velmi vychudnuta, krasne dievcatko! neboj, priberie 🙂
a dakujem za recept na rozky, tento vikend vyskusam aj tie od marusky74 aj tieto tvoje 🙂
@aaandrejka přibrat musí, i kdyby ve finále měla dostávat nějaké nutriční drinky 🤐 😔
Snad se receptík zalíbí, já to zkoušela z knížky, kterou jsem dostala od kamarádky a když tam dám příště správné množství soli, tak budou asi dokonalé 😀
@cherub rohlicky vyzeraju super,urcite cez vikend vyskusam aj ja 😉 mne nepride tiez,ze by bola tvoja dcerka chuda 😉 zlate dievcatko
@aaandrejka ano, a namiesto tych 5 lyzic pohankovej som dala 100g tej muky z marks&spencer. cize na pol kila muky som mala 450ml vody a 1dcl oleja, ale tym ze psyllium mi dost vody vpilo tak to cesto bolo akurat, nebolo riadke ale ani prilis tvrde. Cesto vyzeralo zo zaciatku velmi nehomogenne, ale po 5 minutach miesenia bolo krasne hladke. A spravila som 9 rozkov podla maruskinho popisu, rozmerovo po upeceni ako klasicky rozok z obchodu. dnes som si dala jeden na ranajky a bol dobry aj bez ohrievania 🙂
majkas super, ze si mi napisala aj pocet, ja uz mam akurat navazenu muku *akurat pohankovu nemam, tak snad amarantova bude ok) a pribehla csom k pc pozriet teplotu pecenia 🙂) dam vediet, aky bude vysledok 🙂
@aaandrejka @cherub aj lenka aj nikolka su strasne zlate 😉
ja mam taku divnu otazku asi, ale viem, ze jeden znak celiatickych deti (kym sa potvrdi diagnoza a kym nezacnu s bezlepkovou dietou) je nafuknute brusko...mne zistili celiakiu az nedavno, dovtedy som bola tiez taka cverna len a odkedy som presla na bezlepkovu dietu, tak mam stale nafuknute brucho...neviete, cim to moze byt? ono je sice fajn, ze som uz daco pribrala, ale tak jak tehotna vyzerat nemusim 😅
ja som momentalne vo francuzsku, sla som na "prazdniny" k francuzskej rodine, ktorej som sa starala o maleho synceka, ked zili pracovne na slovensku...a tu som nasla super znacku bezlepkovych potravin, vola sa to "gerble"...spagety maju na nerozoznanie od normalnych a na ranajky jedavam take kolaciky plnene cokoladou a nemaju chyby...asi sa opytam v tom obchode celiakis v BA na medenej, ci neuvazuju aj o tejto znacke, lebo nedavno rozsirili tovar o francuzsku znacku "valpiform"...a ta teta je tam strasne mila, tak mozno sa to bude dat... 🙂
@kathynka - moja lenka nikdy nafuknute brusko nemala, takze v tom ti neporadim 🙂 a cestoviny od Schaer, ktore u nas bezne dostat na recept su podla mna ovela lepsie ako klasicke cestoviny.... a najma take, co su domacky vyrobene z muky Farina (tiez od schaer) - ci uz rezance do polievky alebo rezance na jedenie (s lekvarom a pod.) - tie su proste genialne, my sa doma vzdy bijeme, kto ich za malou doje 🙂
@maruska74 , @majkas - rohliky som upiekla, chutovo su fajn, ale - tych 450 ml vody bolo asi vela, tie moje rohliky su proste "blatne" - su dost tazke a take ako keby kus nedopecene....neviem, ci to mohla sposobit amarantova muka alebo vela vody, moje cesto az take huste nebolo.... ale vymiesilo sa mi pekne, v ruke som ho zvladla v poho... chcem sa opytat - tu "placku", co ste sli zakrucat na rohlik - aky mala asi priemer?
(moje cesto vazilo dokopy 1113g, urobila som 10 rozkov, ukrajovala som vzdy desatinu)
@aaandrejka ja som na recept dostala urcite ine cestoviny ako schar...aspon mam ten pocit...take v cervenom obale...pozriem doma znacku, ked pridem...ale mne nejak extra nechutia, nie su take jemne...
@aaandrejka
@cherub Veeeelmi drzim palce
@aaandrejka Nooo mali priemer asi ako dlzka normalneho rohlika. Mozno som to mnozstvo vody neodhadla presne. Malo by byt proste take huste cesto, aby sa neroztekalo a drzalo pekny tvar ked sa ugula rohlik. 😅
@kathynka to su urcite od firmy Novalim....je pravda ze Schar su lepsie.Od Schar su na recept fusili,spagety
@kathynka - presne tak, od novalim tie cestoviny podla mna nestoja za nic... ak mas niekoho v rodine, kto vyraba domace rezance, tak si daj predpisat Farina muku od schaer, tak je na cestoviny stvorena, su z nej fakt yvborne! a ked nemas, tak ja zvladam aspon rajbanicku, tiez je yvborna, tu pouzivam do polievky aj pre nas neceliatikov 🙂
@maruska74 - mozno si 7t dala spravne mnozstvo vody, ja som dala 450ml ako majkas, lebo aj ja pridavam psyllium do vsetkeho.... ale nevadi, rozky sme uz zjedli, opekli sme si ich na razni v altanku, boli skvele 🙂 a priniesla som si od svagrinej hnetaci stroj, ktory ona nepouziva, kym budem mat svoj, tak vyskusam, je to sice stary moulinex, ale snad sa s nim bude dat nieco urobit 🙂
tak, baby, moje prve cesto na robote ma nijako neuchvatilo.... kvalitou to iste ako co vymiesam v jednej miske varechou za 5 minut a kopec suciatcoviek na umyvanie.... zemlicky vyzeraju tak isto ako ked cesto vymiesim rucne, takze este to parkrat vyskusam robotom a ked ma nepresvedci, tak ziaden kupovat nebudem 🙂
@cherub tu váhu u Nikolky ještě neřeš. Klárka, když byla v nejhorším stádiu, než se zjistilo co jí je, tak vypadala hrozně. Jak popisuješ ty - zapadlé oči, kruhy pod nima, úplně bílá pleť, jen jí vystupovaly modré žilky, velké nafouklé bříško. Po nasazení diety během 3 měsíců přibrala tuším skoro 3 kila a vyrostla o 5 cm. Jak když ji pohnojíš 😀 Takže neboj, do zákroku bude Nika vypadat opravdu jinak. Celiakie je prostě svinstvo a s fyzickým vývojem dítka udělá pěknou paseku 😠
jinak souhlasím s holkama, že teěstoviny Schaer jsou fakt k nerozeznání od normálních, osttaní značk ymi moc nechutnají a Káji taky ne. Jen u nás mají v DM drogerii jen malý výběr - většinou jen špagety a penne, tak ostatní druhy mi vozí brácha z Německa, nebo musím objednat přes net.
my jdeme taky poprvé ve črvtek do školky a stravu si budeme muset nosit z domu. zatím budu nechávat malou jen na dopoledne, takže svačinku s sebou a před obědem bude vyzvedávat babička. Na základce už se vaří diety, ale ve školce ne, tak budou bezlepkáři jen 2
Musim sa pochvalit, nasa Klarka drzi dietu len mesiac a pol a uz pribrala kilo! Waw! Brusko ma sice stale nafuknute a je velmi bleda, ale aj tak vidime zmeny.
Len gastracka nam zakazala davat jej mlieko a mliecne vyrobky aspon do konca roka. Preto sa musim opytat, sorry za trapnu otazku, nemoze jest ani palacinky, ktore su robene z mlieka? Pouzivate do nich napr. ako nahradu nieco ine? Dakujem vopred!
@pipi31 to je pekne ,ze pribrala kilo,ocividne jej dieta prospieva.Palacinky a nahradu za mlieko,som pouzivala bezlaktozove mlieko,aj bezlaktozove jogurty,alebo syry,aj maslo.To neznamena,ze mlieko pit nemoze,nemoze byt ani v potravinach.Schar ma vyrobky kt,su aj bezlaktotozove,my sme frcali na nic,aj nadalej frcime 😉
Inac ja doteraz pouzivam na varenie bezlaktozove mlieko,aj kvoli mladsej dcere,je setrnejsie 🙂 dnes som varila zemiakovy privarok,a tiez z bezlaktozoveho mlieka z DM.
@pipi31 - moja lenka ma okrem bezlepkovej a bezmliecnu dietu (nie bezlaktozovu, ale ona ma intoleranciu mliecnej bielkoviny, cize u nas nie je ani bezlaktozove mlieko riesenim), palacinky robim normalne zo suseneho mlieka - sojoveho, ryzoveho alebo pohankoveho, vlastne vsetko takto varim 🙂 vzdy si prirpavim najprv mlieko a potom uz posutpujem normalne 🙂 da sa kupit aj ryzove mlieko v DM drogerii, litrova krabica, ale nejako jej to nechutilo, tie susene su lepsie a dostat ich vsade.... a ak by si chcela smotanu, odporucam provamel (sojova), v jedlach je na nerozoznanie, dokonca si trufam tvrdit, ze chutnejsia ako normalna.... pripadne slahacka - tu kupujem Hole (u nas ju maju v potravinach Agro Milk), sice obsahuje mliecnu bielkovinu, al len nepatrne mnozstvo, takze tu si raz do mesiaca moze lenka dovolit 🙂
dievcata,t tak sa muism pochvalit, pretoze mi stale lezi v hlave ten robot... az dodnes 🙂 skusila som prvykrat dat vymiesit cesto na zemlicky v pekarnice, trvalo to 45 minut, pouzila osm recept, co mam v knizke k pekarnice (panasonic sd 257), akurat som namiesto promix uni forte dala mix b a take skvele z<emlicky sa mi este nikdy nepodarili! su uplne makkulinke a lahulinke, hebke, no proste som nimi tak nadsena, ze sme uz polku zjedli 🙂 takze moj sen o robote konci 🙂
@angellinka dik, takze som mudrejsia, nielen nasurovo, ale aj uvarene 😉 . Akoze zdalo sa mi to logicke, ale jedna kamoska mi dala chrobaka do hlavy, taksom si naivne robila nadeje 😀 .
@aaandrejka nasa gastracka je skupa na slovo, keby som nebola celiaticka, tak by to bolo omnoho omnoho tazsie. Toto bola len kontrola po prelieceni helicobaktera, ona pozrela este raz na vysledky z BB a povedala, ze nemame davat ziadne mlieko ani mliecne vyrobky, lebo nema potrebny enzym na ich travenie, ale ze sa to upravi. o bolo vsetko. Nuz musime si davat bacha, u nas sa dost jedia aj tvrde syry a aj Klarka ich ma strasne rada. Inac smotanu provamel, co spominas, kupujes kde?
@pipi31 - vy chodite do bb k dr. valachovej? ci ste tam boli len na biopsiu? nas caka teraz kontrola po roku od biopsie, tam som zvedava, co jej budu robit, pretose ked sme obli na jar, tak sa len na nu pozrela, pokecali sme, opytala sa, ci chceme, aby jej vzali krv a my, ze ani nie, tak sme sli po piatich minutach domov 🙂
provamel som objednavala z netu, teraz mi priniesla kamoska z ba (maju v auparku v nejakej predajni zdravych veci, ale tam je to brutalne drahe, 1.10 eura jedna krabicka, na nete zozenies lacnejsie) 🙂
@aaandrejka dik, pohladam... Valachova malej robila len biopsiu, mame doktorku v Poprade. Nie je zla, len skoda, ze toho malo povie.
@pipi31 v poprade je tiez tusim taka predajna, niekde na pesej zone... my sme chodili do dolneho smokovca do srobaku, boli sme tam aj na diagnostickom pobyte vlani v lete, prtoze moja lenka mavala kazde dva mesiace zapaly dychacich ciest a pluc, nakoniec sa z toho vyklula celiakia... a este sme tam boli aj u imunoalergologicky, su tam hroze zlati vsetci, urobili nam vsety potravinove alergie, co som chcela (vsetko negativne, u nas je len intolerancia) ;)
@aaandrejka prosím pošli mi recept na tie žemličky. Ja mám Panasonic 255 SD, ale v návode taký recept nemám.
@sanym, ja som ho nasla v receptari, sice sa tam uvadza promix forte, ale robila som s mix b aj dnes a su take skvele, ze mala tretinu zjedla 🙂
400 g mix b (ja som dala 390 mib x a 10 g amarantovu muku)
300 ml vlazna voda
1/2 kocky cetsveho drozdia
1 KL cukor
1 KL citronova stava (ja som dala bazamilkovy ocot)
5 PL oleja (dala som olivovy)
9g soli (dala som 1.5 KL)
1 lyzicka semienok (nemusi byt)
ja som k tomuto este dala cca 10 g guarovu gumu
do nadobky das vlaznu vodu + cukor + drozdie, ked drozdie vykypi, pridas najskor tekute prisady a pootm som naraz zasypala vsetko, co som uz mala v miske navazene, zaples selection - pizza, to ti pekarnicka automaticky ukaze, ze DOUGH (cesto), 45 minut a len das start
rovno z naboby som to nevybrala cele, ale vyberala som po kuskoch a rovno som robila zemlicky (12 ks) a 20 minut som to este nechala kysnut (ja to nechavam kysnut tak, ze zemlicky davam na plochy plech a kysnut ich necham tak, ze ich prikryjem vysokym plechom, ale nepcham to do rury, necham ich len tak na stole
predtym si dobre vyhrej ruru, 15 minut na 200 stupnov
dufam, ze sa ti podaria, ja som dnes piekla uz tretiu varku, konecne nemusim malej zemlicky davat do hriankovaca, pretoze tieto su lahulinke, nadychane, no, proste, nemam slov, su uzasne!
@aaandrejka téda, jenom to čtu a už se mi zbýhají sliny 😝 🙂 musím to taky vyzkoušet. Hodily by se mi klasické rohlíčky, když malé připravuju svyčinku do školky. Chtěla bych jí připravit vždy to stejné, co mají ostatní prckové, tak třeba, když budou mít rohlík s máslem, tak ať to vypadá fakt jako rohlík 🙂

@cherub - hlavne nestresuj tym, ze ti mala neje pecivo! moja mala, kym si zyvkla, nejedla takmer 2 mesiace vobec, maslo si natierala na sunku a to jedla samotne... daj jej cas a vobec to neries, uvidis, ze casom do toho pride 🙂 moja dcerka napirklad chlebik takmer vobec nechce, jedine, ked je vo vajci a zelmlicky sa mi ju malokedy podari presvedcit, aby zjedla len tak, kvoli nej sme kupiliosobitny hriankovac, zemlicku po orzprazeni prerezem na 2 polovice a dam ju do hriankovaca a tak ju zje, lepsie povedane, zje polovicu a ked nahodou do druhej aspon zakusne, tak je to uspech! proste - papa velmi malo, dokonca ani ziadne sladkosti neje (a s tymi jej obmedzenymi moznostami ani velm inema ake), a vyzera fakt vyborne, nie je prechudnuta