icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

martinka05
11. jún 2012

@maculienka123 ešte ma napadlo, ako to prebiehalo ten test?

maculienka123
11. jún 2012

@martinka05 biopsiu nam nerobili,nam robili len na gastre a pediatricky z krvi testy na lepok a vajcia a mlieko,vsetko negativne.tu nam to vyslo vysoko pozitivne.biopsiu nedam robit,staci mi,ze nam toto vyslo.dieta mu nezaskodi,ja uz vidim velke zlepsenie po 5 dnoch,stale tomu neverim,snad sa to nepokazi a nieje to len nahoda,ze mu je lepsie.som si ista,ze ta alergia vysla spravne.ja mu budem asi varit a nosit do skolky aj do skoly neskor,lebo ten lepok je vsade aj vajcia,to uz by asi nenavarili pre neho zvlast.ja mam problem vymyslat aby to nemal jednotvarne.

maculienka123
11. jún 2012

@martinka05 doktorka mu pichla do prsta a vytlacila trocha krvi do takej rurky a potom to zmiesala s takou tekutinou a vylialal na test ale tam je viac takych flasticiek s tekutinami a to sa potom zalieva ten test,ma to svoj postup.ja som si na to netrufla,kedze to nebolo lacne,som chcela mat istotu,tak som si to dala spravit u nasej pediatricky,ona mi ho vlastne odporucila.

svoba
11. jún 2012

ahoj, já mám celiakii sama. kdyby někdo chtěl nějaký recept nebo tip na nákupy či vaření, klidně napište 🙂

jirule33
11. jún 2012

@maculienka123 ahoj, tak já mám zase opačný názor až jsem si byla 100% jistá že Lucka celiakii má, teprve jsem jí nasadila dietu , ta je totiž na celý život a test z lékárny by mě nepřesvědčil.U nás jsem trvala na biopsii, i tak jsem se s dietou "špatně" smiřovala.
A navíc pokud u nás v ČR nemáš diagnozu stanovenou nemáš na nic nárok,nevím jak je to u vás.Ale to nebyl ten hlavní důvod, to hlavní bylo abych měla jistotu, že tu celiakii má a to potvrdí jen biopsie.
Ale je pravda,že Lucke neměla nějaké velké zažívací problémy.

@svoba já budu za recepty ráda i za každou radu 😉 Dcera je na dietě něco přes měsíc, pár chlebů jsem upekla, i nějaké bulky,chlebánky, koláče, bohužel to pečivo mi moc nechce jíst ☹

co se týče školky, Lucka má kompletně odhlášenou stravu, obědy se mi povedlo zajistit přes jednu firmu, ty jí tedy vozí a svačiny si nosí z domu...

svoba
11. jún 2012

@jirule33 koukni na ivako.cz. pak ti můžu mailem poslat recepty. napiš mi na svoba@centrum.cz 🙂 ráda pomůžu. i když nejsem expert, samozřejmě. jen mě zpočátku rady od zkušenějších rozhodně pomohly 😉

maculienka123
11. jún 2012

@jirule33 ja tiez niesom na nejake testy.kedze mi ho odporucila moja pediatricka,hned som ho dala spravit,po skoro dvojrocnom trapeni syna,preplakal cele noci s bolestami brucha a vracanim,neustalymi hnackami.mne to za to stalo to vyskusat tu dietu a neklamem,vidim velke zmeny.uz dve noci ho brusko neboli,nezvyja sa mi cez den na zemi ako ho naduva a ma krce.pre mna je to nieco neuveritelne,ze neplace v noci od bolesti.tiez cez den ked spaval sa takisto budil na bolesti.budeme drzat dietu tak dva mesiace,ked sa to fakt zmeni,dam mu spravit biopsiu,lebo tiez su tam vyhody a dotacie na stravu.
ja mu ten chleba opeciem v hriankovaci alebo kupujem take zemle a opeciem v trube,take neupecene mi nezje tiez.inak piekla som aj medovniky a linecke pecivo,to ma namiesto keksov.su vyborne aj mne chutia.
na tie kolace sa tiez chystam,len bez vajca a mlieka je to tazsie,tak studujem,cim sa to da nahradit..

maculienka123
11. jún 2012

@svoba aj ja budem vdacna z akazdy recept.
hodil by sa mi na take kysnute buchty ak mas.

maculienka123
11. jún 2012

@jirule33 tiez chcem kupit vaflovac a budem robit vafle,to je tiez dobry napad namiesto sladkeho.rychle jednoduche.

svoba
11. jún 2012

@maculienka123 jasně. napiš mi na email. pošlu ti recepty. buchty asi nemám. já je nepekla ani jako zdravá. ale můžu se ti poptat dalších nemocných celiaků 🙂

emiliar
11. jún 2012

@mikina6 ahoj moj syn mal take iste priznaky ako tvoj a zisitli mu z krvy , ze ma intoleranciu histaminu. tak mame histaminovu dietu. skus povedat doktorke , nech mu na to zoberie krv a vysetri.

sanym
autor
11. jún 2012

@maculienka123 ahoj, len ti chcem napísať, že keď budete držať bezlepkovú diétu pár mesiacov a následne dáte spraviť biopsiu, výsledky môžu byť falošne negatívne. Preto by bolo lepšie spraviť biopsiu teraz kým je črevo zaťažené lepkom, než teraz začať s diétou a potom malého znova zaťažiť lepkom kvôli biopsii.

lili_k
11. jún 2012

@martinka05 testy z krve vam na celiakii delali? To ale asi vis, genetika nerekne zda mate ci nemate celiakii pouze zda k ni mate predpoklad. Na biopsii strev bych deti nenechala jit. Pokud by se celiakie prokazala z krve, dvakrat vsechny ukazatele byly prokazatelne pozitivni a geneticky test taky tak bychom nasadili dietu. Starsi syn ma krev negativni. Mladsi jeste nebyl testovan.

Kdybyste nekdo mel zkusenost s food decective testem tak napiste 🙂 Jen ze je tak drahy tak zda to ma smysl 🙂 Pro obe deti je to 3300 🙂

lili_k
11. jún 2012

@jirule33 to ze celiakii potvrdi jen biopsie, s tim bych se dovolila nesouhlasit 🙂 Dva doktori mi nezavisle na sobe rekli ze to tak vubec byt nemusi. Muze byt z krve pozitivni, biopsie negativni, i naopak. A prave pripad ze je z krve pozitivni a z biopsie negativni je docela casty. V tomto pripade je ten clovek bran za celiaka, pokud ma celiakii opakovane prokazanou jen z krve nikoli z biopsie. Rekli mi to dva gastroenterologove. Dost sem si o tom precetla a s timto nazorem se ztotoznuji. Jen u nas, jak je nejaka praxe zabehnuta tak to nikdo nechce menit a vsem se rika ze toto je ta jedina spravna cesta... ale je to jen muj nazor 🙂

@svoba ahoj, jak se mas? Diky za kontakt na doktora 🙂 A za recepty bych byla vic jak vdecna!! 🙂

pia22
11. jún 2012

Dievčatá negatívny výsledok z biopsie nemusí byť objektívny, nakoľko sa vzorka nemusí trafiť do ložiska v čreve-tak mi to vysvetlila gastroenterologička, takže 100% to určite nie je.

jirule33
11. jún 2012

@lili_k může to tak být, my máme celiakii potvzenou z krve i z biopsie, bohužel.Lucce tedy brali ze střeva celkem 5vzorků.

svoba
11. jún 2012

@lili_k dobře. děkuju! jasně. ráda pošlu. napiš mi na svoba@centrum.cz 🙂

kathynka
11. jún 2012

@svoba tak ta tvoja stranka je fakt skvela, dakujeme! 😉 urcite nieco vyskusam, len teraz to nemozem ani citat, lebo som z toho akurat tak dobre hladna 😀

flori
11. jún 2012

@pia22 mas pravdu,s tym musi clovek ratat

svoba
11. jún 2012

@kathynka myslíš ivako.cz? to není moje stránka 🙂 klidně pošlu víc receptů.
a vidíš, já jsem zrovna strašně přejedená. 😀

martinka05
12. jún 2012

@lili_k nám z krvi vyšli výsledky negatívne na celiakiu, ja určite dám urobiť ten test, ale budú nám ho robiť až niekedy v auguste alebo v septembri, tak potom dám vedieť.

kathynka
12. jún 2012

@svoba ano, tu stranku som myslela...tak ak mozes, tak mi prosim posli na moj mail katka.oberka@gmail.com
dakujem 😉

svoba
12. jún 2012

@kathynka jasně. posílám! 🙂

miskorenka
12. jún 2012

@maculienka123 chcem ťa upozorniť, že ak budeš držať 2 mesiace synovi bezlepkovú dietu, tak na biopsiu pôjdeš zbytočne, lebo črievko bude už zahojené a bez známok poškodenia.Ja mám tiež celiakiu a viem o čom píšem. Renka

drobec33
12. jún 2012

@maculienka123 uplne suhlasim s @miskorenka potom to uz bude zbytocne. Testy treba urobit este teraz, pokial su latky v tele. Asi by mal stacit len odber krvy, dlhu dobu uzival lepok, to sa musi objavit na krvnom obraze po takom case.

laki
12. jún 2012

ahoj @svoba môžeš mi napísať recept na základný recept na tortový korpus z 3 vajíčok.Na tvojej stránke ho neviem nájsť.Ďakujem

maculienka123
12. jún 2012

@drobec33 jemu uz z krvi robili testy dva krat a vsetko negativne,len ten test mu vysiel pozitivny.

drobec33
12. jún 2012

@maculienka123 prepac, nie som uplne v obraze. Aky test mu robili? Tak ale potom na zaklade toho testu by mu mali stanovit diagnozu, ci nie?

drobec33
12. jún 2012

@maculienka123 ale s tou biopsiou je to pravda. Ak celiakiu ma o dvoch mesiacoch diety moze byt uz nalez negativny 😒

miskorenka
12. jún 2012

@drobec33 teraz aj ja uplne súhlasím 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂