icon

Do akého veku ste dávali vitamín D?

8. okt 2023

Do akého veku dieťatka.

gelifil
8. okt 2023

vsetci ho uzivame nonstop

srdeenko19
8. okt 2023

Stále ho užívame, okrem leta. Od septembra začíname 1000 kou a v zimných mesiacoch 2000 jednotiek. Vitamín D je veľmi dôležitý na imunitu. A klop, klop, klop chori bývame minimálne. Max. nejaká nádcha par dňová.

x_mery_x
8. okt 2023

Do roka, aj to nie kazdy den :D

10zabka
8. okt 2023

detto, ako @srdeenko19 v lete 1000 IU, v ostatných mesiacoch 2000 IU

luliu
8. okt 2023

Vitamín D podporuje imunitu, jedia ho deti každého veku i dospelí. Odporúča sa začať dávať na jeseň a skončiť na jar. Teda v mesiacich, keď tak nesvieti ☀️

luliu
8. okt 2023

@10zabka v lete je zbytočne užívať vitamín D 😉

10zabka
8. okt 2023

@luliu vec názoru. Nie každý deň svieti slnko a nie každý deň som vonku 😉

matkahelka
8. okt 2023

vit D uziva predsa kazdy- deti, dospeli. vit.D sa neda predavkovat. v case covidu bolo obzvlast prizvukovane ho uzivat. my ho berieme cela rodina od jesene do jari.

vinkel
8. okt 2023

Ja som bola na hematologii a tam mi povedali ideál je 100… ( ich jednotiek) že keď ma človek 70 tak začína byt deficit a ja som mala 17 🫣😭 Musela som brat denne 5 tabliet vitamínu D aby sa mi to upravilo. A teraz beriem každý deň 2000 aj v lete. A deti tiež okrem leta ,im dávam po dve kvapky.

aliaray1
9. okt 2023

@luliu no to je zvlastne. Mne pedi vravela, ze aj v lete, kedze dieta sa ma natierat ochrannym kremom cez ktory D vit zo slnla neprenika do tela.

zuzuliennka1
9. okt 2023

@aliaray1 blbost🤦🏼‍♀️

aaadkaaa
9. okt 2023

Nonstop berieme, aj v lete, aj na dovolenky chodime a aj tak mame nedostatok...

sense
9. okt 2023

Dcére od októbra do mája preventívne aj v 10r, ja užívam celoročné,am. Predpísaný od lekára...

kuko55
9. okt 2023

Tak zodpovedne že každý deň asi do 3-4 rokov.
Teraz (5,5 r.) Dčko nasadzujem od jesene do jari, v lete sme von nonstop takže to nesilim.

luliu
9. okt 2023

@matkahelka vit D je rozpustný v tukoch, nie vo vode, takže sa s ním dá predávkovat, na to pozor!!!

matkahelka
9. okt 2023

@luliu ano. ale extremne davky by si musela uzivat.

luliu
9. okt 2023

@matkahelka pri vitamíne D netreba extrémne dávky na predávkovanie 😉, to nie je Ccko

anavixy
9. okt 2023

Ano, vit D sa predavkovat da, netreba zbytocne prekracovat odporucane davky.
Krem s SPF skutocne NEbráni synteze vit D v pokozke, to je uz vyvrateny mytus.
No a odporuca sa aspon do roka denne (aj v lete), od roka aspon v chladnejsich mesiacoch (jesen-zima). A dokedy? Nie je ohranicene, kedze v nasom podnebnom pasme nebudeme mat dostatok Dcka zo slnenia, dufam, este pekne dlho 🫣

aliaray1
9. okt 2023

@zuzuliennka1 suhlas. Teraz si to citam...ze moze znizit, ale neblokuje. Nasej sme davali krem 50 s mineralnym filtrom.
Dik
https://etabletka.sk/opalovanie-a-vitamin-d-bra...

sono2
9. okt 2023

Neberieme.
Deťom som dávala asi do roka. Chori sme minimálne. Ani covid sme nemali. Ale sme nonstop vonku. V lete kúpalisko more 3 krát do roka

kulumulu123
9. okt 2023

@luliu ceckom sa asi tazko predavkujes nakolko co je v tele navyse sa vyluci mocom 🤷‍♀️

anavixy
9. okt 2023

@kulumulu123 to je pravda, ale vyluci sa ako oxalat a velke mnozstvo oxalatu sposobuje mocove kamene, okrem toho moze sposobit napr aj traviace tazkosti, takze uplne bezpecne nie je ani to a vhodne uz vobec, obzvlast v tych extremnych davkach ako pisala luliu. Pri vit D staci dlhodobo davat trochu viac, on sa nakumuluje a vznikne predavkovanie.

kammik
9. okt 2023

@sense ja tak dávam aj sebe aj malému, už keď je po lete, keď je vyslovene toho slnka menej, tak nasadím aj dečko a vysadím zase na jar.

sense
9. okt 2023

@kammik dcére nedávam celoročne nakoľko pri preventívne keď jej brali krv mala dostatok, ale ja som ho mala mizerne malo tak ja celoročne, keďže ja na slnko vzhľadom na alergiu moc nemôžem.... Ale musím zaklopať... Ani nevieme co sú to. Sople alebo kašeľ...

kulumulu123
9. okt 2023

@anavixy ok toto som nevedela vdaka za vysvetlenie 👍

taktotedanie
10. okt 2023

Ano aj v lete