Downov syndróm u dojčiat

nitran
21. feb 2024

zdravím, ženy nemáte niektorá podobne skúsenosti?
Mam druhé dieťa. Chlapca 9 týždňového.
Počas tehotenstva nijaké komplikácie , len tehotenská cukrovka. Testy, odbery krvi , 3d nič nenasvedčovalo zeby bolo niečo v neporiadku. Prvé dieťa úplne ôk.
V rodine žiadne genetické choroby ani downov syndrom.
Pri narodení žiaden problém. Rodila som spontánne v 38 týždni sa narodil. Vážil 2850g a meral 50cm.
Prepusteni sme boli na 3 deň poobede. Nikto mi nič nepovedal , že by s malým bolo niečo v neporiadku.
Žiadne výmenné lístky špecialistom.
Teraz mi pediater na poradni po 9 týždňoch povie ze v správe z pôrodnice je niečo o downovom syndróme,.
Mne nikto nič v pôrodnici nepovedal , nijaká zmienka o downovom syndrome
Mam obavy a stále nad tým rozmýšľam.
Ja ani nikto z rodiny sme si dovtedy na malom nič nevšimli.
Teraz ho sledujeme a rozmýšľame je možné aby ten syndrom mal?

10zabka
21. feb 2024

neviem, či si pozrela na nete najčastejšie znaky, ale nejde mi to do hlavy... však sa dá zistiť už ultrazvukom v 11. týždni...
Medzi najfrekventovanejšie znaky Downovho syndrómu patria:
šikmé očné štrbiny
nadbytočná krčná kožná riasa
hyperflexibilita kĺbov
plochý vzhľad tváre
hypotónia
neprítomnosť Morovho reflexu
prehnuté ušnice
zbrázdený jazyk
vysoké podnebie
priečna ryha dlane a tzv. „sandálová“ medzeru medzi palcom a ukazovákom

flavia1
21. feb 2024

@nitran ahoj, Downaci maju take sikmejsie ocka, vidis na malom nieco take? Ale v tamto veku sa ťažko da zistit. Mne napr. napisali do spravy pri dcere, ze mala zltacku a nemala ju. Vsimla som si ti doma. Oni dosť kopiruju správy a nevsimnu si...

martul
21. feb 2024

@nitran a pýtala si sa doktora? Veď akože toto je dosť vážna vec na to, aby som sa ho pýtala!

pribinak
21. feb 2024

Nerozumiem…. pediatrička hovorí o Down syndrome u dieťaťa a Ty sa jej neopytas nič bližšie? Nepytas si žiadne informácie?

Na 9 týždňovom dieťati by už boli riadne aj pre laika vidieť že dieťa má DS, dávno by ste boli evidovaní v špecializovanej ambulancii. Myslím ze tvoje dieťa nemá DS

zitaje
21. feb 2024

Ahoj, moja sestra zažila niečo podobné. Na genetické testy ich poslali až cca. v troch mesiacoch. Downov syndróm sa potvrdil, vzápätí už sme všetci začali aj vidieť znaky DS...

deti95060810
21. feb 2024

tiež som si neprečítala správu z nemocnice.... jednalo sa o niečo iné, diagn. sa rozvinula o moc neskoršie... samozrejme nik ma na to v nemocnici neupozornil...

janickacrazy
21. feb 2024

@nitran Moja známa ma také dieťatko, ale na ňom to nebolo veľmi vidno zo začiatku, aj tie očká nemalo šikmé, len nejakú ryhu na rucke malo. Ale každopádne sa pýtaj pediatra, nech sa k tomu vyjadrí a nech vás pošle na nejaké vyšetrenia, veď to nie je sranda.

nikaeli
21. feb 2024

@nitran a ty si tú správu z pôrodnice nečítala? down sy nie je dedičný. Vyskytuje sa skôr náhodne. Je to genetické ochorenie (aj keď slovo ochorenie nie je tým najšťastnejším, pretože down sy sa nedá liečiť). Ide o poškodenie 21.chromozómu, preto sa mu hovorí aj trizómia 21 (v tehotenstve trisomy test).

deedol
21. feb 2024

moze mat mozaikovy, tam potom nie su vsetky znaky. v kazdom pripade si pozri tu spravu, pripadne ju sem odfot, a ries dalej s pediatrickou. drzim palce🙂

cookie29
22. feb 2024

No ja by som uz bola davno naklusala naspat k pediatrovi a spovedala ho. Akoze rozumiem ze mozno prvotny sok a nenapadlo Ta opytat sa, ale teda uz by som letela...

kiki68
22. feb 2024

Keby tam nieco je, uz davno robia odbery na to a informovali by o tom rodicov. Cize zavolala by som tam kde to vystavili, nech to vysvetlia. Ze co s tym a kde mate ist dalej. Nakolko pri podozreni musite na genetiku, rodicia tiez pokial dobre viem, potom metabolicke, kardio a cely kolotoc. Dieta kde bolo podozrenie ( z dvojiciek) islo aj na MRI mozgu, nakolko vysiel mensi mozog, ale down sa naopak nepotvrdil.

nitran
autor
23. feb 2024

@deedol mne ani nikomu z rodiny a známych sa nezdá ze by mal akýkolvek viditeľný znak
downovho syndrómu. Nemá šikmé oči, ani krátky krk, ani s jazykom nič, ani plochu tvar ani nijaký šlosteny nos. Žiadny mongoloidny vzhľad.
Ale tak ja nie som odborník a reálne som žiadne dieťa s downovym syndrómom nevidela.
Niečo s priecnou čiarou som si pozrela ze to majú ľudia s downom. To ma. A tuto čiaru ma aj môj muž a aj môj prvorodený.
Tak neviem.

nikaeli
23. feb 2024

@nitran a čo presne máš v prepúšťacej správe z pôrodnice? (myslím ohľadom down sy)

maminkadeticiek
23. feb 2024

Tak toto je fakt pribeh ako privodit mamicke stresy a nervy.Boze moj.Neverim ze by ti nikto nepovedal keby mal takuto vaznu diagnozu.No co je uz ten doktor retardovany ze ti toto vobec povedal??

nitran
autor
27. feb 2024

@maminkadeticiek ďakujem za povzbudivé slová. My sme s manželom zostali ako obareni, keď to tam akože zmienil. Ja sprostá som si neurobila kópiu prepustacej správy, preto neviem presne povedať ze co a ako presne tam bolo napísané.
Doktor hovoril ze malému robili nejaké testy, použil odborné slova , ktoré som nikdy predtým nepočula, pýtal sa ma ci nemal malý problémy s dýchaním. Ja ze nie ,o ničom neviem. Iba prvú noc som ho nemala pri sebe. Bola som po operácii. Potom bol stále pri mne. Na 3 deň nás prepustili. Ani zmienka o nejakých malého problémoch.

maminkadeticiek
27. feb 2024

@nitran Tazko povedat,nevidime fotku,takze vy sami musime posudit ci vyzera tvaricka na takuto diagnozu.Ja osobne tomu neverim.

anjelikdianka
27. feb 2024

@nitran ahoj.Ja mám dvojičky a synček má DS ak chceš kludne mi napíš.

kiki68
28. feb 2024

@nitran Ja si pamatam na jednu rodinu v skolke, kde mal otec nejake akoby prvky downa, ale nebol. Ako bol normal clovek, intelektualne a vsetkym tiez. Syn vyzeram podobne a vraj to aj riesili odbornici u nich. Ich dcera mala tiez take zvlastne crty, ale takisto normalne dieta. Nam ta Mama hovorila, ze to riesili nejak viac a na nieco sa prislo, ale nic vazne podla vsetkeho. Lebo tie deti boli normalne vo vsetkych ohladoch.

nitran
autor
28. feb 2024

@maminkadeticiek nevyzerá na žiaden downov syndrom.Je krásny rovnako ako jeho starší braček. 😁 a podobajú sa na mňa.