icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

oolga
20. sep 2012

Ahoj, dceři také diagnostikovali reflux v 4,5 letech. Nezdálo se mi, že vždy tak 2 hod po jídle jí bolí břicho (ale ukazovala na žaludek). Měli jsme taky hodně, už nevim kolik to bylo. Myslím 4 nebo 5. Bolestí vždy brečela, zvracela "šťávy" a stále jakoby odkašlávala. Bylo to vždy večer a v noci. Předepsali nám lék Helicid. Brala ho asi 3 měsíce a od té doby je bez problémů. Klidně si o něj řekněte, aby Vám ho napsali. Pomáhá trávení. Aby se nám to nevrátilo neměla by hodně stloustnout a nejíst těžké jídla na noc. Jí všechno, jen jí nedávám smetanové jogurty typu Pacholík, Bobík, které jsou tučné a zůstávají na stěnách trávicího traktu. Čokoládu nikdy moc nejedla, ale dáváme kostičku po večeři. A to jí stačí. Myslím, že právě Bobíkem se nám to vyvolalo. Jedla někdy i 2 denně. Sešlo se toho naráz více, ve školce špatné pomazánky, kde je více másla, než základní suroviny, hodně másla na podlévání brambor, cukroví na vánoce. Ale říkám, je vyléčená, bez problémů. Tak se toho nemusíte bát. Ale chápu, já z toho také v té době byla na nervy.

dadkaa
1. okt 2012

ahojte, mam zas par otazociek : viem ze strukoviny sa nesmu ale co tak cervena sosovica sem tam do polievky nemoze ??? a vcera som kupila Tofu a citam nejake recepty neviete poradit, sojova omacka sa asi nesme 😉 hmmm ?

erika1203
18. okt 2012

Syn má 16 r., má reflux a s diétou iba začíname. Kde by som zistila podrobný zoznam potravín? Máme iba taký základný. MOhli by ste uviesť nejaké konkrétne potraviny? Napr. nejaké sladkosti, sú vhodné pomazánky s jogurtom napr. z Lidla? Korenia a bylinky? Ovsené vločky? Pudingy práškové? Robíte ich z nízkotučného mlieka? Jogurty len biele alebo aj ochutené? Tofu? Cestoviny? Aké sirupy a čaje? Ďakujem vopred.

alami
18. okt 2012

@erika1203 ahoj, prečítaj si začiatok tejto témy, tam sú potraviny aj naše prvé skúsenosti, keď sme tu viaceré s dietou u detí začínali. Nie je toho veľa. na nete nenájdeš nič, mali sme k dispozícii len ten zoznam potravín, čo je tu napísaný.
Pomazánky domáce aj hotové ľahké, nie plnotučné, ale light peny určite môžeš, vločky áno, pudingy áno do nízkot. mlieka, jogurty aj ochutené nízkotučné. Koreniť minimálne, bylinky áno, trošku červenej papriky môžeš, tofu neviem, nemám skúsenosť, ale myslím si,. že môžeš. cestoviny áno, sirupy áno, džusy ale nie!! výnimočne jablkový, perlivé vody nie. čaje áno, radšej nie tie ovocné, mohly by vyvolávať kyselinu. sladkosti - čokoláda nie, slané chipsy a podobne nie. Môžu sa slané tyčinky, nejaké keksíky. držím palce (nie je to také zlé, ako to na začiatku vyzerá 😉

dadkaa
19. okt 2012

ahojte hladam nieco o ananase... jedia ho vase deti ???

alami
22. okt 2012

@dadkaa dobre dozretý a nie vo veľkých množstvách sa môže

dadkaa
24. okt 2012

@alami dakujem za odpoved, skor sa mi jedna aj o ananase v jogurtoch. v papieroch mam napr.napisane ze moze kompoty co to znamena, ze moze kompoty aj zo zakazaneho ovocia (hruska atd) alebo len to co moze aj cerstve... ? Inac ako sa mate? uz sa vam ten relux polepsil ??? My sme na diete od marca a mam pocit ze sa to vobec nelepsi ☹ . musi jest vzdy min 2 hod pred spanim, lebo potom pocuvam skripanie zubami celu noc.... alebo ked sa napije a potom ju neustrazim a lahne si za chvilu mi krici mami grcklo sa mi do hrdla ☹ , z toho usudzujem ze nic moc sa nam to nelepsi som z toho smutna.... no aspon ze kasel mame pod kontrolou. papa dakujem za radu....
dadka

alami
24. okt 2012

@dadkaa máš to odsledované s tým škrípaním, že je to pre reflux? Inak je to príznak aj zväčšenej nosnej mandle.

No - my sa máme tak kadejak, od zistenia refluxu do "takmer teraz" 😅 veľmi dobre. Dieta u nás zabrala naozaj super, kašel žiadny, grcka v ústach málokedy, spánok pokojný.
No ale v poslednej dobe - už 6 týždňov odŕha. Nie je to kašlel, len také to odŕhanie. To niekedy robil z refluxu, využíval trifed, na gastre nám dala helicid, ten moc nechcel, tak sme prešli na costi, boli sme aj na krčnom, tam mu zistil zväčšenú nosnú mandlu (rok do zadu ju ešte nemal). teraz v piatok dostal astmatický záchvat. Dých. cesty stiahnuté aj po sprejoch. ...
Boli sme u Dr. Szépeovej v Mt, sme sa dočkali, tak nás objednala na rekto aj fibroskopiu - robia to v narkóze, urobí mu aj biopsiu na celiakiu. tak som strašne zvedavá, čo mu tam zistia.
Aspoň mi už toleruje sóju + lecitín, na ktorý strašne reagoval, takže prísna dieta sa vyplatila, trvalo to len rok. Problémy mu ale robí mlieko, takže som ho vylúčila aj v malých množstvách v zložení potravy a to zas v spojení s GER dietou je veselé 😅 Hlavne najesť sa mimo domu nehrozí 😒 To je neskutočný problém.
Tak my asi tak 😅

V jogurtoch by som ten ananás neriešila, to je v pohode.

hats
25. okt 2012

Ahojte, my sme boli objednané na PH metriu, ale ešte som predtým zašla radšej za gastroškou, na kontrolny UZV, či je to ozaj nutné... a povedala mi, že stav je omnoho lepší ako bol pred rokom, tak som tu PH metriu zrušila

pred rokom zaznamenala 5 prchavých atakov, teraz už len 2 a že jej to už nevychádza až hore...

pokiaľ viem, aj cviky na fitlopte, bicyklovanie a lozenie po preliezkach pomáha posilňovať brušné nielen vonkajšie, ale aj vnútorné svalstvo a to potom aj ten pazerak stahuje...

dadkaa
25. okt 2012

@alami ahojky dakujem za odpoved.... co sa tyka tej nosnej mandle, co z toho vypliva... musi sa to operovat ? budu vam to robit v tom Martine ??? drzim vam palce... u nas je to o to horsie ze jedname s pani doktorkov iba po telefone, kedze zijeme v zahranici . no chystame sa na SK a potom sa to asi vsetko dovysetruje.... este jedno podozrenie mam co sa tyka tej nosnej mandle... dcerka skoro vobec nemava sopliky ale ked si kychne tak jej vystreli riadna sviecka , hmmm??? moze to byt aj jeden z priznakov ??

matita
25. okt 2012

ahojte, mam 2,5 rocneho syna a ma od narodenia reflux. chodime aj ku gastroenterologicke, ale nikdy nam nepovedala, ze by sme mali mat dietu. berieme iba gastrotuss baby po kazdom jedle. z vysetreni nam robili iba sono a aj to velmi davno. preco vlastne pri refluxe musi byt dieta? zrejme sa pytam ako magor, ale chcem v tom mat jasno. predpokladam, ze kvoli kyseline... ale to co som citala zakazane jedla na zaciatku temy mi pripada, ze to vsetko nemoze sposobovat kyselinu. u nas je problem hlavne s tym,ked sa mu naplni zaludok, ci uz jedlom, alebo pitim (strasne malo pije a preto to do neho jednoucho musim tlacit a o jedle vlastne ani nehovorim :( ), potom vracia... a ako su vase deti na tom s priberanim? my priberame priam katastrofalne (11 kg momentalne... hoci je mensi je to hroza ) ja si to davam do suvisu mimo ineho aj s refluxom...

alami
25. okt 2012

@dadkaa na mandlu nám dal kortikoidný sprej a že ak bude robiť problém tá mandla, tak vybrať. ten kortikoid by ju mal spomaliť, no neviem, tých kortikoidov má už dosť, hoci je tio lokálne. Zatiaľ som mu ho ešte nedala. Aj celkovo liekov má dosť, už to do seba ani nechce, sa mi ho nechce naháňať ešte so sprejom do nosa 😝

pri mandli zatekajú soplíky nejak rovno do krku a nedajú sa vraj bežne vysmŕksť ale pri kýchnutí to možno vyletí von, však to je tlak.
@matita pri refluxe sú vylúčené potraviny ktoré vyvolávajú kyselinu, ale aj tie, ktoré pôsobia uvoľ§ujúco na zvierač žalúdka. preto sa ti nie každá zdá, ale dietu držťať sa naozaj oplatí. vravím z vlastnej skúsenosti.

dadkaa
8. nov 2012

ahojte neviete mi niekto vysvetlit co znamena ked je napisane :

Výživová hodnota tekvicových semienok na 100 g: Tuky ..... 45,9 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 8,7 g, jednoduché nenasýtené mastné kyseliny 14,3 g, viacnásobné nenasýtené mastné kyseliny 20,9 g)

mozeme to papat alebo nie ked to osahuje tolko tukov ??? Mojej dcerke to velmi chuti len nechcem jej davat nieco co nie je light 😉

maru1453
10. nov 2012

ahoj tak vcera sme sa vratily z tatier zo srobarovho ustavu diagnostikovaly nam REFLUX 1 najnizsi stupen ,daly nam gastrotus po kazdom jedle a dieta aj ked som z tym neni ztotoznena pretoze 3 DR mi tam povedaly ze je este malicky ze sa to neriesi liekmiked je taky slaby a syn bude mat 3 roky za dva mesiace a ze z toho vyrastie a DR co nas mala na straosti nam dala ten gastrostus nedavam ho ani dietu nedodrziavame mozno si pomyslite ze som nezodpovedna ale nemame problem z kaslom ani mi maly neskripe zubamy v noci ako tu niektore pisete ,zje vsetko co nezje jeho 😀 isla som tam skor riesit vysoke teploty ktore mava kazdy mesiac.Bola by som zvedava na vas nazor ci sa da ozaj z toho vyrast 😒

dadkaa
10. nov 2012

@maru1453 ahoj, nie som doktorka ani nejaky super poradca ohladne refluxu no viem jednoznacne ze keby sme mali stupen 1 a nie stupen 4 ktory mame lahsie by nam bolo, neviem ci sa vam to moze casom zhorsit ak nebudete dodrzovat rady doktorky. Ak nechces davat lieky to chapem no dieta , ta sa da prezit skus mu to dodrziavat aspon na skusku a uvidis. podla mna tym neposkodis iba pomozes aby si si to niekedy nevycitala. Je tazke hlavne dietatu vysvetli co vsetko nemoze ale je to tazke len z tvojho pohladu deticky su rozumne a rychlo do toho pridu aj ked sem tam nejaka ta kriza pride. sme na diete od marca a vidim na mojej dcerke ze este niesme za vodou. prajem vam aby ste sa dostali na nulu co najskor vam to pojde rychlesie ako nam ☹ . PS aj mne a manzelovi celkom pomohlo toto beztukove stravovanie zijeme trosku zdravsie ako predtym 😉
papa

alami
10. nov 2012

@maru1453 kopírujem:
Pri uvoľnenom zvierači medzi žalúdkom a pažerákom sa dostáva kyslý obsah žalúdka (spôsobuje to najmä kyselina chlorovodíková a enzým pepsín) do pažeráka, čo spôsobuje daný nepríjemný a pálivý pocit. Tento stav sa nazýva gastroezofageálny reflux (GER). Opakovaný a veľmi častý reflux potom môže viesť až ku gastroezofágovej refluxnej chorobe (GERD). Dlhodobý neliečený stav môže ľahko viesť ku rakovine pažeráka.

Ja by som to rozhodne nepodceňovala, však chvalabohu, že nemáte vyšší stupeň, tak nečakaj, kým k nemu prídete. Gastrotuss je neškodný, funguje ako zátka, obsah žalúdka nevytečie tak ľahko. Ak nechceš, nedávaj, ale variť bez tuku, nedávať vyprážané ťažké jedlá, hranolky či korenisté, primoc kakaa a čokolády a smotanové vymeniť za nízkotučné - tak toto je naozaj minimum čo môžeš pre svoje dieťa spraviť a myslím, že to nie je tak ťažké to zvládnuť 😉

dadkaa
16. nov 2012

@alami ahoj rada by som vyskusala ten recept na kokosky co si dala do fora, len tu u nas nezozeniem palmarin, cim by som to mohla nahradit ??? nejakym margarinom na pecenie alebo by bolo lepsie obycajne maslo ??? Dik. 🙂

alami
16. nov 2012

@dadkaa netuším kde som písala a aké kokosky 😅 ale palmarín nahradíš napr Herou, alebo Heliou

dadkaa
17. nov 2012

@alami ahojky dakujem za radu,tu je ten recept na spadlovo kokosove kolaciky..( na strane 3 ). duam ze aj ten kokos je v pohode a nasi ho mozu... 🙂

alami
17. nov 2012

@dadkaa ahá, som na ne zabudla, tie boli super, si ich upečiem 🙂 ja si myslím, že kokos je v pohode

alba24
22. nov 2012

@maru1453 Ahoj, prosim ta, vidim, ze ste boli v Srobarovom ustave. Vedela si, ze maly ma reflux? My sa tam chystame, Adam ma 14,5 mesiacov a kvoli refluxu nemoze spavat. Ako vam to prosim diagnostikovali? Bola si spokojna? Ako dlho ste tam boli? Tiez mame problemy s alergiami i to ste riesili, ci vy nie? Velmi dakujem za akykolvek informaciu. Sasa

maru1453
22. nov 2012

@alba24 ahoj nevedela som ze ho ma robily mu sono a tam to zistily dr ta zavola ked mu to budu robit musis si zobrat nieco co ti vypije mi sme pily mliecko a oni ti povedia kedy moze zacat pit a potom mu spravia sono.Boly sme 16 dni a nic nam nezistily vsetky vysledky ma v poriadku len ten reflux aj to len tu najslabsiu formu.Spokojna som bola dokial mi maly neochorel potom hruza sestricky ziaden zaujem 😒 este ze som mamal svoje lieky tak sa vyzbroj ak vies co mu zabera ja som mala avamys ten davame podla poterby ,nurofen ,mucosolvan,parallen-cipky ,smectu lebo nikdy nevies aj sme ju pouzily lebo deti tam vracaly a prehanalo ich a mamicky ich veselo pustaly medzi zdrave deti posledne dni som prerevala a nevedela som sa dockat kedy pojdem dom

maru1453
22. nov 2012

@alba24 a na ake oddelenie idete?lebo ja som tam chodievala kedisi ako decko a teraz je to pomenene sestricky mas len na 4.B a myslim 2.Bto som si neni ista ostatne oddelenia nemaju a musis behat ako picino keby sa nieco stane a zhanat kde koho 😠

alba24
22. nov 2012

@prchalka Ahoj mozem sa opytat, ake malo tvoje dietatko potiaze? I nas syn zle spi, ked bol maly mal reflux, teraz ma 14,5 m. myslim, ze je to stale reflux. Akonahle zavrie oci, zacne sa strhavat a akoby i prehlta, akoby mal plne usta vody. Trochu ma to deti a tiez ma napada, ci netreba nejake neurolog. vysetrenie. Lebo reflux na nom cez den moc uz nevidim, len ked spi ma tieto prejavy. A este si sada v noci a zaspava, no katastrofa. Drzte sa, drzim palce!! Sasa

prchalka
22. nov 2012

Ahoj holky,
opět jsem nakoukla k vám, hlavně díky ALBA24, i když myslím na vás všechny a dětičky stále. Tak máme po magnetické rezonanci už delší dobu - nic na mozku nenašli. Tedy nic viditelného, co by tu epi způsobovalo, jen nějaké drobné odchylky, co tam neurolog viděl, ale ty jsou zanedbatelné. Takže "epilepsie" je stanovena pouze podle EEG! Ložisko je někde jakoby na pravé spánkové straně, takže je to nějaká forma parciální epi. Léky zabraly! Je to tak o 80% lepší. Ne tedy úplně v klidu, ale zklidnilo se to šílené polykání, válení, usíná sama a dokáže spát i 6-7h v kuse, což ještě před rokem bylo naprosto nemyslitelné. Jsem za to hrozně šťastná, že to zafungovalo a že se zklidnila.
Méně už za to, že stále berem Helicid, netoleruje tuky a já vlastně doteď nevím proč ☹ Ale holt i s tím musíme bojovat. Našla jsem přímo tady ve městě jednu paní, co se zabývá zdravým životním stylem (je instruktorkou nordic walking, dělá různé masáže, jídelníčky pro nemocené lidi i děti s omezením). Už jsem se s ní sešla a nevěřila svým uším, jak nám nikdo v nemocnici nepomohl s dietou, jak dlouho nám trvalo se dobrat diagnózy atp.. To prý je základ! Takže spolu s ní nějak snad rozšíříme jídelníček a budeme na tom našem bříšku pracovat i nějakými cviky. Ona je první, kdo mi řekl, že tyto 2 věci které máme se rády pojí dohromady. Že někdo při epi netoleruje ještě lepek, mlíko, TUKY - a to je asi ten náš případ. Není doktor a řekla mi na hodinu víc, než jsem se dozvěděla za rok na gastru! Tak hurá, bojujem dál a hlavně jsme se někam posunuly a je líp, to je hlavní!
Akorát už jsem jí pustila do školky, byla tam 3 dny a lehla - 5 dní teplot a nakonec ATB z ORL, opět naše ouška! To mě děsí, že se to bude neustále teď opakovat, a ona už těch léků má víc, než dost...nechci několikrát za zimu ATB ☹
Holky, ještě vám všem chci moc poděkovat, protože hlavně díky vám, možná jen kvůli vám a vašim radám a podobným problémům přežila ty nejtěžší měsíce - ten poslední rok! Kdybych to s vámi neprobírala, nevěděla, že jste na tom podobně, už asi dávno někde visím, i takové myšlenky jsem měla, protože ty problémy tu byly noc co noc - a koho zajímalo, že jsem za poslední 3 roky neprospala ani jednu celou noc?? Dík za rady, za podporu, moc mi to pomohlo!

dadkaa
23. nov 2012

@prchalka ahojky, som rada ze sa vam to ukludnilo.... budeme aj nadalej drzat palceky papa 🙂

sisiska
24. nov 2012

mamicky, a maju vasi drobci aj stolicu do zlta pri refluxe? taku okrovu alebo peknu hnedu?

sisiska
24. nov 2012

@dadkaa
@prchalka
@maru1453
@alba24
@matita
@hats
@erika1203
@oolga mamicky, a maju vasi drobci aj stolicu do zlta pri refluxe? taku okrovu alebo peknu hnedu?

alami
25. nov 2012

@sisiska u nás hnedá

alami
25. nov 2012

baby my sme boli v Mt na tom fibro a rekto, z histológie výsledky ešte len prídu, ale to čo videla na pohľad popísala ako všetko úplne v poriadku, čo by vylučovalo reflux. Ale ten mu v šrobárovom podľa rtg vyšiel najvyšší stupeň a diéta okamžite zabrala, takže som presvedčená, že ho má. Aj keď poruší diétu, tak sa mi hneď rozkašle. jedine ak sa mu sliznice po 2 rokoch diety natoľko upravili. No neviem, som z toho zmätená. Zatiaľ nám len výsledky strčili do ruky a máme prísť, až keď budú tie výsledky z histolky, tak som zvedavá, ako nás Szépeová uzavrie.

Inak, som rada, že to máme šťastne za sebou, na vyšetrenie nás brali až o jednej na obed, takže, ke´d jedol naposledy deň pred tým a piť nesmel od rána ani kvapku, nič, tak mi bol 25 hodín o hlade a 7 hodín o smäde. Takže sme sa vytrápili 😒 No ale hlavne, že budeme vedieť, čo s nami ďalej - aspoň dúfam.