Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@melanche Já nedávám taky nic mléčného. Za prvé jsme to měly jednou nařízeno z gastra jako pokus, jestli se něco nezmění (a nezměnilo). Pak jsem to zase nasadila a někdy v létě jsem s tím zase skončila. A po tom, co jsem si přečetla knížku od MUDr. Strnadelové - Radost ze zdravých dětí.... http://www.azknihy.cz/radost-ze-zdravych-deti-d... už se k mléčnému asi nevrátím. Každopádně do té doby, dokud mi malá nebude schopná říct, jestli jí to dělá-nedělá dobře - sama!
Dělám vše na vodě, dušení, vaření, nic v olejí, nic nemastím. Jen jí mažu ghí ráno na snídani.
Jde udělat doma i obilné mléko nebo koupit ovesné nebo rýžové z nouze. Nepijeme bublinky, citrusy ta dr. v knížce nedoporučuje pro organizmus vůbec, ne jen při refluxu! A zbytek, jak psala alami 😉
@melanche Na začátku jsem byla naprosto bezradná, jedla vše suché s pár kousky vařené zeleniny - a ani tak u nás nebylo žádné zlepšení. Jenže to bylo proto, že se to pojilo s neurologickým problémem. My vlastně refluxem jako takovým netrpíme, JEN prostě kašlala z tuku a beze na to léky zatím pořád...Vše se výrazně vylepšilo až s léky na epilepsii.
Jen chci říct, že je spousta dalších možností, jako dělat hodně z obilnin i bezlepkových ( jáhly, pohanka, rýže), zeleninu a jsou milióny obměn a kombinací, jen si z toho vybrat pro sebe to, co člověk může. Ta knížka mi v tohle taky dost pomohla 😉
@dadkaa Ahoj, je to vlastně o zdravé, přírodní stravě pro střeva, pro ozdravení organizmu vhodným jídlem. Bez mléka, masa, brambor, cukru atp... Lze vyléčit alergie, astma, únavové syndromy, kožní nemoci, ale i nádorová a cévní postižení. Jen si právě nejsem jistá, že je to vhodné pro refluxáky, tak z poloviny spíš ne, ale záleží, co by ta dr. poradila. Dokonce i uvažuju, že bych jí navštívila. Napsala to s pánem, který se ke zdravé stravě dostal díky svému onkologickému onemocnění před 30ti lety. Uzdravil sebe i svou rodinu z alergií a ekzémů.
Receptů je tam půl knížky + ještě DVD k tomu, co se jak vaří, proč a vysvětlení, což je fajn. Na to jsem koukala včera.
Někde výš jsem sem dávala odkaz na jedny stránky, kde jsou taky takové light recepty vhodné třeba pro slinivku. Pak mrkněte ještě na www.jimejinak.cz
Tyhle maminky se řídí tím, co vyznává dr. Strnadelová. Je tam dost receptů, dost článků, které tam samy píšou a i příbehy lidí, co na tuto stravu přešli a jak jim to pomohlo 😉
SKusene poradte - nasa seniorka - grga jak stary chlap, prdi jak keby papala denne kilo fazulovej polievky. Hnusny suchy drazdivy kasel v noci .? GER?
@cigaretka5 je to možné,skús dať na večer gastrotuss, či bude kašlať
@cigaretka5 Nám se sice GER jako takový nepotvrdil, ne tedy reflux kyselin, ale plynů 😖 ale hrozně dávivě kašlala, skoro k pozvracení. Přidružené měla hodně říhání, škytání, prdění, taky afty. Ještě bych zkusila nějaká probiotika, my měly od léčitele cucavé tabletky, 2x denně a řekla bych, že se tím ty projevy taky zmírnily 😉 Máme tyhle: http://www.vitalita.cz/probio-balance
@alami to je bez receptu?
@cigaretka5 áno, je to na voľno
@prchalka dakujem, tiez mato zaujalo aj ten link. dakujem velmi pekne urcite si odtial nieco vybereme... ta moja dcerka to s tym vegetarianstvom mysli vazne, nechce masko ani vidiet este tak v kuracej polievke, ale to je asi jedine. V ger diete sa nemozu lusteniny tak je to tiez o to tazsie vymyslat... no co papame dookola to iste hlavne ze poje aspon to co jej chuti. duam ze jej nebudu chybat nejake vitaminy v marci ideme na kontrolu do srobaku tak uvidime co povedia.
Holky, mně to ještě tak nějak dost hraje s nesnášenlivostí lepku ☹ Začínám o tom uvažovat znovu. Nevím, jestli jsou v tomto krevní testy 100%, i když vyšly v pořádku. I přes epi léky se prostě stále budí, a když je to 2x, tak je to fajn noc. Spíš tak 3-5x v průměru. Usne a třeba po dvou hodinách znova a slyším ukňourané mamíííííí 😖 K ránu už spí u mě a dost se mrví a převaluje..
Ty naše příznaky:
- špatné spaní od mimina, neustálé buzení, mrzutá, ve dvou letech dávení, plynatost, citlivé zažívání, vyklenuté bříško, u ničeho nevydrží, je roztěkaná, hodně vzteklá, hry ji nebaví a v neposlední řadě jsem v této spojitosti četla i o neurologických problémech, epilepsii a netoleranci tuků..
Tohle všechno na ní bohužel sedí, i když jsou ještě další příznaky.. Tak nevím, budu v tom pátrat dál. Mám už toho fakt plný kecky, jsem strašně unavená, 4 probdělé roky a nic se nevyřešilo stopro 😖 😔
@alami Ale my byly před rokem na gastroskopii, netuším, jestli je to přesně to samé, ale optikou jí projeli jícen, žaludek kvůli GER a určitě odebrali i vzorek (bylo to nazváno jako gastroduodeno....skopie). Ale u alergie na lepek prý toto není dostačující, tak nevím... museli by do tenkého střeva. Já už nevím, co po nich chtít, když se všichni tváří, jak jí nic není 😖
@prchalka to bude to isté, hej, tak potom rekto, alebo kolonoskopiu. Mne bol malý teraz nedávno na rekto aj fibro a brali mu vzorku na celiakiu, ja som sa tiež bála, či sa mu nepotvrdí, lebo s tým jeho trávením je to tak kadejak, tak som myslela, že možno takto by sa aj vám zišlo pozrieť, ke´d tak dlho nevieš, čo ako. No ale ak vám už robili...Bože, nezávidím ti ani trochu, najhoršie je, keď nevieš čo jej je 😖
ahojte,
baby vydrzte, vraj sa maju postupne objavit aj u lekarov (aspon specializovanych) testy na potravinove intolerancie z IgE. ja som si na skusku kupila dva (sebe na odskusanie, a druhy pre maleho). a nakoniec mu vobec nevysli mnou obavane strukoviny, ale vajcia, mlieko a trosinku lepok. oboznamila som s tym alergologa, dany test vobec neodsudil, akurat si ho chce overit, ked pride ku nim (mozno uz na jar).
takze by deti nemuseli postupovat tie narocne vysetrenia. doteraz robili potravinove testy z IgG
@saskarisko Aha, a jak se to doma dělá? Já myslím, že máme z krve IgA i IgE.....ale u nás vše vždy v normě 🙄 😒
@prchalka - napisem ti do ip, nech to neberu ako reklamu
@saskarisko čo sú to za testy? ja som pred časom nejaké videla, ale boli strašne drahé. nepamätám si už cenu, ale 30 Euro by som nepovažovala až tak za veľa. neviem či 70 sa mi zdá, či nejak tak fakt veľa.
Ahojte baby, tak sa som tu nova a precitat vsetko co ste tu popisali je dost vela. Mam 4,5-rocneho chlapceka, ktoremu diagnostikovali GER v oktobri, berieme Gastrotus pred spanim. Teraz sme boli na lieceni v Dolnom Smokovci a tam mu reflux potvrdili ale liecba spociva len Gastrotuse a rehabilitacnych cviceniach. Mame totiz rozostupene rebra a posunutu branicu, takze neplni svoju funkciu tak ako ma. Nemame stanoveny stupen refluxu, lebo nam robili len sono(za 10 minut 2 episody), PHmetriu nam budu robit az za 6-9 mesiacov, ale rehabilitazna povedala, ze pohla nej je to tak stupen 3, podla rebier a priehlbinky medzi nimi.
Pozrela som si co ste pisali, ze co moze papat a co nie. Ale mi nie je jasne, ci moze mlieko, jogurty a kyslu smotanu alebo nie, preco nemoze sosovicu a ci nemozem vobec oprazit masko na troche olivoveho oleja (to uz je povazovanie za tucne jedlo?) My drzime nizkohistaminovu dietu, co znamena, ze syry nejeme vobec, tak neviem ake ine mliecne vyrobky by som im davala (zatial sme papali aj kyslu smotanu, jogurty aj mlieko vacsinou do zeniakoveho pire a ranajkovych cerealii) Kedze mi bolo povedane, ze obe diety su si velmi podobre tak som to neriesila, ale ked tak teraz citam co ste pisali, tak neviem ci by som si to nemala podrobnejsie nastudovat. nemate nejaky link na tabulky co mozem a co nie, tak ako to je na nizkohistaminovu dietu?
@kiana ahoj, tak vitaj v klube.... ja mlieko a mliecne produkty davam ale iba nizkotucne , snazim sa nedavat pre spanim, a vlaste uz ani tak ze pohar mlieka nepijeme, skor tak bielu kavu s troskou mlieka alebo sojovym. jogurty nizkotucne, kyslu smotanu nemam moznost kupit nizkotucnu tak nekupujem pridavam do jedla biely jogurt, alebo kysle mlieko. sosovicu sme uz rok nejedly no mame ju velmi radi... myslim ze z nej nafukuje tak asi preto sa nemoze, no nikdy som nezistovala ci by mohla cervenu bez supky, to neviem.masko iba na vode alebo na sucho... zoznam co smie a co nie mi dala doktorka alebol dost chudobny, najviac som sa docitala v tomto fore, zaco som velmi vdacna vsetkym dievcatam ktore tu prispievaju a radia. na zaciatku fora je zoznam podla ktoreho sa riadim. tak sa drzte.... pa
Ahoj ten zoznam som si precitala, som sa tak trochu zhrozila. :( Vsak to sa snad ani neda vsetko dodrzat. :( Kamoske napr. na gastre povedali, ze papriku moze skusit, ale len tie hrubostenne (cervena, zlta, tmavozelena), ze tie su lahsie na travenie ako tie co idu do leca, tak mi ich maly papa. No skusila som vcera robit maso pecene uplne bez tuku. Mala som bravcove kare, tak sa to dalo. A nevies co znamena tucne bravcove kare? Mysli sa tym, ze ked sa odreze mastne, tak je to OK? By ma este zaujimalo ako je to z vyzivovou hodnotou jedla. Kedze strukoviny obsahuju vela bielkovin, mineralov a vitaminov, a vrele sa odporuca ich konzumovat. Tak cim to nahradit? Ako je to napr. s cesnakom? niekde som citala, ze by sa nemal ale v tej casti vyradit nie je napisany, iba v casti obcas. A opat k tym jogurtom. Neviete poradit typ jogurtu, ktory je nizkotucny a neobsahuje modifikovany skrob? My kupujeme bud z lidl tie velke kelimky alebo HOLLANDIA. Ale to su obycajne jogurty, z mlieka nie so smotanou. Hlavne Hollandia jogurty gazdovsky su jogurty take ako by mali byt. Bez nicoho pridavneho chemickeho a dokonca su GMO free. Nema niekto nazor na to co je lepsie na GER? Ci bez chemie alebo nizkotucny? Este nekupuje niekto z vas v LIDLI Cervenu sterilizovanu kapustu vo flasi? Je velmi chutna a mierne kyslasta, ale nie je to kysla kapusta. Deti ju miluju a nema ziadne konzervacne latky, tak kedy niekto vedel ci toto mozme papa, bola by som vdacna. A este k polievkam? Musim ich niecim zahustovat, alebo staci ked tam dam viac zeleniny? Nemame radi zaprasky v polievkach, tak teraz neviem. Muku som davala len do sosovicovej so smotanou, ale tu teraz nemozeme, takze ..... pomoooooc, co budeme jest? A to som uz varila dost dietne, teraz musim vyradit aj tuk :( - a to som pouzivala len olivovy olej. tak paa 🙂
@dadkaa my redkvičky papáme, niekedy som to niekde hľadala aj ja sama a usúdila som, že môžeme 😅
@kiana papriku by som rozhodne nedávala - žiadnu, tá teda vie vyvolať záhu ako fras a je ťažká na žalúdok. Karé dávam bežne, neviem, ako sa to myslí, to nie tučné, ale raz som mala karé po ktorom zostal nôž mastný, celé bolo nejaké mastné, pritom nemyslím kusy mastného ale to mäso bolo nejaké ako napité masťou, muselo byť to prasa zle chované - možno niečo takéto sa myslí. Z mäska kľudne karé, stehno, panenku, kuracinu, teľacinu, ryby
cibuľka, cesnak sa môžu len občas a nepreháňať, dobre je napr trošku cibulky opražiť úplne nasucho, podliať troškou vriacej vody a podusiť - ako základ pod mäsko.
Jogurty mi jedol actívie alebo actimel
Tú kapustu ti jedia na surovo, či do varenia?
Polievky nemusíš zahusťovať, samozrejme, že nie, ak si nezahusťovala do teraz.
@kiana Ahoj tak ja to riesim skoro stale ze co nahradit a tak, ako pises na tie strukoviny, moja zacala odmietat aj masko lebo jej to tak na vode nechuti este ako tak v polievke. Polievky tiez nezahustujeme, ked tak iba zemiakom. Paprika aka kolvek myslim aj sladka praskovau nas velmi zle to vobec nemoze, citi to ze jej to robi zle. cestnak tak isto raz som jej dala do spenatu len naozaj malicko na spicku noza a grgalaaaa. Jagurty to som riesila s doktorkou lebo mi zacala odmietat aj nizkotucne aj sojove, (no teraz uz lepsie uz zje activiu alebo actimel) a doktorka mi povedala ze raz za cas moze aj plnotucny ale je dolezite aby bol s bifidusom. Zvykli sme si pit kysle mlieko to miluje aj brindza a vsetko z nej, to je vraj dobre na brusko. Co sa tyka tej kapusty ak je to ta ktoru maju aj tu u nas tak ta je sterilizovana v octovom naleve a ta sa urcite nemoze vsetko v takom naleve sa nemoze.
@alami @dadkaa Dakujem za radu. Vobec si ma nepotesila, lebo prave papriky sladke ma rad a nejak sa na ne nestazuje, dokonca je papa len samostatne. S tou kapustou je to podobne. Ono v podstate mne sa nikdy na nic nestazuje a uz vobec nie, ze ho boli brusko (obcas sa to stane ked sa preje) alebo nieco take. Akurat povie ze ma dost alebo ze doje neskor. To je u nas asi jediny priznak refluxu okrem castych zapalov dutin. Inak nic ine. My activiu ani aktimel nepapame, lebo si o nich myslim, ze je to riadne namiesana chemia. Okrem citania roznych mailov sa mi raz v lete podarilo zabudnut activiu 2 dni na chodbe. A co sa jej stalo? Absolutne nic. Ani len vydute viecko, ze tam su nejake zive bakterie. :( Tak od vtedy som uverila vsetkym mailom o DANONE vyrobkoch a prestala som ich kupovat. Inak kedze my mame aj histaminovu intoleranciu, tak nemozeme jest ryby, spenat, banany, bryndzu a ani syry, a so strukovin mozeme len sosovicu a bielu fazulku. Tak sosovicu ste pisali, ze nemozeme a ani bielu fazulku a ani cerstvu zelenu? A salatik aky mozeme? A kapusta? Take nieco ako fliacky s kapustov? To ma tiez rad. Myslim so sladkou kapustou. Dakujem 🙂
@kiana ahoj ja mam doma dcerku s HIT a chlapca s GER, ten ger nemusi byt trvaly, casom sa moze upravit. je to len oslabenie zieraca pazeraka, tak ako u malych babetiek. tiez bol v smokovci a tam mu to zistili. nam sa prejavuje grganim a dvihanim sa zaludka. mliecko davam malo, lebo zahlienuje a potom stupa potrava viac hore. dvihli sme vankus a spi s hlavou vyssie. dietu mame len taku, ze nedavam sladke,ale to pri HIT tiez asi nedavas. davame radsej viac krat za den mensie porcie jedla a menej tukov, to neznamena ze vobec, a jedava 2 hodky pred spanim, potom uz nie, ani vodu. lieky su na utlmenie zaludocnej kyseliny, co je super, berieme ich pred kazdym jedlom a zlepsil sa nam podstatne stav. na kontrolu mame ist o 3 mesiace. drzte sa a zbytocne sa nestresuj. mate dietu HT tak nieco jest musi nie 😀 😀 ale ta kapusta je absolutne nevhodna a tiez cesnak tvori kyselinu 😝

@melanche držím palce 🙂