icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

siska53
30. máj 2013

Ahoj, chcem sa opytat, ako ste zistili, ze maju este reflux? Nas maly totiz tym trpel ako babo, ale dlho sme to nevedeli, lebo si len obcas blinkol a nebyt trasu, ktory obcas mal a ktory sme riesili, by sme ani nevedeli, ze reflux ma, triasol sa kvoli nemu. Teraz ma 3 roky a stava sa mu uz od asi roku a pol, ze zvykne obcas vracat. Zvacsa to bolo po mlieku,aleaj po inych veciach, najcastejsie vsak po mlieku. Gastro vsak intoleranciu laktozy nepotvrdila, ani celiakiu. Tak neviem. Ja som jej aj povedala, ze ci nema reflux, no to nejak vylucila. Ja si vsak mylsim, ze ma, lebo sa mu to dost casto stava vtedy, ked si odgrgne, alebo ked pahltne je. Nie vzdy to vsak viem ustriehnut, kedze krmim aj mladsiu dcerku a staci sa chvilu nepozerat a uz ma plne usta. Tak neviem... Asi si skusim, ak najdem cas, precitat viac vasich prispevkov, len by som bola rada, keby ste mi napisali svoj nazor a strucne skusenost, ako vam to zistili. Dakujem.

dadkaa
5. jún 2013

@siska53 ahoj tak nam to zistili na alergo-imuno ambulancii, isla som tam s nou preto ze pol roka kaslala mala stale chytene priedusky a opakovane sa to vracalo, musim povedat ze moja mala vracala za cely svoj zivot ma 5 rokov 3x. nikdy sme s vracanim nemali problem tak som tomu nemohla uverit ked nam to povedali.no mala ine priznaky : grgala pocas jedla a to dost casto, čkala často, nechcela moc jest, v noci škrípala zubami, a stale akoby ćosi prežúvala a mlaskala počas spánku. diagnostikovali nam pred rokom a 3 mesiacmi 4 stupen, v marci tohto roku sme boli znova na RTG a zistili ze sa nic nezmenilo stale 4 st. som z toho nestastna no nic nenarobim, pocas dodrziavania diety a jedenia mensich porcii viackrat denne + min1 hod pred spanim nejest a nepit si myslim ze sme v poriadku, to uz vobec ja nic nepozorujem, akoby nebol ziaden reflux. a skusam aj nove potraviny zakazane, neviem ci je to spravne to by mohli posudit mamicky ktore to uz maju za sebou /my este nemame/, no napr. posledny tyzden skusam paradajku ako zabere, a je v pohode a mala je stastna ze ju moze papat.... pred dvoma tyzdnami tiez zjedla parku velmi pahltne /nebola som pri nej/ a v noci jej bolo nie dobre, prevalovala sa a prezuvala to je znak ze jej asi bolo tazko, ak sa nam to este niekedy stane uz pouzijem na vecer Gastrotuss syrup.

siska53
5. jún 2013

@dadkaa dakujem za odpoved!

jankaham
6. jún 2013

Ahojte, tak aj nasej dcere potvrdili reflux 4. st. v Tatrach RTG. A pritom nemala ziadne problemy ako babtko, len od 2 rokoch ako nastupila jesen mala zapal priedusiek , co sa opakovalo az do februara 4x. Ziadne grcanie mlaskanie, kasel- resp ten hned presiel do choroby. A s nou sa vliekol aj mladsi. Zacali sme s dietou podla papiera, co nam dala sestricka a cakame na vysledky krvi. Snazila som sa precitat celu temu- este mi chyba, ale zistila som, ze na tom nie sme az tak zle. Az nato, ze sa chystame dat Saru do skolky od septem- coho sa torsku bojim- co sa tyka chorobnosti.
Nejake nejasnosti ohladom diety: Aky chlieb sa moze biely al tmavy, celozrny V papieroch mam ze biely, ale ja davam grahamove rozky aj kvoli stolici- mala problemy s hemoroidmi.
A co sa tyka sladkosti- doma pecene kolace? Ked jej niekto ponukne, ona to uz vidi pred sebou, nemam to srdce jej odmietnut.
A take susene ovocie ako brusnice, marhule- to tiez oblubujeme.
U nas sme vyciarkli hlavne mlieko- doteraz ho pila v postielke z flasky pred kazdym spanim- som sa pri tych chorbach snazila obmedzit aspon mnozstvo, ale teraz sme flasku jednoducho skryli.
Dakujem za rady.

petkoemmka
6. jún 2013

Peknny večer prajem takže môže sa reflux zistit aj neskoršie. ? Malá. má 15 mesiacov a mam podozrenie ze má. ten reflux

larina535
7. jún 2013

čítam tu tú diskusia, ohľadom stravy , diéta pri refluxovej chorobe /máme nález na pažeráku-kardia nedoviera/, a čo ma zaujíma ohľadom jogurtov, môžu nejaké? a maslo aké dávate detičkám? teda aby im aj chutilo, zaujíma ma aj maslo trebárs do zákuskov....bola by som rada, keby ste pripojili ešte nejaké recepty....no neviem či tú diétu zvládneme, neviem si predstaviť variť na vode....ocením všetky Vaše názory, a rady...vopred ďakujem

jaku
8. jún 2013

Ahoj, prosím o radu zkušenější. Syn (5,5 roku) neustále trpěl na zahlenění, byl prokázán slabý reflux a na zkoušku dostal omeprazol actavis 20mg. Má brát ráno. V příbalovém letáku píšou před jídlem, ale žádný časový limit, v lékárně říkají, že min 20min před jídlem. Tak nevím, dr. nic neříkala. Jak lék podáváte?Polkne vám dítě celou tobolku nebo rozpoušíte?Dnes jsem dala poprvé, vysypala jsem na lžíci do vody, ale ty mikrokuličky se nerozpustily, syn jich pak měl celou pusinku. Díky za rady 🙂

suzett1
9. jún 2013

Aj moja dcerka ma 4 roky a tiez ma ger reflux--sice ešte nie je potvrdeny-ale dnes sme boli na pohotovosti a doktorka povedala ze kasel ako vyšity na reflux,12.6 ideme do Srobarovho ustavu tak dufam ze tam uz zistia.Kasel máme hrozny az pisklavy-opakovane mame problem práve s kašlom,
Som z toho paf čo vlastne varit-ale velmi pomohlo že ste tu dali prispevok prave o tých potravinach ktore sa mozu a ktoré nie.A hlavne tie postupy.
Ale spytam sa ešte niečo a kakao nemože--ani Granko?a pripadne Sojove mliecko?

suzett1
10. jún 2013

Ahojte,
Moja dcerka ma tiez pravdepodobne reflux ma 4 roky.-v Stredu ideme do Srobarovho ustavu.
Mozete hodit pár receptov na polievky a maska,cestoviny.??Prosím,,lebo všetko čo mala rada je zakázane.

monaska81
20. jún 2013

@jaku my ěli podobný problém, jak podávat tobolky. Celá tobolka byla a je nemožná spolknout. Takže vysypeme, ale ne do vody, to se ani nesmí a oni se nerozpustí, pouze zčernají. Takže my je podáváme na lžičce s granke. Někdo to dává s jogurtem a tak, podle toho, co má děcko rádo. Ohledně času podání - toto jsme nikdy neřešili. Jí hned po podání, jediné, co se nám neosvědčilo - malej rád ráno pije svoje mlíčo (cca 250ml), a to tedy na prášky nejde, protože kašle. Takže se ráno musí najíst a potom napít - o víkendu nebo prostě jede do školky bez ničeho a má až dopolední svačinku.
@suzett1 - recepty máš na začátku ak když si přečteš diskuzi, je jich tam také dost vložeých, granko, kakao, čokoládu nesmí, zkus rýžové mléko - já narazila ve zdravé výživě na vanilkové
@larina535 - jogurt light - u nás jogobella, máslo Flora proaktiv - do zákusků máslo ne
@petkoemmka - poraď se s doktorem, reflux se vykytuje už u novorozeňat, takže v každém věku
@jankaham - prostě nesmí kynutý, všichni v okolí musí být informovaní a prostě jí to nenabízet ani neukazovaz a pokud to někdo nerepektuje, tak k nim prostě nechodit, jde přeci ozdraví tvé holčičky, sušené ovoce nedáváme - neporadím, chlébv může jakýkoliv, ale 1 den starý a samozřejmě je lepší tmavý nebo kukuřičný, pohankový a tak

monaska81
20. jún 2013

@prchalka jak se máte? Něco nového? Gratuluji ke zlepšní. U nás došlo k silnému refluxu po karbanátku ve školce a byl z toho 3 týdny nemocný - zase laringitýda, rýma a tak. Jinak v úterý jedeme na kontrolu do Prahy, tak jsme zvědavá, co nám řekne doktor. Začala jsem mu sama od sebe dávat na noc jedlou sodu, protože mu pořád smrdělo z pusinky a je to lepší, tak uvidíme, doufám, že přes léto to bude lepší.

prchalka
20. jún 2013

Zdravím nově příchozí...
@jaku Syn nepolkne tobolku? My ze začátku taky ne, ale od cca 3,5 roku polyká celé. Kuličky se nerozpustí ani za půl dne, do vody bych to nedávala, třeba na sklenici (jak píšou) se to přichytí nebo to v ní zůstane. Prostě bych to vysypala na lžičku bez vody, dala do pusy a zapít, pokud to takhle zvládne. Kuličky se, bohužel, po puse rozutečou 😒 takže řešení je jen dát několikrát zapít! Stačí ráno nalačno a za půl hodinky jídlo. My už to teď i dost zkracujeme, protože tolik času ráno fakt není! Slabý reflux a dostal hned 20cítku Omeprazolu? Určitě bych začala 10tkou!
@suzett1 Kakao bych nedávala ani zdravému dítěti, natož s refluxem a sojové mléko taky ne! Mám s tím nehezkou zkušenost - atopáku jsme se potom zbavovaly 2 měsíce ☹ Nemusí reagovat atopákem, ale zrovna toto mléko na trávení fakt dobré není. Když už, tak mléko jiné - rýžové, jáhlové, ovesné ze zdravé výživy!

prchalka
20. jún 2013

@monaska81 Ahojky,
no u nás celkem stále fajn, od té doby, co to začalo fungovat bez lepku. Spaní se ustálilo, je tak jedno bůzo na čůrání, teď v létě teda i dvě, ale to je tím větším pitím 🙂 takže řekla bych, v normě!
Začala jezdit na kole konečně a taky jsme od minulé ST ve školce do oběda. Takže změny velké! Mám s tím docela honičku, ráno připravit snídani a svačinu s sebou, odvézt jí na kole, vrátit se a vařit oběd, zase jí to tam hodit, jet domů a pak zase ve 12h pro ni. Zatím, pokud to jde, to tak budu asi dělat, aby to měla čerstvé.
Hmm, z toho karbanátku mě mrazí 😖 přesně si pamatuju, jak začala kašlat po masových kuličkách hned ještě v Ikee kdysi dávno...protože si MM myslel, že se nic nestane, když si dá! Vy to fakt neřešíte vlastním jídlem? Ozvěte se pak, jak u dr., držím pěsti!

monaska81
20. jún 2013

@prchalka, samozřejmě, že to řešímě svým jídle. Karbanátek byl z konvenktomatu a takhle to dopadlo. 😖 No, apoň víme, že nejhorší pro něj je smažené jídlo, a je jedno na jakém množství olejí. A on ani zas tolik nekašlal, ze začátku, ale strašně mu smrdělo z té pusinky, takže jsem to hned poznala 😒
To je fajn, že je holčičce líp, že spinká konečně klidně, když jsem četla, co všechno se jí děje, bylo to strašné. Obdivuji tě, že vaříš ten den do školky a nosíš jí to tam. Já pracuji, takže tohle je pro mne nemožné a asi, kdybych nepracovala, tak by mě tohle nenapadlo. Svačinky, dělám tedy každé ráno také. Mohla bych vědět, co dáváš ke svačinkám? Mám totiž pocit, že nám se opakuje pořád to a samá - lučina, šunka, vaječná pomazánka a ze sladkých Brumík, potřebovala bych nějakou inspiraci.
A jak snáší školku?

prchalka
21. jún 2013

@monaska81 Já vařím i ráno - polévku k snídani, když stíháme. Když ne nebo udělám změnu, tak teď nějakou kaši - kukuřičnou, jáhlovou. Takže z domu jde najedená. Na sváču v 9h buď bezlepkový chlebík toustový koupený s marmeládou, ale to moc dávat nechci, neměla by ani kvasnice, jinak ovoce, jablko, nektarinky, banán, kukuřičné křupky, chlebíky - tohle je na prd. Bez rohlíku nebo chleba, bez lepku a mlíka... jsme na tom ještě hůř, než vy! No a odpol svačinky prostě vařím - pudinky z ovoce a agaru, obilné mléko - to si vařím sama, podušené ovoce, kaše z jáhel a rýže - ale to už jí doma. Je to dost alternativní a jsem zvědavá, jak na to budou pak ve školce koukat 😖
Chystám se i na nějaké pomazánky - luštěninovou se zeleninou, jáhlovou atp... Ještě by bylo možné na sváču udělat sushi. No prostě ale ještě jsem se k tomu nedostala, protože vařím třeba 4x denně a už fakt nemůžu stále dokola 😝
No, mě končí podpora na ÚP, doteď jsem s ní byla prostě doma, takže to takhle dělat jde. Jenže potřebuju do práce a pak to takhle samozřejmě dělat nepůjde..tak alespoň do té doby!
Školka v pohodě, myslím, že spokojená. Nechávala bych jí tam i spát, ale to taky zatím oddaluju. Za prvé, aby hned něco nechytla, ty děti tam kašlou i teď v létě a za druhé, moc se mi nelíbí, že se najedí a jdou hned lehnout 😖

prchalka
21. jún 2013

Konečně se dostávám k těm pár obrázkům našeho dalšího vaření 🙂
1. jáhly, zelenina s cizrnou, koprová omáčka z petržele, řepa
2. rýže barevná, zelenina, presovaný salát z řepy a mrkve, ryba
3. brambory s pažitkou, zelenina, omáčka z červené čočky, ředkvička
4. batátovo-bramborová kaše, květák s řepou, tuňák
5. zapečené těstoviny
6. borůvkový dortík
7. mufinky (mrkev, jablko, dýně)
8. polentová kaše s jablky
9. ovocné tiramisu (rozvařený ananas a jablka, bezlepkové piškoty)
10. rýžová kaše (nebo zapečená rýže s meruňkami)

monaska81
21. jún 2013

@prchalka tvoje nídlo je úžasné, a ano máte to o dost těžší než my ☹ Jak budeš dělat ty pomazánky? Taky bych ráda, ale zatím jsem jen u vajíčkové 🙂
Jinak, prchalko, jsi úžasná máme, obdivuji jak pořád vaříš a snažíš se aby měla to nejčerstvější, ale prosím,tě, odpočiň si. Vždyť tohle nejde do nekonečna. Jídlo navařené den dopředu také není špatné. Já mu svačinky taky dělám ten den, prostě namáznu Lučinou, nebo máslem a přidám šunku nebo má jogurt nebo sušenky - vím, tohle nemůžete, jen, že svačinky dělaám každé ráno. A oběd si vařím den dopředu - každý den 😒 Anoj, je to také náročné, ale vařit několikrát denně? Tvoje holčička má jen jednu maminku a ty to takhle dlouho nevydržíš, budeš unavená, utahaná a pak do toho ještě práce 😲

prchalka
28. jún 2013

@monaska81 Jasně, tohle nepůjde dělat do nekonečna. Však teď taky byla 8 dní ve školce a odskákala to nachlazením a 5 dní teplot, tak už jsem se zase nemusela honit! Právěže, až bude práce nebo nebude čas, dělat to už nebudu. A díky za pochvalu, snažím se vymýšlet stále něco nového, fotím, sepisuju atp.... Teď čtu zase knížku od D.Lužné - Vaření pro děti podle MB zásad, je tam fakt spousta úžasných receptů.. 🙂

margaretka23
29. jún 2013

@saskarisko
@saskarisko davate aj cibulu, mi ju mame v zozname co nemoze.

prchalka
2. júl 2013

Inspirace z poslední doby:
1. polentová bábovka, zelenina, omáčka z červené čočky
2. plněná paprika (rýže, pohanka, vařené kuřecí, bazalka, sůl), omáčka, rýžové vrtule, cizrna
3. pohankové lívanečky
4. jáhlovo-rýžovo-kokosová kaše (z přípravy obilného mléka) s jahodami a sirupem

saskarisko
autor
2. júl 2013

ahojte
@margaretka23 - ano, davam. my uz cielene vylucujeme akurat kyslu kapustu (tu skusime zaradit v zime, ale vlastnu),strukoviny + to, co si mlady muz vyluci sam (niektore jogurty, hlubovu zeleninu, cerstve paradajky, papriku, uhorku, niektore ovocie). teraz mame skor problem, ze nechce jest maso v akejkolvek podobe ....
@prchalka - klobuk dole. neskutocne menu robis svojej dcerke

monaska81
3. júl 2013

@prchalka - můžu poprosit o recept na tu omáčku u papriky? Snažím se vymyslet náhradu za rajskou a tahle vypadá slibně a ještě prosím receplt na pohankové lívanečky. Ty kaše někde kupuješ neb si je děláš sama? Pokud sama, prosím postup.... 🙂 Mooooc děkuji
Jinak jsem byli minulý týden na kontrole. Mandle neroste, díky Bohu, ale reflux stále má, což mě nepřekvapilo, to jsem očekávala. Takže prášky dále, dieta dále, kontrola za 3 měsíce. Ale je fakt, že mi řekl, že to není tak velké jako posledně 😉

prchalka
3. júl 2013

@saskarisko Díky za pochvalu, vymýšlím a vymýšlím... 😝 🙂
@monaska81 Ta omáčka je: cibule, mrkev, petržel, červená řepa (kupuju už předvařenou), buď Globus nebo Kaufland). Když se podusila, jen rozmixovat, dokořenit a je to 🙂 Ještě odlehčenější by to udělat např. mrkev/dýně a řepa.
Ty lívanečky - prostě buď jen voda (nebo obilné mléko), a tolik pohankové mouky, aby to bylo tekuté jak na lívance. Lepší nechat třeba 2h bobtnat. Kdo může, tak i vajíčko, špetka soli a je to. Pak dělám nasucho na lívanečníku slabé placičky. Trvá to docela dlouho pořádně opéct.
Kaši dělám buď z nějaké instantní kaše do vody nebo obilného mléka, nebo uvařím z celých zrnek a jde to rozmixovat do hladka. Tohle je ale kaše z přístroje Soyabella, kdy jsem dala do filtru 50g jáhel, 50g rýže a 20g kokosu. Pak asi 1,8l vody, zapne se to a za 20 minut je ve filtru kaše a v konvici mléko.

prchalka
3. júl 2013

Přístroj a mlíko z něj...
A už se povedly i bezlepkové mufinky docela 🙂
@monaska81 Jak poznali, že je to lepší, než posledně? Dělali jen UTZ? Hlavně, že jsou (snad) pozitivní zprávy 😉
Tak my byly nemocný. Už je to 10.den a stále ještě dokašlává. Ale vyvázla z toho ještě hodně dobře. Ostatní děti, co s ní chodily do školky tak Pepíno angína a pak zápal plic a už druhé ATB, Michalka nějaká bronchitita, angína a druhý den doma zkolabovala a přivezla jí do nemocnice sanitka a Tomík teplota a ucho, ale to snad rozkapali! No a my JEN rýma a kašel, žádné léky! Tak si říkám a doufám, že je to i tou stravou 😕

monaska81
6. júl 2013

@prchalka U Robči ve školce také řádí angíny, náš se zatím drží. Teď má trošku rýmu, ale to může bát i z té autovakcíny. Doktor mu zase strkal tu kamerku do nosu a až do krku, na utz nikdy nebyl. On to prostě asi pozná.
Ani jsem nevěděla, že nějaký takový přístroj existuje 🙂 Taky se po něm mrknu. my kupujeme rýžové nebo ovesné mléko a je to tedy strašně drahé 😒
Ještě jsem se chtěla zeptat, jak holčičce doplňuješ vápník? Mě zatím nic nenapadá

prchalka
7. júl 2013

@monaska81 Jo, tak kamerou se to pozná na sliznicích, takže to je jasný! Některý info zapomínám, že už vám třeba dělali tu kameru, tak se omlouvám!
Ten přístroj teda stojí 4.500 a mají ho asi jen na netu a mlíko z něj je samozřejmě něco jiného, než z krabice.
Vápník - buď občas tabletku, teď jsem teda dlouho nedala, jinak používám semínka, sezam, slunečnici, Nori 2x denně do jídla a koupila jsem po dlouhé době rýžové mléko s vápníkem - na kaši, do jídla a tak. Pak má tu zeleninu, jáhly, rýži....
Momentálně jsme ve fázi vysazování Helicidu, tak snad nám to vyjde..

prchalka
7. júl 2013

@monaska81 V tom přístroji se teda dají dělat i kaše a krémové polévky.
A další zdroj vápníku jsou ty další mořské řasy, což už jsem tady jednou vypisovala. Ještě jsem se ale taky nedostala ke koupi nějaké další. On ten balíček stojí i 200 😝

melanche
7. júl 2013

@prchalka ahoj davnejsie si spominala ze ta inspiruju makrobiotici, na ktore stranky chodis? myslim kvoli receptom. vies mi nejake odporucit? ja uz som zufala z varenia. malej sa polepsilo, po vysadeni helicidu sme pokracovali v diete, ale ona je taka ze sa jej casom zunuju tie iste jedla. stale dokola len zeleninove polievky-z tych uz aj mna napina. strukoviny nemozme,takze uz ozaj mi dochadzaju napady. maso na prirodno mi uz nezje a ty varis take dobroty, lenze nic inspirativne som nevygooglila. pred par dnami sme skusili bez diety, kedze je chuda a nic dietne mi uz nezjedla a mame laryngitidu z toho :( takze sme odkazani na dietu este minimalne rok :( a tie nori vlocky kolko vydrzia otvorene? nikde na obale som to nenasla, mam ich uz otvorene par mesiacov a neviem ci ich este mozem pouzit alebo kupit nove-ale su teda dost drahe 😝

prchalka
8. júl 2013

@monaska81 Dneska už jsem si koupila tu Wakame. 50g za 129 Kč. Což je takový střed jak v ceně, chuti (která má být jemná) a je na 2.místě ve vápníku.

monaska81
9. júl 2013

@prchalka No, tak jsem na to koukala a fakt je to strašně drahé. My to zas až tak nepotřebujeme 🙂 My kupujeme to rýžové mléko s vápníkem, ale myslím si, že mu to vadí, od té doby co mu ho zase dáváme tak kašle. Takže teď ho dopije a zase asi vysadíme jestli to opravdu má po tom. Jinak mu právě nic s vápníkem nedáváme - jen odtučněné jogurty. Zkusím koupit ty mořské řasy a nějak mu je zařadit do jídelníčku. Snad to půjde. Dneska nás čeká zubařka, posledně se mě ptala, na jehos tav, že by předepsala nějaké tabletky aby se mu nekazili zoubky - prý to souvisí s rfeluxem, ale on je má zatím hezké. Tak uvidíme. Semínka, sezam, slunečnici Robí nejí, nesníší v puse tyhle malé věci a nadavuje ho to 😒