Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@mibi41 ahoj
Zacne kaslat. Ked ovonias mu pusu citit kysle.
Ak tej zaludocnej stavy vyjde do hrtana viac sposoby zapal cize zacne byt zachripnuty a ked dojde k opuchu tak zacne chrcat. S hrtanom su spojene hlasivky preto je zachripnuty.
Davaj sirup gastrotuss baby
Uroby tzv.stupel v pazeraku a zneutraluzuje aj stavu.
Dobry vecer maminy..aj my sme uz na zozname GER...a ideme na dietu.4,5 rocny moj Tomik to schytal tiez..tiez v Srobarovom ustave v Smokovci zistili.A ideme na dietu.Dufam ze bude uspesna.Ale vzhladom na to,ze mam strasneho nejedaka,ktory ma ledva 16 kilov to bude strasne tazke..😐😢
@danielkabn dieta je polovica uspechu tak vam drzim palce.
@janettelubomir,dakujem.Som z toho hotova,lebo som si doteraz nevydychla.Od malicka je maly chorlavy..bronchialna astma,alergik,intolerancia laktozy,ktora uz snad vymizla..a teraz GER...neviem co varit..ten zoznam potravin co moze a co nemoze,tak to je na plac.Vsetko co moze nikdy nechcel..a neviem ako ho donutim jest.Drobec ma ledva 16 kilov.
@danielkabn no tak naozaj je tych chorob dost a viem pochopit ten strach a trapenie sa s nekonecnymi zapalmi, teplotami.....stale dookola. Az zufalstvo. Ale zo vsetkeho takeho 'detskeho, sa da dostat preto treba mysliet pozityvne. Moj ma reflux zisteny od 2,5r teraz ma 4,5r je na diete a tab.ranisan a gastrotuss. Drzim palce.
@janettelubomir,my sme nikdy nemali ziadne problemy zaludocne okrem angin,zapalov pluc,zapaly HDDC..hornych a dolnych dychacich ciest.Preto som z toho v soku.Tomik je stale hladny teraz,z toho planeho sa nenaje a stale mi place.Pretoze ja mu neviem nic navarit.Berie Omeprazol a Gastrotuss.Recepty nula bodov..najradsej mal polievky a cil vobec neviem,co mu robit.Uz je tyzden bez polievky..som uplne nemozna.
@danielkabn ved moze polievocky kuraciu
Hovadziu
Zemiakova
Brokolicova
Zeleninova
Zelene fazulky aj mliecna
Gulasova
Vajickova
To len tak narychlo co ma napadlo. Ak potrebujes vysvetlit postup vo vareni napis.
@janettelubomir, gulas? ved tam ide paprika a rajcina..a zelene fazulky to mi nikdy nechcel,ked sme boli v Tatrach,som jedla dve porcie zelenych fazuliek a Tomik nechcel ani okostovat..vobec neviem ako riesit zasmazky,ktore sa riesit ani nedaju,kedze tam ide mleta cervena paprika.Ja som spravila akoze zasmazku ze som uvarila zemiak vo vode a rozmixovala s vodou a zaliala..ale nechce mi to,nechuti mu nic.Mam kupenu brokolicu.Vzdy som robila na mliecno..ze uvarila so zemiakmi,mixla a pridala smotanu na varenie..
@danielkabn
GULASOVA POLIEVKA ALEBO AKO PRIPRAVIT MASO - Mlete bravcove stehno alebo na kocky osmahnem na suchej panvici alebo v hrnci pomalicky stale miesam. Pridam na drobno cibulu stale miesam. Maso pusta stavu ktora sa vyparuje a stava do hneda vypek prischnuty na hrnci. Pozor treba miesat aby nezhorelo potom bude horke. Pridam stipku mletej cervenej papriky a zalejem vodou. Pridam mletu rascu, sol, vegetu - dobrotka. Pridam zeleninu - mrkva a petrzlen. Potom zemiaky. Ked je uvarne zahustim zatrepkou - do studenej vody dame hladku muku a rozhabarkujeme - vlievame do vriacej polievky - omacky. Premiesam prevarim a pridam trocha majoranu alebo vnat petrzlenu alebo velmi ale velmi sa mi osvedcil ligurcek vnat /alebo ludovo povedane rastlina maggy, v zahradkarstve kupite semena je to dost tazko dopestovat/ ma to chut maggy klasik ako z obchodu ale nie je to nezdrave a nesposobuje zvysenie zaludocnej stavy. Vnat ligurceka nesekam iba kusok vyvarim v polievkach a omackach a vyhodim. Krasne prevonia a doda chut jedlu. Ked vypnem uvarene maso na uplny koniec pridam jednu cajovu lyzicku ramy alebo flory.
Mozte este zahustovat jedla tak ze na suchej panvici jemne osmahnete na sucho hladku muku a tu rozhabarkujete v studenej vode a vlejete do polievky alebo omacky.
Zasmazky sa nesmu robit. Pouzivajte vsetko odtucnene J myslim tym smotana, mlieko, syry, tvaroh. Dufam ze som Vam aspon troska pomohla pripadne ostatnym bezradnym maminam. Ak ma niekto nejake otazky kludne mi napiste len Vam nemozem ihned odpisat ale odpisem.
Ahojte, díky všem za tuhle skupinku... dcerka najednou "dostala" reflux v září, do té doby v pohodě, žádná dieta nic... A najednou zvracela po všem... Celé noci na PC, dokud jsem nenašla tuhle diskusi, byla jsem naprosto zoufalá - co dělat? Co vařit? Co vůbec dát dítěti jíst? Jaký režim, jak to vše vůbec zvládnout psychicky?? Jsem samoživitelka, příbuzné nemám, kamarádi se poztráceli, na všechno tohle totálně sama... těch pár známých, co mám, mě neustále deptá tím, že prý přeháním, a at nechám dítě užívat život a sladkosti atd... no fakt blázinec.
Chci poděkovat všem kdo tady přidali rady, komentáře, recepty... bez vás bychom už s dcerkou dávno dopadly zle...
Ted řeším situaci, kdy dítě musí nastoupit do školky - jako samoživitelka musím do práce, na plný úvazek, ze sociálky v ČR se mi nepodařilo dostat vůbec nic... Jak tohle řešíte?? Ráno vstanem v 6, rychle odvedu dítě do školky, než dojedu do práce je 7:30 - 8 hodin, skončím v 16, nejpozděj do 17 musím dítě vyzvednout. Pak nakoupit, navečeřet, dát malou spát... uvařit jí vše do MŠ na další den, uklidit...
jak se dá tohle zvládnout??? Jak to děláte se školkovými dětmi??? Díky
Holky, plácám se v tom už nějaký půlrok, a vždycky když se dcerka trochu zlepší a začnu se radovat, zas něco přijde, co jí neudělá dobře, a dalších pár týdnů blázinec, než se trochu dostane "do normálu" (čímž označuji stav,kdy při dodržování diety nezvrací)...
Chci se zeptat těch, co s refluxem dětí zápasí dlouhodobě... jaký je stav dětí po letech? Drželi jste dietu přesně? Co byste zpětně změnili, dodržovali, co vám přišlo zbytečné... Máte pocit, že když se dodržuje stopro dieta a režim, že se může dítě někdy vyléčit? Jestli to chápu dobře, je tahle dieta už napořád??? Jsem z toho fakt neštastná, dcerka už tak se špatně zařazuje do kolektivu, a ještě když spoustu věcí nesmí - at už jíst či dělat... :(
Jak v budoucnu? Je nějaká šance dát si jídlo v restauraci na cestách...? To nikdy nebude moct pořádně výletovat??
Četla jsem nějaké diskuse dospělých, kteří prodělali operaci, a přišlo mi, že to vůbec nepomohlo..spíš naopak.. hodně si stěžovali, že po operaci několik měsíců nemohli jíst téměř nic...????
Jsem fakt zoufalá, nemám nikoho, s kým tohle probrat, vystresovaná, utahaná, přenáším to na dítě... nechápu, jak tohle zvládnout další měsíce a roky, ještě k tomu při práci?? :(
@janettelubomir @danielkabn @mibi41 @saba2012 @ikika @naduska72 @hannahadam
@jaross @alexatami @alexatami @enisska @gucciok85 @avi77 @zuzba @saskarisko @lucecka @danielahamar @katecameron @alami @katka13122 @petromilla @veonka @jaya47 @marketa137 @stresmenka @mia_s @mirka2709 @prchalka @8petule8
Ještě - tahle diskuse je skvělá, jen mě napadlo, ohledně receptů a ukládání souborů... že by bylo možná lepší dát na Facebook, jde tam přehlednějc nahrávat soubory... Měl by někdo zájem, kdybych vytvořila skupinku..???
@maya_k môjmu synovi zistili skrytý reflux, keď mal necelé tri roky. Našťastie nevracal, ale kašľal hlavne v noci. Bol na liečbe tabletkami, už počas liečenia, kedy mu bol reflux zistený, sme sa dohodli s Dr., že budeme postupne pridávať jedlo, ktoré by nemal papať. Postupne začal všetko a po 9 mesiacoch prestal užívať tabletky a dá sa povedať, že už odvtedy ma pokoj. Občas sa stane, že mu nejaké jedlo robí problém, ale to sa stane málokedy. Lieky už neberie dva roky, to mi aj dr povedal, že sa z toho vylieči. Neboj sa, treba nasadiť lieky, ktoré budú dcérke vyhovovať a bude dobre
@alexatami ahoj , prosim Ta co ste uzivali, ake lieky? dakujem 🙂
@maya_k ahoj, ja môžem povedať za nás, že syn z refluxu vyrástol. Dnes má 9 rokov (diétu sme držali od 3 rokov do 6 veľmi prísne, pred nástupom do školy bol na gastro a kolonoskopii, kde už bolo vidno, že sliznica žalúdka je akoby reflux ani nemal. Teda diéta mala veľký význam. Ale držali sme ju naozaj poctivo. V škole sa už stravuje bežne v jedálni, taktiež v reštike keď treba. Malý mal k refluxu aj silnú alergiu na mlieko a poprejdení na sójové získal alergiu aj na sóju, čo bol veľký problém, keďže prudko reagoval aj na sójový lecitín, ktorý je ako prídavná látka v kde čom.... zo všetkého vyrástol 🙂 Dnes zje aj mliečne jedlo, mlieko nepije, len sem tam aj to bezlaktózové, predsa je ľahšie stráviteľné. Ale problém teda nemá. Ktovie, keby ho vypil viac, ale nemáme potrebu to skúšať, keďže mu nechýba. Rovnako je to s tou stravou, ja už som si zvykla variť bez zápražiek, bez nejakého extra vyprážania a tak. Ale keď si niekedy aj dá kdesi vyprážaný syr, nič sa mu nerobí. Nechcelo sa mi veriť rečiam o tom, ako dieťa z týchto vecí vyrastie, zdalo sa mi to nereálne vzhľadom na problémy, ktoré sme mali. A môžem to teraz potvrdiť aj ja. Prajem veľa síl pri zvládaní diéty, nie je to ľahké. Viem o tom svoje (dennodenná komplet strava z domu do škôlky s dodržaním diéty reflux - sója - mlieko) Človek si zvykne, naučí sa. Hlavne nech sa dieťaťu uľaví... Prajem teda veľa síl a len dobré výsledky🙂
@maya_k -taktiez zrefluxu vyrastol. Je jedlo zo skolskej jedalne, aj z restiky. Ale sam odmieta urcite jedla, vyslovene niektoru zeleninu aj ovocie, ktore mu robili problem. Zdravotne prosperuje, choroby ustali, takze spokojnost.
ahojte dievčatá, taktiež prikladám našu skúsenosť s refluxom. Do troch rokov sme ani nevedeli čo je choré dieťa, max 1-2 teplota sem tam nejaká nádcha.Pri jedle nikdy nevracal ani keď sa veľa najedol. Ako začal chodiť do škôlky prišla prvá laryngitída, raz zápal priedušiek a tak nás poslal doky na alergologiu. U nás v Kubíne bola alergologička známa tým, že automaticky kašlúce dieťa na spreje lebo ide o astmu. Podarilo sa mi hneď vybaviť alergologičku v šrobárovom ústave v Smokovci. Kde nám urobili všetky vyšetrenia, zistili že žiadna alergia ani astma ale reflux 5°. Bolo to cca pred 3 rokmi. Odvtedy nám strieda kosti a helicid. Diétu sme najak nedodržiavali, nakoľko chodil do škôlky snažíme sa teda aspoň zvýšenú polohu pri spaní, a večer nejesť ale to je asi najťažšie lebo na večer býva najviac hladný. Teraz má už 7 rokov tak už si ako tak dá povedať a vysvetliť že po 18:00 by nemal jesť. Ale stačí že mu cez deň zabehne nejaký ten oriešok prípadne niečo iné a hne´d zachrípne. Automaticky nastupuje parný inhalátor aby mu sliznicu aspoň trošku upokojilo a zvlhčilo a nedošlo k zápalu a laryngitíde. Na kontrolu chodíme každé 3 mesiace a cca každého pol roka -rok sa robí aj nanovo vyšetrenie refluxu ale stále sa pohybujeme 4-5°. Z diéty sa snažíme aspoň: vysadenie čokolády, kyslých vecí, citrusov. No je to ťažké. Lebo má rád všetko čo sa dá zjesť.
teraz 17.5. máme ísť na bežnú kontrolu a potom o pol roka znovu na rengen tak uvidíme či sa niečo zmenilo.
Prosim vas je na fb skupinka na reflux?
Ahojte.
Mojmu 4,5 rocnemu synovi nedavno diagnostikovali reflux. Momentalne je n GER diete a uziva helicid. Je vsak neustale hladny, pred tym 3 mesiace uzival Costi takyto problem nemal.
Mate podobnu skusenost s helicidom?
A prosím vas ako to riesite s dietou v skolke?
Dakujem
@iwky ahoj, moj syn 4,5r. ma tiez reflux a uz dobral costi a helicid. a pri helicide bol tiez vecne hladny. A co sa tyka diety vo skolke tak ma tam iba desiatu podla tabulky co som im dala vraj sa toho drzia. pred obedom ho beriem domov nakolko som este na md. odkedy ma dietu vydrzi aj 2mes.vo skolke bez choroby. dovtedy max 3dni. momentalne je bez liekov cakame na kontrolu a uvidime ako dalej lebo ako prestal brat lieky stazuje sa na brusko. myslela som si ze dieta a lieky pomozu za polroka a ako vidim bohuzial asi nie. 😞
Ahojte, syn 8 rocny bol v pondelok na ph metrii, zistili mu reflux, dostal helicid na 3 mesiace plus dieta a o pol roka kontrola.
Dietu mi povedala dr len tak vseobecne, tu som si nasla vase povolene a zakazane potraviny.
Len si chcem ujasnit tu pripravu jedal, pochopila som, ze len na sucho, v rure bez tuku a pod. Co sa da vylucime samozrejme, aj ked cokolada, kakaou, teraz zelenina /rajciny, papriky a pod, co ma fakt rad ☹ /
Chcem sa spytat na placinky, ak ide do cesta olej, mozem ho nahradit trebars kokosovym a potom robit uz na sucho? Alebo do lievancov ked ide do cesta maslo? Do kolacov? Uff, bude to tazke, neviem ako to budeme riesit v po prazdninach v skole kedze chodi na obedy. Je to vyzva, ale dr nam povedala, ze sa to zvykne uptravit pri liekocha diete, tak chceme preto spravit maximum. Vdaka za tipy 🙂
@macka23 do na palacinky by si olej nemala dat ani ziaden tuk ak chces dodrzat ger dietu. Vsetko bez tuku na sucho. tuk sa moze dat nakoniec napriklad pomastit ked je jedlo hotove. Kde do cesta ide nejake drozdie alebo prasok do peciva musi to odlezat den.
Ake kolvek jedlo ked sa tepelne pripravuje na tuku alebo dusi s tukom stava sa tazsie stravytelne tym padom v zaludku sa pri traveni tvori viac kyseliny chlorovodikovej.
@janettelubomir ďakujem za vysvetlenie, bude to zaujímavé varenie. 😖
Ahojte, kdo jste užívali Helicid nebo podobné léky... stačilo vám užívat krátkodobě, zaléčit, a pak bylo vše OK? Potřeboval někdo užívat trvale, či dlouhodobě???
Dcerka 4r užívala Helicid 2 měsíce, po vysazení stupňující nadměrná únava, a od 4.dne zvracení.. nasadily jsme opět na měsíc, po vysazení úplně stejné...
Je možné u dětí užívat dlouhodobě? Nemáte zkušenosti s negativními vedlejšími účinky..???? Děkuji.
Ještě jedou ahoj... parkrát tu byl dotaz, zda je něco o GER na FB.. moc jsem toho nenašla.. Pokud by měl někdo zájem, pošlete mi prosím do zprávy odkaz na váš FB, pokud se sejde alespon 5 lidiček, tak bych skupinku založila... 🙂
Dievcence aj mi mame reflux maly ma 3 roky z sietou sme zacali vcera och boze poradte cp na ranajky dakujem
@martinka236 biele pecivo den stare VZDY.
rama maslo alebo flora
Sunka nie udena
Vsetko nizkotucne tvaroh, mocarela, taveny syr, varene vajicko-bielok, tehla syr, zeleny salat listovy, uhorka salatova, toust-syr sunka.
@janettelubomir
Paveze ja mam jedalnicek od doktorky ktory sme sostali a tam je ze jedla ktore sa nesmu su salami sunky a take veci poslem vam to mozno viacere budete radi

@adikad helicid a ranisan zaberaju dobre na zaludocnu stavu a maju niekolko hodinovy ucinok.
Costi posobia na lepsie travenie a creva nie na znizovanie zaludocnej stavy. Tak skus si to nejako overit.
Toto su moje skusenosti.