icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

angeljh
10. sep 2017

Ahojte dievcata, tak my sme boli po roku na kontrolnom vysetreni refluxu v Smokovci a zo stupna 4 sme sa dostali na 0. Jupi!!! Ideme pomalicky zacat zavadzat do jedalnicka aj zakazane potraviny, podla odporucania lekarky.

martinka236
10. sep 2017

@janettelubomir
A nie su nizkotucne veci vacsi bordel sko ine veci?

martinka236
10. sep 2017

@janettelubomir
A co sa prosim vas rozumie pod pojmom nizkotucne dakujem este toto by som potrebovala vediet😉

janettelubomir
10. sep 2017

@martinka236 Dakujem aj ja tieto papiere mam. Sunka je aj kuracia, morcacia vhodna na GER DIETU. Moj drobec je na tej diete uz viac ako 3roky a preslaí sme si 16ctimi laringitidamy, nemocnicami. Teraz ma 5rokov a konecne ma za sebou 5 dni v skolke. Berie stvrtku rano tab.RANISAN 150 a stvrtku vecer.

janettelubomir
10. sep 2017

@martinka236 Ak chces dodrzat GER dietu musia byt nizkotucne potraviny to je dolezite. Nizkotucne znamena znizeny tuk- odtucnene. Uvediem priklad tvoj syn by mal pit 0,5mlieko odtucnene nie 3,5plnotucne -obsahuje viac zivocisnych tukov ktore sposobia reflux a produkciu zaludocnej stavy.
To iste je napriklad aj s tvarohom.

martinka236
10. sep 2017

@janettelubomir
Mi zatial uzivame len gastrotuss ale mi sme nemali zatial ziadne vysetrenie na reflux i ked mal reflux zisteny ako babatko a trvalo to asi do roka .ja som bola na kontrole maly mi zacal chodit do skolky uz v auguste pretoze som musela ist do prace cely august pohode posledny augustovy tyzden zacal mat sople boli sme doma tyzden potom siel na dva dni do skolky a znovu zostal chory ale uz teplotoval atb zapal dychacich ciest a zuzene dychacie cesty. Ale kym bol doma teda ked som bola na rodicaku doma snim tak mal len dva krat atb ale musim povedat ze maval aj sople ale vacsinou sme to zvladli s pamyconom a nejake sirupy nie atb. No avsak ked som isla na kontrolu dr mi vravela ze on bude mat reflux a ja ze akoze preco mne sr pov. Ze to ma 90%deti ale ze rodicoa vacsinou vezmu len lieky sak nech sa dieta vylieci a ze nikto nehlada pricinu preco je dieta chore lebo mnw nepripada ze maly byva casto chory. Ona to povedala na zaklade toho ze ked aj bol prechoreny tak vzdy dychacie cesty na zaklade toho mi pov ze bude mat reflux ale ze zatial nasadime aspon na mesiac striktne dietu a ten gastrotuss ale maleho z neho napina stale☹ ale ze berieme do uvahy aj to ze zacal chodit do skolky. Takze mi to nemame potvrdene vysetrenim ziadnym a ked sa na maleho kukala tak sa pyta ci niekto neni alergik reku ja prach pel roztoce a este mam aj histaminovu intoleranciu a ona ze nech sa paci ako by sa v tom utvrdzovala ale mne to stale vrta v jlave preco reflux. Ja si pamatam ked bol jakubko malilinky on mal odmalicka problem s mlieko ja som kojila len tri tyzdne a potom UM a nonstop ho z mlieka napinalo niekedy sa povracal uz len ked ho zacitil tak sme mali dietu bez mlieka nic mliecne lebo byva aj zahlieneny pocujem stale take zadne sopliky neda sa to vysniakat ani odsat reku mozno ma aj alergiu na mlieko. Nikto mu nerobil na to testy. Moze byt chory aj z toho ze je kvazi z mlieka mliecnycb vyrobkov zahlieneny a z toho nasledne chory ked tie hlieny stekaju?

janettelubomir
10. sep 2017

@martinka236 hm, s refluxom mam dostatocne skusenosti aj min.zdravotnicke vzdelanie ale LEKARKA NIE SOM. Ja by som na tvojom mieste isla snim najprv na imunologiu nech urobia testy aj na to mliecko ...........
Skusila by som mu vyradit z jedalnicka kakao, cokoladu, sladke vody, vyprazane a udene. Zaprazky do polievok vymen za zatrepky. Pecivo biele nie cerstve a zacni u imunologa a ked sa nic nepotvrdi potom navstiv gastro-pediatra.
Mam este na teba otazku. V noci sa ti nebudi na to ze pokasliava a stale prehltava a nasledne na druhy den sople??

janettelubomir
10. sep 2017

@martinka236 ten gastrotuss baby by som mu urcite davala. Je to prakticky zelatina ktora sa v pazeraku bude spravat ako stupel. Ked bude prebiehat reflux-cize ked obsah zaludka sa bude tlacit hore cez pazerak smerom k hrtanu pojde najprv stupel cize zelatina gastrotus cize ochrani hrtan - horne dychacie cesty pred mechanickym poskodenim cize pred zapalom.

martinka236
11. sep 2017

@janettelubomir
To ani nie budi sa iba ked chce cikat akoze mliaska pusinkou ked sa ide otocit ba bok ale ze by orehltal nenozem.povedat

martinka236
11. sep 2017

@janettelubomir
V noci vobec nekasle pokial nie je chory ja vlastne neviem preco vobec reflux ked on bezdovodne nekasle akurat skor ma tie hlieny stale v nose nejde to vysniakat a stale pocujem take zadne sople stym ma problem od mala

martinka236
11. sep 2017

@janettelubomir este sa chxem spytat ja chaoem ze nizkotucne veci ale nizkotucne ako co do kolko percent tuku by mali teda obsahovat aby som to povazovala za nizkotucne

martinka236
11. sep 2017

@janettelubomir za nizkotucne veci mozem.povazovat tie ktore obsahuju do 10% tuku? Pretoze nikde na vyrobkoh nie je pisane ze su nizkotucne. Napriklak myslis ze turo sunku s obsahom tuku moze? Kdezto sucha salama napriklad co mam doma obsahuje az 42g tuku na 100g to sa sa povedta ze uz je vela

janettelubomir
13. sep 2017

@martinka236 sunku a syr tehla si ziadam s najnizsim obsahom tuku v obchode a mliecne mas vyznacene na obale ze odtucnene ako napriklad *light* tvaroh, mocarela, mlieko v percentach, rastl.maslo ...........ty si to zobrala fakt z gruntu

martinka236
14. sep 2017

@janettelubomir
Tak nasa dr nam povedala ze aby sme tu dietu dodrzali mesiac striktne tak to oreto tak vyzera ze z gruntu😂
Tak sa snazim nedavat ani tie potraviny co sa mozu prilezitostne ja som taky clovek velmi zodpovedny ale vsetci sa mi smeju ze to beriem prilis vazne no tak neviem .a pritom sa mi to cele nevidi na nejaky ze vazny reflux. Urcite su tu maminky ktoreych deti to maju vaznejsie ako som tu citala v tychto prispevkoch

janettelubomir
14. sep 2017

@martinka236 tych naokolo si nevsimaj a urob pre svoje dieta maximum. Potom napis ako malemu bolo ci bola nejaka zmena. Niet nad skusenosti. Drzim palce. Ak budes mat nejake otazky kludne mozes do IP.

quappa77
2. okt 2017

Ahojte, mate prosim niekto skusenosti s liekom Helicid? Dnes nam ho predpisali, potom co sa mojmu 5-rocnemu synovi vratil reflux po 1,5 roku. Snazime sa aj dietu drzat, ale chodi do skolky, tak je to komplikovane. Dakujem

saba2012
2. okt 2017

@quappa77 syn 4,5r. dostal helicid min.tyzden a bude brat ich 3mes. bral ich asi pred polrokom tiez 3mes. a zo zaciatku sa stazoval asi 5dni ze ho boli brusko. potom ho to preslo.a teraz tiez na 3den sa stazoval na brusko a uz je ok. drzi dietu od decembra a vo skolke sme to poriesili tak ze pred obedom pre neho pridem. nakolko som na md. desiatu sa snazia robit podla diety. 😉 a doma uz vie co moze a co nie...snazime sa dodrziavat. snad raz zmizne ten reflux. prosim vas kde vam diagnostikovali reflux alergologia alebo gastro? a ake vysetrenie mu robili ultrazvuk ci rontgen?

quappa77
3. okt 2017

@saba2012 Ahoj, boli dme v srobarovom ustave a tam najprv sono s potom test zo slin, mate picit, ze mu pred tym tem liek pomohol?

saba2012
3. okt 2017

@quappa77 no nemam pocit ze pomohol, lebo bral najprv 3mesiace costi potom 3mes. helicid a 3mes. bol bez liekov a po nich siel na rontgen a reflux stale je 4°. tak dostal znova helicid na 3mes. jedine co sledujem ze pri pouzivani liekov ma pravidelne stolicu niekedy mal s tym problem. vraj z refluxu treba vyrast tak verim ze sa to zmeni. a konecne bude bez diety. 😉

jajabajaja
11. okt 2017

Ahojte.tiez rada by som sa poradila a najma ziskala skusenosti aj od inych rodicov starsich deticiek s refluxom. Moj syn ma 5 rokov a skoro stale kasle - striedavo sucho a vlhko. Reflux nam diagnostikovali v srobarovom ustave ph metriou. 3x bol potvrdeny a vzdy zhorseny. Prvy rok len opatrenia, druhy rok nam dali gastrotuss niekolko sackov a treti rok sme uzivali helicid 3 mesiace. Zlepsenie som velmi nepostrehla...S detskou lekarkou sme sa dohodli, ze na gastro zatial nem usi chodit-ze pojde raz rocne do srobarovho. Zvazujem,ci sme neurobili chybu. Dietu dodrziavame skor leda-bolo podla moznosti. Maly skusa chodit do skolky- nie velmi uspesne. No teraz zase kasle- berie Xyzal dlhodobo. K pediatricke a alergologicke chodim jak noty na bubon. Nateraz ma dychanie ciste (co ho popocuvala) no stale kasle . Uz sme skusali Kalobu, cibulovy sirup, zabaly z kacacej masti a nic...uz neviem ako dalej. Zaciname si mysliet, ze je to asi z toho refluxu....Nikdy nevracia. Kasle cez den aj v noci. Niekedy len cez den. Ako to mate vy??Ten kasel nas strasne obmedzuje v spani aj v beznom zivote. Za xvilu pojde do skoly, ja uz by som rada sla do prace- no prezatial bol tento rok nonstop zdravy a bez kasla len mesiac....uz neviem ako dalej...

jajabajaja
11. okt 2017

a este par stran dozadu ste si pisali,ze Vam dovolili doktorky vysypat z helicidu obsah a tak ho spapat. Nam v Srobarovom vyslovene povedali,ze sa to nesmie robit. Ze Helicid potom neucinkuje.....

mafinka219
11. okt 2017

@jajabajaja Ahoj, mala pred polrokom brala Helicid a normalne som ho vysypala na lyžicku dokonca vzdy trochu bud polievky cistej na lyzicke a nam to zabralo. brali sme to 3.mesiace a myslim,že aj v pribal.letaku je napisane kto ma problem s prehltanim moze sa vysypat.

jajabajaja
11. okt 2017

@mafinka219 Ahoj, praveze v pribalovom letaku je toto:
"prehltnite vaše kapsuly celé s polovicou pohára vody. Kapsuly nehryzte, ani ich nedrvte. Je to z dôvodu, že kapsuly obsahujú pelety s obalom, ktorý chráni liečivo pred znehodnotením v kyseline vášho žalúdka. Je dôležité, aby tieto pelety ostali neporušené."
aj tu je to tak:https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/helicid-20-406...
Mojho juniora som ich nastastie naucila prehltat. Spolu sme tabletku rozobrali-ukazala som mu ako sa ten obal vo vode rozpusta a vysvetlila preco je dolezite ho skusit prehltnut. ukazala som mu ako ich jem ja a 3 x sa mu to nepodarilo a na 4ty to dal 🙂) a potom uz bez problemov . nastastie

jajabajaja
11. okt 2017

@mafinka219 a kusok pod tym je v tom istom pribalovom letaku napisane:
"Čo robiť, ak vy alebo vaše dieťa máte problém s prehĺtaním kapsúl
- Otvorte kapsuly a obsah priamo prehltnite s polovicou pohára vody alebo vložte obsah kapsuly do pohára s neperlivou (nesýtenou) vodou, nejakým kyslým ovocným džúsom (napr. jablkovým, pomarančovým, ananásovým) alebo jablkovým pretlakom."

To je proste chaos uz aj v tom.....nechapem. zeby to bola teoria mensieho zla- ze nazucinkuje uplne ale aspon nejako???
No hlavne je,ze -vam to pomohlo 🙂)) .Je dobre vediet,ze to funguje i tak. Mozno keby sme ho nebrali,mali by sme sa horsie???ale stale to nie je ok....ako dlho to po douzivani ucinkuje?

quappa77
12. okt 2017

...

quappa77
12. okt 2017

@jajabajaja u nas nastastie ziaden problem s prehltanim tabletiek, ale fakt nemam pocit, ze zabera, berieme druhy tyzden. Nastastie maly v noci nekasle vobec, ale cez den pokasliava rovnako ako ked lieky nebral. Uz aj uvazujem, ci to nie je nieco ine ako reflux :( Tiez neviem, co s tym dalej a to som bola v sukromnom gastro centre, no za tych 50€ co som musela zapaltit, som cakala fakt lepsi pristup aj starostlivost

jajabajaja
12. okt 2017

@quappa77 my sme boli aj v srobarovom kvoli tomu kaslu 3x, chodime na alergologiu. nasa doktorka mu brava stery,krv, aj kontroluje chlamydie,mykoplazmy. v minulosti ich mal oboje raz pozitivne. ale vacsinou byva vsetko negativne-kasel napriek tomu pretrvava. mali sme uz aj flixotide, atrovent, berodual-ani raz sa mi nezdal stav zlepseny. uz zacinam byt zufala. minimnalne raz do roka sme v nemocnici s bezteplotovym zapalom pluc. tak jedine co mam v zalohe je este navsteva gastra....kamosky ma uz nahovaraju na liecitelov a biorezonanciu, aloe vera.... Zatial nemam doveru v ich navrhy. A Vam nic nepomaha?

janettelubomir
12. okt 2017

@jajabajaja odporucam vam ist na gastro aj ked sono nahodou reflux nepotvrdi dostanete liecbu a po case budte vediet to porovnat.

jajabajaja
24. okt 2017

@janettelubomir my uz mame reflux potrdeny ph-metriou 3x. aj bral helicid 3 mesiace. teraz uz kasle cez 3 tyzdne zas. v noci uz celkom spi,ale v pribehu dna aj vecer pred spanim pokasliava casto. kedy treba ten kasel riesit?neprejde to same?vase deticky tiez kaslu?prosim o radu...

janettelubomir
24. okt 2017

@jajabajaja tak predsa mate potvrdeny reflux. Teraz ma nejaku liecbu? Dodrziavate GER dietu? Ked ze drobec kasle.....