icon

Histamínová intolerancia

kacena4
30. nov 2011

Ahojte, mojej dcerke prave diagnostikovali histaminovu intoleranciu. Troska som z toho v soku. Najma ked mi lekar ukazal co vsetko nemozeme a co mozeme. Je tu niekto so skusenostami s tymto ochorenim??? Viete nam poradit ako sa co najspravnejsie stravovat??? Dakujem

mysicka2222
7. máj 2014

ahojte.mojej dcerke robili testy a vysiel jej DAO 5,54U/ml ? Viete mi povedat co to znamena? Dakujem 🙂

mamimilla
13. jún 2014

Dievčatá ja sa k Vám pripájam. Moja dcérka má už skoro 4roky a s HIT sa trápime jeden rok ale musím povedať ako sme začali stravu nevhodnú obmedzovať je nám lepšie, zápal čreva ustúpil okamžite (krvavé stolice zmizli ) Daosin mi využívame minimálne ani ten nie je 100% a tá cena je privysoká používať ho stále aj keby to bolo najideálnejšie tiež to nie je dobré umelo si ho stále dopĺňať lebo telo by si už úplne zvyklo na takýto prísun. My sme skúšali stravu zaviesť sem tam znova....napríklad jogurt a bol to katastrofický zážitok preto má jogurt možno tak 2-3 do mesiaca a aj to s daosinom. Už sme sa naučili aké potraviny môžeme a aké čím nahradiť. S liekmi je to rovnaké. My sme do škôlky chodili 3mesiace nosila som stravu ale to vyváranie po večeroch bolo neúprosné a ani to nemalo žiaden význam keďže dcérka mohla biť iba 4hod v škôlke keďže som mala vtedy neplatenú predĺženú rodičovskú dovolenku. My sme mali aj celé roky výrazný ekzém a také nebadateľné príznaky ale nikdy som o HIT nepočula a nenapadlo ma prečo. Mám ešte jedného syna ten teraz nastupuje do školy po odklade a chodili spolu do škôlky ale dcérka keď mala chodiť tretí krát tým smerom po syna somnou a ešte sme to mali ďaleko od domu nevládala. Tak sme škôlku nechali tak aj imunita sa jej poupravila lebo mávala ešte gynekologické zápaly a reč samozrejme už je dokonalejšia už sa začína chytať opakovať každé slovo. Do škôlky nastupujeme od septembra pri nás omnoho bližšie takže budeme sa stravovať doma ale desiatu budeme nosiť pre ňu vhodnú. Máme to na minútku domov a jednoduchšie aj potom po syna do školy. Som s ňou do 6rokov doma a asi od novembra mám schválený rodičovský príspevok do 6rokov. Ale predsa ten kolektív potrebovať ale budem takto vždy k dispozícií a dúfam že časom sa to upravý. Teraz sme boli na kontrolných odberoch tak som sama veľmi zvedavá. Ale musím povedať že sme za rok pribrali 5kg nakoľko mi chudla a odmietala jesť pre bolesti a zápal tenkého čreva. Boli sme vyšetrovaný pre podozrenie na celiakiu ale tá sa nepotvrdila testami ale biopsiu tak malému dieťaťu sme nedali zatiaľ robiť ....skôr to tak zvážila lekárka. Veľmi dobrá.

sona1609
25. júl 2014

@vevevivi ahoj prosím ta mohla by si mi poslat ten zoznam na sonickabokorova@gmail.com dakujem velmi pekne.

nikusqa
10. sep 2014

@mamimilla DAO znamena diaminooxidáza

Referenčné hodnoty:
DAO > 80 HDU/ml - DAO aktivita je normálna
DAO 40 - 80 HDU/ml - DAO aktivita je znížená
DAO 10 U/ml - nízka pravdepodobnosť histamínovej intolerancie

nikusqa
10. sep 2014

@mamimilla

Interpretácia výsledkov:
10 U/ml - nízka pravdepodobnosť histamínovej intolerancie

nikusqa
10. sep 2014

@mamimilla Interpretácia výsledkov:
10 U/ml - nízka pravdepodobnosť histamínovej intolerancie

mamimilla
10. sep 2014

@nikusqa ja viem a? Dcera mala auguste po roku kontrolne testy pri prisnej diete DAO 8, 015
U/mI pred rokom DAO 5,1U/mI . Syn mal pred rokom neviem aku hodnotu no na hranici normy a po roku zase 6, 9U/mI ale lekarka povedala ze je nizsi ako pred rokom (lebo od malicka ma nechutenstvo a slabo je ma 7,5roka a len 19,5kg ) co on dietu nemal, nekazala teraz ze len v pripade bolesti alebo reakcie teraz skusit DAOSIN ale u neho sa to nijak neprejavuje ale je alergik na trvu a plesne teraz momentalne ho chyta nadcha.Jemu skor syry, kapusta, kel obcas zemiaky vadia. Takze zatial on je stale bez diety a dceru drzime stale lebo ked skusime nieco zaviest znova je reakcia niekedy horsia niekedy lepsia.

nikusqa
10. sep 2014

@mamimilla Tak napr. u mna je to vselijake, velmi tazko sa mi to sleduje lebo raz mi je z toho zle a raz neni. Cize ja mam malo takych konkretnych jedal, z ktorych mi byva vzdy zle.

mamimilla
10. sep 2014

@nikusqa aj nam sa to obcas stane ....

nikusqa
10. sep 2014

@mamimilla ked iba obcas tak je to v pohode. Ale ked je to casto tak nic moc, lebo clovek sa tomu nevyhne ☹

mamimilla
10. sep 2014

@nikusqa to je pravda ved to je na tom to ze clovek nikdy nevie co a ako na neho zareaguje

septo
27. okt 2014

Ahojte,
posuvam info,ktore mam od mojej alergologicky....
pecivo nejest cerstve,pretoze su v nom kvasnice,ktore sa nesmu,poradila mi, aby som to mrazila, po 2-3 dnoch by kvasnice mali mat minimalny ucinok...takze chleba, rozky - vsetko mrazim...
kupila som si spaldovu muku a z nej si peciem chleba bez kvasnic...
tak isto som kupila spaldove cestoviny, tie mi robia dobre, spaldove piskoty, dokonca spaldovu krupicu...
tak isto aj parene buchty, dam do mrazaka a potom po 2-3 dnoch zjem....
do kolacov pouzivam bio prasok do peciva a kupila som pre istotu aj spaldovu kavu 🙂
zatial to na mna celkom dobre posobi,uvidim ako to bude dalej....
drzim palce
Patricia

majocka26
17. nov 2014

Ahojte, chcela som sa spýtat ci je tu niekto taký čo drzí bezlepkovu, bezlaktozovu, bezkazeínovu dietu a teraz čakáme na potvrdenie HIT. dcére je v podstate zle hlavne po šunke, chlieb pečiem bezlepkový ale kvasnice dávam. ako to prosím riešite ? ovocie a zeleninu nezje - má na ne averziu, vláknina ju strasne nafukuje. stravuje sa výlučne doma uz 9 rokov. DAKUJEM

kacena4
autor
17. nov 2014

@majocka26 skus sa spytat @magimary ona ma doma chlapca, co poznam ze ma najviac "bez..." ☹ drzim vam palceky
inak sunku nedavame ani mi, skor suche salamy, a chlieb len "odstaty" nie cerstvy, kvoli kvasniciam, 1-2 dnovy

miskorenka
20. nov 2014

@vevevivi napísala si to ozaj pravdivo ako to v skutočnosti je aj u mna 🙂

alijaska
22. nov 2014

@vevevivi ahooj mohla by som poprosit ten zoznam ak ho este mas? zistili to aj nasej 2rocnej dcerke a kedze je dost slaby jedak a este aj kopec veci nemoze rada by som sa aspon trocha s tym oboznamila. dakujem

vevevivi
24. nov 2014

Naozaj pre všetkých, ktorí potrebujú pomôcť a poradiť odporúčam stránku: https://www.facebook.com/groups/440254082662910...
Tu je prediskutované snáď všetko ohľadom HIT. Treba sa pridať.

sisaklenkova
24. nov 2014

@magimary moja dcérka ma permanentne vysusene, popraskané pery, natierame ich x krát denne a nič nepomáha..dnes nám kazala alergologicka kúpiť kapsule Daosin (vyšli jej nejaké hraničné hodnoty), ci zbadáme nejaké zlepšenie.. My už sme rok na bezlepkovej diéte, nepapa ani nič od mlieka, vajcia, orechy, sóju, zeler, mrkva... No ak budeme musieť k tomuto pripojiť aj histaminovu diétu, fakt neviem, čím ju budeme živiť ☹

magimary
25. nov 2014

@sisaklenkova no, my sme na tom veľmi podobne -už cca vyše dvoch rokov
ono to vyzerá hrozivo, ale pri tých doterajších diétach, pridanie nízkohistamínovej už tak nezaváži,
teda nie až tak dramaticky...
a najmä na začiatku to vyzerá ozaj nesmierne hrozivo a náročne, no postupne sa človek do toho dostáva, zisťuje presne na svojom dieťati, čo ono dokáže stolerovať a čo vôbec nie a čo aspoň trochu...
na nete uvedené zoznamy jedál sú fajn na také prvotné nakopnutie, na prvotnú orientáciu,
no žiaden zo zoznamov nie je robený presne pre tvoje dieťa-to si vyslovene "vybuduješ" ty sama skúšaním, resp. postupným vyraďovaním a pridávaním jedál

dadad13
2. dec 2014

@nananka Pri kožných testoch na alergológii MUSÍ vyjsť alergická reakcia na histamín. Je to kontrolný test. Intolerancia histamínu = nedostatok diaminoxidázy sa zisťuje krvnými testami u gastroenterológa.

dzudka
3. dec 2014

@septo poprosim ak mozes ten receptik na chlieb bez kvasnic

septo
6. dec 2014

@dzudka

Spaldovy chleba-bez drozdia drozdia
Suroviny
 450g spaldovej hladkej muky
 1 čl sol
 1 čl cukor krystalovy
 1 čl sody bikarbony
 500 ml husty biely grecky jogurt

Postup
Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a soda bicarbonu. Pridala som hustý biely neochutený biely jogurt, Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!! Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala pečiacim papierom, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriaťn v trúbe!!! Vrch cesta som posypala 3 PL špaldovej múky, nemusí sa posypať múkou. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 50 minút.

dzudka
6. dec 2014

@septo skoda ze tam ide jogurt lebo moj je alergicky na kravsku bielkovinu a netoleruje ani kozie ani ovcie jogurty..,.. )☹
ale dakujem za recept

wonderwall
4. jan 2015

Zdravím všetkých. Aký máte názor na podávanie koláčov, cukríkov , lizatiek a šunky deťom S histaminovou intoleranciou? A myslíte, že V malých množstvách zakázaných potravín tieto potraviny neuškodí?

emma_932
6. jan 2015

tiez by som vas poprosila o radu. syn uz treti mesiac drzi histaminovu dietu, vybrala som ho kvoli tomu zo skolky, vyvaram kazdy den. lenze on nema ZIADNE priznaky, cim dalej, tym viac mam pocit, ze ho trapim uuuuuplne zbytocne.
2 x mal cervene flaky po celom tele /VZDY po levandule - praci prasok, potom mydlo/, inak NIC. okrem toho odmalicka papa kakao, syry, med, prosto vsetko. a nikdy nic. kvoli tym flakom nas poslali na alergologiu /alergiu nema/ a tam, ze histaminova intolerancia. tak sme zacali s tou dietou, ale potom som si o tom co-to precitala a vobec mi to nesedi...
mate niekto takuto skusenost? ze nikdy ziadne priznaky a testy pozitivne?

emma_932
6. jan 2015

po levanduli, sorry 😅

hradnapani
6. jan 2015

@emma_932 ano, mam takuto skusenost. Vysledky strasne, realita je bezpriznakova. Pediatricka sa len pousmiala, ze to teraz diagnostikuju kazdemu druhemu dietatu /obrazne povedane) a chcela tym naznacit, ze je to "modne" dnes. Ja mu dietu nedavam - ak by som odsledovala nejaku problematicku potravinu, tak ju vyradim, ale zatial som taku nenasla. akurat si davam pozor, aby som mu nenakombinovala vela histaminovych zloziek do jedneho jedla.
inak, tie histaminove intolerancie sa zacali tak viac zistovat len posledne dva tri roky a pozistovali ju vela ludom, aj tym, ktori nemaju priznaky. Ja osobne som velmi zmatena a uprimne povedane, aj nedoverciva.

magimary
6. jan 2015

@emma_932 nestratla som sa priamo s týmto (ALE...napíšem nižšie),
ale ja by som diétu určite nedávala, ak by dieťa nemalo dokázateľné príznaky
(ale teraz nemyslím len tie viditeľné-kožné, tráviace atd, ale aj napr. také tie "skryté"-ako sú migrenózne bolesti hlavy, bolesti brucha atd-čokoľvek...keďže HIT sa u každého prejavuje inak).

a teraz k tomu ALE-viem o prípadoch, kde bola HIT len dočasná,
vyvolaná predošlou dlhšou chorobou decuľka, alebo nejakým iným oslabením organizmu,
tiež napr. po dlhodbejšom podávaní antibbiotík...
vtedy zrejme došlo k porušeniu črevnej flóry, následnej strate schopnosti štiepiť a vstrebávať isté druhy potravín... napr. pri HIT môže dôjsť k (dočasnému) porušeniu hladín DAO (a následných -dočasných- problémov), preto sa mohli isté príznaky ojedinele prejaviť, ale nemusí to znamenať trvalú patológiu.

Poznám takýto prípad, že dievčatko malo porušenú imunitu-išla z choroby do choroby, opakovane užívala ATB a následne jej objavili HIT (pátrali, prečo sa jej tak zhoršil zdr.stav)-nasadili jej diétu a jej sa začalo rýchlo polepšovať a aj hodnoty HIT sa začali prudko meniť k lepšiemu. po polroku bola úplne fit...
telo sa (aj pomocou dočasnej diéty) očistilo, pozbieralo, črevná flóra sa opäť naštartovala a po HIT potom už nebolo ani stopy.

preto si myslím, že ak dieťatko nemá problémy-ak je na diéte (je to očakávateľné), ale ak ich nemá ani po zrušení diétnych opatrení, tak nemá význam v diéte pokračovať.
Ak sa prípadne zase príznaky zjavia, tak sa dá k diéte kedykoľvek vrátiť.

emma_932
6. jan 2015

@hradnapani "ze to teraz diagnostikuju kazdemu druhemu dietatu /obrazne povedane) a chcela tym naznacit, ze je to "modne" dnes." PRESNE toto /ale fakt presne tieto slova/ mi povedala jedna znama, mimochodom lekarka.... vyznaj sa 🙄