Hrozná skúsenosť z pohotovosti v Žiline
Ahojte mamičky.Idem vám sem napísať moju prvú hroznú skúsenosť z pohotovosti v Žiline.Dcerka(10m) začala mať teploty povedala som si však idú zúbky do večera ale štyridsiatky tak ráno o tretej (z piatka na sobotu) na pohotovosť že však čosi urobia, ale opak bol pravdou pani doktorka Yvetta Kurimska ak sa tak dá nazvať že doktorka nám povedala že to je len chrípka že aj tak nám nedá nič iné ako máme doma a že ju mám 5 minút sprchovať v studenej vode a ráno jej kúpiť vitamíny že na čo som vôbec chodila.Pristup taký že do plaču keby som mala silu tak tam narobím také poriadky že až.Teploty neklesli.V pondelok naša dr a teraz ležime v nemocnici so zápalom obličiek.Stacilo vyšetriť.Od teraz budem s každým prdom chodiť k dr a na pohotovosť ani za boha 😀
tak aspoň sa už vie, že "len" s teplotou sa nechodí ani na pohotovosť aj nikde, nám povedala , že až tretí deň sa ukáže, čo vlastne je príčinou a tak to aj býva a určite to nie je v poho, trepať deti v 40 k mudr., to tak všeo myslím pre všetky a práve presne pre toto spravili ten zákon, že na tri dni môže dať aj rodič ospravedlnenku do školy, lebo väčšinou sa ukáže, že čo
Kazdemu rodicovi laikovi odporucam ist na prednasku o zdravotnickom minime pri detoch. @linda8877 v ZA robieva taketo prednasky Dr. Moravcikova. Krasne vysvetli, kedy a s cim treba ist k lekarovi ci na pohotovost, a kedy staci byt doma. A presne tam spomina to, ze u malych deti, pokial su horucky nad 38,5 a po 24 hod nie su ine priznaky, tak vzdy treba mysliet na zapal obliciek a rovno doniest moc na rozbor. Takze si myslim, ze aj na pohotovosti mala lekarka ten moc skontrolovat. Inak aj Dovera ma linku na lekara, ktory poradi, ako postupovat a ci je navsteva pohotovosti nutna - minuly mesiac som tam volala, kedze malemu tiez vyleteli teploty na 40 vecer, ale povedala, ze ak to netrva dlhsie ako 24 hod, len znizovat teplotu a rano ku svojmu dr. A veru @vodomilka nasa dr. robila aj crp aj skontrolovala moc. Vsetko neg, takze to uzavrela ako virozu ale s tym, ze ak by teploty neklesli, mame prist opat, resp. na pohotovost, lebo uz sa jej stalo, ze jeden den moc neg a na druhy uz s nalezom. Ale uplne suhlasim, ze minimalne polovica ludi ide na pohotovost zbytocne, resp. sa im nechce cakat u svojho dr. a vymeskat z prace, tak radsej idu neskor, a potom to tam aj tak vyzera.
@katka2602 10e - za to nemôžu lekári, ale zákon, proste postupujú podľa zákona. Ale to nie je témou tejto diskusie a preto to netreba rozoberať.
Soplík - jedna mamička tu písala o nádche a pohotovosti. Áno, aj ja ako prvorodička som bola vyplašená z prvej nádchy, z prvej rozbitej pery (tiež som chcela s tým utekať na pohotovosť, aj keď neviem, čo by s tým robili), takže niektoré komentáre sú reakcie na už existujúce komentáre, nie úvodný príspevok.
Tiež tu niekto písal (na čo som sa aj v mojom prvom komentári pýtala), že nie hneď sa dá určiť diagnóza, ak je jediný príznak len teplota a zvýšené CRP. Tak sa opäť pýtam, je to pravda? Je možné nasadiť liečbu, ak nie je možné ešte správne určiť diagnózu? Čo v prípade, ak liečba bude zle nasadená? Neobhajujem lekárku, minimálne jej chýbala ľudskosť, ale bola tam len autorka príspevku a len ona vie, či tam boli aj iné sprievodné príznaky, ktoré by viedli k určeniu diagnózy a či lekárku s nimi oboznámila. Nezastávam sa ani jednej strany a najhoršie na tom je, že v každom prípade si to odnesie to dieťa. Aj moja dcéra mala po celom dni (cez víkend) 40 teplotu a keďže sme ju s takou teplotou nechceli dať spinkať, tiež sme navštívili pohotovosť, tiež nám len dala lieky na zníženie teploty, radu, ako zraziť teplotu a ak to nepomôže, opäť navštíviť lekára.
Osobne som názoru, že aj rodičia by si mali zvážiť, či je návšteva pohotovosti opodstatnená (áno, pri pretrvávajúcich 40 je), ale zároveň si myslím, že aj lekárom slúžiacim na pohotovosti by možno nezaškodilo nejaké to školenie ako byť ľudsky, pretože ak niekto prežíva strach o vlastné dieťa, stačí jedno nesprávne volené slovko a skončí to zle.
@gab1sol rozoberá sa tu téma pohotovosť, tak som napísala našu skúsenosť. Za poplatok môže štat, ale sestrička má vedieť, kedy má pýtať 10€ a kedy 2€, takže to čo píšeš je hlupost, pretože práve tu bolo pekné vidieť ako pani sestrička ten zákon porusila. Rozne mesta, rovnaký prípad, rôzne sumy. Muža niesla záchranka tak to nebolo žiadne bolenie hlavičky, šiel na urgent. A o tom, že mu nedali doklad o zaplatení ani nepíšem. K tomu som písala ďalšie osobné skúsenosti s pohotovostou a horúčkou 40, ktorá neklesala 3 dní. Nie som ta čo behá pri každom pichnuti v zadku k lekárke, ani s dcérou, keď tam ideme už to musí byť vážne. Ale pretrvávajúce horúčky nie je sranda. Ani nepíšem, že tam treba utekať po prvej hodine. Ale áno sú matky, čo si dieťa len kýchne a už je u lekára. Naša má takmer 5 a antibiotiká mala prvý krát teraz. Proste sme ľudia, jeden premýšľa tak a druhý onak, jeden je bojko tak uteká hneď k lekárovi pre istotu. Stále však platí, že lekár je od toho, aby vysetril človeka.
@katka2602 áno, vy ste boli urgentný prípad a opodstatnený. A verím, že vy by ste systém nezneužili. Ani ja nie, ale sama som bola svedkom, kedy na urgent doviezli bezdomovca, chvíľku si tam poležal, zrazu sa postavil a odišiel po svojich, že už mu nič nie je. Dovtedy tam ležal, chrčal a tváril sa, že umiera. Žiaľ, sú aj takí ľudia, ktorí sú dôkazom toho, že ak ich dovezie sanitka, neznamená to, že ide o urgentný prípad, príp. Vôbec nejaké ošetrenie potrebujú.
Musím povedať že naozaj hrozne. Určite by som na pani DOKTORKU podala podnet. Chvála Bohu sa nič nestalo.skore uzdravenie.
@katka2602 sestricky to vedia. Ak stravis na pohotovosti menej ako 2 hod, je to za 10e. potom za 2e. Zial sestricky su v tomto pripade len sprostredkovotelia... Zalezi od lekara, ako zdiagnostikuje a kolko tam stravis casu. On urcuje svojou zavereckou dg. vysku poplatku. a zial vybera to chudera sestra. snad lekar nebude robit takuto robotu... a ano potom su take nazory... sak sestricka mala vediet.
Ja len k poplatkom,je rozdiel pohotovost a urgent, na pohotovosti sa platia 2 eura a na urgente 10 eur. Ja vidim problem v tom, ze na pohotovostiach sa striedaju pediatri, ktori nemaju az taku skusenost s akutnymi stavmi, vacsinou riesia sopliky a kasle. A co sa tyka horuciek, mne pediatricka hovorila, ze pokial su teploty bez inych priznakov, treba pockat 2-3 dni a az potom ist k lekarovi
My tu zase tiez mame par takyxh skúsenosti.. Raz dr povedal ze ju bolia usi lebo vysetroval ju a plakala tak neviem podla čoho to usudil a dal nam antb ktore sme ani nebrali.. Ale zaklincoval ma ked som ju zobrala na ruky a zacala utisovat.. Azdaj ze to sa nerobi.. A ked som povedala ze pri kolikach sa nam naucila na ruky a inak sa upokojiť nevie tak mi povedal dalsiu mudru vetu do zivota.. Ked dieta reve na bolest brucha, mate ho polozit na brucho a nechat tak, ono si poreve, stichne a zaspi..
@vodomilka muž tam bol cez 3 hodiny a najprv opýtala 10€ a po nejakej chvíli sa zdohadala, že to budu len 2€. Rozumiem, že to je nové, asi v tomto majú trošku guláš, ale snáď videla sestrička, že tam leží cez 3hodiny 🙂 takže neviem ako to je s diagnózou, ale časovo spadal do sumy 2€. A áno bohužiaľ, sestra vyberá peniaze tak to má vedieť. Aj v banke si poplatky určuje banka a nie zamestnanec a musí ich ovládať zamestnanec. Ale ok, opravila sa a sranda, že pri sume 10€ doklad nedala, ale pri sume 2€ ho dala 🙂 potom nech si človek nemyslí, že pacient odíde a oni si hodia doklad na 2€ a 8€ niekomu ide do vrecka. Lebo neviem čo si má človek v tomto prípade myslieť. (to je len moja úvaha) 🙂
Pružky na testovanie moču sa dajú kúpiť v lekárni, ja ich mám vždy poruke.
Aj crp testy, ale tie sú pre samotestovanie skôr orientačné, nepovedia konkrétnu hodnotu, len škálu podľa intenzity zafarbenia. A pichať sám do prsta nie je nič moc:( Na pohotovosti sa za crp platí navyše nižšia cena ako vyjde domáci crp test.
Ak teplota trvá 3 dni, mali by crp robiť na pohotovosti automaticky. A pediatri informovať rodičov, nech donesú pri horuckach zakaždým automaticky moč. Značne by sa tym pomohlo správnej diagnostike. A neprehliadali by sa infekcie močových ciest (lebo veď sú teraz všade virozy...)
Dievčatá ja na pohotovosť veľmi nerada chodím :( lebo dlhé čakanie, lebo možnosť nachytať milión iných chorôb ... Lenže ... syn mal 3 dni 38 teplotu, obyčajná viróza (ani mandle opuchnuté, ani nádcha). Lenže na 4 deň prestal chodiť ... Na pohotovosti nás privítali, že čo tu chcete ??? Nakoniec sme skončili v nemocnici :((( Z obyčajnej virózy mu zlyhal imunitný systém a začal ničiť vlastne svaly :((( Ja rozumiem lekárom na pohotovosti, že väčšinou majú 80 percent obycajnych veci ale napriek tomu by mali byt empatickí a ľudskí ;)
teda nechcela som prispieť zrovna do tejto diskusie lebo zdravie je veľmi háklivá téma, ale rozmýšľať štýlom "volajte sanitku, aby vás priviezli ako urgent a budete mať prednosť" - no HNUS velebnosti, jdu blejst 😲😨🤐😢👎
podľa mňa by mala byť pohotovosť za 5e a urgent zadarmo ak tam človek patrí alebo rovno 50e ak tam dokvačí iba tak, pre liečik s teplotkou AVŠAK tomu by malo zodpovedať aj správanie lekárov tzn. ak niečo opomenú a človek nakoniec skončí v tom dôsledku v nemocnici (viď. zakladateľka témy alebo ten slepák o čom sa vyššie písalo) tak žiadny podnet na úrad a medzičasom si pán doktor lieči...ee... ale dokým úrad vec nevyšetrí, tak postaviť mimo službu s platovou náhradou cca 30% - 1) konečne by niečo tam tom úrade aj robili (lebo samotní lekári by ich tlačili, keďže by im klesol plat) a 2) lekári by začali adekvátne vyšetrovať (správať sa milo by to niektorých asi ani vtedy nenaučilo, ale aspoň by sme netrpeli v bolestiach)
p.s. je mi ľúto všetkých negatívnych prípadov. my našťastie máme s pohotovosťami dobré skúsenosti a verím, že v BA je nastavený dobrý trend mladých ochotných a dôsledných lekárov. neviem či to vždy bolo sviatočnou náladou 😉 dokonca môžem povedať, že niekedy ešte lepšiu skúsenosť než s lekármi dohodnutými po známosti (úctivo zdravím pán doktor) lebo keď skapínate od bolesti nemáte moc čas obvolávať známych
@zuzanka.zuzu no ja som zazila aj taku vec ze zarasteny necht tyzden a panko si prikvaci na prijem o 3hod v noci. lebo je diabetik a zapalilo sa mu to
@vodomilka ale veď jasné, sme len ľudia a úprimne nezávidím im. No poslednú dobu čítam a počúvam viac negatívne skúsenosti s lekármi a sestrami ako pozitívne. Ja som si už toho v nemocnici odkrútila dosť, ležala som kade tade od svojich 2 rokov mám 34. Ze má chcela sestra poslať v deň pôrodu domov, lebo PC neukázal kontrakcie ani nepíšem, že som s obličkových kolikou sedela na oddelení nemocnice v bolestiach lebo nebola posteľ tiež. Osobne som si toho bohužiaľ zažila viac negatívneho ako pozitívneho čo sa nemocnice a personálu týka a úprimne vo väčšine prípadom boli sestričky tie arogantne a nepríjemné. Ale sú aj pravdaže, aj zlaté a ľudské. Nehazdem všetkých do jedného vreca 🙂
@suzie.h ahoj na prednáške som bola je to naša dr tá sa len zhrozila keď som jej povedala ako sme dopadli.A zabudla som napísať že na tú pohotovosť som doniesla aj moč len ona mi začala vysvetľovať ako mám sáčok nalepiť a kým sme sa spamätali tak moč zostal v taške nevysetreny.
@linda8877 no skoda, ze sa na to zabudlo... kazdopadne, ta dr. na pohotovosti na to mala mysliet...a studena sprcha??? No konecna! 🙈 ale chvalabohu, ze uz je vam lepsie! 😉 a ja normalne uvazujem, ze si domov zaobstaram okrem sackov na moc rovno aj tie pruzky a nemusim stresovat, keby daco v buducnosti...
@maciatkolulu 😂 😂 😂 vtipna. Neberiem to v zlom. Nebudem to tu rozpisovat ale Dr. nepovedala ze mame prist ked sa to nezlepsi kvoli opletackam ale kvoli tomu ze nasa mala mala problem s dychanim pri narodeni, kvoli comu sme si pobudli dlhsie aj v nemocnici. A ked prisli sopliky a kasel a k tomu mala velky problem dychat chcela ju vidiet ak by sa jej to zhorsovalo hned este pocas noci a ak by sa jej to nezlepsovalo tak hned rano. Takze kvoli tomu ta pohotovost, ci je vsetko ok 😉 + po kvapky ako som spominala, tie boli len na predpis a predpisu ich len ked uvidia babatko.
A presne dole klobuk pred lekarkami ze nemali reakciu ako @maciatkolulu, alebo Dr. vdaka ktorej je tu tato tema tiez mohli zareagovat ze "sopliky" 🙄
Druha vec je ze ak clovek cita prispevky aj tu na modrom konovi vela mamicie ma skusenosti s tym ze z obycajnej nadchy sa stal skaredy zapal priedusiek .....preto radsej ist skor aj keby to znamenalo navstevu pohotovosti ako neskor sa ocitnut v nemocnici tot k mojmu prispevku, nechapem preco si tu vsetko niekto vysvetluje v extremoch..... PS: aj ked ma dieta 37,5 ma narok ist na pohotovost, niektore choroby nemusia sprevadzat teploty.....
Co sa tyka horuciek ja mam info ze k lekarovi je dobre ist ked ma dieta do 3 mesiacov teplotu 38 a viac, dieta od 6 mes. - 12 mes. 38,5, a starsie nad 39. Skutocne az tu na konovi som sa dozvedela ze pri 40 niekto nejde k lekarovi a ako som pisala nic v zlom. U niekoho su taketo teploty bezne, ale napr. v mojom okoli som sa so 40 teplotou stretla len raz aj to ked som bola mala asi 8 rocna a netykala sa mna, teda za mna urcite ak by malo dieta 40 by som na tu pohotovost sla, lebo tuto teplotu za normalnu nepovazujem u nas samozrejme ......
PS: povazujem sa za prvorodicku v pravom slova zmysle a urcite stresujem, ale ver ze navsteva pohotovosti je pre mna vacsi stres ako ked moja mala mala v 2 mesiacoch tie spominane "sopliky"
@lb1984 ist na pohotovost "len" s teplotou, pokial dieta nie je apaticke, dostatocne pije, viem teplotu zrazit a dieta nema ine vazne problemy je ale naozaj zbytocne... pokial ma priznaky infekcie dych.ciest ako kasel a sopel, az ked je teplota tri dni, az vtedy treba ist ku dr., bez tychto priznakov po 1 dni rovno s mocom. Ono ani crp nie je ukazovatel, pokial teplota nie je dlhsie, lekar tiez nema vestecku gulu, aby vedel, co po 2 hod horucky tomu dietatu skutocne je... (ale to nevravim, ze bol pripad zakladatelky temy, skor vseobecne k navstevam lekara/pohotovosti)
akoze nic v zlom, ale mohlo sa to zacat nevinne a behom 2-3 dni pohorsit. nie je to nic zvlastne.....
ono napr. moja dcera tak mala , ze od nedele 39,6 stale... v pondelok k Dr. sme sli, lebo jej bolo zle... CRP 5, cize nie.. ale stale horucky, reku OK, viroza....
ale ked mala este aj vo stvrtok horucky, tak naspat k Dr a ta uz pri pocuvani pocula rozdiel, poslala nas hned na RTG a sup, zapal pluc.. chladydiovy a mykoplazmovy.. takze....
Niekedy to zacne virozou , ale potom sa pridruzi zapal a v poslednom obdobi su take veru chripky a dost casto. uz mi to viaceri lekari spominali....
co sa tyka sprchovania, ano, ale nie studena voda, len normalna 36 -37st...
alebo zabaly, ak nie su studene ruky a nohy. S horuckou sa na pohotovost nechodi.. ani ked je dieta male.... iba ak uz trva viac dni a ide vikend.. ale nie prvy vecer/noc.. teplotu treba zrazať, ak zle klesa tak striedat nurofen a paralen po 4hodinach a nurofenu davat viac, ako pisu v navode, lebo je tam chyba napisana.. Ak ti ma mala napr. 8kg, tak treba dat 4ml.. .ak ma 10kg, tak 5ml.. vzdy polovicu vahy akoby.. tolko
takze , klud a nohy v teple.. podla mna na tej pohotovosti vobec nemuseli postupovat zle.. choroba, kazda jedna, sa rozvija min. 3 dni.. takze... ist prvy den na pohotovost, ked este ani nevidno vsetky priznaky, je cista loteria....
ja ked mozem, pockam doma 2-3 dni a az potom idem k Dr... ( ked nemusim byt v praci a mat OCR od prveho dna potvrdenu) .. lebo fakt je to tak, ze treba tie dni vacsinou pockat, co z toho bude
@kllamarka
@standhal
@sosovica citaj moj prispevok. ani CRP nie je vsemocne... hlavne ak je robene hned prvy den...-
@katrin21 chybne napisane davkovnie? Akože vážne? Keby to tak bolo, tak by ich stiahli, tak v ďalších baleniach, by to dávkovanie zmenené bolo! To
@katrin21 ..ale ved ano. Ale my konkretne sme boli uz po 48h horucok 40tok. Sople ziadne iba triasky z horucok. A bolo 25teho..takze nas poslala domov s tym, ze doktora si budeme schopni obehnut az 27dmeho..tj za dalsie 2 dni. Potom nasa pedina samozrejme nemala ziadne informacie z vysetrenia zpred 2 dni..lebo sak ani CRP ukazovatel..ani moč... tak hned vzala CRP samozrejme vysoke, tak dala atb.
Tie sme brali s horuckami dalsie dva dni....ale tie nezaberali tak ako mali, lebo pri oblickovom treba atb do zily.
Takze po 5tich dnoch 40tok nas konecne poslali do nemocnice...
Nemuselo byt keby na pohotovosti bud zobrala moc - to by rovno zisila leukocyty.
Alebo aspon to "zkreslujuce", "vacsinou-zbytocne" CRP... Stacilo, ze by si nasa pediatricka porovnala hodnotu CRP z pohotovosti a jej hodnoty ...ktore boli stale strasne vysoke a aj tak stupali.
Takze ja len tolko k tomu CRP...ze by sa malo brat VZDY.
Nie ako ukazovatel, ze vam hned da ATB, ale ak horucky trvaju aspon je vidno ako to CRP stupa/klesa pri dalsich kontrolach.
Ked uz nie z pohotovosti, tak aspon po 2 dnoch sme mohli ist nemocnica. Namiest 5 dni 40tok ...
@veronikastrickova ano, to akoze vazne ! na internete je uvedene spravne.. v baleni je zle... je tam napisana len polovicna pravda.. je tam davka pre male 5kg vaziace dieta... vygoogli si na nete, ze pisem pravdu.... preto potom nurofen nezabera, lebo sa dava malo.
kazdopadne , nam to hovorila pediatricka, ze tak aj na pohotovosti radia, lebo inak nezabera dobre....
@katrin21 nam zabera aj ked dam trosku menej a mozno preto, ze ho nedam vela a nedavam ho pri kazdej blbosti. Akurat nicis pecen dietatku
@veronikastrickova ja ho nedavam tiez bezne a pri kazdej blbosti, naco aj.. len ked sme mali 6tu chorobu, neklesali teploty a Dr. nam toto povedala, tak isto po ockovani. a aj tu na MK sa to riesilo a vela bab ma tuto informaciu aj od svojich doktorov tiez.....
ono jasne, zaberie ti aj 2,5 ale veeelmi rychlo ide teplota naspat hore...
Takze nikt nic nenici 🙂
Ono ja znizujem horucku az ked ma dcera 39.. do 38,5 ani neriesim.... to by bolo na skodu. nie som ten typ, co riesi vsetko prehnane.. a nastastie horucky sme mali zatial len pri tej siestej chorobe a po ockovani raz.. to je vsetko. Ani ATB sme este nemali a v marci ma 2 roky mala . Len sopliky mava , nic viac

@linda8877 už to "sprchovanie v studenej vode, hovorí veľa o úrovni odbornosti lekárky"... 😕 To môžeš dieťa akurát tak zabiť