Hrozná skúsenosť z pohotovosti v Žiline
Ahojte mamičky.Idem vám sem napísať moju prvú hroznú skúsenosť z pohotovosti v Žiline.Dcerka(10m) začala mať teploty povedala som si však idú zúbky do večera ale štyridsiatky tak ráno o tretej (z piatka na sobotu) na pohotovosť že však čosi urobia, ale opak bol pravdou pani doktorka Yvetta Kurimska ak sa tak dá nazvať že doktorka nám povedala že to je len chrípka že aj tak nám nedá nič iné ako máme doma a že ju mám 5 minút sprchovať v studenej vode a ráno jej kúpiť vitamíny že na čo som vôbec chodila.Pristup taký že do plaču keby som mala silu tak tam narobím také poriadky že až.Teploty neklesli.V pondelok naša dr a teraz ležime v nemocnici so zápalom obličiek.Stacilo vyšetriť.Od teraz budem s každým prdom chodiť k dr a na pohotovosť ani za boha 😀
@katrin21 6tu sme uz mali, moze sa opakovat, ale casto nezvykne. Aj som to uviedla. A opakujem...keby vzala CRP nic by sa jej nestalo, uvidela by ze ma vysoku hodnotu, co ju mohlo naviest k odberu mocu - pripadne neskor o par dni by videla, ze CRP opat vzrastlo - pretoze male deti su casto nachylne k mocovym zapalom.
Ale toto vsetko ma vediet lekar..nie ja.
@katrin21 ...inak virozy-nevirozy...ja osobne by som si nedovolila nevysetrit akekolvek batola s horuckami.
Mimo viroz je u nich kopec zapalovych rizik, ktore treba aspon namatkovo preverit.
Od toho tam predsa su preboha... Naco je nam lekar, ktory na pohotovosti len popocuva dychanie..a posle domov. wtf ...
6ta choroba bola prechadza ruzovym sadom aj s vysokymi teplotami...oproti 40tkam s febriblnymi krcami.
@kllamarka febrilne krce nema kazde dieta, skor maloktore... zazila som ich u synovca, ked som na VS byvala u sestry,nie raz, viackrat.... je to hrozne, kriesili sme ho atd...ale tam ide o to , ze teplota zratu vystupi prudku hore a nie postupne pomaly, ,vtedy nastava problem . Doslova z minuty na minutu mal 39 a viac a nic mu predtym nebolo....
Takze , prepac, ale mne naozaj nemusis vysvetlovat, aka je ktora choroba, fakt mam toho odziteho dost aj na vlastnych detoch , aj na 5 synovcoch a neteriach... a teda medicina ma navyse aj zaujima, takze vela citam o roznych chorobach, liecbach atd... bavi ma to. Na druhej strane nie som zastanca toho, ze sa chodi na pohotovost s dietatom kvoli horucke , castokrat hned ako vyskoci prvy den.... Matky casto len zbytocne panikaria, ver ci never, je to tak.... spytaj sa lekarov....
Zakladne vysetrenie je popocuvat, pozriet do ust, pripadne spravit to CRP, ale fakt casto nie je vobec smerodatne... situacia sa zmeni zo dna na den... k viroze sa pridruzi nieco ine a je to. A dr. tiez nie je vestec, aby to odhadol den - dva dopredu...
A ano, niektorí su otrasni.. a niektori naopak super.. to mas ako vsade v zivote.
Ja som menila detsku lekárku a tá nám stále keď nevidí príčinu teploty robí crp.bola som stoho as prekvapená.a berie aj vytery no skoro stále.mne tak odbily syna na pohotovosti teploty zvracal bol bledý ako otapeny a nič asi črevné niečo a mal zápal pľúc.a odvtedy si pred ziadnim lekárom neberiem servitku pred ústa keď ma chce odbyt .
A dcéra teplotovala týždeň a nikto nič každý deň pohotovosť a lekárka niccccc us ani necurala ale jedlá trocha zakasla a obojstranný zápal pľúc.a to som išla do susedného mesta lebo v našom na zaplakanie je.
@veronikastrickova
@katrin21 mne o tom nurofene tiež povedali cca 2 roky dozadu na detskom oddelení. Prišla som v noci s malým, nesli mu zraziť horúčky a ze ak som mu dávala nurofen podľa návodu, tak pomaly aj zbytočne som dávala, že tam je minimálne dávkovanie napísané a preto nesli teploty dole, nakoniec mal zápal pľúc...
@zabina27 mne nurofen vždy zabral, a to dávam trochu menej ako je dávkovanie písané, 1x mal 39 a to som mu dala čipku. Ja by som sa nikdy neriadila dávkovaním niekto mi povedal, keď na predpis, tak podľa dr., ked len doma znižujem horúcku, alebo od bolesti tak podľa dávkovania. Nikdy nie, že dám sama od seba a že dlhsie úćinkuje. Tiež keď mate atb á12h nedáte si obe naraz, lebo to má "dlhšie" úćinkovanie.
@maciatkolulu co je pre teba nepochopitelne na tom ze nejaka dr. chce pocas ordinacnych hodin pohotovosti vidiet 4-mesacne dieta ktore malo problem dychat pri nadche a chce mu predpisat kvapky aby mu bolo lepsie? Mne to na posmesne vyjadrovanie nepripada. Skor na obdiv smerom k lekarovi ze mi nenechal dieta sa trapit do pondelka a konecne sa aj aspon tochu vyspalo. Nadcha je spojena spravidla s kaslom ci? Ja som o soplikoch nikde nepisala to len ty a ked som ti napisala preco sme na tu pohotovost sli opat zabrdas nechapem o com tocis tak posledny krat.
Lekarka na zaklade telefonickeho rozhovoru zhodnotila ze chce vidiet moje dieta, tak sme sli, vysetrili nas, predpisali kvapky a ako diagnozu urcili akutnu nadchu. Cize zbytocnost/nezbytocnost navstevy na pohotovosti neriesim ked som tam isla na zaklade lekarovych odporucani. To co si ty uz domyslas a za tym hladas je tvoja vec. Apropo mrzi ma ze tvoje male bolo operovane. Je to skutocne smutne deticky si nezasluzia trpiet. PS: precitaj si rozdiel medzi urgentom a pohotovostou pisu na ake pripady je navsteva pohotovosti ....... mozno budes prekvapena. Co sa tyka nasej spolocnej komunikacie povazujem ju za uzavretu lebo nikam nevedie ....
PS: nemyslim si ze matky chodia na pohotovost lebo sa im nechce cakat u obvodneho, pretoze maju povinnost do 3 dni navstivit pediatra tak co by tym ziskali?
Zle som sa vo svojom prispevku vyjadrila. Tu "iba" nadchu liecia niektore maminy doma a cuduj sa svete na nadcha prepukne v zapal priedusiek ci pluc. Myslela som stav kedy dieta ocividne ma problem s dychanim, tak radsej ist a dat vysetrit ako cakat ci ho to prejde.
@veronikaniak upútal ma tvoj príspevok o dcére. Prečo, keď mala týždeň horúčky, ste chodili každý deň na pohotovosť? Prečo ste nešli k svojej lekárke? Bol tam nejaký problém s lekárkou, že odmietala vyšetriť, alebo prečo?
@veronikastrickova ja len píšem, že mi to povedali na oddelení, lekári aj sestrička, tiež by som sa o podávaní liekov neradila na fóre, ale pokiaľ niekomu nurofen nezaberá, aspoň vie, prečo to môže byť. Ja radšej zavolám dr, nech mi podľa aktuálnej hmotnosti povie dávku nurofenu, keď už o tom viem. Tuším je to na krabičke napísané, že je to minimálna dávka, ale len dr mi môže povedať, koľko presne mam dať, polovica hmotnosti dieťaťa sa mi už zdá veľa...
@veronikastrickova nie nie, @katrin21 ma pravdu. dava sa polovicka z vahy dietata. my sme tiez mali horucky a 5ml ako je pisane vobec nezaberalo. volala som na pohotovost a ze 1/2 z vahy dietata. hovorila mi to aj kamosta, tej to povedali v nemocnici.
@lb1984 nadcha, pokial dieta nema zachvaty kasla a pod.. je naozaj len nadcha.. my ju mame casto, nastastie ine choroby nema, ale nadchu ma hned, ako trochu zachladne, je zimomrava.. u Dr. som s nou nebola ani raz.. minule som akurat volala na 4den ze sa jej sopliky z vodnatych zmenili na huste, ale tak zrazu zvlastne, ze ci mam prist.. Sama Dr. mi povedala, ze nie, ze to je len prejav, ze nadcha ustupuje, zacina hustnut, ze keby boli sople tmavo zlte, alebo zelene, tak mam prist, inak je to OK... Aj som si to myslela, ale radsej som zavolala, medzi chorych som nesla, este by sme tam drapli nieco ovela horsie..... Soplika fakt len doma.. to uz kazda mama posudi, ci su to len sopliky, alebo ma dieta aj teploty, je malatne, alebo to zlieza na dolne dychacie este a treba ist radsej dat dieta pozriet, popocuvat.....
ale veru na tu pohotovost chodia mamy casto zbytocne.. proste panika...
Môj malý má problémy s obličkami od narodenia.ako 2 mesačného ho operovali. Plastiku obličky. A ja musím povedať ako poviem že malý má tuto diagnózu že nám na každej pohotovosti urobili automaticky CRP.aj moc vyšetria. Aj náš pediater. Možno sme mali šťastie na doktorov.
Keď mala skončila zo zapalom pľúc v nemocnici dávali jej dvojité dávky nerofenu mala 1,5 roka ja som jej dávala 2,5 ml a ona rovno 5-6 ml as som sa zľakla že čo?
@katrinka34 prosim ta mozes mi napisat nieco blizsie?Kludne aj do ip.

@katrin21 my teda nurofen davkujem presne ako je na obale a zabera vzdy do par minut... okrem siestej choroby, kde nesli zrazit horucky nicim, ani panadolom, ani nurofenom. ale ta choroba je znama tym, ze ma tazko zrazitelne horucky