icon

Informácie o strave pre dieťatko v správach na Joj Tv

mirka_aa
3. nov 2013

Ahojte,dnes som postrehla v spravach na jojke nejake info o tom co by male dietatko nemalo jest..a dost ma prekvapilo co vraveli..presny opak toho co robim ja...vraj by dieta nemalo jest celozrne pecivo ani ziadne semienka ktorymi je pecivo posypane,ani jest kyslomliecne vyrobky,ani naturalnu ryzu nie,len bielu a bielu muku,dalej neodporucali ani soju a co ja viem co vsetko..prosto ze vraj vela vlakniny skodi a tak...co si o tom myslite? ja som zostala uplne prekvapena co som pocula,lebo v knizke od Bukovskeho pisu presny opak..

xlucia
4. nov 2013

@jonas17 daj prosim presny recept

saska.t
4. nov 2013

@mirka_aa ano maju pravdu,celozrne vyrobky min. do 1 roku nie oporuca sa do 3 nie,kedze pre deti su nestravitelne,preto je lepsie davat biele,soja je v dnesnej dobe väcsinou GMO takze zdraviu skodliva,kyslo-mliecne davat mozes,ale bez vsetkych pridavkov typu cukor arom atd. semiacka sa neodporucaju koli vdychnutiu a mozu vyvolat alergie,kedze obsahuju gresivne olej s ktorymi sa dieta minn. do 3 r. nevie vysporiadat,ale odporuca sa az do 6 r.

janickacrazy
4. nov 2013

No zabudli tam povedať, že ked sa dieťa naučí na biele rožky tak potom ked bude vačšie ťažko ho naučí niekto na tie celozrnné 😀 Ja dávam malému od začiatku celozrnné pečivo a biele mi vobec nechce zjesť. Sestra dáva od začiatku biele a jej malý zase nezje celozrnné a najradšej má biele rožky, buchty a vianočku. Moj koláče a buchty neľúbi a ja som rada. 😝

vincp
4. nov 2013

@katka1981 no ja pecivo nejem skoro vobec, mm prevazne celozrnne - malemu som este nedavala, lepok ma v celozrnnych piskotach, kt. mu struham do ovocia a tento tyzden zacnem s cestovinou. Chce to podla mna zdravu mieru, tzn. aj biele, aj tmave , nic sa nema prehanat :D

mirka_aa
autor
4. nov 2013

@saska.t cize ani ziadne obylniny ako su napr ovsene vločky,pšeno,bulgur,špalda a pod?lebo ja od malicka davam aj tieto veci,aj biely jogurt kupujem,davam donho napr nastruhane jablcko a prisypem trosku ovsenych vlociek ... take mi to je divne ze prave tie zdrave veci nemoze a nezdrave moze :/

kristiii
4. nov 2013

inak kočky čo nedávate deťom biele pečivo a iné "nezdravé veci", niektoré ste tu písali že im to potom vôbec nechutí a nechcú ho jesť, ako to potom riešite napr. v škôlke? Balíte im z domu alebo chodia do nejakej špeci? A aby nedošlo k nedorozumeniu, touto otázkou nerýpem, normálne sa pýtam

abbey1
4. nov 2013

@kristiii Niektorí majú ústretovú škôlku a stravu balia, niekto platí škôlku súkromnú. Niektoré deti musia papať škôlkárske.

siska53
4. nov 2013

@mirka_aa mn pediatricka,na otazku,ake pecivo davat,povedala,ze take,ake jedavame my. Ze ak jeme biele,bude aj,dieta take jest.ze je,to na mne.ja vsak kupujem aj aj,lebo ja skor grahamove a spaldove jem,muz skor biele,tak aj,deti jedia rozne.podla,mna vsetko treba s mierou. Moje deti poznaju aj pseno,vlocky,pohanku,spaldu,jacmenne krupy,amarant,aj quiniy som im,robila.je pravda,ze pred ich prvym,rokom som davala len pohanku a pseno a vlocky,okrem bezne odporucanych zemiakov,,ryze ci bezvajecnych cestovin. Teraz jedia aj tofu,tvaroh som,zaradila az po prvom,roku a jogurt okolo,8.-9. mesiaca,obycajny biely,smotanovy. Nizkotucne vyrobky deti nesmu,potrebuju tuk a navyse po tom,co som,o nizkotucnych pocula,ja, radsej,neprosim ani pre seba.
a ono,to,je tak,ze kazdu chvilu,vravia nieco ine. Raz lepok ano,raz az po,roku. Ja,som,sa hlavne,drza,toho,ze tvaroh,ryby az po roku,cukor,sol,koreniny detom,do,druheho,roku netreba,ani vyprazane,veci.upravujem na pare, dusenim,teraz uz aj pecenim. A ked raz za cas vyprazane,tak,len,pre velkych.

siska53
4. nov 2013

@saska.t aj psenica je tolkokrat modifikovana,ze az strach.citala som,ze ak sa da,je lepsie sa hlavne psenicnym vyrobkom,vyhnut. Dlho som,patrala,preco mi casto byva po pecive ci chlebe tazko.nasla som pricinu. Lebo po spaldovom vyrobku je to ok.a nemam,ziadnu celiakiu. Takze aj,ta je riadne,GMO.ako aj skrob. A bohvieco,o com,ani len,netusime.

abbey1
4. nov 2013

@saska.t Ahoj, môžem sa spýatať, viem, že sa zapodievaš výživou detí a tvoje prípevky boli vždy rozumné. Aké má nutričné hodnoty biela múka? My ju prakticky už vôbec nepoužívame. Ak ju nahrádzam špaldovou jemnou a podobne inými jemne mletými múkami, ako môžu škodiť dieťaťu?
Doposiaľ som mala rovnaký názor na výživu ako som čítala v tvojich príspevkoch v iných témach, len teraz badám rozptyl. Čítala som mnoho názorov i na používanie pohánky pre malé deti, prečo je vraj nevhodná. Mne ju malá papá vo forme kaše tak cca 2krát týždenne.
Ďakujem za odpoveď.

siska53
4. nov 2013

A vlastne,kazde odoorucanie je asi zbytocne,lebo kazda matka/rodina si aj tak spravi po svojom. Staci si precitat otazky tu na mk o stravovani a zistime,ze daktore davaju pribinacikov uz pomaly pred 6 .mesiacom apod.

zigzag
4. nov 2013

@mirka_aa presne, ja som to dopozerala teraz, a myslim si, ze to preto take blbosti, tam kecali, aby potom mohli robit blbe relacie supermamy, a tam rozpravali, ze pred kakanim treba dat cipky, a zacat podavat probiotika, lebo to vysledok pitia mleka, ktore sice vapnik ma, no je uplne nespracovatelny nasim organinom, a biela muka je tak akurat lepidlo na creva, ale pozor na vlakninu,,,, a soja je humus, tomu sa vyhybam oblukom

hajajanka
4. nov 2013

@mirka_aa Necitala som celu diskusiu, ale celozrnne pecivo skutocne nie je vhodne pre deti do 10. roku zivota. Tato informacia bola uverejnena aj v casopise Mama a ja a pisala ju tam MUDr. Vicianova z Kramarov (inak velmi uzasna pani doktorka s bohatymi skusenostami s nedonosenymi detickami). Odovodnovala to tym, ze dietatu zatazuju traviaci system a je preto pre deti mladsie ako 10 rokov vhodnejsia skor biela muka (ale nie vyhradne biela, samozrejme to mozno doplnit celozrnnymi produktami, ale nemali by byt v prevahe).
Ja by som rady od uvedeneho doktora nebrala az tak vazne co sa tyka malych deti. On nie je detsky lekar...

mirka_aa
autor
4. nov 2013

@hajajanka a co ine obilniny napriklad pseno ,spalda,bulgur,jacmenne krupy,ovsene ci razne vocky a pod? pouzivam na kasu alebo do polievok...ani to nieje vhodne? a ryza natural a celozrne cestoviny?tiez nie? ci sa to tika iba peciva?vedel by mi niekto napisat priklad denneho jedalnicka pre rok a pol rocne dieta? diik 🙂

hajajanka
4. nov 2013

@mirka_aa Ja by som pouzila zdravy rozum = vsetko s mierou 🙂

jonas17
4. nov 2013

@xlucia chlieb: 350mi vody, 1 a pol lyž. morskej soli
300g špaldovej obyčajnej bielej T630
250g celozrnná špaldová, bud hladká, polohrubá, alebo celozrnná ražná
6-8g droždia
semená, aké mám doma : slnečnica, ľan, sezam, tekvica, od oka sypem
vymiesiť, vytvarovať a dať piecť, pred pečením a po potrieť vodou, nechať utierkou prikryté.
Ked máš pekáren, tak len nahádžeš v tomto poradí a zapneš.
tento recept je aj na žemle, rožky.

k tej múke len toľko, že z čistej celozrnnej je chlieb veľmi hutný, tak miešam bielu , ale špaldovu. z tej robím aj palacinky, buchty na pare,knedlík, halušky, zahusťujem jedlá...v Košiciach je raz za čas problém s tou bielou špaldovou, proste ju nemajú nikde, len v bio, ale tam stojí veľmi veľa. inak ju dostať v tescu a carrf., freshi, za 1,59. teraz zase vypadla, tak experimentujem a kupujem rozne polohrubé celozrnné a pečiem z toho..

tenerifka
4. nov 2013

Podla mna je problem komplexnejsi, a to najma v zauzivanom stravovani ako takom. Celkovo konzumujeme strasne vela psenice(ci uz vo forme chleba, mucnych jedal alebo cestovin), bielej ryze ci samotneho cukru. Staci, ked sa pozriete do temy"Co dnes varite-dajte inspiraciu" a jeden normalne zmyslajuci clovek nepochopi, ako niekto moze toto denno-denne konzumovat a davat to aj svojim detom-same buchty, torty, lievance, cestoviny, langose....do toho nejaky pangasius(mysliac si ze wow! ako zdravo sa stravujem), minimum salatov, strukovin, kvalitnych ryb, kvalitnych cerealii.....V niektorych rodinach tvori psenicna muka a cukor(odhadujem) 70-80% stravy, zvysnych 20-30% radsej nekomentujem. Ked bude tvorit nas jedalnicek 50% ovocia a zeleniny, dalsich 30% kvalitnych bielkovin(vajcia, ryby, chude maso, biele jogurty, strukoviny-su zaroven aj sacharidy.....), a zvysnych 20% budu tvorit sacharidy(cz ryza, varene zemiaky, rozne cz obilniny.....), tak bude uplne jedno, ci si dame jeden biely alebo jeden cz rozok, mozno nam na ten rozok ani v zaludku nezostane miesto

zuzkat1
4. nov 2013

@mirka_aa Ano detom sa neodporuca celozrnne a semienkove.

yanni
4. nov 2013

no ja umriem. Vdaka bohu, ze zijeme v Nemecku a jojku tu nemame a na nete nepozeram. Nasi traja nemaju ani jeden ani zdaleka 10 rokov a ked si predstavim, ze by sme nejedli jogurty a celozrnny chlieb, tak nejeme asi nic. Aj tu v DE dostat biele, prifarbene ale aj to prave celozrnne pecivo a chlieb. A chlieb peciem obcas aj doma. So semiackami!!! A ani jednemu to neuskodilo. Vsetci traja jedia celozrnne aj najmladsi trojrocny. A ziju a su zdravi. ´Dvaja starsi dokonca ani nechcu nic ine pit ako cistu vodu. Krpcek je zase len biele jogurty. Ale zase nie som nejaka eko tetka a mozu aj rafinovany cukor v podobe gumovych medvedikov, ci parky, chrumky a pod. Vsetko s mierou. Nikto im nic nezakazuje, vysvetluje sa ze jablk a uhoriek a pod. sa mozu najest do sytost, cukrik dostanu jeden. A vsetko zatial pochopili. Aj ten najmensi. Nikdy si nepytaju cokoladu, radsej banan. Akurat muku pouzivam spaldovu a robim z nej vsetko. Muffiny, kolace, palacinky, chlieb, na zahustenie....Chlieb peciem 50 na 50 bielu spaldovu a celozrnnu spaldovu, pretoze len z cistej celozrnnej je chlieb velmi pevny a to maly zuje hodinu. To by sme nikde nezasli. Netrba nic zakazovat, inak si to decka neskor nahradia. Deti vzdy najdu cesticky ako sa dostat k tomu zakazanemu.
Takze facit: Povedala by som, ze sa stravujeme zdravo, vyvazene, jeme vela ovocia, zeleniny,aj KRAVSKE mlieko, ktore ani jednemu z nas este neublizilo, zakysane mliecne vyrobky, "tucne" syry, obcas aj tu straaaasne nezdravu salamu ale väcsinou sunku a slovenskych korbacikov sa deti doslova nevedia "dozrat". A ako som uz napisala, vsetci sme zdravi, stihly, sportovci.
Nech si hovori kto co chce, vsetko ale s mierou. "mudre" knihy sa pisali a aj sa budu, vzdy sa hovori vsetko mozne a casto polovicne pravdy.

saska.t
4. nov 2013

@abbey1 @mirka_aa biela muka nema takmer ziadnu vyzivovu hodnotu,ale pre deti do 1 roka je vhodna v ramci stravitelnosti co u celozrnej nie je,ta cez male dieta len prejde a nic mu neda,len zatazi traviaci system,ak chcete po 1 roku zaradit celozrnnu,do 3 rokov by mala byt vzdy pol na pol s bielou mukou, vyziva po 3 roku sa uz ma prisposobovat rodinnej strave. Takze spaldova,pohankova atd celozrne muky by mali byt do 3 r. miesane s bielou... co sa tyka psena-prosa,pohanky,ovsennych vlociek,kludne mozu byt pouzite cca od 7-8 mes. ale s mierou,netlacit tym dieta od rana do vecera,kazdy den,ale to je nam vsetkym jasne, co sa tyka kyslo-mliecnych vyrobkov kludne zaradit od 8 mes.,ale mali by byt ciste biele, najlepsie so zivymi kulturami a plnotucne,ovocne jogurty najskor po roku,ale tiez treba davat pozor na zlozenie a suhlasim s nazorom @hajajanka vsetko s mierou a zdravym rozumom a naozaj jediny odbornik,ktory ma ponatie o strave deti na SK je MuDr. Vicianova,plne sa s nou stotoznujem,pretoze znalosti pediatrov v ramci stravy do 3 rokov nestoja za nic /cest vynimkam/

@siska53 nerizumiem co si tym chcela povedat,ze treba tlacit deti GMO potravinami? pokial viem,tam kde je pouzita modif.potravina musi byt na obale aj info o tejto skutocnosti...

saska.t
4. nov 2013

@yanni kde kupujes v DE spaldovu muku,ja som ju tu neni schopna najst a nosim si ju z SK.. 😅

siska53
4. nov 2013

@saska.t oraveze sa tym nemaju naochavat.je to tam uvedene,ale..ci na vsetjych na 100%,to nevieme. A psenica je modifikovana.a velakrat,tak som citala.a nie v jednom clanku. Len,na chlebe ti to neuvadzaju.

abbey1
4. nov 2013

@saska.t V ďaka za objasnenie. No s tou bielou už asi nezačneme, nejak sme si odvykli. Ale keďže malá už má cez 3 roky a hlavne sa múčneho un ás papá veľmi málo, tak je to snáď v pohode.. Ryžu kupujem hlavne basmati, na hnedú si nejako neviem privyknúť a tak je ozaj len občas.
Jogurty mi baby zjedia len Hollandia a ja mám intoleranciu laktózy, tak väčšinou nič, keďže kvalitný bezlaktózový mám problém zohnať aj vo Viedni. ☹

yanni
5. nov 2013

@saska.t v Rewe. "Unser Land". Trosku drahsia ale su to regionalne vyrobky. Inak dostat ju aj v Lidl, ale tam chodim velmi malo, mam to dost od ruky. tam stoji len nieco cez euro.ale urcite musi byt aj v Edeka, Real a pod. Obcas ju treba v regaloch fakt lupou hladat 😠 v Aldi neviem, tam nechodim, na Aldi mam "alergiu" 😀

saska.t
5. nov 2013

@yanni no ja mam sice REWE od ruky ale lidl a real ci EDEKA navstevujem casto,takze asi zozeniem tu lupu a pojdem hladat aj ked v Lidli som ju naozaj este nevidela 😀 tvojej alergii na Aldi prudko rozumiem,som na Tom podobne,ale maju dobre gumaky pre deti za slusnu cenu 😀 😀 dik za tip 😉

mirage
8. nov 2013

@tenerifka Presne si trafila! Zial je to hrozne ako sa vacsina z nas stravuje.. Preco je to tak? Je to odraz aj nasej ekonomiky, mama navari z kila muky obed a veceru pre celu rodinu, z rukolovo ciceroveho salaty by sa nenajedli...

adriana7
9. nov 2013

keď hovoríte o tom zdravom sedliackom rozume, tak moja babina a dedko boli naozajstní sedliaci a boli na to hrdí. mali role, vlastné obilie a ešte aj ja si pamätám, ako som chodila s babkou na voze ťahanom dvoma koňmi mlieť múky, jemnú a hrubú...oboje v celozrnnej verzii, lebo kedysi sa taká môka považovala za normálnu. až keď sa začalo v modernej družstevnej výrobe striekať, práškovať, pesticídovať a čojaviem ešte, tak zo zrna muselo ísť naozaj všetko preč, lebo by sme sa priotrávili. aj ja dnes keď kupujem celozrnnú môku, tak bio, tuto cez kopec z myjavy, lebo viem, že je naozaj bio. my zasa tej môky mnoho nepojeme, ryžu naše decká asi začnú až potom, ak nás budú okupovať číňania 😀 , máme svoju vlastnú zeleninu, ovocie, a u nás zas idú zemiaky, ktoré mnohí odsudzujú, ale ja viem, čo jem, verím tomu, čo si sama vyrobím a vypestujem.
nejdem zastávať dr. bukovského, ale pediatri nemajú žiadne vedomosti o výžive a stravovaní detí, na medicíne sa to neučí...
a články od slovenských novinárov, ak tu ste niektorá novinárka, prosím, napíšte sem (lebo ja ich pár poznám), a teda jeden píše podobné kačice veľmi rád, čím väčšia haluza, tým lepšie, lebo senzácie predávajú, nedodržiava osobnú hygienu, strále chodí v jednom prepotenom a ošumtelom tričku, poriadne sa naje len na akciách a rautoch, kde ide robiť akože reportáž ...tak prosím, dievčence, snáď by ste nechceli takýchto "odborníkov" brať vážne a stresovať tu teraz...máte svoju vlastnú hlavu, nie ste nikomu poplatné a ste tu poväčšinou aj veľmi vzdelané a sčítané...takže kľud

demo
9. nov 2013

@awalancha3 akokolvek velka zasoba vitaminu D nadobudnuta prirodzene a v lete vydrzi v organizme cca 3 mesiace. Bohuzial. To je nevyhoda nas, obyvatelov stredneho pasma. preto sa odporuca doplnat ho vyzivovymi doplnkami. je to zrejme aj pravda, pretoze vezmi si, kedy byvaju najvacsie chripkove epidemie. Nikdy nie na jesen alebo zaciatkom zimy.

K celozrnnym vyrobkom pristupujem opatrne. To znamena, nekupujem dosledne a iba celozrnne. Ryzu zasadne bielu basmati, pecivo a chlieb na striedacku, podla toho co u nas akurat fičí. Vo vseobecnosti je ale lepsie mukou sa neprepchavat. Niekolko mesiacov som uspesne piekla zitny kvaskovy chlieb,ale vzdy skor ci neskor kvasok splesnivel. Raz dokonca splesnivel doslova par hodin po zalozeni -pokryl sa obrovskou akoby vatou. To ma presvedcilo, ze teoria o tom, ze obilie je plne plesni je pravdiva. Aspon obilie pouzivane a skladovane vo velkovyrobe.

demo
9. nov 2013

@tenerifka ano prave nedavno som si temu pozerala a hovorila som si, že my doma sme asi uz uplne uchylni, co sa stravy tyka. Azpri porovnani s beznou stravou som si uvedomila, ako sa vlastne zdravo stravujeme. Ale musim povedat, ze som dostala extremnu chut na rezne, poriadne telacie na masti pecene a k tomu zemiakovy salat. Celkom urcitte to v najblizsich dnoch ukuchtim. Neviem prestat na to mysliet.

awalancha3
9. nov 2013

@demo ...no s tým vit D zo slnka by som to u malých bielych detí brala opatrnejšie.......čím je človek mladší tým viac vit D zo slnka vstrebe a dlhšie uchová, taktiež, čím je človek bledší tým viac sa vstrebe a dlhsie uchová....t.j. malé dievčatko bielej rasy vstrebe toho dosť a uchová si na dlhu dobu Nie su často opísané prípady, ak vobec (nenatrafila som na také), že dieťatko, ktoré sa primerane skoro kazdodenne "opalovalo" od neskorej jari a počas leta (my sme boli na slnku už od apríla, vid moj album) , že by trpelo na nedostatok vit D, a choroby s tým spojené; naopak diskutuje sa o problémoch spojených previtaminizovaním Déčkom. Neriešim problémy a postoje iných, ak niekto chce poviem svoj názor, ale nevnucujem.. zodpovedám za svoje deti, nie za cudzie.....a teda MOJE dieta nedostalo a nedostane umelý vit D a s jej stravovacími návykmi kokos, losos, surové kakaove boby sa skor obávam o prílis velké množstvo vit D.
To, ako svoje dieťa stravujem a čo jej doprajem.... sa opiera o skusenosti, logický usudok, vedomosti atd.... a správnosť svojho konania si možem overiť ako? len porovnaním s ostatnými detičkami v jej veku, ich zdravotného stavu....... z 20 detí v jej triede chodí uz dva týždne do skolky cca 9-10 detí, do kolečka su choré, týžden v skolke a týžden doma..len naša je OK (klop klop, nech nezakríknem), na moj velký udiv, ked sme mali rodičko, mamičky sa zdoverili a 5 detičiek ma kaz na mliečných zubkoch ........Proste som tým chcela povedať, že článočky o zdraví neberiem univerzálne. Určite si to nepísala v zlom 😉 a ani ja nepíšem. Nechcem býť "naturálna za kazdu cenu", ale ani sa nenechám zbalamutiť nátlakom dnešnej doby...... Nech sa ti darí 🙂 A vlastne nám všetkým...