icon

Je normálne, že niektoré maminy posielajú svoje ratolesti do škôlky s infekčnými chorobami?

28. okt 2021

Ahojte, je normálne ze niektoré matky posielaju svoje ratolesti do skolky s infekcnymi chorobami? Ja nasho vzdy doma necham preliecit a za týždeň je zasa chory. Toto je budovanie imunity? Ved aj mna kebyy zavreli do jednej izby s chorym na 6 hodin tak ochoriem to som dospela. Je to bludny kruh. Vsetkeho vela skodi aj toho ze je casto chory. Ved je viac chory ako zdravy. Sorry za vylev. Co si myslite?

pragmaticka
28. okt 2021

V rakúsku u nás pokiaľ dieta nemá horúčky do školy/škôlky ist môže. Decká tam bežné behaju so sopliskami až za ušami, kašľom atď. Napodiv moje decká prvý rok boli častejšie choré(v 2,5roku nastúpili) teraz už vôbec max 1x do roka niečo chytia, inak nič. Takže skôr by som zapracovala na imunite tvojho dieťaťa.
Minule bola dokonca dcerina spolužiačka pozitívna, po poldni co sedela vedľa nej, musela do karantény a ani takú nakazlivu coronu nechytila.

janickacrazy
28. okt 2021

@elizabet173 u nás chodíme do školky normálne do šatne s respirátormi

matkahelka
28. okt 2021

co znamena v tvojom ponimani infekcna choroba? kiahne? cierny kasel? ci bezne sople a nadcha?
lebo s tym druhym deti rastu a je to uplne bezne. skus sa opytat mamiciek v zahranici, ako to funguje v skolkach tam. mame znamych v at, v de, v belgicku a takyto cirkus ako robia matky na SR s kazdym kychnutim a kazdym soplom tam neexistuje. kym dieta neteplotuje a nie je na atb, kym je hrave a cule, chodi do jasiel, ci skolky. ako sa ma dietatu vybudovat imunita, ked nebude v styku s beznymi ochoreniami? a za dalsie, nie vsetci pracujuci rodicia maju babky, alebo si mozu dovolit 2x mesacne byt na ocr, lebo dieta doma 2x kychlo. ja som toto nikdy neriesila, nevypisovala som po socialnych sietach staznosti, neukazovala som na matky v skolke prstom. dieta som od mala otuzovala, dbala som na velky prisun ovocia a zeleniny, vonku za kazdeho pocasia. dcera mala a ma fantasticku imunitu. skolku vychodila bez atb, bez toho, aby bola non-stop chora. a ked bol v skolke niekto soplavy, ci kychol, tak tam boli ucitelky na posudenie toho, ci je dieta sposobile byt v kolektive. chvalabohu sme mali ucitelky, pre ktore ciry sopel a obcasne zakaslanie nebol mor.

elizabet173
28. okt 2021
1mata
28. okt 2021

Nie, to rozhodne normalne nie je. Mam take nervy, my sme uz mesiac dookola stale chore 😲
2dni v skolke, tyzden doma

autor
28. okt 2021

@matkahelka mne nedavno sa kamaratka z nemecka stazovala ze jej ucitelka volala ze jej dieta kasle aby si po nu prisla, mala bola pri tom cula a vesela akurat ze pokasliavala.... Tebe sa tu vypisuje ked ma tvoje dieta fantasticku imunitu. Nie vsetky mame take stastie ono je to vec aj genetiky, nie len strava a otuzovanie. Ktovie akoby si pisala keby bola tyzden v skolke a dva tyzdne chora. Ano dieta ma prist do kontaku s bacilmi ale nie nonstop alebo sa to aspon snazit minimalizovat. Vsetkeho vela skodi. Ale asi je to takto zauzivane a ja s tym nic neurobim.

Pred dvoma tyzdnami som bola od maleho chora 4 dni 40tky. Moj muz si musel brat dovolenku. Tiez teda mi ma byt jedno a mam poslat decko do skolky nech tam radsej nakazi ich a nie nas? Mam doma babatko tiez je roboty okolo toho. Ked matka pracuje ma si zabezpecit niekoho na opatrovanie ked ma decko chore a nie sirit choroby dokolecka. Je to jej problem.

autor
28. okt 2021

@matkahelka a v mojom ponimani infekcna choroba = nakazliva choroba

zuzuliennka1
28. okt 2021

ale rodicia s detmi s vybornou imunitou nemozu za to, ze ich dieta sice moze byt prenasac, ale nijak sa to navonok neprejavuje. To maju teraz vsetky deti od polky septembra do vianoc ostat doma, lebo v tomto obdobi su tieto skolkarske bacily v plnom prude?

janickacrazy
28. okt 2021

@zuzuliennka1 presne tak a okrem toho u niektorých detí je to aj o psychike, napr. môj najmladší nerád chodil do škôlky a keď som bola dlho v práci, tak bol hotový z toho, že nie je so mnou, tak ochorel, akonáhle som zostala s ním dlhšie doma, tak bol v pohode. Druhý syn miloval škôlku, spoločenský typ, prvý rok v škôlke nebol ani raz chorý, ani sople nemal, nič.

zuzuliennka1
28. okt 2021

@janickacrazy mne sama pediatricka dokonca povedala, ze tie bacily co zvyknu skolit skoro vsetkych prvacikov, tak ze deti si na to akokeby zvyknu, v kolektive sa obrnia a starsie deti pochytaju tie iste bacily a nic im nie je

matkahelka
28. okt 2021

nebudem sa s tebou natahovat, moje dieta ma fantasticku imunitu, pretoze od porodnice som sa o to starala. genetika u nas je irelevantna, my doma s muzom "umierame" a dcera od nas nikdy, opakujem nikdy nic nechytila. v zivote nemala chripku trebars. akurat covid od nas chytila, ktorym len tak preplavala. co sa zahranicia tyka, nebudem s tebou polemizovat, pisali ti tu minimalne 3 matky, ktore v zahranici ziju, skus si to este raz precitat, alebo napisat na plochu, napisu ti detto. nikde to nefunguje tak ako na SR, ze je decko s kazdym soplom doma, pretoze v zahranici nic take ako ocr neexistuje a nikto neda polovicu vyplaty na opatrovatelku kvoli soplavemu dietatu. ja som sa vzdy drzala toho, ze sa staram o imunitu svojho dietata a je mi tym padom fuk, co sa deje okolo mojho dietata. zbytocne sa tu budes rozculovat, ak dieta ucitelka rano do skolky vezme ci soplave, ci kychajuce dieta, tebe nezostava nic ine, len bud sa starat o imunitu svojho dietata lepsie, alebo s nim byt nonstop doma. vela toho na vyber proste nemas.

autor
28. okt 2021

@janickacrazy ja som pisala o detoch ktore su viditelne chore nie co su "neviditelnymi prenasacmi".

elizabet173
28. okt 2021

len to "viditeľne choré" chápe každý inak. Viditeľne choré je u mňa dieťa, ktoré je malátne, nechutí mu jesť, nebaví ho hrať sa, najradšej by sedelo učiteľke na kolenách, kašle skoro stále, má zelený sopeľ, alebo má soplík síce priesvitný, ale nestačí si ho utierať, lebo mu tečie v kuse, je zachrípnuté, má teplotu. Také dieťa v škôlke nemá čo robiť. Ak je dieťa veselé, sem tam zakašle, alebo má sopeľ, ktorý treba sem tam vyfúkať, také dieťa za choré nepovažujem. Tiež by som sa zamerala na zvýšenie imunity, aj keď teraz to máš ťažké, keďže dieťa má oslabený organizmus. Ak sa ti dá, nechala by som ho ešte zo dva týždne doma a dala až potom. A pravdou je aj to, že oveľa častejšie sú choré deti, ktoré v škôlke nie sú spokojné, sú v strese a vystresovaný organizmus je náchylnejší na choroby.

janickacrazy
28. okt 2021

Veď hej, len každý si choré dieťa predstavuje inak, za mňa sopel nie je choroba. Už je to na každom rodičovi ako si to zariadi. Ja som musela odísť z práce pri najmladšom synovi, lebo bol často chorý a unho choroba vždy skončila vracaním a dehydratáciou a 4 krát sme skončili na infúziách v nemocnici. Ale unho to bolo veľa o psychike, proste to nezvládal a potreboval ešte mamu.

elizabet173
28. okt 2021

@janickacrazy chúďa malé, dobre si urobila, že si s ním ešte zostala doma, nie každé dieťa je pripravené na škôlku v troch rokoch. A práve to odlúčenie od maminy, stres z nového prostredia robí veľa.

luciaaaaa
28. okt 2021

Autorka, mas medicinske vzdelanie, ze vies posudit stav dietata, kedy ma infekcnu chorobu? Pre mna je priam fascinujuce, ako namiesto budovania imunity vlastneho dietata dokazu niektore matky riesit hlieny a kychnutie inych deti. Skus si co-to pogooglit, uz aj slovenski pediatri zdielaju nazory tych zahranicnych, ze obycajny priesvitny hlien, ci kychnutie nie su choroby, pre ktore by dieta nemohlo byt v kolektive. A som si priam ista, ze ak by dieta malo infekcne zelene hlieny a kaslalo by tak, ze by ho az napinalo, tak by ho ucitelka v skolke nenechala. A ak ho rano do triedy prevzala a v skolke nechala, zrejme je infekcny len z tvojho pohladu. Moja dcera za 3a pol roka skolkarskeho obdobia brala atb raz a cca 3x rocne mala nadchu. A ano, pokial mala priesvitne hlieny a nekychala v jednom kuse, tiez chodila do skolky. Nasa pediatricka na takyto stav totiz ocr ani nevypise a ucitelky v skolke mame starsie, skusene, ktore sami zdielali nazor, ze sopliky a nadcha su bezne a nie smrtelne detske "choroby".

sara07
28. okt 2021

@luciaaaaa vieš zase stredny mal mladšiu uč ktora s priesvtinym soplom nezobrala dieta lebo aj priesvitne su infekčné ,bolo zbytočne sa s nou dohadovat, 1 kychnutie a volala to si nevymyšlam , naštastie po pol roku odišla ale to riešil s nou už každy tie sople
však ráno ked sa ponahlate a je zima a prideš do prekureného tak čo vybehnut ti sople nie to nie to su sople neberie, to rano čo tam byvalo to bola šialenost
potom robilo sa tak že sa 5 min sedelo na lavičke na inom poschodí aby sople vyšli a nešli viac a dieta mohlo ist do šatne a triedy nešla si to vysvetlit

fiffinkaa
28. okt 2021

Súhlasím s tým názorom ako bolo spomenuté vyššie, taktiež mám kamarátku ktora žila v Emirátoch, v škôlke nonstop klíma nastavená na 20 stupňov, deti kašeľ, sopel tam je to bežná vec..učiteľka neposlala dieťa domov. U nás sa fakt rieši každý sopel...veď je to smiešne, keby som mala byť doma s mojím soplom tak som PN už 4 týždne..normálne chodím do práce sme veľký kolektív..normalne pustite deti do školky so soplom.

1gabriela13
28. okt 2021

Ono tomuto sa nevyhnes pravdupovediac. Ak to budeš strážiť v skolke okej. Ale napríklad učím na škole a tam chodia ešte aj počas korony!!! Choré deti. Soplu kašľu kychaju. A tam dieťa nikto neposiela domov. Takže ak sa tomu vyhnes teraz,skôr či neskôr tie choroby ajtak pochyta v škole. Ja viem že je to na držku. My si tým tiež prechádzame a prešiel si tým každý. Kvôli kašľu napríklad by som nemohla pracovať lebo by som musela byť doma s malou hádam z 2 mesiacov čo nastúpila do škôlky 1,5 mesiaca. Moji rodičia pracujú ,muž tiež a druhí starí rodičia sú ďalej od nás. A to sa mi fakt doma sedieť roky nechce pri každom zakaslani. Ja zas kebyže mám doma bábätko tak nechám doma to dieťa aby mi nedonieslo všetko možné zo škôlky a aby to menšie dieťa nepochytalo. Ale asi sa ti tiež nechce byť s 2 deťmi doma lebo to tiež nie je bohvie čo chápem. No v tomto prípade sa tomu nevieš vyhnúť. Nikde nebude sterilné prostredie .

yanni
28. okt 2021

@elizabet173 Preco by mala 19 ponechat svojmu osudu? Pise sa tu o skolkach. Trojrocne dieta by sa uz malo año tak vediet obliect a vyzliec, trochu powozu ucitelky. A tiez nepride do skolmy tych 20 deti naraz v jednej minute. My mame teraz uz 5te dieta v skolke. Koncom decembra bude mat 3 roky.Nasa skolka je napr. tak nastavena (bolo to tak vždy, uz pred koronou, chodila mi tam aj staršina dcera, teraz druhacka na ZS), ze deti prebera ucitelka rovno pri vchodovych dverach a tak aj odovzdava, popripade poobede, ak su v zahrade, tak sa prebera dieta tam. Pred odchodom su uz deti oblecene a komplet prichystane.Je to uplne v pochode. U nas je v celej skolke 35 deti (3-6 rocne, malo vynimiek pod 3 roky) a nikdy nikto s tymto systemom nemal problem. Dokonca je to lepsie, kedze, hlavne deti v "zauke" nevidia rano rodicov deti, co pridu neskor a nie je im luto.

yanni
28. okt 2021

@matkahelka my sme v DE a preste je to takto aj u nas aso opisujes. Ci uz v statten alebo sukromnych skolkach. Podobne sme to mali aj v Saudi, tiez tam taket prkotinove sopliky a kasliky nik neriesil.

amanta5
28. okt 2021

Nie je to normálne, bohužiaľ je to bežná prax. ☹
Nerozumiem, kto a prečo určil, že kýchajúce a sopľavé deti do školy/škôlky môžu, i keď nemajú teplotu. (Samozrejme tu nehovoríme o alergikoch, ale tí na to majú papier, že ide o sennú nádchu)
Prečo sa v tomto prípade prihliada na prácu rodiča....teda peniaze.....Prečo sa neprihliada napr. na deti so slabšou imunitou? Viete, že do škôl chodia i deti ktoré mali napr. onko ochorenie, prípadne nejaké iné vážnejšie ochorenie? Tieto deti majú veľmi slabú imunitu....či to je ich problém, tie doma byť môžu? Väčšina ľudí sa na to pozerá zo svojej perspektívy....empatia a ohľad na iných nie je v móde.... hlavne, že ja nevymeškám v práci, čo tam na tom, že moje dieťa nakazí 4-5 iných detí...
Ja sa ani nečudujem, že v jesennom období sa tie choroby v školách a škôlkach tak točia....hlavne s takým prístupom... Nie, choré dieťa do kolektívu nepatrí, obzvlášť nie v uzavretých priestoroch. Za choré dieťa by malo byť považované také, ktoré má v sebe očividne vírus (prípadne baktériu), ktorí môže šíriť ďalej. Btw. najviac infekčné sú deti v prvých dňoch choroby, práve pri kýchaní a tečení sopľov...

mon1806
28. okt 2021

Bohužiaľ áno je to bežná prax?!!!! Ja som na to taka naštvaná že až ja svojho malého vždy keď mal len sopeľ. Som nechával minimálne 5 dní doma na preliecenie a ostatné matky choré zachrchlane deti kaslajuce soplate posielajú do škôlky lebo však matka nebude mať čas na pokec s kamoškami pri káve je mi z toho zle pritom sú doma chápem ktoré robia aj ja som robila a brala som si OCR stále, a teraz som doma a nechávam si ho radšej doma jeden deň bol v škôlke a v škôlke decko s teplotou 38 iné ktoré tam už týždeň chchle !!!

yanni
28. okt 2021

@amanta5 Lebo to niekto urcil a boli to lekari. Vies, nikdy nevies, kto je prenasac. V jesenno obdobi to ani nezistis. Tvoje dieta uz moze byt nakazene ale prejavi sa mu to az po par dnoch, alebo neprejavin vobec. A prave toto tvoje zdánlivo zdrave dieta nakazí pol zariadenia. U nas momental deti ani chore nie so. Paradoxne chora je polka personalu, ze mi moje ZDRAVE dieta może hodit do školky len každý druhy den, nebo si deti rozdelili na polky a takto obden chodi raz jedna, raz druha polovina. A teraz co. Zdrave dieta je doma a ja ani na ocr nemozem ist. bebo dieta ZDRAVE. Toto mi nik nezaplati. Taktiez sami rodicia mozu byt prenasacmi. Cize kladen sa ti mohlo dieta nakazit aj doma, u babky, nikde na ihrisku atd. Nezhadzujte vesto na školské zariadenia.

daniela1911
28. okt 2021

Už v tejto diskusii je vidno, ako matky pristupujú ku chorobám a ako vidia samotnú chorobu. A na druhej stane, práve mami vidia na svojom dieťati chorobu v začiatkoch. Moje dieťa malo v noci pripchaty nos, nezdalo sa mi, nechala som si ho doma (teraz sa môžu smiať všetky matky vo tu vyššie písali ako pre nich sopel a pokašliavanie nie je choroba. Myslím škôlky na SR).. bolo to takto pár dni, ráno trebalo strieknuť do nosa a dcéra potom kychla alebo vyfúkla hustý sopel. Šli sme k pediatrovi a z vyteru vyšla moraxella. A teraz si to zoberme spätne.. 95% matiek by dalo takéto dieťa do škôlky lebo šak len raz ráno strieknut a fuknúť a cely deň bola dcéra Ok. Ale koľko deti by ochorelo ? Takže, toto bude problém donekonečna a celé to je len na zodpovednosti rodičov, lebo každy rodič spozná na svojom dieťati, že sa niečo zdravotne deje a nemyslim tým teraz už teplotu 38 a iné viditeľne znaky.
A imunita sa buduje inak, nie tolerovaním sopľov a kašľom v školke 🙂

amanta5
28. okt 2021

@yanni Ale ja nehovorím o deťoch, ktoré nemajú žiadne príznaky....to by asi ťažko niekto zistil. Prečítaj si ešte raz môj príspevok.
Myslím, že by veľmi pomohlo, ak by do škôl/škôlok nemohli ísť deti, ktoré sú očividne choré, to je tečie mu stále z nosa a pravidelnejšie kýcha. Toto by istotne výrazne znížilo chorobnosť, keďže práve kvapôčkovou infekciou sa najrýchlejšie šíria vírusy.
Neviem o akých lekároch hovoríš ty, ale lekári alergológovia a imunulógovia, s ktorými sa zvyknem rozprávať ja, na toto majú iný názor ako píšeš ty. Imunita sa nebuduje v prostredí dlhotrvajúcich sopľov, kýchaní a kašlaní. Práve naopak, tam sa nemá šancu imunita zregenerovať.

elizabet173
28. okt 2021

@yanni už sa mi to tu nechce opakovať, ale preto, že sa mi väčšina tvojich príspevkov páči, tak pre teba ešte raz 😉. Netvrdím, že je to nemožné, ale nedá sa to praktizovať v každej škôlke. Nemôže ráno preberať učiteľka od rodičov deti pri vchodových dverách, pretože o poschodie vyššie má deti, ktoré prišli skôr a je jedno, či ich je päť, alebo pätnásť. Píšeme o bežnej štátnej škôlke na Slovensku. Nemôže jej pomôcť kolegyňa z inej triedy, pretože tá má iný vchod v inom bloku. Učiteľka tam je sama. V škôlke sú aj mladšie deti ako trojročné a tvrdenie, že trojročné sa vie obliecť a vyzliecť je dosť odvážne. Možno tri deti z triedy to ovládajú, najmä v zime treba pomôcť takmer všetkým. Tiež poobede nebude učiteľka behať s každým dieťaťom dolu po schodoch a obliekať ho a nechávať zbytok triedy tak. Sme ale mimo tému, len mňa vždy zaráža to, že rodičia nemajú prístup do šatne a učiteľka nie vždy preberá alebo odovzdáva dieťa ani nevie komu. Ak má škôlka viac tried, alebo je súkromná, dá sa to vyriešiť, inak to môže byť problém. Chápem, že nie je bohviečo, aby v šatni 3x3 m bolo naraz osem rodičov, plus deti. Na druhej strane, ak majú rúška, aký rozdiel je medzi týmito ľuďmi a ľuďmi v obchodnom centre?

autor
28. okt 2021

@amanta5 presne tak s tebou 100% suhlasim.

elizabet173
28. okt 2021

@amanta5 ak dieťa kýcha a tečie mu z nosa nemá v škôlke čo hľadať, len učiteľky sú niekedy príliš benevolentné. No bohužiaľ stáva sa, že učiteľka kontaktuje rodiča, že dieťa nie je zdravé, no ten prinesie papier od lekára, ktorý dieťa často ani nevidel, ale je kamarát, že je zdravé a učiteľka je bezmocná.

amanta5
28. okt 2021

@elizabet173 Áno, bohužiaľ v tomto sú príliš benevolentné. I tak si dovolím tvrdím, že len zlomok rodičov prinesie vážne taký papier od lekára. Skôr to vidím tak, že pokiaľ dieťa nie je vyložene malátne a ak sa dokáže hrať/vnímať, tak sa to proste nerieši.
I tak je to hlavne o zodpovednosti rodičov voči vlastnému dieťaťu, ale i voči iným ľuďom.