Je normálne, že niektoré maminy posielajú svoje ratolesti do škôlky s infekčnými chorobami?
Ahojte, je normálne ze niektoré matky posielaju svoje ratolesti do skolky s infekcnymi chorobami? Ja nasho vzdy doma necham preliecit a za týždeň je zasa chory. Toto je budovanie imunity? Ved aj mna kebyy zavreli do jednej izby s chorym na 6 hodin tak ochoriem to som dospela. Je to bludny kruh. Vsetkeho vela skodi aj toho ze je casto chory. Ved je viac chory ako zdravy. Sorry za vylev. Co si myslite?
@anjelicek26 ak má učiteľka v triede dvadsať detí, tak ide do šatne jedno obliecť a tých 19 ponechá svojmu osudu? Niektoré škôlky majú triedy na poschodí a šatne na prízemí, nedokážem si to v reále predstaviť
@elizabet173 tak ja neviem, u nas bol rano posilneny personal, bola tam aj riaditelka skolky, upratovacka, kucharky, pomahali tie deti preberat vsetci, aby sa to zvladlo... A u nas su na triedu 2-3 ucitelky ako kedy... dve vacsinou, tretia v case obeda ked sa striedaju... takze jedna v triede, druha prebera deti, zasa to nie je take komplikovane...deti aj nechodia naraz, prichadzaju medzi 7-9 priebezne...
Takáto téma je tu takmer denne. Vždy, každú jeseň sa rieši prečo sú deti som soplikom v škôlke. Staaaaaaaale dookola. Nie každý sopel a každý kašeľ je problém. U nás to ráno v škôlke niekedy vyzerá ako v čakárni u pediatra.... Niektoré deti môžu ešte sem-tam pokašliavať aj keď už dávno infekčné nie sú. Okrem toho každé dieťa je imúnne voči niečomu inému. Tzn. môže byť len nosičom a choré nie je ale iné dieťa v škôlke imunitu voči tomuto vírusu nemá (má zas voči inému...) A tak ochorie. Takto si to tam v septembri začnú vymieňať a nemá to konca kraja. Je to úplne normálny, bežný jav. Zvlášť u detí, ktoré do škôlky práve začali chodiť. Mamičky si často myslia akú super imunitu má ich dieťa, až kým nepríde do pravidelného a celodenného kontaktu a kolektívom. Zrazu sa zistí, že to až také ružové nie je.
U nás v škôlke pokašliava a soplí kde kto... Vôbec to neriešim. Neviem či ma to dieťa alergiu, či majú doma tak suchý vzduch, že má dieťa celú noc plný nos, zateká mu to do hrdla a po ránu to pôsobí ako naozaj silný a produktívny kašeľ, hoci to nie je pravda. Dieťa vykašle čo zatieklo a ide sa ďalej alebo je dieťa po chorobe ale už nie je infekčné, len mu proste kašeľ doznieva.... Keď je dieťa naozaj choré, keď nie je aktívne, nezapája sa, je unavené, tak ho učiteľka otočí alebo počas dňa kontaktuje rodičov.
Áno u nás to isté. Ale paradox je že najviac dávajú choré deti matky, čo sú doma na MD a RD s mladším dieťaťom, prípadne bez práce. 😖
@anjelicek26 no nie je to realizovateľné v každej MŠ, ani náhodou a aj tak mi to príde nezmyselné, rodičia nemôžu vstúpiť s rúškom do šatne, následne idú s dieťaťom do Kauflandu. ...
@elizabet173 ja som tie pravidla nerobila 😂 Satna je uzky priestor, preto tam nechceli rodicov... to je uplne irelevantne, aj keby tam rodicia chodili, myslim, ze za tych 5 minut nevie ta mamicka objektivne zhodnotit zdravotny stav cudzieho dietata, nie?
U nas je to rovnako - ranny filter sa nerobi. Rano, ked malych odvadzam do triedy, tak uz v satni pocujem kaslanie, na obed to iste. Podla mamicky je dieta alergik na travy, preto kasle od jesene do jari. Moji su od septembra viac doma ako v skolke, a to su predskolaci - dostali uz aj antibiotika, po dvoch tyzdnoch zas doma s kaslom a zelenymi soplami. Z mojej skusenosti najcastejsie davaju chore dieta do skolky matky na MD, RD alebo nezamestnane. Doteraz som nasich vzdy poctivo doma liecila, ale uz mam take nervy na celu skolku, ze nabuduce ich tam asi dam soplavych, nech si chore decka uziju aj ostatni (uz teraz viem, ze to nespravim, zdravie mojich deti je mi prednejsie).
@anjelicek26 ja tiež nie, ale ako rodič by som automaticky neakceptovala všetky nezmyselné nariadenia. Nedávno tu bola téma, ako učiteľka pošle dieťa do šatne samé a ani netuší, kto ho preberá, zrejme sa jej ohlasujú len telefónom. Niekedy sa mi zdá, že niektoré riaditeľky MŠ nadobudli pocit, že to. čo je odporúčané môžu oni pretransformovať na platné vždy a za každých okolností. Napríklad rúška na tvárach detí, ktoré si ich nevedia správne nasadiť, nevedia ich správne používať, navzájom si ich vymieňajú a pri jedle a spánku ich tak či tak nemajú. Ja som za opatrenia, nerobí mi najmenší problém dať si rúško, či respirátor, mať odstupy, dezinfikovať si ruky, ani to už nevnímam, len neznášam nezmyselné opatrenia.
Moja začala chodiť do škôlky ,chodila 4 dní potom sople ,ostala hneď doma. Kašeľ jej odznieva 2 mesiace už pomaly ,boli sme na crp,na covid na všelijakých testoch. Pediater povedal že dieťa nie je infekčné a nech ide do škôlky. Takže chodí a kašle jak turek ,niekedy miernejšie niekedy silnejšie. A čo vidím,je to ,že poniektorym tam z nosa sople tečú. Ale neriešim. Nato sú tam učiteľky. Ja a muž chodíme do práce,robíme čo sa dá ,kebyže je dcéra chorá,má teplotu,sopli,tak nejde do škôlky.ale kvôli pokasliavaniu ju dávame.
@bubinko1506 alergik musí mať od lekára potvrdenie, že je alergikom a odovzdať ho učiteľke. Inak neviem, čo si pod ranným filtrom predstavuješ, učiteľky deti pozoruje, to je všetko. Aj dieťa bez kašľu, sopľa a teploty môže byť choré, dá to najavo svojím správaním, naopak, ak mama dieťaťu ráno sopeľ odsaje a fúkne mu Nurofen, učiteľka má možnosť zistiť, že nie je OK až okolo obeda ☹
napr u nás sa každé ráno stále meria tepolota, zvyšená otočka a ked "huhne" dieta alebo zakašle tak posielaju na otočku
ale tiež je to tak niekde to prehliadnu a niekde pri kychnuti 1!!!! už sú reči že ostať doma 3 dni
nepozastavuj sa na tom skôr popracuj na imunite u svojho a zlepší sa to
a to meranie teploty ráno požaduj, a ruky pred vstupom sa umyvaju , ja napr upozornim uč že to dieta si neumylo , zvlašt oteckovia zabudaju
Bohužiaľ,je to normálne.
A vždy je odpoved-lebo práca.
Paradoxne,najviac sa na ňu vyhovárajú mamičky,kt.nie su buď na materskej,prip.nie sú na Tom tak finančné zle,aby to nezvládli byt s dieťaťom týždeň na OCR.
A potom je to začarovaný kruh.
A aj sťažovateľky sú práve tie,kto.deti sú opakované choré,lebo....kedy sa majú vyliečiť?
Čiže v konečnom dôsledku si tym samé ubližujú.
to co je za nezmysel, ze do skolky nemozete ani vkrocit?? a ako odovzdas dieta? prezuje sa samo? samo odide do triedy? ten papier o bezinfekcnosti sa u vas nevypisuje?
ranny filter si robim aj ja automaticky, pridem so synom do
skolky a hned tam vidim ostatne deti, ci pokasliavaju, a celkovo ako sa spravaju, na to netreba ziadnu specialnu schopnost.
Ucitelka moze akurat zavolat rodicovi, aby si po ocividne chore dieta rodic prisiel. Ale zas ked dietatu trochu idu sople, a je inak hrave, prilis nekasle, take doma ostat podla mna nemusi. Nie kazdy rodic si moze dovolit ostat mesiac kvoli tomu doma. On ten kasel zvykne ostat aj po chorobe, trochu, a to pocut, ci je to taky dusivy zvonivy kasel z choroby, alebo len pokasliavanie
@zuzuliennka1 ja len k tomu že rodic nepôjde do šatne. Tak da sa to jednoducho, u nás je ráno učiteľka navyše a preberá deti vo dverách (prvých dverách do budovy). Tam jej rodic odovzdá aj potrebné papiere. Dieťa už ide do šatne samé.
Tak isto to je aj poobede
@klip0 aj u nas presne takto...nie je to ziadna veda.
Riesit to mozes, ale poviem k tymto temam len tolko: Riesi sa to uz roky, minimalne odkedy mam dieta a sledujem to, toto je problem teda dlhorocny. Mam pocit, ze sa to naozaj snazia riesit, ved teraz volaju kvoli vsetkemu. Nakoniec to ale nie je na nikom inom iba na rodicoch. A kazdy rodic/kazdy lekar ma na to iny nazor, ine vnimanie "infekcnej choroby"... Ja mam napr. teraz taku pediatricku, ze este ja jej volam, ze dcera je chora, tak ona povie, ze to nic nech ide do skoly a ja musim povedat, ze teda v ziadnom pripade :D Takze niekedy ak sa clovek riadi lekarmi, tiez nepochodi. Druha vec, tazko povedat, ktore dieta v skolke je infekcne a ci to moje dieta je proste este take citlive a ochorie od hocicoho, alebo je tam naozaj dieta "chore". Vela deti ak ma imunitu, kludne mozu byt prenassaci nejakej "bakterie" viac ako ine deti a neprejavi sa im nic, ani nekychnu za cely den. A su take co im z nosa tecie iba z toho ze pridu zo zimy do tepla a kychaju z prachu a co ja viem coho. Takze treba rpacovat na imunite kazdeho dietata, toto obdobie prejde, ja som tiez bola chora ako dieta viac, moja dcera tiez a preslo to rychlo.
@klip0 nie všade sa to dá, písala som vyššie, že sú škôlky, kde je šatňa na prízemí a triedy na poschodí, každé oddelenie je v inom bloku, so zvlášť vchodom zvonka, takže ich nemôže jedna preberať a druhá byť v triede s ostatnými, odhliadnuc od toho, že keď jedna preberá posledných päť, druhá má v triede 35 detí sama...V nežnej štátnej škôlke nikdy nie je učiteľka navyše.
@anjelicek26 ak ide o súkromnú škôlku, žiadna veda. Ak ide napríklad o jednotriedku v Hornej Dolnej, problém. Tiež vo viacerých štátnych škôlkach, ktoré projektoval niekto, kto zrejme v škôlke v živote pred tým nebol.
@klip0 oprava v bežnej štátnej škôlke nikdy nie je učiteľka navyše.
@elizabet173 no tak zase, u nas ma kazda trieda 2ucitelky a rano a poobede su tie triedy pospajane do "zbernych" (nie som si ista, ci to nezrusili teraz cez kovid, v skole nam zberne triedy zrusili), cize ak treba prestriedaju sa. A to bolo inak aj v mestskej statnej takto a aj v dedinskej ms a zs s malotriedkami, tak pred vyuckom rano kudne aj zo skoly ucitelka alebo riaditelko-ucitelka zaskocia
@simca06022011 ráno je na každú triedu jedna učiteľka, ak je napr. dvojtriedna MŠ, možno aj trojtriedna MŠ, riaditeľka je zároveň učiteľkou, takže nie je niekým, kto nemá ráno alebo poobede svoje deti v triede. Aj keď je zberná trieda, prichádzajú do nej všetky deti, tak tam s nimi logicky zostáva jedna učiteľka aj s 35, kým druhá preberá od rodičov ostatné deti. Netvrdím, že sa to nedá, píšem, že to nejde všade. Preto mi príde nápad nepustiť rodičov do budovy nie rozumný pre každú MS. V tej šatni rodič pobudne päť minút, možno ani to nie, ak má rúško, dezinfikuje si pri vstupe ruky, je možnosť prenosu zúžená na minimum. Veď z jeho domácnosti prichádza do škôlky dieťa, o ktorom netušíme, či ej alebo nie je pozitívne, lebo nemusí mať príznaky žiadne, sem tam olíže hračku, sem tam si s kamarátom vymení uterák. Skutočne som za opatrenia, nemám problém s ich dodržiavaním, len si myslím, že niektoré sú kontraproduktívne.
V skolke nerobia ranny filter? Sice.. nam tiez pisali, aby sme neposielali soplave deti do skoly.. nie mne konkretne, ale rodicom..
Obrat sa na ucitelku/riaditelku.
@anjelicek26 @klip0 tak veda to mozno nie je u vas, neviem ci ide o sukromnu skolku. ale ako pise aj elizabet173, u nas je vchod - hned za nim prva satna pre prvakov aj druhakov, co som si vsimla, skriniek je tam minimalne 30, takze minimalne pre 2 triedy, potom su dvere a dalsia miestnost so skrinkami, odtial sa da ist po schodoch hore kde su druhaci a vyssie, a na prizemi su dve triedy, plus jedalen. Nemozne. aby som odovzdala syna pri vchode do skolky. Normalne idem s nim do satne, prezlecie sa, odovzdam, vypisem papier a idem domov. Takze aj vidim ostatne deti a rodicov, ci kaslu, ci nie.
@elizabet173 u nás to bolo tak, že deti preberala jedna učiteľka, ktora prisla na 6:30 a bola v šatni deti vyzliekla, vzala umyť ruky,zmerala teplotu zapísala, keď malo dieťa modrinu...klasicky filter...ak prišlo veľa detí naraz prisla pani z kuchyne a pomahala.Dalsie 2 učiteľky boli vo svojich triedach...keď prišlo posledné dieťa 8:15 učiteľka išla ku kolegyni, v druhej triede bola učiteľka sama a k nej prišla na poobednú kolegyňa na 10.cez obed, prechádzku vonku sme boli 4 na 2 triedy.a potom postupne odchádzali 13:30, 14...cez spánok bola len jedna učiteľka a kuchárka, ktorá robila olovrant a pomáhala deti obliekať po spánku a išli sme von poobede.U nás nikdy nebola učiteľka viac ako 2 hod sama s deťmi.Poobede som bola sama hodinu.U nás sa na to dosť dbalo toto bolo velke plus oproti ostatných skolkam asi jedine pozitívne.Doteraz nechodia rodičia dnu
V štátnej škôlke čo som rozprávala s kamarátkou robí tieto veci upratovačka my sme upratovačku nemali a obedy dovážali, tak kuchárka pokým išla robiť desiatu, olovrant nám pomáhala.Niekedy sme obliekali deti všetky všetky 5 a mali sme čo robiť na jeseň a v zime.A to sme ich mali 27 spolu
2 triedy
@pribinak ucitelka s tym nic nema, pretoze z vlastnej praxe je to tak, ze ranny filter sa vykonava dost tazko. Deti chodia nastopane nurofenom a pokial to mne nezachyti teplotu 37,5 tak nemozem volat rodica naspat. Tiez vela rodicov bude tvrdit, ze nadcha je alergia alebo tak nieco. Je to slovo proti slovu. Niektori mi doslova zdrhnu medzi dverami a ja ich potom 3 hodiny nahanam, nech si pridu po dieta. Pripadne mi donesu o hodinu dieta aj so stemplom od lekara a mam smolu. Pretoze ci dieta moze do kolektivu urcuje lekar, nie pedagog. A hadat sa s rodicom je velky problem. Riskujem, ze rodic pojde za riaditelkou a ja to schytam, ak teda nemam ocividnu pravdu. Vela mojich kolegyn nechalo tento Job prave kvoli trvalo naburanej imunite. Ono to nienje stranda mat doma neustale stavy ako maju teraz ludia s long covid. A to je to, co tieto opakovane infekty deti prinasaju nielen detom, ale aj personalu a rodinam tych pedagogov. Moj muz napr pol roka nepocul na ucho po takomto privlecenom infekte. A najhorsie je, ze dieta , co to nosi nie je take chore. Ma lahsi soplik pol sezony a sem tam je dva dni doma. A ostatok trpi jak zver a dobre ze nie sme kdesi na intenzivke
@zuzuliennka1 130 deti majú v škôlke.
@anjelicek26 a 130 detom robia ranny filter ucitelky bez rodicov? to preberaju deti do 10:00? ci zamestnavaju dalsie osoby na to?
@kiki68 ale no. Moja mama je ucitelka. Vie ktorí rodičia ním stop nosia choré usoplene a uchrchlane deti. Vie to odkomunikovať aj riaditeľka a požiadať o spoluprácu pediatra
Je to o tom aj ako si riaditeľka manazuje škôlku. Rodič má povinnosť priviesť osobne dieťa. Takze je uz na učiteľke aby ho zachytila
Takýto rodičia mie sú žiadna novinka
@zuzuliennka1 medzi 7-9 cez 4 rôzne vchody. Nechodia predsa všetky deti naraz.
@anjelicek26 nasa skolka ma jeden vchod, takze tym sa to vysvetluje. Rodic musi ist do satne a odovzdat dieta. Ale tympadom aj sama vidim, v akom stave idu deti do skolky
a v tvojom pripade ide navyse urcite o sukromnu, neviem o statnej, kde by sa dali doniest deti aj po 9:00

A hlavne dávajte si aj pozor ako trávite čas po škôlke s dieťaťom..či na ihrisku alebo v nákupnom centre. Dieťa má byť čo najviac na čerstvom vzduchu, doma neprekurovat a deti nebabusit ale otuzovat, tak sa buduje imunita.