icon

Je normálne, že niektoré maminy posielajú svoje ratolesti do škôlky s infekčnými chorobami?

28. okt 2021

Ahojte, je normálne ze niektoré matky posielaju svoje ratolesti do skolky s infekcnymi chorobami? Ja nasho vzdy doma necham preliecit a za týždeň je zasa chory. Toto je budovanie imunity? Ved aj mna kebyy zavreli do jednej izby s chorym na 6 hodin tak ochoriem to som dospela. Je to bludny kruh. Vsetkeho vela skodi aj toho ze je casto chory. Ved je viac chory ako zdravy. Sorry za vylev. Co si myslite?

Strana
z4
elizabet173
28. okt 2021

@amanta5 vieš, len je veľmi ťažké nájsť hranicu medzi tým, ktorý kašeľ či sopeľ je ešte ok a ktorý už nie.

amanta5
28. okt 2021

@elizabet173 Ja rozumiem, že to nie je ľahké. Ale ak dieťaťu tečú neustále sople, i keď sú priesvitné, alebo ak má upchatý nos, alebo ak pravidelne kýcha, alebo nejaká ich kombinácia, atď.... tak zdvihnem telefón a informujem rodiča o tejto situácii. Ak to rodič nechce riešiť, tak zotrvanie dieťaťa v zariadení podmienim potvrdením od lekára o dobrom zdravotnom stave dieťaťa.
Je jasné, že sa nebude riešiť každé odkašlanie, či vyfúkanie nosa.... ale tie indície tam zväčša sú a sú dosť viditeľné. Ide skôr o postoj k takejto situácii.

leonie35
28. okt 2021

@klip0 Tak by to malo byt, dakujem, ze patris k zodpovednym ucitelkam, ked uz vacsina mamiciek robi presne pravy opak (cest vynimkam). Moj 4r.syncek je od septembra 3ti x chory, uz som ozaj zufala. Chore deti v skolke, v satni rano este mamicka vyfuka dietatu nos, nadopovane je sirupom od kaslu a ked sa ozvem, ze ci dava dieta s takym kaslom do skolky, tak mi odpovie:jej nic nie je, ma len kasel. Stszovala som sa u uciteliek, tak este aj na nich ta mamicka "vysla", ze ak sa to do tyzdna nezlepdi, tak potom s dcerou pojde k Dr.! Ja uz ozaj nemam slov, chori sme opat vsetci..

sasanka605
28. okt 2021

Ja som napr videla u maleho v škôlke točiť tie iste deti, celkovo 7ks a nás. Ostatne (zo 17) boli den dva a zrejme choré. Obcas zazriem nové dieťa na chvilu. Nás bol zatial raz a tiez si to tu doma obaja mali odovzdavali dva týždne medzi sebou. Ja nehovorím ze by mal neviem akú super imunitu, keďže len od septembra je vo väčšom kolektíve, len ma to zarazilo.

elizabet173
28. okt 2021

@amanta5 ešte to má jeden háčik, lekári nechcú dávať potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa ani po chorobe, toto vôbec nie je doriešené

amanta5
28. okt 2021

@elizabet173 Nuž s týmto ja nemám skúsenosť. U nás problém nebol. 🙂
Keď dieťa javí príznaky ochorenia a lekár odmietne dať potvrdenie o dobrom zdravotnom stave, tak v tomto prípade by malo ostať dieťa doma. Či z akého dôvodu nechce dať lekár potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa?
Bavíme sa predpokladám o klasickom potvrdení, že dieťa nie je infekčné a môže navštevovať školské zariadenie.

elizabet173
28. okt 2021

@amanta5 to ti aj nepoviem, z akého dôvodu nechce dať to potvrdenie, mám to od kamarátky, učiteľky v škôlke, že s tým majú rodičia problém. Samozrejme, že sa bavíme o dieťati vyliečenom

amanta5
28. okt 2021

@elizabet173 Asi bude potrebné zmeniť lekára. Stále nerozumiem prečo, ak je dieťa zdravé, tak lekár nechce vydať potvrdenie, že dieťa nie je infekčné a môže navštevovať školské zariadenie. To som ešte nepočula...

nwnw
28. okt 2021

@hennyinnsbruck och toto by mali pochopit aj tu. Uz lekar ma nervy, ked k nemu chodia po ocr so soplikmi 🤦🏼‍♀️.

hennyinnsbruck
28. okt 2021

@nwnw to verim a aj pre vela rodicov to isto nie je prijemne koli praci😔

amanta5
28. okt 2021

A tu je chyba. Nechápem načo treba kvôli OCR chodiť k lekárovi. To ny nemalo byť nutné. K lekárovi by sme mali ísť ak si nevieme rady, nie keď ma dieťa zvýšenú teplotu. Toto je potrebné zmeniť.
Choré deti do školy /škôlky nepatria.

janickacrazy
28. okt 2021

@amanta5 akože ako by si to riešila? Žeby si človek sám vypísal OCR bez lekára? To by na SK nešlo, lebo by boli všetci doma za chvíľu.

dzejsik
28. okt 2021

z nasej skolky chore deti hned otocia domov

elizabet173
28. okt 2021

@amanta5 ja to tiež nechápem, možno ho to zdržuje, neviem, mňa sa to už netýka

nadazdi
28. okt 2021

Prečítala som si všetky komentáre, celkom pekná debata 🙂 každopádne tato pandemia nás naučila, že prenášači môžu byt aj bezpriznakovi jedinci, takže vlastne nie len soplave a kaslajuce deti, ale aj tie viditeľne zdrave.. a to nie len pri covide, ale aj pri iných chorobách (mám dve deti, nie vždy sú choré naraz, aj keď vlastne môžu byt infekčné obe, len jedna nemá vonkajšie príznaky žiadne) takzeeeeeee jedine riešenie je teda samovzdelávanie 😁 tam sa drobček nenakazí od nikoho nikdy.. u mna je však základ budovanie imunity vlastného dieťaťa a jedine čo ma zaujíma je zdravotný stav mojich deti a nie skenovanie ostatných, nebodaj pýtať si nejakú rodinnú anamnézu.. nakaziť sa deti môžu hocikedy hocikde, po nástupe do kolektívu sa s tým aj počita, nebudem teraz ohovárať Balažovu, že jej mala ma zelené sople a je v škôlke.. i dont care

zuzudrnda
28. okt 2021

Suhlasim s autorkou. Dieta nema co robit so ziadnym prejavom resp.ochorenia v skolke. Neriesim farebnu skalu sopla. Aj virusova nadcha vie skomplikovat zivot cez obycajny sopel bez zafarbenia rodine s novorodencom.

fiffinkaa
29. okt 2021

@zuzudrnda tak to by boli prázdne triedy,.lebo ešte aj ucitelka má sople.

zuzudrnda
29. okt 2021

@fiffinkaa tak to je smutne.

danulicek
29. okt 2021

Normalne nie, ale zial úplne bežne áno 🤷🏻‍♀️

Strana
z4