icon

Je v OK ak očná zviaže dieťa lebo plače a hýbe sa?

ada21
26. sep 2011

Dobry den, chcem sa spytat mamiciek, ktore boli na vysetreni u ocnej lekarky, ci aj ich deticky sestricka s doktorkou zviazali plachtou aby sa nemohli hybat. Najprv malemu rozkvapkali ocka, a po pol hodine nas zobrali na vysetrenie, najprv mi doktorka povedala ze si s nim sadnem na kreslo a vysetri ho na mne. Potom si to rozmyslela, ze maly tam bude stat sam na stolicke. Ja som ho mala drzat, a maly strasne plakal, ze sa boji, a chcel ist na ruky. Nepomohlo ani prihovarat sa mu. Pocas vysetrenia som s nim isla na WC, lebo chcel cikat. Ked sme sa vratili, povedala som doktorke, ze si ho skusim na seba posadit, ze mozno bude pokojnejsi. A jej odpoved bola, nie bude stat. A ked zacal plakat, zkrikla nanho, ze to by uz stacilo a po chvili povedala sestricke aby dala plachtu a zviazali ho. Teda ruky k telu a obmotali ho plachtou. No ked som to videla mala som chut ho zobrat prec. Maly strasne plakal, az hystericky. A ani sa mu necudujem. Nevedela som co robit. Z kresla som ho potom mala zaviazaneho preniest na postel a tam ho este vysetrovali. Na zaver doktorka dodala, ze keby kazde dieta tam robilo taky cirkus, tak by ju bolela strasne hlava. Ja viem, ze doktori nemaju cas sa tam nejako hrat s pacientami, ale predsa je to dieta a ona je detska lekarka.
A aby som nezabudla syn ma 2 roky a 4 mesiace.

cikyta
26. sep 2011

Suhlasim s Traktorom.
Aj moju dcerku ako 8 mes. zavinuli do plachty. Na očnom skrz prepichnutie slzných kanálikov, aj u iného dr. skrz bratie krvičky z hlávky. Je to chvílka a treba brať do uvahy, že ide o velmi "presne" vyšetrenie, kde metanie dieťatka a rozhadzovanie ručičkami všetko len sťažuje a mohlo by dôjsť k poškodeniu očka ☹
Staršie deti sa napr.už pri prepichovaní kanálikov uspávaju .

yukki
26. sep 2011

Mojej malej zašívali pohryznutie na tvári v 2r. a 3m, mala možno 9kg vtedy, pomerne pokojne, bez kriku ju tiež zarolovali do plachty...nasledujúce dve minúty som to ocenila, bez tej plachty by jej leda tak vypichli oči a dopichali sa navzájom, sestrička s lekárkou....tri sme ju držali, za tie dve minúty z každej z nás kvapkal pot akokeby sme bojovali v dažďovom pralese s anakondou a nie držali dvojročnédieťa zrolované v plachte...takže plachta v krajnom prípade áno, s ľudským prístupom, vysvetlením, súhlasom mamičky.

azarijka
26. sep 2011

aj moje dieta u ocnej zviazali do plachty aby im ruckami nebranilo vo vysetreni, nevidim na tom nic zle ved je to pre jeho dobro a zviazanie na chvilu mu neublizi....
problem skor vidim v pristupe Dr. v jej poznamkach a jej "ochote" ....
aj ina ocna ti moze povedat ze pri vysetreni potrebuje mat dieta v plachte ale moze byt mila a ustretova voci dietatu...

takze problem nieje zviazanie do plachty ale "mila pani doktorka"

dazdovka
26. sep 2011

Ja mam dojem, z toho co si pisala, ze sa pokusala najst vhodnu polohu ako ho vysetrit, ale proste niekedy skusis vsetko, aj tak dieta nespolupracuje. Niekedy nie je priestor ani cas, cakat donekonecna na to, kym sa (s prepacenim) uvrieskane dieta upokoji, toboz cakat na to, kedy sa da s nim spolupracovat pri tak nebezpecnom vysetreni, kedy je potrebne odsledovat jemne odchylky v oku nejakym pristrojom, najma ked pri vysetrovani hrozi poranenie.

bodka13
26. sep 2011

zviazať a zabaliť je rozdiel 😉 zabalenie =fixovanie ručičiek dieťaťu neublíži a vyšetrenie prebehne rýchlejšie ...v tomto prípade je veľkým problémom prístup p.doktorky 😠 keby ho zmenila,tak aj detičky by s ňou lepšie spolupracovali 😉 🙂

...a ešte tak na okraj,hádam nebudem mimo tému....nám sa pri staršom synovi stalo,že nás na zubnej pohotovosti poslali von s ambulancie,aby sme si to decko(mal vtedy 4,5roka) ukľudnili - tiež tam stačilo,aby bol doktor prívetivejší a dieťa nejako povzbudil,motivoval k spolupráci...takže takéto niečo sa deje asi aj v iných ambulanciách 😠

dada3003
26. sep 2011

Urcite to nie je v poriadku. TO UZ BOLO CO ZA DOKTORKU! Ja som chodila s dcerkou na ocne vysetrenia od jej jedneho roka az do siestich rokov a nikdy ju nezviazali, dokonca nezvezovali ani ine deti. Ja by som to tak nenechala, ved tvoje dieta moze mat z dokotorov traumu. Urcite by som si stala za svojim, bud vysetria moje dieta na kolenach alebo pojdeme ku inej lekarke. Druhy krat by som tam uz rozhodne nesla.

tinuskaha
26. sep 2011

my s malym absolvujeme kontroly u ocnej lekarky od malicka(predcasne narodeny ROP III.stupna)bol opervovany v Blave a aj v Blave aj tu(Prešov)mi maleho fixovali do plachty aby sa moc nemykal.Mame sice 2roky a 8mesiacov ale psychycky nezodpoveda veku.Snazila sa ho dr.posledny x vysetrit aj po sediacky na kolenach ale neslo to tak museli fixovat v plachte.Podotykam ze nasa dr.je veelmi mila k detom proste to vysetrenie musi byt presne.Neviem si predstavit zeby nebol v tej plache(nie zviazany len zabaleny aby rukami nesahal na oci nemykal sa nekopal)a este ked bol maly tak mu ocka uplne roztvorili takymi akoby kliestikmi a niecim ako pinzeta mu kontrolovala oko,tak keby si vtedy tam rukou siahol tak by to dopadlo....ani nechcem mysliet...

lenka268
26. sep 2011

nedovolila by som to. Akurat to v nom sposobilo to ze sa bude bat kazdeho lekara ku ktoremu pojde. By dostala svoje pani MUDR.

ludka77
26. sep 2011

Keď malej prepchávali kanáliky tak tu tiež dali do plachty, ale chápala som aby sa nemykala a nepichol malej do očka, ale keď mala 18mesiacov tak sme boli na vyšetrení u pána doktora Izaka a pekne ju vyšetril mne na nohách, síce protestovala, húkala ale ani ho nenapadlo ju viazať do nejakej plachty a ani by som to nedovolila.
takže moja odpoveď: pri bábätku ok, ale 2r a 2mesiace??? čo mu šibe?? veď moja malá by ich tam za to pobila

Mimochodom nosíme okuliariky 🙂

burina111
26. sep 2011

ja by som to v žiadnom prípade nedovolila. na tvojom mieste by som prišla inokedy a malému to skúsila nejako doma vysvetliť, ak by to proste nešlo v ten deň u dr. alebo našla inú....je to drastický prístup..malý bude mať minimálne poriadnu traumu z dr..... ☹ netušila som, že aj tak sa dr. správajú...veď ľudia predsa nie sú veci..... 😠

sampo
26. sep 2011

preboha, no ja nemam slov 😠 asi by som tiez bola trochu v soku, ale dieta by som si zviazat nedala a radsej by som si nasla ineho dr.

evabb35
26. sep 2011

Taááák....aj naše dieťa spočiatku strašne ale strašne plakalo a kopalo. Hanbila som sa strašne. Držala som ho na rukách a fixovala ho sama. Viem, že musela som byť v takej divnej polohe /poloľahu/, aby som mala silu dieťa udržať. Keď som náhodou nevládala, tak ma vystriedala sestrička a tá držala dieťa na rukách tak, aby lekárka mohla vyšetrovať. Niekedy je dobré zobrať na očné vyšetrenie manžela - chlapi majú predsa len väčšiu silu. Hlavne treba dieťa nejako motivovať, aby tak nevystrájalo, lebo to komplikuje všetko. Pamätám si, že som nasľubovala hory-doly a z očného sme išli do najbližšieho hračkárstva kúpiť odmenu za hrdinstvo. Pri ďaľších očných vyšetreniach už lekárke dieťa nadšene oznamovalo, že čo všetko ideme odtiaľ do hračkárstva nakúpiť.

katka1981
26. sep 2011

toto by mojmu decku nesmel urobit nikto, fuj. Mala bola u ocnej ako rocna, plakala, len pri kvapkani, dr. bola zlata, ze nech sa nezlakneme, ze to vsetky deti placu, my sme ju drzali ked lezala pri kvapkani, nastastie to boli 2 kvapky, ale pochvalila ju ako dobre spolupracuje, mali sme ist o rok na kontrolu, vsetko mala ok. Ale teraz je v obdobi, kedy by vobec nespolupracovala, revala by, odmietala cokolvek, musime pockat. Tvoj Matusko je presne vo veku nasej malej, chova sa uplne rovnako. Musite pockat. Ale ta dr. je taka krava, ze az. Ajkeby bola super odbornik, ako psycholog je total krava. My sme boli u ortopeda, nasho kamarata, malej napisal vlozky a ze ked sa prestane bat, mozme skusit cvicenie, ale ze nema vyznam to silit teraz, zbytocne bude mat strach z lekarov. Mala sa neboji lekarov, len sa nesmie vyzliekat a podobne. No je mi luto ze ste mali taku skusenost, fuj, nemam slov. Chudacik Matusko. Ja som chodila od 6 tyzdnov po ocnych, ale ani raz ma nikto nezviazal, najhorsie zazitok boli stiplave kvapky, ziadnu averziu vo mne nevypestovali, skoda reci.

abbey1
26. sep 2011

No ja občas fakt nechápem čo dokážu niektorí ľudia nechať robiť so svojim dieťaťom.To Vám ozaj príde normálne? Sebe by ste to nechali urobiť?Čo je nepochopiteľné na tom, že dieťa plače u lekára? Ako bude reagovať pri ďalšej návšteve akéhokoľvek lekára? Každý lekár musí byť pripravený na ošetrovanie malého a občas i nespolupracujúceho pacienta. Našťastie väčšina lekárov používa humánne spôsoby, ako si malého pacienta pripravý, za asistencie rodiča, na vyšetrenie. Veď prosím používajme vlastný rozum a nenechajme so svojími deťmi, a často i sebou, zametať.
jasne, že existujú ťažko ošetriteľní pacienti , kde treba hľadať humánne možnosti ošetrenia či vyšetrenia.Tu sa o takýto prípad jasne nejednalo.Takto staré dieťa dokáže spolupracovať, ale vyžaduje to iný profesionálny prístup lekára.
Takúto lekárku by som hneď hlásila a hlavne, by som nedovolila takto svoje dieťa ošetriť. Pacienti , a hlavne bezmocné deti, majú svoje práva!
zažila som podobné raz u lekára, vraj veľkého odborníka, ale razantne som zakročila a následne som sa sťažovala.Žiadal, aby mu deti na vyšetrenie uspávali, lebo vraj revú.Debil.Ak sa nehýbali a nechali sa vyšetriť, tak nech si on píska.Uspávať deti kvôli jeho pohodliu?!
Každá profesia má svoje úskalia, a aj lekári musia počítať s drobcami a byť aj psychológmi a nie len robotmi kasírujúcimi prachy.Dá sa to! Len treba chcieť a my to musíme požadovať.

stvura
Odpoveď bola odstránená
skolara
26. sep 2011

nie nie je to normalne. Nedovolila by som jej to urobit.

luciferkax
26. sep 2011

Podľa mna to v poriadku určite nie je... prečo si to dovolila?? ja by som ho vzala a utekala preč k inému lekárovi, s trojročným synom sme boli prvýkrát na očnom, ked mal rok, odvtedy každoé pol roka, pri príjemnom doktorovi, ktorý mu poiukazoval hračky, "skamarátili sa", po nakvapkaní aj počas vyšetrenia som ho mala na rukách, na kolenách, držala som mu ruky, aby si nešúchal očká.... POčula som o tom, že dietky viažu do plachty, ale na chirurgii, alebo ked robia zákrok, pri ktorom sa ponúť nesmie.. určite nie pri obyčajnom vyšetrení!!! Svina doktorka

zuzana76
26. sep 2011

podla mna to Dr. asi prehnala s jej reakciami a spravanim sa, ale to zavinutie do plachty uplne chapem, ved ak by sa cely hybal a rozhadzoval ruckami, mohlo by prist k vaznemu urazu. Mne zavinuli do plienky obe deti, ked boli male babatka - cca 3-5 mesacne pri brani krvicky z hlavky, tiez kvoli tomu, aby dietatko rucickami nesibrinkovalo. Ved dokonca aj mna ako dospelu na operacnom stole, pri oftalmologickom zakroku priputali, teda ruky o stol a tak isto aj pri sekcii. Ale mozno cela situacia vyznela zle, doktorka zrejme nemala svoj den, bola nervozna a cele to vyznelo asi dost hektocky.

madiek
27. sep 2011

Ahoj.Pred materskou som pracovala v očnej amb.a aj u nás sme detičky ZAVINOVALI pri vyšetrení očného pozadia.Ja ako sestra som rodičov vopred oboznámila čo sa bude diať,aby neboli prekvapený . Otecko alebo mamička dieťatko počas vyšetrenia pridržiavali zavinuté,ja ako sestra som fixovala hlavičku a pani Dr.vyšetrovala.Pri takejto spolupráci to trvá chvíľočku.Stalo sa ,že dieťatko bolo vydesené už z toho rozkvapkávania-a následne zo zavinovania- tak preto u nás troška asistujú aj rodičia.
V tomto prípade neadekvátne reagovala lekárka-isto by takto nepristupovala napr.k svojmu vnučaťu,alebo svojmu dieťaťu-je to už na jej svedomí.

cicimotinka
28. sep 2011

Ako takýto prístup v poriadku nie je...dieťaťu treba dať čas na "uvoľnenie sa a spracovanie situácie"... my sme teraz s malým boli na urológii, držala som ho ja a sestrička, malý reval, metal sa, ale doktor mi povedal, že je to skôr strachom, že toto nebolí, len má nepríjemný pocit... takže niekedy rev nemusí signalizovať "týranie" od lekára, ale len prirodzenú reakciu malého dieťaťa (má strach, nepozná to)... sú deti, ktoré si dajú povedať a sú deti, ktoré majú sklon k hysákom pri najmenšej príčine... a lekár, ktorý má málo času a vidí dieťa prvý raz, to veľmi ťažko odhadne... naozaj sa doktorky nezastávam, ale seba nepovažujem za až takú zlú matku a
plachtu ja sama používam pri čistení nosa... malý vie, že "dáme deku" a potom bude "už je to"...sám si to zdôvodní, ale bez tej plachty by som mu noštek proste nevyčistila, keď som s ním sama doma... trvá to chvíľku a v podstate to znižuje traumu, lebo aj keď má z toho hysák, keď ho z deky vybalím, dám mu pusu na noštek a vie, že je hotovo... neplače, je v pohode, ide za hračkami... proste sa mi nedá jednou rukou mu držať ruky, nohy, hlavu a druhou čistiť nos ... a kým sme nemali plachtu, tak to trvalo dlhšie, aj potom dlhšie plakal a ja som mala veľakrát výčitky, že to robím nasilu a môžem mu ublížiť... to, čo dieťaťu pomôže aj za cenu "spacifikovania" by som nepovažovala za zlé...

daska58
28. sep 2011

súhlasím s cicimotinka, u nás bola rovnaká situácia , aj s liekmi... nemal ho kto držať, dobrovolne to nešlo, treba myslieť na prospech dieťaťa. My sme tiež na očnom vystrájali,už som to sama chcela vzdať, ale lekárka to bravúrne zvládla - mlčaním.
Mala som zlý pocit, ostatní brutus čumeli, tak som sa vyjadrila, že ma to mrzí. Lekárka povedala,že sa nemeám za čo ospravedlniť, dokonca prejavila uznanie, že mám čo doma robiť a považuje to za normálne, je to dieťa.
Tá tvoja lekárka by si mala dať med na ukludnenie 😉

nelicefo
29. sep 2011

preboha to určite nie. 😕 🙄 My chodíme očnému od narodenia a toto si v živote nedovolil. Ba práve naopak vždy to bol kamarátsky prístup

tinika
29. sep 2011

nemyslim si ze takto by sa to malo robit, ja som bola ako dieta u očnej na vysetreni a to som mala podstatne viac rokov, uz som bola na zakladnej skole a ked som zle čitala tak kričala na mna, mamina ma hned vzala preč a tato siel riesit ze chce prelozit kartu inde (napriek tomu ze vtedy bolo strikne kam patris podla bydliska, takze určite by som tu lekarku viac nenavstivila, kedze čas uz nevratis a neporiesis ako sa k malemu spravala, ved je detska lekarka tak musi mat taky pristup nie? boze je mi z nej zle, by som na nu dala staznost

veronikam
29. sep 2011

Nasemu malemu ako 4 mesacnemu preplachovali kanalik a zistovali priechodnost, tiez ho zviazali do plachty, a mna poslali prec. Ale lekarka bola slusna, mila, pekne mi vysvetlila co mu idu robit, ci s tym suhlasim, ze ho musia uviazat, aby sa nehybal, a oni mohli spravne vykonat preplach. Maly plaka moc, ale ked som prisla dnu, tak mila sestricka ho uz pestovala a pekne ho utisila. Je to vsetko o pristupe personalu. 😉

ohnicek1000
29. sep 2011

tak to si mala maleho zobrať od takej doktorky preč,ja by som to aspon tak riešila

zuzka1008
1. okt 2011

až som zostala v šoku, naša lenka sa strašne boji lekarky( je to taká stará zatrpknuta ženská velmi neprijemna) ale toto ešte neurobila, ani by som to nedovolila 😠

ivanulka_so
1. okt 2011

no vies co ja mam ties taku doktorku aties mojho sanceka chcela priviazat ale moj ma us sest rokov ale ja som jej to nedovolila a sla som prec k druhej . su to sproste doktorky a od takych treba ist co najviac prec .

kilian
1. okt 2011

ako nechapem,preco sa na slovensku chodi uz tak skoro k ocnemu.u nas treba ist prvykrat ,ked ma dieta dva roky.
a za dalsie by som si vlastne dieta urcite nenechala zviazat.ma ,,peknu,, pamiatku do zivota!! 😠

minnie55
1. okt 2011

NIE JE TO NORMÁLNE!!!!!! Okamžite od takej doktorky preč a zvážila by som aj podanie sťažnosti. Ja som so svojimi deťmi prechodila kopec doktorov, ale s takýmto prístupom som sa naozaj nikde nestretla. Ak pani doktorka nevie zvládnuť dieťa, nemá robiť detskú lekárku !!! Môže ísť pitvať, tam bude mať ticho. Je to hanba !!!!!!!

mechurik
3. aug 2012

ja som bola s malym /mal skoro dva rocky) u detskej stomatologicky, nestatna v Dubravke pri Batkovej ulici, neviem uz ako sa volala, ale tak ta bola tiez neprijemna, vobec sa s malym nehrala ako ta co uz chodime do Petrzalky k novej, ta je uplne ina, ale tato z Dubravky sme sa porad pratali odtial, zevraj decku treba zapchat nos, aby otvorilo usta, ze bezna vec. tak to som prvy krat pocula, a posledny krat nas aj videla.