icon

Je v OK ak očná zviaže dieťa lebo plače a hýbe sa?

ada21
26. sep 2011

Dobry den, chcem sa spytat mamiciek, ktore boli na vysetreni u ocnej lekarky, ci aj ich deticky sestricka s doktorkou zviazali plachtou aby sa nemohli hybat. Najprv malemu rozkvapkali ocka, a po pol hodine nas zobrali na vysetrenie, najprv mi doktorka povedala ze si s nim sadnem na kreslo a vysetri ho na mne. Potom si to rozmyslela, ze maly tam bude stat sam na stolicke. Ja som ho mala drzat, a maly strasne plakal, ze sa boji, a chcel ist na ruky. Nepomohlo ani prihovarat sa mu. Pocas vysetrenia som s nim isla na WC, lebo chcel cikat. Ked sme sa vratili, povedala som doktorke, ze si ho skusim na seba posadit, ze mozno bude pokojnejsi. A jej odpoved bola, nie bude stat. A ked zacal plakat, zkrikla nanho, ze to by uz stacilo a po chvili povedala sestricke aby dala plachtu a zviazali ho. Teda ruky k telu a obmotali ho plachtou. No ked som to videla mala som chut ho zobrat prec. Maly strasne plakal, az hystericky. A ani sa mu necudujem. Nevedela som co robit. Z kresla som ho potom mala zaviazaneho preniest na postel a tam ho este vysetrovali. Na zaver doktorka dodala, ze keby kazde dieta tam robilo taky cirkus, tak by ju bolela strasne hlava. Ja viem, ze doktori nemaju cas sa tam nejako hrat s pacientami, ale predsa je to dieta a ona je detska lekarka.
A aby som nezabudla syn ma 2 roky a 4 mesiace.

bianca
3. aug 2012

okamzite staznost na urad na dohlad nad zdravotnou starostlivostou.A pronto.

amulienka
3. aug 2012

@ada21 v momente by som vytiahla mobil a nakrucala

darinkazv
3. aug 2012

ako prepáč, že ti to napíšem, ale ja ako matka by som toto nikdy nedovolila urobiť lekárke. v živote!!!! ty si predsa matka. ja by som si s ňou narobila poriadky, zobrala kartu k inému dr. a na ňu podala sťažnosť.

lucsyia
3. aug 2012

no príde mi to surové a bezcharakterné od lekárky, sestričky... zober kartu, odíď, to čo má byť ? taká lekárka je o h***e a ževraj detská !! no určite ... ☹ veď chúďatko to tvoje dieťa, no ja by som mala traumu asi do konca života. Jasné že si nevedela čo robiť, len pre budúcnosť radšej si chráň drobca a na kilometre od takých expertov 😖

littledevil
3. aug 2012

Ja chodim s malym pravidelne k ocnej, zacali sme tam chodit, ked mal maly 2 roky a tiez mu prvykrat robili vysetrenia, ale ked plakal, tak sa s nim pekne rozpravali a ked sa trosku upokojil, tak pokracovali. Teraz uz ked ideme na kontrolu sam si ide sadnut za ten pristroj 🙂 . No ak by sa spravali, tak ako ta vasa ocna, tak by som jej urcite nieco ,,pekne,,povedala. 😒

laura033
21. jan 2014

ahojte, chcela by som sa spytat mala by som ist na ocne vysetrenie s 6,5 rocnym synom, kazala mi tyz do predu pred vysetrenim rozkvapkavat oci je to nutne? ked som bola u ocnej ja ked som mala 6 aleobo 7 tak mi to rozvapkala a pockal som v cakarni teraz sa to tak uz nerobi?? dr mi odmietla dat vysvetlenie preco mu to mam tak dlho kvpakat este mi dala aj kvapky z decembra 2013 a su vykvapkane dopolovice.....odmietla som to kvapnut a volala som druhej dr ktora mi povedala ze mozem prist az o mesiac inak si za vysetrenie budem musiet zaplatit lebo uz ta co som u nej bola dak dostala body od poistovne......

laurika26
7. mar 2015

tak ako "traktor" písala, stále je lepšie dieťatko fixovať, aby sa dalo dobre vyšetriť, ale s láskou a pokojom, dieťa to cíti... mne sa skôr nepáči ako pri niektorých vyšetreniach už mnoho lekárov uprednostňuje uspávanie (narkózu) dieťaťa, bez toho, aby skúsili, či dieťatko bude spolupracovať, či nie. Mnoho detských lekárov nemá trpezlivosť a potrebné pochopenie pre detí ... a preto si myslím, že na detských ambulanciách a klinikách nemajú čo hľadať.

zuzik311
7. mar 2015

poslala by som ju do riti. a utekala by som odtial.. keby sa ma aspon spytali ci by to mohli ale takto..

majuska77
7. mar 2015

Tak ale toto?Pracujem v zdravotníctve ale toto by som veru nespravila, ved to je uplna normalka ze take deti sa vyšetruju v náruči matky,aj ked som pracovala v zubnej ambulancii, mamička sa mohla posadiť do kresla a dieťa na ňu a tak sa vyšetrovalo aj opravovali zúbky.Myslim že by som k takej lekarke už nešla,alebo by som jej na to niečo povedala.

jankako
7. mar 2015

akože určite zážitok pre oboch do konca žívota,vyšetrenie mohlo prebehnúť s väčším kludom,možno by sa ani tvoj syn tak nebál.ťažko povedať.viem že niektoré deti dokážu parádne vystrájať,ani sa nič také nedeje..raz na endokr.bolo dievča,myslím že mala pomaly 15r.brali jej krv a to bol hysterického vresku..Dr.bola v šoku z nej,ale aj z toho že moja 4 roč.bola úplne v pohode.takže takéto sú deti.rozne.rozne reaguju.
Ked bola malinká,tri mes.mi ju takto skoro dennodenne privezovali pri prepichovaní slzných kanálikov..na pevno do perinky.a myslím že ked sme boli v nemocke,tak aj popruhami o postel.našťastie to bolo obdobie dieťaťa,ktoré si nič nepamätalo..ale ja mám traumu z týchto zážitkov dodnes...ked sa mi narodil chlapec a o týždeň mu začali hnisať oči,som myslela že si to hodím.už som to nechcela nikdy zažiť..našťastie antb.zabrali. a po týždni to bolo preč.

mata128
7. mar 2015

Ako zakladatelka temy nehnevaj sa,ale to si sa ozaj prizerala na to,ako ho zviazali a pekne spolupracovala???Moj syn je kardiak,po narodeni mal tazku operaciu srdca,neustale kontroly kardiolog,neurolog,imunolog,vsemozne oddelenia,ale teda zviazal by ho teda niekto iba raz.Viac by ho ani nevidel,nie ze sa ho nechytil....to kde sme???a to si mala vidiet,ako sa on bal lekarov a plakal.Teraz ma 2r a 10ma uz u lekara nezaplace.Samozrejme,uz po ceste mu rozpravam,ze ho bude pani doktorka pocubat,pozerat do pusinky a tak,vie co ho caka....ale aby ho niekto zviazal,tak na to by som sa pozrela.A to teda nie som jedna z tych uzkostlivych matiek,uz mame co to za sebou.Ale co je vela,to je vela

janinah
7. mar 2015

doktorku idete ukameňovať,hoc neboli ste tam ani jedna a poznáme názor len matky...2,5r. dieťa sa už dá na lekára a vyš. akotak pripraviť doma rodičmi..zrejme by bolo lepšie odísť z amb.bez výsledku vyšetrenia a ísť k inému lekárovi,kde by dieťa reagovalo ako?asi podobne a tiež by ho bolo treba nejako znehybniť...nezastávam sa lekárky,len podotýkam,že vyš. sa uskutočnilo/mohli ho poslať preč ako nespolupracujúce/ a dieťa veľmi pravdepodobne na situáciu zabudne...mamička sa môže hnevať akurát tak na seba,že nezareagovala tak,aby z toho potom sama nemala výčitky,teraz spätne už nevyrieši nič,situáciu nevráti....

adulla2
7. mar 2015

Ak dr. videla, že dieťa nespolupracuje mohla to vyšetrenie radšej odložiť...ja s deťmi chodím bežne k našej očnej od ich roka a bez problémov ich vyšetrí, ani raz sa nestalo, že by plakali pri vyšetrení, práveže sa im tam páči lebo má otáčacie stoličky a vozí ich na kresle 🙂 Raz dcérku tiež zviazali do plachty ale to bolo iný prípad, bola po operácii oka a po čase sa jej uvoľnil jeden steh a bolo ho treba z oka vybrať (väčšinou sa to robí v narkóze u malých detí) mali sme šikovného doktora a vybral jej steh bez problémov, ale malá vôbec neplakala, bola úplne pokojná a to nemala ani 4 roky. Ďalšie dva stehy jej vybral asi o rok neskôr a to dokonca po sediačky, bez zviazania, hovoril, že tak malému dieťaťu takto stehy ešte nevyberal, vychválil ju, že je veľmi statočná a že super spolupracovala 🙂 Všetko je to len o prístupe lekára k dieťatu.

adriana1980
7. mar 2015

Na Slovensku musí mať lekár na každé vyšetrenie pacienta informovaný súhlas, podpísaný. Takže pokiaľ vy ste s tým nesúhlasili, tak to určite nie je v poriadku.

stanislavao
7. mar 2015

ja sa vam divim. najskor ste dovolili, aby vase dieta bolo zviazane a potom sa na fore stazujete. povedali ste doktorke, ze sa vam to nepaci, ze nesuhlasite s tymto sposobom? ja by som odtial odisla a hotovo. mohli ste si vybrat ineho ocneho lekara. mohli ste ist na inu kliniku k ocnemu, ktory sa zameriava na deti. alebo sa vratit o niekolko dni a dietatu doma vysvetlit, co vysetrenie obnasa.

dellfi
7. mar 2015

Vsak si ho mala zobrat prec a este jej aj slovne vysvetlit nieco o tom, ze si vyproaujes taketo spravanie. Ale po bitke je hned kazdy general. Ale v danu chvilu cloveka nenapadne ako spravne zareagovat. Mam podibnu skusenost s prepichovanim usiek. Ale az doma ma napadlo ze mam pravo daco povedat a aj tie spravne argumenty.

kika691
7. mar 2015

Tiez si myslim, ze to viazanie nie je zle, len dr. sa mala spravat lepsie, milsie. Ja nosim okuliare od 1,5 roka. Tiez si nasi prezili svoje. Mala som uzasneho lekara no pri kvapkani kvapiek ma drzala sestricka otec mama a dr. Kvapkal....hadzala som sa kricala som....skoda ze nemali tu plachtu to drzanie vsetkymi bolo urcite horsie.

lenadka
7. mar 2015

Absolútne nechápem! Moja dcéra v tom veku tiež absolvovala očné vyšetrenie u lekára a veru chlap ako hora ale trpezlivosti mal za 5 dokopy. Hlavne boli k malej láskavý a povedali pravdu že kvapky príjemné nebudú ale potom už nebudú nie také robiť a chválili keď vydržala. Doktor ju ukecával aké tam uvidí svetielka a nech dobre pozerá či tam neuvidí mačičku. Malú som mala na rukách, opýtal sa jej aj mňa či bude sedieť sama, alebo na mne. Podľa mňa ked dieťatu vysvetlíte čo sa bude diať a poviete mu pravdu, že to rozkvapkanie bude trochu nepríjemné tak to pochopí a s dôverou sa posadí za ďalší prístroj keď mu potom poviete že toto je už fajn nič ho pri tom nepríjemné nečaká, len bude svetielka pozerať.
Na mieste tej doktorky sa hanbím, ale aj ty si mala byť ráznejšia a nedovoliť im aby sa k malému takto chovali 😝

evita_g
7. mar 2015

Ja som si u detskej ocnej tiez zazila svoje 😠 Mojej dcere, vtedy dvojročnej, sa kliest prisal medzi horne mihalnice. Doktorka to samozrejme najskor musela zblizka skontrolovat, to mala este pekne spolupracovala, polozila si bradu, kam bolo treba a ticho sedela. Potom doktorka vzala pinzetu a chcela toho kliesta vytiahnut, lenze jej to travalo hodnu chvilu ho zachytit a este sa jej aj vysmykol. To uz sa dcerke samozrejme nepacilo a zacala plakat a mykat sa. Plac sa stupnoval, az mala chytila riadny hysak. A doktorka? Napchala si do usi vatove tampony, buchala si rukami po usiach a kricala na mna: "UTISTE JU, UTISTE JU!!!" Nakoniec sa mi podarilo malu chytit tak, aby doktorka toho kliesta mohla vytiahnut. Drzala ho v pinzete a hovori sestricke: "Fuuuuj, on este hybe nozickami, zoberte to rychlo prec!" Potom chcela to ocko skontrolovat, ci vytiahla vsetko, no to uz bolo bez sance malu udrzat. Tak na mna zacala kricat, ze ona si nie je ista, ci ho vytiahla celeho a ak nie, bude treba ist do TN na ocnu chirurgiu, kde jej to pod narkozou vyrezu. A ze ona za to nemoze, mala sa moc hybala! Len co mi narobila kopu stresu. Podotykam, ze ja som bola vo vysokom stadiu tehotenstva. Dala mi kvapky a sla som domov. Nastastie ma doma hned upokojili, ze ak sa po vybrati hybal, tak urcite bol cely. Koniec dobry, vsetko dobre 🙂 Dufam, ze k pani doktorke do ordinacie viac nebudem musiet vkrocit.

nasta197
7. mar 2015

je to asi normalne v nemocnici ked nam brali krv tiez zviazali rucicky pri odbere aby si mohli robit svoju robotu a nie sa mojkat s detiatkom a bolo to rýchlejsie ako sa zabavat s mikajucimi rucickami a nervoznym dietatkom

velkacica
7. mar 2015

kam by sme prišli, keby každý rutinné vyšetrenie malo trvať hodiny, kým sa decko láskavo upokojí a začne spolupracovať? V čakárni ďalších desať prípadov... Vžite sa aj do postavenia iných rodičov, čakajúcich na vybavenie: odborný či všeobecný detský lekár nie je opatrovateľka, má úplne iné poslanie...
A odísť k inému, či vyšetrenie odložiť? U iného by bolo decko pokojné? Alebo vyšetrenie a zdravie nie je zrazu tak akútne a potrebné?

katinka71
7. mar 2015

ahojte som pracovala ako zdravotna sestra na ocnom oddeleni,na operacnej sale na sk 17 rokov zastupovala som aj na ocnej detskej ambulancii z vlastnych skusenosti pri beznom vysetreni sme deticky nebalili do plachty ,deti som sa znazila zaujat ze im ukazem svetielka ,potom par hraciek,ze ak budu posluchat povozim ich na stolicke a mala som stale lizatka ako uplatok za spolupracu odlozene,pri vysetreni v tmavejkomore som stala za dr a deticky som motivovala aby pozerali ci uhadnu aku plysovu hracku mam.spolupraca bola vo väcsine dobra ked nie tak sme poslai mamu sdietatom vonku nech sa ukludni dieta a skusili sme znova,do plachty sme zavinovali deticky pri vyplachoch slznych ciest ,kde je potrebna presnost dilatirom rozsirit kanalik(dilatacia)a potom hed nasadit tupu ihlu s fyziolog,roztokom preplachnut kanalik a este pri vyberanu cudzich predmetov z rohovky,predtym sme kavapkami znecitliveli ocko a tiez nastrojom kopicko vybrali z rohovky cudzie teleso vtedy je potrebne dobre mat dieta zabelene dieta aby sa nepohlo,mam 2 deti starsi syn sa dal bez problemov vysertit a spolupracoval ako male dieta super a mladsi je presny opak toho balim pri vysetreni sama dobrovolne lebo viem co s neho vystane ze by si viac ublizil byt nezabaleny

emilia25
7. mar 2015

Vzdy pri kazdom jednom vysetreni ci usnom ci nosnom ci ocnom som sedela na stolicke a maly mi sedel na kolenach sestricka pri drziavala len hlavku a je jedno s kym idem ci uz s mojim najstarsim ktory bude mat uz 7 rokov a obsedi sam alebo s mojim 2 rocnym najmensim.

bibistec
7. mar 2015

no normalne to nie je. Ja som bola s ovela mensim dietatom a toto som teda nevidela. Nenechala by som toto mojmu dietatu ak nie je mila tak odchadzam, ak sa krivo pozrie odchadzam a pod.

dzamajka
13. nov 2016

@raffaella zdravim...akurat hladam info ohladne vysetrenia ocneho pozadia u vami spominanej lekarky,MUDr.Slezakovej.Viem,ze ste prispievali davnejsie, ale mozno vas tu este najdem...chystam sa tam tento tyzden s 15 mesacnou dcerou a dost dobre si to neviem predstavit.Mozete mi napisat podrobne priebeh u tak malych deti? Dcera sa vie rozhodit tak,ze az hyka a lapa po dychu...fuuu...bojim sa aj za nu.Dakej za kazdu odpoved.

88patka88
13. nov 2016

Synovec 2 ročný bol tiež nedávno na očnom takisto ho zavinuly do plachty položili mamke na kolená sestrička pridrzala hlavičku všetko prebehlo bez problémov a kriku ...myslím že je to úplne bežná metóda a deti neviažu ale zavinú veľa detičiek by bolo potom nemožné vyšetriť treba sa na to pozrieť aj z tejto strany .....na druhej strane je iná vec že doktorka kričala z jej strany to bolo úplne neprofesionálne neempaticke chovanie a ešte k tomu keď jej pacient bolo dieťatko to by určite nahnevalo aj mňa

dzamajka
14. nov 2016

Chapem tu plachtu,ako pomocku, aby dieta rukami nezasahovalo lekarke do vysetrenia,pripadne,aby si tym neublizilo...a predpokladam,ze nejak takto podobne v mojom naruci to zvladneme aj my...len ma desi,ze by mi ju mohli pripadne vziat niekde do vedlajsej miestnosti bez mojej pritomnosti...uz sme to zazili pri vysetreni na Kramaroch, vtedy mala dcera 7 tyzdnov...ale teraz, no neviem si to predstavit.

ramone_666
25. nov 2016

Bol tu jeden príspevok, že prečo sa chodí na očné po narodení? No práveže je to dobré, v 2 rokoch môže byť neskoro. Ja osobne keby idem tak neskoro, asi by som tu nenapísala ani čiarku, lebo by som zrejme nevidela. Už aj tak v 6m bolo docela neskoro...
No ale k téme:
V podstate odjakživa chodievam na očné, ale že by ma niekde uvazovali, to určite nie. Keď tak uspali, keď chceli nejak detailnejšie vyšetriť, takže o nejakých traumách sa nedá hovoriť. Akurát, čo bolo také nepríjemné boli hnusné štipľavé kvapky, ktoré som za tých 20 rokov mala hádam všetky, aké len existujú. Ale tiež žiadna katastrofa, už roky si každé ráno a večer kvapkám a tieto sú tiež riadne svine štipľavé, ale v noci je to ok, ľahnem a spím 🙂.
No ale musím povedať, že to zavazovanie do tej plachty je na niečo dobré. Videla som všeličo, keď som chodila do Blavy na očné a myslím, že v niektorých prípadoch ide o bezpečnosť, predsa len, s očami neni sranda, až sa čosi stane, môže to mať vážne následky.

janka54321
25. nov 2016

Nasa mala ma uplne panicky strach s navstevy kazdej lekarky...ci ide o pediatricku, ORL alebo nefrologiu...place uz len, ked vojdeme do polikliniky a to ma teraz 21. mesiacov...po takomto vysetreni, kde by ju zviazali...by tu budovu obchadzala urcite...takze urcite to spravne nebolo...ja by som to nedovolila

ukulela
25. nov 2016

nie je to zviazanie do plachty, ale zavinutie. malemu takto musela kvapkat do oci - a dobre, ze mi to ukazala, potom sme ho aj my doma pri kvapkani tak zavinuli, lebo by sme inac kvapkali vsade dookola, len nie do oka, lebo sa stale mykal. takze mamicky, nie je to ziadne tyranie. ano - da sa to urobit aj jemne a bez kriku. to je druha vec.