Kakanie po prvých príkrmoch

ildici12
13. feb 2012

Ahojte maminky. vcera sme zacali malu prikrmovat mrkvickou, velmi jej to chutilo. Mala by som taku otazku ze kolko je normalne, ked nekaka? mala by kazdy den kakat? doteraz bola cisto kojena a vacsinou kazdy druhy den sa pokakala, teraz je 3. den bez kakanice. je vsak spokojna, nema stvrdnute brusko, len by som chcela vediet ako je to po novom, dakujem za vsetky odpovede 🙂 🙂

karmelka77
13. feb 2012

Tak mrkva varena vseobecne zapeka...uvidis co sa bude diat hlavne ze ju brusko este neboli...

katuskad
13. feb 2012

@ildici12 no to by aj mna zaujímalo, ja som malého tiež len kojila a vtedy mi nekakal aj rekordných 21 dní, potom sa to upravilo a kaká každých 6 dní, ale myslela som si že po zavedení príkrmov bude kakať aj častejšie ale len po 6 dňoch 😒 tiež nemá žiadne ťažkosti a stolica je pekná, kaká bez námahy.... tak som zvedavá čo napíšu ostatné mamičky.... 😉

moma
13. feb 2012

@ildici12 mliečko tvori stale vacsiu cast stravy, tak na kakani sa teraz toho vela nezmeni. Az ked zacne papat trosku viac, bude stolica tuhsia a mala by byt kazdy den, alebo kazdy druhy.

tomatka
13. feb 2012

daj jej trochu čajíka

lutia
13. feb 2012

@ildici12 ahoj, no mne doktor hovoril ze by malo dieta kazdi den kakat alebo kazdi druhy (boli sme na UM), a co sa tyka mrkvicky - u nas posobi dobre - vzdy sa na dalsi den objavi v plienke 🙂) ja by som sa mozno doktora spytala ci to neva ak dlho nekaka (myslim ze to az tak normalne neni a v pripade ze odpoved bude kladna tak prepac ze strasim - ale ja len ciham a sledujem kedy kakame aby som vedela ze crievka pracuju)

ildici12
autor
14. feb 2012

no tak dnes sme konecne po 3 dnoch kakali, zajtra idem zavolat doktorke ci je to normalne. v poslednom case mi mala aj menej prdka, predtym to celkom casto robila 🙂 🙂 ale pokym bude kludna to asi nebudem moc riesit

ruthke
15. feb 2012

Moja dcerka mi po mrkve nekakala 5 dni, potom z nej vysli s velkym usilim takmer kamene. Odvtedy davam na mrkvu pozor. Ked som davala, kombinovala som s jablckom a pod.

briketa
15. feb 2012

@ildici12 mrkva, ryza, banany zapekaju. nie kazde dieta ich hned znesie. mrkva je navyse tazko stravitelna.

ildici12
autor
15. feb 2012

@briketa vacsinou sa vsade pise ze by som mala zacat zeleninkou, lebo ovocie je sladke, zvykne si nan babo a potom odmietne mi zeleninu. tak vlastne co jej mam dat jest?

lilia1981
15. feb 2012

@ildici12 ahoj jamam 7 mesacneho chlapceka a uz papame vsetko mal zapchu po mrkvice nekakal 4 dni a potom ho bolelo brusko dala som mu teplomer do zadocku a sa vykakal super musi sa naucit tlacit

briketa
15. feb 2012

@ildici12 Re: vacsinou sa vsade pise ze by som mala zacat zeleninkou, lebo ovocie je sladke, zvykne si nan babo a potom odmietne mi zeleninu.
Vidis nad tym sa tu vzdy na fore tisko smejem, pretoze potom daju zeny ako prvy prikrm mrkvu.... mrkva ma zrovna tolko cukru ako hociktore ovocie 😉 ... navyse, koli tvrdym vlasocniciam v jej centre je naozaj tazko stravitelna.
Samozrejme, ze sa babatko nemoze vykakat, ved to brusko sa trapi...
Ale ak chces trosku zmenit slovenske tradicie a si tomu otvorena:
Prvy prikrm das cukinu, hokaido tekvicu, potom pridas sladky zemiak (bolo ho dostat v Tescu, treba sa popytat v zelovococh, sladky zemiak len uvaris osupes a rozmixujes s trochou vody) na dalsi tyzden pridas hrusku...atd. pokracujes. Povarene jablcko (ak by nafukovalo, presunut este na neskor)
Potom v pokrocilejsich prikrmoch - brokolicu, zelenu fazulku, cviklu, pastrnak, mrkvu....
Vsetko uvarit, ocistit a s troskou prevarenej vody rozmixovat na kasu.

Kazde dieta, nezaleziac od toho cim zacalo v prikrmoch bude prechadzat fazami, ze raz nebude chciet jednu zeleninu, potom zase inu. Je to uplne normalna vec a netreba proti tomu bojovat. Stale ponukat a ked nechce, ponuknut inu.

lucka1987
15. feb 2012

nekojim a papame mrkvu, zemiak, brokolicu, karfiol, a z ovocia banan jablko . a stolica je normalna.pekne kazdy den.. sem tam tvrdsia obcas redsia... a davam aj cajik, fenyklovy, alebo harmancekovy, samozrejme nie instrantny ale sypany a nesladeny...

katuskad
19. feb 2012

@ildici12 ahoj, môžem sa spýtať? volala si potom lekárke kvôli tomu kakaniu? je to ok, ked nekaká každý deň? len by ma to zaujímalo. dakujem 😉

ildici12
autor
19. feb 2012

@katuskad ahoj, volala som, hovorila mi ze pokial je hlavne dojcena, ze vraj vobec nevadi ze nekaka kazdy den. lebo ze je to pre nu zatial len taka zajedka. ale uz sa nam lepsie kaka, aspon kazde 2 dni mame stolicu, tak asi trvalo chvilku jej traviacemu systemu kym si na to zvkykol

madisonb
5. jún 2012

@ildici12 Ahoj moja malá má 4 a 1/2mesiaca a tiež začínam dávať prvé príkrmy - zatiaľ papá mrkvu a zemiak, ale zdá sa, že máme rovnaké problémy ako Vy na začiatku. Všetko, čo jej nachystám pekne spapá, ale potom chúďatko iba tlačí a pučí sa, prdká a nevie sa vykakať. Musím jej pomáhať s teplomeríkom 😒 Dnes som jej skúsila dať iba zemiak, tak uvidím, či to bolo iba mrkvou. Ped jedlom jej dávam espumisan pre istotu, ale zatiaľ nevie sama všetko vytlačiť. Nanajvýš časť toho, čo by chcela a potom je nepokojná, a aj tak jej musím pomôcť teplomerom :( Tvoja malá je ďalej mrkvičku, alebo ste ju tiež vynechali? Akú ďalšiu zeleninu by som mala skúsiť? Príp. môže sa už aj ovocie?

monyccka
5. jún 2012

@madisonb naco tak skoro prikrm? Travenie este nemusi byt dozrete na takuto stravu. Ak je na UM, tak este aspon dva-tri tyzdne len mliecko a potom pomalicky po lyzickach zacat. A ak je na MM tak este o mesiac dlhsie nedavt ziaden prikrm.. Nie je co uplasit. V mliecku ma vsetko, co potrebuje a bytocne jej zatazujes traviacku.

monyccka
5. jún 2012

@ildici12 ked je dojcena, je to ine ako u deticiek na UM. U tych je stolica pravidelnejsia a castejsia - UM ma stale to iste zlezenie, zatial co MM meni zlozenie podla mamkinho jedalnicka ;) Preto raz kaka skor, raz neskor. Ale dva-tri dni pri plne kojenom babatku nie je vobec problem. Hlavne, ze sa netrapi, drobcek, ze ju brusko netlaci a neboli, to by bolo potom ine. Tak prijemne papkanie prajeme. U nas mal obrovsky uspech zemiacik, hlavne ten sladky, tekvica kao ju tu niekto spominal.. Aj spenat bol oblubeny, neskor ked sme pridali masko, tak sa ho nevedela dojest.. A so zltkom..hmmm..ale to uz odbocujem. Dobru chut prajem malej 🙂

madisonb
5. jún 2012

@monyccka odporúčala nám to lekárka, preto sme začali prikrmovať.

monyccka
5. jún 2012

@madisonb fiha, to je ale naozaj skoro. Tak hadam to nie je teta, co bola este tvojou deckarkou a len zotrvava v tom, co bolo kedysi ;) Ja by som tak skoro prikrm nedavala, vacsina odpbrnikov sa zhodje, ze do ukonc.5 mesiaca nie je potrebne nic okrem mliecka. Ale je to moj postoj, nechcem vnucovat.

nikuska265
5. jún 2012

@monyccka 4 a pol mesiaca vôbec nie je skoro na príkrm pokiaľ ide o bábo na UM. Rovnako aj nám Dr. odporúčala začať prikrmovať od 4.mesiaca ale predtým ešte začať iba šťavičkou z mrkvičky - po lyžičkách tak 2-3 na začiatok,aby si zvykla aj na iné chute. a tiež som to rovnako čítala aj v odb.lit. Ale samozrejme záleží na každom osobne,a myslím,že každá mamička si pozná svoje bábo najlepšie. len som chcela tým povedať že
@madisonb nie je určite jediná s príkrmami v takom veku. je to tiež len môj názor...... 🙂

ildici12
autor
5. jún 2012

@madisonb ahoj aj podla mna je trosku skoro na prikrmovanie, moja mala mala cca 5,5 mesiaca ked som jej zacala davat mrkvicku. uz chcela strasne papat to co mi 🙂 no a co sa tyka kakania, my sme sa s tym dost potrapili, aj 2 mesice mozno, svokra hovorila ze je to urcite bananom, tak som to vylucila a nic, aj mrkvu som vynechala a nadalej pretrvali problemy. aj slivky sme pouzivali, sem-tam to pomohlo. ale co som si vsimla, ze sa nam lepsie kakalo ked pila viac tekutin. skus jej davat aj pocas papkania, nam to v elmi pomohlo. akonahle zacala viac pit hned sa to viditelne zlepsilo. a postupne casom si na to zvyklo jej telicko a uz je to fajn .)

madisonb
5. jún 2012

no moja malá je kojená. postupné prikrmovanie nám odporúčali dve doktorky - pretože sme sa sťahovali a menili sme pediatričku. Aj v bukovského knihe sa píše o prikrmovaní od 4. mesiaca, ale s tým, že najprv to treba iba skúšať, hlavné je, aby malý človiečik zvládol nové pohyby. Mojej malej to ide super, len to kakanie je hrôza. Pokúšala som sa do nej dostať aj trošku vody, ale ona nechce :( Pila iba keď boli vonku horúčavy. teraz nechce. som zvedavá, čo sa udeje, keď som vynechala mrkvu. ovocie sa môže dávať až keď bude staršia, však?

zuzanka155
5. jún 2012

moja dcérka mala tiež problém s kakaním s období, ked sme začali s príkrmovaním. teplomer je jedna z najhorších metód ako napomôcť vyprázdňovaniu bábätka. môže mať vážne následky na fungovaní konečníka. nám veľmi pomohli probiotiká, trvá určitú dobu, kým zaberú, pre akútne riešenie plných črievok je vhodnejšie ako tvrdý teplomer, použiť rektálnu rúrku, poprípade miniklistýrik pre bábätka, kúpite v lekárni. ak ho aj nemáte doma, stačí do zadočku strieknuť cez rektálnu rúrku asi 10 ml teplého mlieka pomocou striekačky. bábätko sa hned vyprázdni, za chvíľočku, bez zdĺhavého vyberanie hovienka inými pomôckami. v kažom prípade tie proiotiká treba nasadiť, nám sa najlepšie osvedčili bio gaja.

madisonb
9. jún 2012

tak my sme sa rozhodli prikrmovanie odložiť na trošku neskôr 🙂 neprikrmujeme už tretí deň a malá sa zdá byť spokojná a dnes aj pekne kakala - sama, tak hádam dorastie na papanie a hlavne kakanie príkrmov 🙂

pepa10
16. nov 2012

Ahojte! My sme tiez zacalai s prikrmovanim, pred dvomi tyzdnami. Dcerka bola plne kojena a stolicu mala raz za tyzden.Ako sme zacali prkrmovat, prva bola mrkvicka, potom sladky zemiacik,teraz tekvicka ,tak stolica je aj 3x denne,ale len bobky,nie su tvrde,ani brusko ju neboli,len je to nezvyk po takych kuskoch. Ale,ked to vypusti,tak vonia prijemna nie je 😀 a zapacha to,ako by mala plnu plineku, pritom len taky kusok.Cajik a ani vodicku nechce,tak sa jej snazim aspon cicik ponukat castejsie.

lee_bella
28. júl 2014

prepacte zeny,ale mat tak vase problemy som stastna maminka....moja pol rocna dcera sa bez prehanadla easy lax ani raz nevykaka, cele mesiaxce jej raz denne musim dat prehanadlo,lebo ked nedam nekaka vela dni a ked uz zacne nevie pri tom dychat a letime na kramare...teplomer ani rektal.rurka na nu nikdy neplatili,ani masirovanie a cvicenie..nic....stolica je ako kamen a v nej kusky zrazeneho mlieka,nie je dojcena, papa UM...viete co to je? a teraz chvilu papa prikrmy a nic sa nezmenilo,akoby stale len mlieko...sme bezradni,ani doktori nevedia poradit ani na gastroenerologii ani prakticka l,ekarka, nikto nevie nic

keasy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pepa10
22. sep 2014

@keasy Zdravicko, mala uz ma 2,5 rocka a stolica sa upravila sama. Mali sme problem s kakanim, mala akoby z toho strach a casto nasilu zdrziavala a tym padom to mala bolestive. Boli sme aj na sono, ale vsetko ok. Ale to uz bola starsia. A co sa tyka tich bobkov, pravdepodobne ak ste kojila, tak organizmus si zvyka na novu stravu. Dcerke sa to postupom casu upravilo 🙂 Teraz uz nemame problem. Ale ak sa vam nieco nezda, utcite sa poradte s pediatrickou. Hlavne vela vlakniny a tekutin ;)

keasy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz