Kedy sa vykonáva sekcia po injekciách na vývin pľúc bábätka?
Ahojte, idem si skôr urobiť taky prehľad o tom, po akom čase vam robili sekciu, pripadne vyvolávali pôrod, keď ste dostali injekcie na urýchlený vývin pľúcok.
Táto informácia je pre mňa veľmi dôležitá, pretože na základe toho uvidím, či dám podnet na Úrad nad zdravotnou starostlivosťou.
Ďakujem za vaše odpovede.
@anjelicek26 aj keď je nedostatočne vyzivovane?
Stihli mi podat 3 injekcie od odtecenia plodovej vody, potom dievcata museli ist von, nastastie vsetko ok, dychali same. Narodene v 34tt
Závisí ktorý týždeň, to je otázka na lekárov.. nas prísne sledovali s malým od 30.tyzdna a von išiel až v 36+3.. síce s 2030g, ale určite dobre rozhodnutie, dozrel, dobre sa adaptoval, na piaty den nas pustali s porodnice..placenta prieroky boli ôk, nevedeli prečo nerastie nepribera (prekonal CMV virus pravdepodobne práve v tom 30.tyzdni)...
Autorka stale si ides svoje. Asi nechapes ze tu nejde o zvedavost zien co sa Ta pytaju, ale toto veetko naozaj zavisi od situacie a takto sa na to odpovedat neda. A to co hovoris ze "si sa dozvedela" nie je pravda. Tie kortikoidy sa naozaj davaju podla situacie ktora to vyzaduje, a tiez podla situacie ktora to vyzaduje je indikaciou aj planovanie cisarskeho rezu. Cisarsky sa navyse neriadi prednostne podla podavania tychto injekcii, proste cisarsky sa "po lopate povedane" robi a planuje "vtedy, ked treba", ci uz zo strany matky alebo dietata.
Je irelevantne odpovedat na tento Tvoj dotaz, pretoze cokolvek sa Ti uz stalo po cisarskom, vobec to ani nemuselo mat suvis s tymito injekciami na ktore sa pytas (mimochodom oni maju pomoct a podporit (ucinky asi vies), ale to nie je ako matematika ze 1+1 je 2..., a ze kazde jedno dieta na ne aj zareaguje - a zas sme pri tom, ze vsetko zavisi od konkretneho pripadu, a milion veci okolo toho. Je to zivy organizmus...).
Snazim sa Ti to vysvetlit v dobrom a "laicky".
Ja som bola 33+1 keď mi dali prvú, celkom som mala 3 ks. Rodila som 33+4. Maly nedokázal dýchať sám musel byt na pľúcnej ventilacii. Rodila som nakoniec prirodzene nakoľko maly mi začal rapídne chudnúť.
@colsami ale ja nežiadam, aby tu niekto riesil moju situáciu. len chcem vedieť, kedy ženy rodili po injekciach. nepotrebujem rady ani nič. pýtam sa na ICH skúsenosť. Boze
Prvy x pri synovi mi robili sekciu cca na 5ty den, pri dcere mi davali v 30tt pri hospitalizacii a potom druhy x v 32tt asi dva tri pri pred sekciou. Myslim ze od podania poslednej davky dexony by mali najneskor rezat do 7meho dna
Ano a pises ze ich skusenost je pre Teba tak dolezita, ze podla toho podas podnet na presetrenie alebo nie. A preto Ti stale hovorime ze sa neda podla jedneho pripadu posudzovat iny a na zaklade inych skusenosti absolutne nie je relevantne hodnotit ci mas mat podozrenie na zle vyhodnotenie situacie a teda podanie podnetu na Urad. To je cele. Ale uz viac nepisem, ak chces tak pochopis ako to myslim/e.
Snažíme sa ti vysvetliť, že odpovede bez súvislosti sú tí úplne nanič. Ako vidíš, niektoré žienky dostali kortikoidy a dieťatko sa narodilo oveľa neskôr, pričom nevieš, či nešlo aj o rovnaký prípad, ako je tvoj a u nich sa to skončilo dobre a postup lekárov bol úplne správny.
Ja som rodila v AT. Bolo mi povedane, ze injekcie na podporu plucok maju efekt 10-14 dni od poslednej injekcie. Potom sa efekt postupne znizuje. Opakovane podavanie ma vyznam hlavne pred 28 tt.
Ja som dostala 3injekcie v 32tt a rodila som v 36tt.
Tam nie je žiadna doba,dokedy žene MUSIA urobiť sekciu po podaní injekcií,lebo ak jej ju neurobia,tak sa stane niečo zlé - na toto pravdepodobne narážaš svojimi otázkami..Lekári tie injekcie dávajú vtedy,keď už reálne hrozí predčasný pôrod,ale aj tak sa snažia udržať bábo v brušku čo najdlhšie..Ja som sa začala otvárať v 16 tt,hrozilo mi,že mi budú musieť zašiť krčok,zvládla som to doma do 30 tt,potom som skončila na pohotovosti kvôli tvrdnutiu brucha,rovno si ma tam nechali,na druhý deň kontrola dopadla zle,rozhodli,že mi dajú tie injekcie na dozretie plucok,dostala som tuším 3 či 4? Už si nepamätám presne,je to už 9,5 roka..Ale vôbec neriešili,že by mi mali urobiť do nejakého času od nich sekciu alebo vyvolávať pôrod, všemožne sa snažili,aby malý vydržal v brušku čo najdlhšie..Až kým mi v 33tt+2 nepraskla voda..Ešte kým ma vtedy pripravovali na sekciu,tak mi pichli ďalšiu injekciu na tie pľúcka,hovorili tomu "Booster" dávka,aj keď povedali,že nevedia,či to ešte bude mať nejaký význam,ale radšej mi ju dajú,zle tým urobiť nemôžu,malý sa narodil 2,5 hodiny od odtečenia vody..
Mne praskla voda rovno po podani prvej injekcie- v 24tt. Ak by dieta neprosperovalo, klesali ozvy, urobili by sekciu. Ak by dieta vydrzalo do 40tt, tak by bolo v bruchu tak dlho. Moje dieta sa vypytalo na svet uz v 26tt- cize cca. 3 tyzdne od podania prvej davky - spontanne, ziadna sekcia. Naopak, moja znama lezala 5 tyzdnov v nemocnici, v 32tt. zacali podavat injekcie- stihli dve davky, 3 hodiny po druhej sli babetka von, lebo to bolo akutne. A ano, dieta ma postihnutie, ale suvisi to so skorym tyzdnom a to dieta muselo byt dlhsie na kysliku, jeho surodenec je zdravy. Napriklad moje predchadzajuce dieta neprosperovalo od 32tt- chudlo v bruchu. Ale kedze som nemala ziadne kontrakcie, a prietoky boli ok, sledovali iba utzv a v 36tt vyvolali porod, bez podania kortikoidov. Preto sa neda pausalne povedat, do kedy sa musi urobit sekcia- a ci vobec sa musi. Zavisi od toho, preco dieta neproserovalo, ako dlho, co matkin zdravotny stav, co stav dietata....a podnet podaj, ak si myslis, ze niekto nieco zanedbal. Ale neocakavaj od toho nejaku ulavu- toto nepride (a to ti hovorim ako clovek, ktory ma postihnuteho surodenca naozaj vinou lekarov).
Injekcia v 31 týždni, vydržal do 37 týždňa.
Mne dávali 30,minút pred pôrodom prvú injekciu
32 týž,čiže asi ani nezabrali

Mne dávali v 29tt a malý išiel sekciou 6 dní po podaní injekcie. Na izbe som mala babu ktorej podali ráno injekciu a večer museli vykonať sekciu. Tuším rovnaký tt ako ja. Ešte doplním že sekcia bola nutná. Mne odtiekla plodová voda a spolubývajúca mala zlé ozvy plodu. Inak by sme čakali čo najdlhšie. Boli tam baby ktoré vydržali dlhšie aj také čo mesiac. Snažia sa čím dlhšie udržať dieťa v maternici. Injekcie dávajú na druhý deň po prijme ak hrozí predčasný pôrod. Tak to vysvetľovali lekári.