Kedy začať sťahovať predkožku u chlapcov?
Poraďte mi, kedy je najvhodnejšie začať so sťahovaním predkožky u chlapcov? Malý bude mať 2 roky a občas má kožičku začervenanú. Pediatrička mi povedala, že do 2 rokov nemám nič robiť, ale počula som, že niektoré mamičky začínajú so sťahovaním predkožky už od 1. roku dieťaťa. Ďakujem vám vopred za rady. Darina
aj mne pediatricka hovorila, ze pomalicky mozem skusat stahovat ako to pojde, iny mi hovoria, ze nemam stahovat. Ale spolieham sa na rady skusenych mamiciek, co maju starsich chlapcov a stahovali postupne od narodenia a nemaju teraz ziadne problemy.
segrenka stahovala od 3 mesiaca pri kupani 😕 vraj jej to tak doktorka povedala
VOBEC NETREBA SŤAHOVAŤ !!! JE TO HLÚPOSŤ...!! To sťahovanmie iba sposobuje problémi !!!!!!! mi nestahujeme vobec a je vsetko o.k na jednotku 🙂 a doktorka sa o tom ani len nezmienila 😉
studia a neviem co kazu nestahovat, ale niekedy sa stahovalo po trocha pri kupani a problemy neboli, nechapem ako mozete verit tomu ze to povoli samo ano niekomu povoli, ale ai kazda druha co nestahuje skonci to nasilnym stiahnutim az obriezkou, takze nic sa nestane ked budete po trocha stahovat v cistej vode aspon raz za tyden a umyjete mu tu spinu.
Starsiemu som stahovala od 1 roka, ale velmi mu to neslo, tak ked mal 1,5 roka poslala nas doktorka na urologiu, tam nam zase povedala, ze este mame cas. Boli sme tam, ked mal maly az 4,5 roka a kedze mu to neslo, tak mu to stiahla nasilu. Cely den sa nemohol poriadne vycikat, lebo ho to stipalo. Kazala nam pipika utierat harmancekom. Mladsiemu stahujem od 6 mesiacov, ale tiez mu to nejde, tak uvidime.... 😒
ja som stahovala obom od narodenia ziadne nasilie ani slzicky pekne vo vanicke najprv umyla tvaricku potom pindura stahovala kym slo.tak to robim do dnes.vysledok: obaja s tym nemaju problem.pediatricka pochvalila oboch.neviem si predstavit neumyvat to. Vtedy ak sa stahuje nasilu vznikaju mini trhlinky a ak sa neudrzuje dieta v naprostej cistote hrozi infekcia. Ved ked sa pokaka skoro stale treba aj v predu umyvat keby sa stolica dostala dnu bol by vazny problem a na to sluzi predkozka zabrani vniknutiu stolice az ku zaludu.proste treba to poriadne v kupani umyt a stahovat kym ide.a potomto ukone pekne zasa zalud skryt aby sa necistoty nedostali dnu.
Nestahovat vobec!
Pokial chlapcek nema ziadne problemy, zdravotne indikacie, tak vobec. Predkozka ma ochrannu funkciu, chrani pred poranenim, pred vniknutim stolice u plienkacov, chrani pred infekciami, pred poranenim....
Kazde stiahnutie, pretiahnutie, natiahnutie otvara branu infekciam, bakteriam, plus pri pretahovani mozu vzniknut mikrotrhinky a nasledne zrasty, ktore su mnoho krat horsie ako prilepena predkozka, ktora sa samovolne uvolni vekom, kdezto zrasty sa uz tak lalko neuvolnia, tie je treba bud pretrhnut alebo prestrihnut. Balooning ani smegma neznamena hned problem.
Uz vobec nepretahovat vo vani, pocas kupela! Prave v nom sa mu pod kozu mozu dostat necistoty z kupela a bakterie. Ked, tak len pod tecucou vodou, zacat najskor v tretom roku. Jemne, nenasilne, dodrziavat hygienu (jemne potahovat v sprche pod tecucou vodou), uvolnenie moze trvat roky. Ak nie su zdravotne indikacie, nie je dovod k pretahovaniu, ani ziadnemu chirurgickemu zakroku!!!
http://www.rodina.cz/clanek5274.htm
nám dr.stiahla na prehliadke v prvom roku,bolo to trochu drastické,začervenalé,ale odvtedy sťahujem pravidelne aj ja a je pokoj,má to krásne 😉
maly ma 7r.ked bol maly dr zakazala stahovat ale potom asi o rok sme museli,darilo sa s tazkostami a potom sme museli ist k dr a ten mu to natiahol nasilu.maly si to nechcel dat natahovat a potom som mu to zacala postupne pomaly.len aby sme nemuseli ist znovu k dr.asi zalezi podla doktora
Nás poslala doktorka k urologovi ked nemal malý ani dva roky.Tam mu to stiahol a potom to začalo ked išlo ciko tak strašne ho to ščípalo až sa triasol,strašne sme plakali 3 dni boli hrozné 😢 a až po týždni to bolo o.k 😅 a to sme mu to museli každý večer čistit repíkovým čajom.Muž ho ledva držal čo sa spieral.Ved predsa zas stiahnut predkožku a utierat muto.To bolo utrpenie prenho aj pre nás 🙄 .Ale museli sme mu to robit pretože by mu to zarástlo.Takže ak sa mi narodí druhý syn tak už to nedám robit. 😖 Čo ked sme nevedeli ☹
ja som stahovala od narodenia vždy pri kupkani,tak mi doktorka kazala.Ale len kolko išlo nie nasilu !!! No synčekovi išlo hned krasne stiahnut celu predkožku až do dnes.
Akoze, hroza, co tu citam, ze nasilu stiahnut, rocnemu babatky pipika, otras 😠 , a pritom to vobec nie je potrebne, mna tiez poslala pediatricka v roku k urologovi, ze stiahnut a ten si iba poklopal na celo, ze veeelmi skoro, ze mam skusat a po roku sa uvidi, medzicasom, sa mu to uvolnilo krasne, ked som to len tak skusala a ani ziadna spina tam nebola ani nic podobne
Ja som si s tým užila pri staršom synovi 😀
Každý mi radil niečo iné, bola som z toho jeleň 😖
Takže som do 2,5 roka malému na predkožku ani nesiahla a nakoniec sme skončili na urológii. Pod kožičkou sa mu urobil taký hnusný biely povlak (ako bryndza) a začalo sa mu okolie zapaľovať. Doktor jedným kratučkým pohybom predkožku stiahol (malý si to ani nevšimol, absolútne na to nezareagoval) a nechcite vidieť, čo za svinstvo tam mal !!!!! za dobrú čajovú lyžičku tej bielej gebuziny. Takže z vlastnej skúsenosti radím pomaličky, veľmi jemne, nenásilne po kúpeli očistiť a stiahnuť len toľko, koľko ide. Pri mladšom synovi to tak robím od narodenia a má to krásne, čistučké. Teraz každý deň, keď ho prebaľujem, prípadne, keď sa kúpeme, raz denne mu kožičku stiahnem, pipíka vyumývam a hotovo 🙂
kazdy nieco ine ..uff mam zmatok :D ja nestahujem na silu..len ako ide..maly ma 1 rok a 8 mesiacov ...chjooo 😒
Nestahovat ona sa stahuje pri mocený
My mame troch synov a kazdemu sme predkozku stahovali hned od malicka - pri kupani, ale len jemnucko , pomial ide. Vobec nie nasilu..takto to uplne staci. Ono nejde len o to, aby nezarastla, ale treba ju pomalicky stahovat aj kvoli hygiene..Aby sa tam netvoril "syrecek", ktory moze sposobit neprijemny zapal.
Bola som s malým hospitalizovaná na detskom, keď mal 10 mesiacov. Pri príjme mu mudr stiahol predkožku nasucho, nasilu a tešil sa, že ako krásne mu to ide, hoci je taký maličký.
Odvtedy mu ju môj muž stiahol párkrát pri kúpaní, ale išlo to ťažko, pomaly a nie úplne. Ja som sa na to nemohla ani pozerať 😅
A včera pediatrička pri 18-mesačnej, že ide to, ale nie bohvieako, že trénujte doma. Tak ja neviem. Nechcem niečo zanedbať, ale urobiť si na túto tému názor a riadiť sa podľa toho je ťažké.
Súhlasím s @catharinaa, je v tom čistý zmätok. Ale čítala som tu kopu príspevkov v témach o sťahovaní predkožky, nájdi si to. Myslím, že aj @hajanka tam často prispievala a dávala nejaké linky. Všetko som to prečítala, no ešte stále neviem. Som na vážkach, čo s tým. 😨
nam pedina vravela, ze vsetci jej pacienti, ktorym nestahovali predkozku skoncili neskor na operacke. ☹ aj kamaratovho syna operovali..:( tak my stahujeme.
Naša prvá pani doktorka nám kázala začať tak okolo roku, začala som a nič, vôbec sa nedarilo, už som bola v strese čo bude, ale potom odišla do dôchodku a dostali sme novú pani doktorku, ktorá mala úplne iný názor, zakázala mi to minimálne do 2 rokov, že je na to čas, nemám to siliť. Ja som ju poslúchla, začala som skúšať až niečo po 2 rokoch, pomaličky pri kúpaní, nič násilné a to bol hneď rozdiel, ako keď som snažili okolo toho roku. Teraz 16-teho bude mať malý 2,5 roka a už mu ide úplne krásne celá dole. Minule o tom bolo aj v dámskom klube na STV1, že to úplne takto stačí. Ja osobne si myslím, že ak to má byť v poriadku, tak stačí začať po tých 2 rokoch a ak s tým má byť problém, môže mamička začať aj v 3 mesiacoch a nepomôže si. Ak by som ale videla, že má malý nejaký problém pri cikaní, a mal by napr. iba rok, tak určite by som išla k doktorke, ale ak nieje problém, nepáli ho, nezapaluje sa... tak si myslím, že to naozaj takto stačí.
vsetci tu hovorite o dvoch najviac troj rocnych detickach, myslite si ze nase pra, pra, prababicky stahovali svojim syncekom predkozku? myslim ze nie a to ze sme tu je dokaz ze to vobec nebolo potrebne. citala som ze to moze povolit az v siedmych rokoch, dokonca az v puberte a ze ta predkozka je uzavreta prave preto aby nevznikali zapaly... mam doma synceka, ma 2 roky 9 mesiacov a nasa pediatricka povedala ze zatial mu s tym nemam nic robit. od roka si to natahuje sam, takze myslim ze si predkozku precvicuje viac ako dost a je to hlavne prirodzene a nenásilne, nema ziadne zapaly ani biely povlak alebo nieco podobne a ani problemi s cikanim. urcite by som s nim nesla na zakrok, aby si zbytocne vytrpel, len preto ze nejaky doktor povedal ze uz to mal mat stiahnute. myslim si ze priroda to ma dobre vymyslene a ze vsetko vcas zariadi, tak ako to bolo niekedy....
ahojte. potrebovala by som poradiť. Malému sťahujeme predkožku asi od 4 mesiacov vždy pri kúpaní. Nikdy nebol problém, ale posledné dni nám odťahoval ruky (teraz má 11 mes.) a keď sa mu ju muž snažil len trošičku natiahnuť išla mu krvička. Po 2 dňoch sa nám zdá že má aj zdurený žaluď pod kožou. Je to zápal alebo...? Stretli ste sa s tým niektorá ☹
Pri prvom synovi som nesťahovala, pretože všetci kričali NESŤAHOVAŤ. No jedného pekného dňa , to mal synček cca 2 roky pediatrička pri bežnej kontrole skontrolovala aj pipík a násilne mu ho stiahla. Malý potom dva dni pri každom cikaní plakal a musela som ho prehovárať aby sa vôbec vycikal. Strašne ho to bolelo a ešte dlho trvalo, kým sa bez strachu vycikal. Stále sa bál že ho to bude bolieť a keď bol chorý tak nechcel ísť ani k doktorke, pretože sa bál. Takže teraz pri druhom synovi (12 mesiacov) od pol roka pomaly sťahujem ale naozaj veľmi opatrne po kúpaní a nie každý deň.
Mne pediatrička kázala sťahovať po kúpaní, kamarátka to tiež robila a jej malý nemal žiadne problémy....
nam kazali nestahovat, no od narodenia pomalicky stahujeme pri kupani a pedine som to nehovorila, na poslednej prehliadke skonstatovala, ze ako pekne sa mu to posuva.
Pred trinástimi rokmi sa predkožka musela ešte sťahovať ale dnes to kontroluje lekár .Teda aspoň u nás.My sme s druhým synom dopadli tak že mu museli spraviť obriezku.Bolo to rok do zadu a to mal dva roky.Bolo to pre mna dosť ťažké , hlavne ked sa mi po operácií prebral .Ale teraz by som určite pomaličky vždy pri kúpaní sťahovala aj ked tvrdia že sa pod kožičku môže dostať nejaká infekcia .Ale ked si spomeniem čo sme si vytrpeli tou obriezkou určite by som s tým robila niečo od začiatku .
My mame syna a tiez nam vraveli nepretahovat pretahovat my sme sa rozhodli manzelom ze pretiahnut lebo sin uz 1r mu to pretahovAli potom p 1r ked mal 2r mu zase pretiahli plakal jak pavian a ja snim tak a zasese sa mu tu zrastlo ci co a 4r ho pediatricka poslala urologovi mi sme odmietli lebo sina by sme uz tam nedotiahli a gde uz iba slipi bysme mu nevedeli dat dole tak sme sa dohodli zmanzelom zemu to smravime my manzel kupil taky olej lekarny vovani sme ho vikupali taku hodynu este sme ho hvalili lebo si ho stahoval sam sa snym hral po kupany jak zdi na manzelskej posteli som ho poutirala a potom si lahol a zacalasom mu stym robyt stahovala som muto natahovala on bol pohode islamu oblubena rospravka a hral sa plisakom potom dosiel manzel uz to bolo samkovi podozrive tak som ho hitila aby nephal ruky tam a manzel muto stahoval plakal ale ked muto zacalo pukat a isloto dole tak poriadne manzel zatlacic sina az postavilo od bolesty ale uplne mu to islo dole ddali sme mu tam framikoin a staralisme sa on 2dni od tedy ma uz 6r a mato pekne 🙂 🙂 🙂
😠
No kamoska svojmu nestahovala a v aprili ide na operaciu lebo mu zarastlo....teraz v maji mal rok.....takze je to diskutabilne....mne pediatricka povedala ze nenasilne len tak trosicka mu mam sem tam stiahnut...tak mozno raz za mesiac ked ma napadlo som mu tam v podstate "pozrela" teraz ma maly 8 a pol mesiaca a nejako samo mu "vykuklo",tiez som sa len tak isla mrknut ako sa mu to tam vyvija a zrazu "kuk" 🙂
ahojte, my sme boli včera u urologa. Preventívne som malému robila sedacie kúpele zo slezu asi tak týžden, dočítala som sa že vraj to pomáha. Predkožka sa nám dala stiahnuť tak do polovičky žaluda, myslela som že na vek 1 rok je to v pohode. Aj urolog vravel, že tak do 1,5-2 rokov by to malo zísť. Ale ako ho tak chytil a ukazoval "AKO" to máme robiť doma aby to zišlo samo, šup a žaludík vybehol von. Pomohol tomu tak na 3-5mm stiahnut, trošku poplačkal, ale nie až tak ukrutne. Vyšlo mu spoza predkožky dosť "mazu", ktorý spôsobuje zápaly, ktorým je dobré sa vyhnúť. Ked sme prišli dala som mu sirupček od bolesti a večer kamilkový kupel, to máme robiť celý týžden. Cikáme v pohode, už žiadne bolesti. Ale zrejme je do dosť individuálna záležitosť.

ja byt tebou idem k urologovii a to co napisala saza007 tak to vobec nesuhlasim,ked bude zapal vtedy sa ma stahovat???ja som sa riadila radami nestahovat a dopadlo to tak ze mal 3 roky a dostal taky zapal lebo to nemal cistene a doktor na urologii sa ma pytal co som neprisla skor,mohol to mat o polovicu lahsie....najskor sme 2 tyzdne liecili zapal,chudatko ani cikat ani nic sa mu nedalo,potom mu to skusali stiahnut to si znova velmi vytrpel a nakoniec sme sli pod noz a znova asi 2 tyzdne trpel ani cikat ani chodit nic.....tolko sa naplakal ☹ teraz cakam chlapca a urcite nebudem vycakavat,ta predkoska sa sama nestiahne to by ju musel mat od mala pohyblivu,ked sa s nou nehybe nema ako povolit...ja som za aby dajme tomu prve 2 mesiace sa s tym nic nerobilo ale potom treba pri kupani jemne tomu pomahat a ked do neakych 10 mesiacov nic tak radsej sa ist poradit s urologom ako by postupoval......takze byt tebou sa objednam k urologovi....a este to ze to mava cervene,to maval aj moj a ja hlupa som to ignorovala lebo pediatricka povedala.....