Krvná skupina dieťatka
stretli ste sa už niekedy stým že by dieťatko malo rh+ faktor aj ked sú obaja rodičia rh negatívny?
@niki101988 ....takže aj po narodení tejto dcérky budem rozhodne trvať na tom aby jej zistili akú KS a tiež či bilirubín nestupá
@liebling98 ahoj chcem sa len spytat nakolko su presne tie kalkulacky KS, pretoze mi to nejako nesedi. Moj oco ma 0 mama AB a ja mam 0, ale podla tej kalkulacky by som mala mat A alebo B. moja sestra ma A. Dakujem za odpoved 🙂
Ahojte, je to možné, krvnú skupinu môže zdediť génmi dokonca aj po starých rodičoch, nielen po rodičoch... 😉
A na nejaké "kalkukačky na nete" neverím, veď si to dám zistiť lekármi, preboha!
@mirruska podla mna sa u vas v rodine vyskutuje velmi vzacny bombay fenotyp.... preto mas ty krvnu skupinu 0, skus si o tom pozriet viac na nete, ak chces..... je to fakt velmi zriedkavy fenotyp, tusim, ze 1x bol zisteny niekde v Indii.... ale viem, ze ho maju aj niektori ludia na SR.... a uplne sa popiera zakony dedicnosti krvnych skupin.... takze tie kalkulacky na nete nevedia odhalit takuto vynimku, su len pre standardne pripady
@mirruska za normálnych okolností výsledkom kombinácie 0 a AB môže byť jedine A (genotyp A0) alebo B (genotyp B0). Dedí sa polovica informácie od otca, polovica od matky. A a B sú dominantné (keď dieťa dedí od jedného rodiča A alebo B a od druhého 0, jeho KS bude A alebo B (to, čo zdedil od rodiča č. 1,ale jeho genotyp, čiže genetická informácia bude A0 alebo B0, čiže tú 0 môže odovzdať ďalej svojim deťom). A a B sú navzájom tzv. kodominantné, čiže akoby rovnako silné, preto sa v prípade zdedenia A od jedného rodiča a B od druhého prejavia obidva ako Krvná skupina AB. K Tvojej otázke: Si si istá tými krvnými skupinami v rodine? Ak áno, prichádza do úvahy aj alternatíva, ktorú opisuje @nanka3. Sú to ale zriedkavé záležitosti, kalkulačky ich neodhalia, len špecializované genetické testy. Človek najprv rozmýšľa nad "bežnejšími" príčinami takéhoto rozporu, ako je chyba pri teste, adopcia a pod.
@rebeka49 , môj syn študuje medicínu. Pýtala som sa ho na to a povedal, že áno, je to možné. Je to málo pravdepodobné, ale určite môže mať RH+. Je to nízka pravdepodobnosť okolo 3%, ale stať sa to môže. Je to genetická mutácia. Skôr si povedz, že máš výnimočné dieťa 😉
Je to normalne .my sme tri sestry. Mama A+ oco B- . Najstarsia A+, najmladsia B- a ja prostredna AB+ a to v rodine nikto nema 🙂
@liebling98 ja mam 0+ a otec dietata A+ a dcerka ma A- a je na 100% nasa
@liebling98 tymi skupinami som si ista lebo chodievame darovat krv a KS mame napisanu v darcovskom preukaze. A adopcia je vylucena, to som si ista 🙂
@kvietok173 to je úplne v poriadku. Obaja s manželom ste heterozygoti, čo sa týka Rh faktora, čiže obaja ste +/-. Keďže je + dominantné a mínus recesivne (akoby podriadené), u vás rodičov sa fenotypovo prejaví rh pozitívny faktor. Vaša dcéra od vás oboch zdedila to mínus, preto je rh negatívna.
@mirruska tak potom prichádza do úvahy to, čo popísala @nanka3, bombay fenotyp. V tomto prípade by si to ale mala spomenúť pri tom darovani krvi. Táto situácia je totiž extrémne zriedkavá, výskyt sa odhaduje na 1-4 prípady na milión ľudí, čiže na Slovensku je takých ľudí cca 20. Preto človek skôr myslí na tie viac pravdepodobnejšie možnosti.
@liebling98 @nanka3 baby dakujem za vysvetlenie, doteraz som po tom nikdy nepatrala, ani ma nenapadlo ze by som mohla byt takto vynimocna 🙂

@niki101988 AHoj, to síce neviem, no primár z detského mi povedal, že KS zisťujú detičkám, ktorých matky majú RH -.Ja mám KS 0+ a na zistení KS synčeka som trvala, lebo som sa bála, že budeme mať tie isté problémy ako s dcérkou...Dcérka nám po narodení mala až príliš vysoké hodnoty bilirubínu, hrozilo tam až poškoddenie mozgu (a to všetko len pre jednu nezodpovednú detskú doktorku), dokonca jej museli podať transfúziju aby vôbec hodnoty bilirubínu klesli....