Má 19 mesačná dcéra autizmus?

dreamer4
16. jún 2021

Zeny poradte. Mam dcerku staru rok a sedem mesiacov. Uz 3 mesiace ma mladsiu sestricku. Prichodom z porodnice sa zmenilo jej spravanie - nocne desi, nervozita... proste ziarlivost. Detska nas s nou poslala k psychologicke, aby mi ta poradila ako zvladat urputnu ziarlivost. V psychologickej poradni nas pripravila lekarka na mozne narusenie autistickeho spektea... lebo mala je svohska,tvrdohlava..robi to co ona chce, nepotrebuje byt na mne nalepena 24 h....ma taku povahu, vie sa zahrat sama, ale koleltiv deti je pre nu tiez radist. Pozera do oci,prejavuje lasku....hladkanas, tuli. Len nerozprava...ale ked pustim Smejka, tak spieva s nimi tancuje...je zive a hrave dieta. Len je tvrdohlava a ked chce mat pokoj, vie byt aj 20 min sama v izbicke a tam sa hraje.lekarke sa nepozdava ta jej ,,uzavretost" a to ze nerozprava a nevedela priradit farby zlozit tvary... mate niekto skusenost?

snazilka_bio_mamka
16. jún 2021

uprimne, podla tvojho opisu mi to nepride ako AS. Má len svoju povahu 🙂 a možno tažšie znaša noveho clena rodiny.

vafinka
16. jún 2021

@dreamer4 ako ja mám doma autisti a teda nič na tvojej auto nevidím.este je moc mala aby vedela to čo po jej psychologická chcela .....

dreamer4
autor
16. jún 2021

@vafinka dakujem za odpoved. Ona je rada sama, to vraj tomu nasvedcuje...ale prejsvuje lasku, radost, hnev.... aj uteka za detmi v parku...len nerozprava a ked s nou chcem robit edukativne hry, tak nechce sa sustredit.... neviem a pri dalsom malom babatku sa jej asi az tak nevenujem. Mozem sa opytat na prejavy vasho dietatka, pidla ktorych ste to zistili?

ankare
16. jún 2021

@dreamer4 podľa mňa máš zdravú dcérku. Držím palce!

mamamasama
16. jún 2021

Tak to by potom bola vacsina deti s autizmom... podla mna uplne normalne spravanie

amelie2017
16. jún 2021

Rok a sedem mesiacov a farby a tvary? Wtf, to co je za psychologicku. A rozpravat? Nasa vtedy vedela asi 10 slov aj to svojskych. Podla mna mas doma normalne dieta. A pre mna teda nenormalne, lebo pre mna je utopia, ze by sa dcerka zahrala sama co i len 5 min. Bud rada, ze ta nepotrebuje kazdy minutu a uzivaj si deticky.

anjelicek26
16. jún 2021

To si asi vychytala vykvet psychologie. Mas doma uplne normalne dieta, je este malicka, v obdobi vzdoru a prichod noveho surodenca este velmi cerstvy, stratila mamu - doslova - zo dna na den pre maleho surodenca, s jedneho dna na druhy je ona ta "velka", pritom je este polo babatko sama... uplne pochopitelne. Syn je tiez auti, sice len okraj spektra, ale proste v tomto veku sa to NEDA posudit. Rozumny psycholog toto ani ako podozrenie pred 3.narodeninami nevyslovi...

vafinka
16. jún 2021

@anjelicek26 presne tak ako pises

vafinka
16. jún 2021

@dreamer4 tak potom podľa tej psychologický by sme boli drvivá väčšina z nás autisti.moj v tomto veku bol úplný opak nemal rád deti ani spoločnosť ale ani vo sne ma nenapadlo že je autom v tomto veku.......mal iné svoje ťahy aké podľa mňa tvoja mala zažíva presne to čo píše anjelicek 26

dreamer4
autor
16. jún 2021

@vafinka omanzel siel nakrmit malu dcerku a starsia sa rozbehlak dveram a tam sa hodila o zem a rozplakala...proste chcela ist prec....ale pani vyhodnotila situacia ako ,,monkovske" kompulzivne spravanie..... dakujem za nazor.

gbgb
16. jún 2021

@dreamer4 je este mala a zrutil sajej cely svet prichodom surodenca. Uz nie je No. 1. A priradit tvary a farby nevedel moj ani 2 rocny,lebo nechcel.
Podla mna ma iba taku povahu a je mala. Nocne desy sme mali zo zubov,pri odplienkovami ale aj pri emocnom vypati. A mavame stale. Rozdiel medzi detmi 2,5r a zle to znasa stale. Uz len cakamna skolku ako na spasenie 🤣

vafinka
16. jún 2021

@dreamer4 joj veď to nič nie je je to iba vzdor ešte len prídu chvíle také že ťa pôjde z ich správania tresknut keď si budú ešte viac vydobijat pozornosť a presadzovať svoje

livka283
16. jún 2021

@dreamer4 autizmus sa diagnostikuje najskôr v 3rokoch, podľa opisu máte naozaj doma malú, úžasnú osobnosť a farby nevedia niektorí predškoláci....buďte kľudná ja som bola s mojou u neurologičky, akurát mala jačmeň, často klipkala očami a ona jej dala na tiky psychiatrické kvapky.... päť minút ju videla! Všetko chce čas, možno byť s malou chvíľu sama ak to ide ...ja mám drobca po 9rokoch 🙈 to mám doma iné psychologické vydieračské stavy 😀 držím palce!

nikaeli
16. jún 2021

@dreamer4 daj jej čas.. má rok a pol a odrazu tu už nie je mamka (a ocko) iba pre ňu, svojim správaním si žiada vašu pozornosť.. pani doktorka by mala vážiť slová a nie hneď vystrašiť rodiča s autizmom po párminútovom rozhovore.. mnohé deti nerozprávajú aj dlhšie, hádžu sa o zem z trucu, kričia, kopú, nespolupracujú a nie sú autistické 😉 ak máš chuť, napíš mi správu, pracujem s deťmi s autizmom 💕

janickacrazy
16. jún 2021

@dreamer4 preboha je ešte malá, vačšina detí v tomto veku nerozpráva a kopu detí v tomto veku sa hádže o zem, moj najmladší nerozprával nič do 3 rokov, nemal rád deti, nevedel sa s nimi vobec hrať, ale autista nie je, aj ked my sme tiež boli u psychologičky, lebo u nás bol aj slabý očný kontakt, odmietanie jedla a iné veci, ale hned mi povedala, že malý autista nie je, že len oneskorený vývin reči a mala pravdu

number19
16. jún 2021

Nie je dobre na vsetko hned hladat diagnozu. Posielat hned k psychologicke?
Neviem, bud opatrna, nenechaj si hned dieta nalepkovat diagnozami...moze jej to skomplikovat nastup do skol atd...nikdy nevies.

amelie2017
16. jún 2021

@number19 inak ja tiez nechapem na co ist s tak malym dietatom k psychologovi. Viac by podla mna pomohlo, keby si rodicia precitali nejake knihy o vychove a vybrali si metodu, ktora im je najblizsia. Pripadne ist k psychologovi sami, nech im poradia, ako na nu. Ale hodnotit tak male dieta, ved je jasne, ze este ani nemoze spolupracovat.

dreamer4
autor
16. jún 2021

@amelie2017 no lebo mna tam poslala detska, poradit sa ako zvladnut ziarlivost.

amelie2017
16. jún 2021

@dreamer4 ano, citala som, ale ja by som isto s dcerou nesla. Maximalne sa sama porozpravat. Alebo ako som pisala, precitat si nejake knihy, ako postupovat v takomto pripade.

andrejka1974
16. jún 2021

@dreamer4 urcite len ziarli je dost mala na taku diagnozu co by som ja za to dala keby sa aspon jedno z mojich deti v jej veku same zahralo v izbe, toto vobec nie je prejav autizmu mam doma autistku a ta v tvojom veku bola uplne ok prejavilo sa to neskor

sense
16. jún 2021

Poznám x deti kt boli ako ty opisujes a ani jedno nie je autistom... A na rozprávanie ma ešte čas ved ma niečo málo viac ako 1,5r..

makova333
16. jún 2021

@dreamer4 tuto psychologicku obid velkym oblukom. Mas podla mna uplne normalne dieta, ktore prichadza do obdobia vzdoru plus novy surodenec (ziarlivost), svoje spravia aj povahove crty dietatka (niektore su pokojnejsie, komotnejsie ine akcnejsie) a mozno nie este vyvinute komunikacne zrucnosti (v tomto veku uplne primerane). Uzivaj deticky a ziadny stres. Ak by sa starsia neposunula v reci do cca 2,5 roka, navstiv logopeda a psychologa. Ale vybarej velmi starostlivo. (psych.)

alvaluka
16. jún 2021

@dreamer4 ja len tolko, ze mam rovnako stare dieta a tiez nerozprava, co v sebe neviem spracovat a cakam, ze to noze byt vselico. Sama nevydrzi ani 5 minut, rev, mencanie za vsetko ked sa jej nepaci/nedari. Farby je otazne ci pozna, ma taky ihlan z farebnych kruhov a ked sa rozculi, ze ich dava nepsravne, tak jej hovorim najprv modra, potom zelena, atd a ona zbiera kruhy zo zeme podla toho, aku farbu jej poviem, bud ich pozna ale asi iba na tych kruhoch, ale dost pochybujem, ze ak by od nej niekto cielene chcel priradit farby tak nepochodi si myslim.

Hadam je vsetko v poriadku u vas a len je trocha rozhodena zo surodenca.

makova333
16. jún 2021

@alvaluka to mrncanie a polac "za vsetko" moze byt sposobene komunikaciou. Ked sa rozvinie komunikacia a porozumenie, nebude dietatko tak frustrovane. Je to ako ked pojdes do Ciny a nebudes vediet cinsky, ale vsetci budu na teba hovorit cinsky a ocakavat, ze im rozumies. Po chvili toho budes mat dost, budes nervozna, ze si nevies vypytat ani pit, jest, zabavit sa s niekym. Ale ked tam budes dlhsie, postupne sa ten jazyk zacnes ucit, rozumiet, chapat v nom. Keby tam budes zit par rokov a budes sa citit ako na zaciatku a nicomu nerozumiet, vtedy mas nejaky problem. Ale to v zaciatkoch nemozes vediet. A toto plati aj pre malinke deti, ktore sa ucia rozpravat. Potrebuju cas. Ak ho dostnu v primeranej miere a aj tak nic, vtedy je namieste zistit preco. Ale s 1,5 rocnym dietatom je to este skoro. Btw zacat treba gestami a postupne jazyk rozvijat.

kacena4
16. jún 2021

ahojko necita som odpovede ale lekar vobec nemusi mat prehlad o tom co je pas a co nie, to vie len specialista. napr. adhd ci nks sa velmi podobaju priznaky ma pas a rodic sa zbytocne vystrasi pas. ale aj zdrave dieta vie byt svojske najma v tomto veku a nemusi to nic znamenat len jeho povahova crta. urcite by som sa nestresovala ak nema jasne priznaky - radenie vsetkeho do radu, tocenie vsetkeho miesto hrania sa s tym (napr. kocik radsej toci kolieskom ako sa s nim hra), ked ma vyhranene poziadavky - zmena trasy, jedlo, oblecenie az take ze prichadza do apomku... drzte sa

thereisabear
16. jún 2021

@dreamer4 Nečítala som všetky odpovede, mne to ako autizmus veľmi nepríde.
Ukazuje prstom? Zdieľa pozornosť v štýle "aha, mami pozri" ak vidí niečo nezvyčajné? Rozumie vám (napr. dones mi knihu, podaj mi fľašu a pod.)? Hrá sa "akože"?

dreamer4
autor
16. jún 2021

@thereisabear neukazuje prstom. Ale ked vidi nieco co ju zaujme tak spravi taku prekvapenu tvaricku a vyda och...hra sa, smeje

thereisabear
16. jún 2021

@dreamer4 To ukazovanie je dosť podstatné, ale verím, že sú deti čo neukazujú a nemajú autizmus. A hrá sa aj "na niečo"? Napr. v štýle, že tanier je volant, že kŕmi bábiku a pod. Napodobňuje vaše činnosti?

dreamer4
autor
16. jún 2021

@thereisabear zatial sa tak nehra, hra sa s kockami, farbickami, ale to je stale take ze ich skuma, pripadne hryzie, ale napodobnuje detkse pesnicky, tie si vyzaduje a tancuje podla klipov... aj rytmicky, aj pohybovo. No som vazne neista.

thereisabear
16. jún 2021

@dreamer4 To stále nič nevylučuje ani nepotvrdzuje. Skúste sa objednať na diagnostiku, aj tak sa často čaká dlhšie, niekde pár týždňov, niekde aj vyše roka. Nie k bežnej psychologičke, ale tam, kde robia špeciálne diagnostiku autizmu. Diagnózu vám hneď nedajú, ale poradia vám, ako ďalej s dcérou pracovať. A možno vás aj pošlú preč 🙂 Ale ak by to bol autizmus, netreba čakať, čím skôr začnete, tým viac viete dieťaťu pomôcť.