Mám za synovým správaním hľadať diagnózu?
Zdravim, chcela by som sa poradit. Syn bude mat teraz 3 roky a mam pocit, ze nieco nie je v poriadku. Od narodenia to bolo narocne, vecne uplakane dieta, hoci so spankom sme nikdy nemali problem. Je velmi inteligentny, ovlada velmi vela veci, uz v 1,5 roku plynulo rozpraval. Socialne interakcie mu nerobia problem, ani nevidim nejake velmi stereotypne spravanie.Nas problem je jeho”tvrdohlavost”, jednak totalne neposlucha (veci musim opakovat aj 5krat a zvycajne zvysit hlas) a jednak nikdy neustupuje, za vsetko vzdy place, doslovne za vsetko...ked nie je podla neho, ked niekto urobi nieco co si on mysli, ze nie je spravne, ked nieco chce a neregujem v jednej sekunde, ked si niekto vezme hracku s ktorou sa predtym hral, hoci teraz uz nie...ihned bez varovania spusti plac.Nie je agresivny, ale reve do umoru. V lahsich situaciach to dokazem skorigovat, ale niekedy je to proste hysak na hodinu a nedokazem ho nijak ukludnit. Zozaciatku sme dufali, ze z toho vyrastie, ale uz si to nemyslim. Mohlo by sa jednat o prejavy AS alebo ADHD?Ako to bolo u Vas? Dakujem.
@eba7
@lila59
Tak do takéhoto štádia to náš syn nikdy nedotiahol. Väčšinou prestane plakať do 30 sekúnd. Keď mal nervy, tak zvládol aj 5 minút, ale potom ho to prešlo a prišiel potichu späť.
Tak potom vám ženy neviem poradiť. Každé dieťa je fakt iné, na naše toto našťastie zaberá - čo som rada. Neviem si predstaviť, žeby reval tak ako to opisujete vy. :/ Prajem pevné nervy.
@lila59 môj dokáže tiež dlho revať, môžem ho zavrieť do izby, príde a vrieska v chodbe, dám ho do kúta, odíde...keď mu aj capnem po riti, povie mi, že nevadí, nebolí....ani po dobrom ani po zlom...fakt funguje, len že si poreve a potom príde..si ho nevšímame.
len našťastie sa nikdy pri tom nepovracal, nepocikal. staršiemu aj vysvetľujem, že to nie je zdravé, že mu môže prasknúť niečo v hlavičke a odpadne.....no ťažko s nimi.
môj dokáže tiež revať za každú blbosť, že sa starší skôr ráno obliekol, že nechce to na raňajky čo mu dám, že nemôže sladkosť, keď mu nedovolím rozprávky, keď vypnem večer rozprávky, keď nechce spať...a tak dokola ☹ a raz jeden , potom druhý..snáď to prejde niekedy... 😀 😀 len môj menší to robí aj v škôlke, starší si to nikdy nedovolil. ale aj učiteľka mi povedala, že poreve, zduje sa, nechajú ho ukľudniť a potom je dobre, lebo keď ho brala na ruky, odtískal ju, bil ju, hádzal hračky po deťoch....☹
@lila59 my sme tiez neustupovali, dcera napriek tomu takto vyvadzala, skoncilo to v tych piatich rokoch a v podstate je klud, ale tvrdohlava je, akurat uz nevrieska. Deti su rozne, niektore maju ohromnu vydrz, ale rodic musi mat vacsiu, vydrz.
a inak môj keď to spravil v škôlke, alebo nechcel pracovať, keď mu kázali, keď sa učili básničky, on sa hral...nechcel sa odfotiť, natáčali ich na deň matiek, a tiež mal svoj deň, tak ho nechali tak...on sa potom ukľudní...tiež keď sa zo začiatku sťažovali, čo robí, som sa bála, že odporúčia psychologičku alebo niečo, povedali že nie, inak je dobrý , pracuje, všetko, len on musí mať náladu 😀 a nevystrája tak stále.
@lila59 moja dcera mi toto zacala robit, a myslim, ze zrkadli mna... ja neustupim, ona neustupi. Uz zacala robit aj to, ze nebude nieco robit, otoci sa a odpochoduje,ako ked jaj je poviem, ze toto bude robit a odpochodujem... len uz je starsia. Toto bude klasicky vzdor, s tym ze skusa. Mam aj uz kamosku v nasom veku, ta robila toto iste, dokonca az odpadavala od revu, boli s nou aj u psychologicky ked bola skolkarka a nic neporiesili, kym sla do skoly preslo ju to.
tiež mi to príde normálne, veľa detí je takýchto. Ja mám doma tiež jedno obdobie vzdoru, aj keď u nás to nie je až také zlé. Akurát som chcela možno poradiť k tomu plakaniu... Že sa dieťa rozplače za každú blbosť je normálna reakcia, ale keď už to trvá pridlho a nevie prestať, je to veľa aj na dieťa, preto to vracanie, či pocikanie sa, niektoré deti dokonca odpadnú. Niekde som čítala, myslím že to bolo aj tu v nejakej staršej diskusii, že ak dieťa dostane takýto amok, nevie proste prestať, nedokáže to, treba mu pomôcť. Najlepší je vraj nejaký silný impulz, alebo niečo prekvapivé, čo dieťa nečaká. Možno silný zvuk ako píšťalka, ja keď už je to moc zlé používam vodu, umyjem malej tváričku a ona sa ukľudní.
@lila59 podľa mňa v skratke rozmaznané decko...
@maciatkolulu a podla mna tomu prd rozumies a si premudrela.
@lila59 tak moja 4 ročne dcéra mala minule hystericky záchvat 5 metrov pred vchodom lebo ona má chcela predbehnúť a vyhrať. Hovorím jej nech beží a ona že nie to už je krátky kus, to nestihnem. A vrieskala akoby som ju zabíjala. Take deti sú. Tvrdohlavé, vztahovacne. Dospelý nadáva, 3 ročne vrieska 🤷🏽♀️
@lila59 u nas nieco obdobne, avsak nie az v takej miere ako pises. aj maly je velmi sikovny, zacal skoro chodit, skoro rozpravat. este nema ani 3 roky ale uz rok pekne rozprava. teraz uz vie povedat uplne vsetko, sklonuje, pozna cisla, pismena, farby. vie povedat, ze sa hneva, ze je smutny, ze teraz nema na nieco naladu. prave preto ma niekedy odpali, ze nechce pochopit, ze nemoze zjest tolko keksikov, kolko si zaumieni. mame pravidlo, ze jednu, MAX dve sladkosti denne. aj to len vtedy, ked sa niekam cestuje, ked mame narocny den. vacsinou ma naozaj len jednu. v poslednej dobe nanho ale nic neplati. mam pocit, ze taky bol od cca 2 rokov, vtedy zacali tie place, no teraz je to nekonecne vyjednavanie. este ked ma dobru naladu a je vyspaty tak sa to da, no akonahle sa zle vyspi, alebo brusko boli... koniec. v skolke seka dobrotu a spolupracuje bez najmensich problemov. papa, spi, poslucha. no uz len cestou domov zacne vyjednavat a akonahle ho ignorujem, alebo poviem nie- zacina rev. dokaze sa tak vyhecovat, ze nad tym az zasnem. skusali sme vsetko co pisali baby vyssie- ignorovat, zavriet do izby, nevsimat si, mame pravidla. ano, obcas to funguje a ukludni sa. no obcas sam seba tak rozrusi, ze sa nevie ukludnit. reve ako tur, az sa cely dom otriasa v zakladoch. uz som xkrat googlila, chcela kontaktovat psychologa, no vzdy to utne a je klud na par dni. ja som teda neskusala nechat ho tam hodinu, lebo mi ani nepride ok, aby dieta hodinu vkuse plakalo. ani prenho, ani pre celu rodinu. ako bolo spomenute vyssie- moze mu prist zle, odpadnut, ublizit si. nas maly sa tiez narodil skor, nemal sice ziadne problemy, no mal cca 3 kg a tie dva tyzdne sa podla mna aj po tejto stranke prejavili. vela stastia prajem, nech nas z tych nasich krpcov neporazi 😅😀
@lucia147852 ale to je jasne. kazdy, aj dieta, ma svoje dni. Ale ja hovorim o placoch a hysakoch aj 10krat za den...
@lila59 ked len pre pokoj duse by som isla ku klinickemu psychlologovi. Moze a aj nemusi to byt prejav as alebo adhd. A aj ked to nebude ziadna diagnoza, vas navedie ako s takym hnevkom pracovat.
@lila59 no aj ona takto vrieska viackrát za deň. Už potom ani nevie prečo. To bol len príklad pre akú absurdnosť vie hysacit. 🤦🏽♀️ Kamoske syn keď chytí záchvat omodrieva. Boli aj u psycho a nič. Šikovný chlapec je to vek. Uzavreli ako výbušné dieta. Kľudne ak ti to nedá oslov psychologa, za to nič nedáš. Ale podľa mna len náročné dieta. Je tu aj skupina mamičiek s takými deťmi
@lila59 vies co, ja by som mozno aj skusila toho pyschologa, ked je to fakt take, ze 10x za den a nevies si s nim rady. nie kvoli urceniu diagnozy, no su poradne pre rodicov a deti, kde ti daju tipy ako ho spacifikovat. hovorim, ja uz som minuly tyzden tiez patrala, no posledne dni to bolo lepsie. vcera sice spustil hysak, ze ideme za tatinom do prace, no vacsinou to trva tak 5 min a zabudne. spomenie si az ked treba zuby umyt a spat a vyjednavanie+plac, krik, rev atd. pokracuje. keby mi takto plakal hodiny, asi by som sama potrebovala psychologa, lebo aj mamam daju tieto hysaky zabrat. su fakt deti, ktore su mimoriadne bystre a skoro nic na ne neplati, vtedy je fajn poziadat o pomoc. myslim, ze by to urcite pomohlo. 🙏
@lila59 môže ísť o obdobie ako tu všetci píšu, no nikto z nich reálne nevidel tvojho syna. Ty ho poznáš najlepšie. V tomto veku ti však neostáva iné ako sledovať a čakať. To čakanie je najhoršie. Nám trvalo 5 rokov, kým sa z materinskej intuície potvrdila diagnóza. prvé roky som bola za blbú, že hľadám problémy tým kde nie sú. Neboj, bude dobre.
Dakujem za odpovede. Ja som uz so psychologickou hovorila (asi 3 mesiace dozadu), sama sa vyjadrila, ze je este maly a uvidime casom. Preto ma skor zaujimali Vase skusenosti a postrehy. Este raz dakujem 🙂
Ahoj Milá autorka.
Aj mne hovorili, že má moje dieťa iba vzdor, je rozmaznaný, je to normálne, vyrastie z toho. u nás bol ten istý problém ako u vás, avšak s tým rozdielom že môj chlapček veľmi nerozprával a celkovo som ja ako mama mala zvláštny pocit v sebe.
nedalo mi to, objednala som nás k detskej psychologičke, neskôr k pedopsychiatričke, nakoniec sme skončili v autistickom centre kde mu urobili diagnostiku - potvrdila sa nám Porucha autistického spektra. dnes už funguje normálne, krásne rozpráva, má očný kontakt, chodí do školy, lebo sa s ním intenzívne pracovalo v rámci terapií. vďaka bohu sme to radšej riešili skoro....
a ešte k tej vašej psychologičke, že je "malý"... to je hlúposť. náš bol ešte menší ale hneď nám povedala, že radšej nech sa vykoná diagnostika (na ktorú sme čakali pol roka) ako by sa to malo podceniť. čím je menšie dieťatko tak tým je väčšia šanca, že sa dokáže zaradiť. v tom centre, kde sme boli vám urobia diagnostiku na akúkoľvek poruchu správania v rámci tej jednej, odpozorujú dieťatko. držím palce, verím že Váš prípad to nebude, ale ako hovorím radšej zbytočne absolvovať, ako neskoro.
@lila59 @dskjhfdlkdjhl Máme rovnákú dcéru. Moja prostredná je presne takáto, má síce iba o polovicu menej ako tvoja a až teraz sa to ako tak zlepšilo že sa s ňou niečo dá niekedy rozumne dohodnúť ináč 80% musí byť jej nápad (jasnačka že ja jej najprv dám možnosti a ona si potom kože vybrať. Pre mňa to bola strašná cesta aby sme si porozumeli. Veľa šťastia. Tie naše princezné. 👸🏼🎈💕
@lila59 v MS deti reagujú úplne ale úplne inak ako doma. Väčšinou sú rodičia náramne prekvapení keď im ucitelka rozpráva o úžasnom anjelikovi a len čo vyjdete z dverí MS diéta sa premení na malé zúrive urevane decko ktoré robí cirkus a ani nevie prečo
Toho ako bude v MS by som sa nebála
@pribinak presne tak. Ja som mala obavy, že ako sa bude nás čert správať v kolektíve. Keď mi pani učiteľky posielali fotky ako sa krásne sám obúva, oblieka, čiapku ma v pohode na hlave.. až sa mi veriť nechcelo. Doma si to ale potom slušne dobieha, aspoň sa o to snaží😀 u nás sa hlavne osvedčilo nedávať na vyber. Bolo to ešte horšie a aj tak do minuty to 3x zmenil a nakoniec to skončilo revom, že on chcel to druhé 🤦🏻♀️ Každé dieťa je ale iné a na každé aj niečo iné platí
@lila59 z toho si nič nerob. Takých mudrlantov je nekonečno.. paradoxne ti čo sa ozývajú majú ešte oveľa “horšie” deti a problémy s nimi.
Deti skusaju a vymyslaju. Ten nas je uplne iny ako som bola Ja ako dieta, to vidia aj moji rodicia. Co zvyklo platit na mna nanho absolutne neplati. Mne stacilo ked sa na mna otec skaredo pozrel a ani som nepipla. Ked sa dedo zamraci na maleho, ten ho len napodobnuje a ma z toho obrovsku zabavu 😀
@lila59 moze to byt diagnoza, aj nemusi (mam doma AS).. A je to v podstate jedno, pretoze ci tam nieco bude, alebo nie, potrebujes situaciu zvladnut. Je uplne normalne, ze dieta takto prejavuje svoje emocie - ono nerozlisuje, ci je to "podstatne", alebo nie - pretoze pre tak male dieta je podstatne vsetko, co a deje tu a teraz.. Je na tebe, aby si ho tymi emociami viedla a pomahala mu ich spracovat. Skus len zostat kludna a popisat situaciu, kotra sa deje. Napr. place, ze si zavrela vodovodny kohutik a chcel ho zavriet on - iba mu to popis slovami - "chcel si velmi zavriet ten kohutik".. On musi vidiet, ze ty si ho pochopila, ze prijimas jeho emociu a postupne sa nauci, ze niekedy reaguje prehnane - to pride samozrejme vekom, neda sa to zo dna na den..Ale dieta potrebuje vediet, ze stojis pri nom, ci sa jedna o kohutik, alebo o ide o zivot..on to nerozlisuje. Preto treba byt trpezlivy aj v "nepodstatnych" situaciach. To samozrejme neznamena, ze si mas dat skakat po hlave. Napriklad - zacne plakat v obchode, ze mu nechces kupit keksik - iba mu potvrd, co citi - si smutny/nahnevany, ze dnes nekupime keksik, chapem to.. To uplne staci - prijala si jeho pocity a zaroven si stojis za svojim a davas hranicu. Ono to plakanie nezmizne zo dna na den..ale vyskusaj zmenit pristup, dieta ti len zrkadli a ty si ta, co to ma zvladnut a ukazat dietatu ako sa vyznat vo svojich emociach.. Vascina rodicov robi presny opak - snazi sa dietatu povedat, ze plakat je zle (neplac, si uz velky, ako mozes plakat koli takej malickosti, nemozes predsa plakat koli XY a pod..), ze citit sa mizerne je nespravne, ze dieta je "zle", ked sa citi mizerne, ze vlastne ked da najavo, ze citi blbo, tak ho nik nema rad a pod..( ja si spominam na seba, ako som plakavala v izbe a myslela som si, ze ma nik nema rad).. A potom si to nesie do dosplesti a riesi svoje mindraky na konovi 😅

@lila59 v škôlke je kvôli pandémii len doobeda.. par krát to spravil aj tam, ale keďže to nebolo nejaké časté tak učiteľky to zvládli, inak sa tam chová pekne - on je aj empatický k iným deťom, dokáže aj ustúpiť takže nejaké časté vyhrotene situácie zatiaľ neboli.. horšie je to potom po návrate domov kde nechá priechod svojim nahromadeným emóciám.. pretože on si podľa mňa uvedomuje že sa hnevá neprimerane, ale akoby to nevedel zastaviť..
Ono to zväčša prebieha tak u nás (samozrejme nie stále rovnako, to podľa akt.situacie) dostane za niečo nervy (toho je tak veľa, že ani neviem konkrétnu situáciu, nepomáha ani že mám viac deti, je to potom len viac podnetov keď niekto neurobí to čo on chce) ja čakám či sa vystupňuje jeho hnev - lebo áno občas sa hnevá len tak obycajne..
niekedy ho dám do izby, niekedy čakám pri ňom.. ale vždy sa najviac uvedomi ak sa ozaj nahnevam (nemám jemný vílí hlas, ale nebijem ho aj keď pár krát mi to ušlo, čo má mrzi - ničomu to nepomohlo to píšem pre prípad ak by to niekto radil) to už potom reve aby som sa nehnevala a chce sa objímať (predtým ho dotyky vytláčajú) to už značí že nervy sú u konca a aj zabudol prečo sa hneval.. takže nakoniec sa objímeme a on zase funguje ako predtým.. ale keď to takto je takmer 5rokov 20x do dňa, mňa to hrozne ťaží...