Mentálne postihnutie 20 mesačnej dcérky
Ahojte maminy, idem si k vám po radu, keďže mám dcérku s DMO, teraz má 20mesiacov.nerozprava nič okrem mama.
Na pohľad zdravé dievčatko, akurát má oslabenú ľavú časť tela.tvar nie je ochrnutá, ani s prehĺtaním nemáme problém.
Moja otázka znie, čitam si okolo jej diagnózy a zachytila som info o mentálnom postihnutí.niekde uvádzajú,že sa to dá určiť až v predškolskom veku, niekde ,že už v 2 rokoch..
Je to pre mňa taký strašiak a nechcem nič zanedbat, preto sa pýtam, kedy je vhodné, dať intelekt vyšetriť.
Dcérka teda nerozpráva nič, sem tam si takú hatlaninku povie.
Ale rozumie všetko, kde ju pošlem , tam ide.co jej poviem,aby priniesla donesie.dobre vie, kedy ju hresim, začína sa hanbiť..
A ďalšia moja otázka znie, ak by sa jej potrdilo napr.nizke ment.postihnutie,automaticky ide do špec.školy?možno škôlky?
Sú to všetko len hipoteticke otázky, ale aby som bola o niečo múdrejšia , dakujem.
Vela deti nechce rozpravat v tomto veku zaklad je ze rozumie co jej poviete treba este pockat moja dcera do 3 rokov nerozpravala nepovazovala to za dolezite teraz ma uz 12 a usta sa jej nezastavia a je uplne v pohode neboj vsetko bude ok ona sa rozkeca
@brna1989 zbytočne sa neplaš, nemus tam byť mentálne postihnutie, ale samozrejme môže.....nemá ešte ani 2roky, netreba to siliť, ale treba s ňou pracovať.....čo je veľmi pozitívne je, že rozumie a povie ti mama....teda mama ti povie účelovo alebo to hovorí na všetko? inak naša v tom veku hovorila mama každému, neskôr rozdelovala na ženy - to bola mama a muž bol dede, uplne zbytočne sme vysvetlovali že to je ujo, to je teta, nie každý bol dede a mama....v tých 2rokoch išla do súkromnej škôlky, deti ju tam veľmi potiahli, po týždni začala sama jesť všetko včetne polievky, začala viac blabotať ale tá reč viac naskočila asi v roku a pol, teraz bude mať tri a stále jej nie je všetko rozumieť....takže čo sa týka reči, tak tá naskakuje u veľa detí naozaj neskôr......na tvojom mieste ešte pol roka počkám, potom ju objednám špeciálnej psychologičke, robia takýmto deťom testy, ale konečná diagnóza sa vo väčšine prípadov dáva až okolo troch rokov, lebo dovtedy má veľa detí znaky autizmu.....ale veľmi dobrý znak je že ti rozumie....rovnako v tom 2,5roku trvaj na logopedičke, teda ak nezačne používať iné slová, len mama....ak by tam aj bolo mentálne postihnutie, záleží od testov, väčšina detí ktoré by zvládli normoškolu sa integruje(prípadne sa im dáva asistent), tie čo by bežnú školu nezvládli sa dávajú do špeciálnej.....
sú určité testy ktoré to určuju na každy vek
v tých 2 rokov je tam napr ako postavit vežu, vložit goralku do skumavky /flaše, určit kde ma nohu, ruku, vložit spravne tvary geometrické tvary -vkladačka, dat papat babike
to mentalne postihnutie záleží ako s nou pracuješ, neznamená že nič nebude vediet, ked budeš každy den pracovat s nou bude na tom lepšie než to vyzera
skus zatial centrum včasnej intervencie , tam ti požičaju aj pomôcky alebo su poradne špec pedagogičiek kde s nou budu pracovat a dávat ti doma ulohy
alebo si daj montessori a tie aktivity vela vyrobíš aj doma veci a s tým pracovat
v tomto veku nepotrebujes pre dieta diagnozy ale dieta potrebuje vela venovania sa aby kym je mozog plasticky dosiahla co najlepsi mozny rozvoj.
Rozvoj reci a intelektu je u deti komplexny a spojeny s hrubou a jemnou motoriku. Rec pomaha rozvijat aj zdanlivo nesuviasiaca vec ako motorika... skuste rozne hmatove pexesa, navliekanie hrubych koralok, vkladacky, motoricke hlavolamy. Na hrubu motoriku odrazadlo, fit lopta, hojdanie sa na hojdacke, hry na udrzanie rovnovahy /chodenie po doske, vonku po obrubniku, chodenie po kamenoch.
skus iat na mudrehranie.sk a pripadne duhova terapia hrou. drzim palceky
Ja som mala nehovoriace dievcatko ktore okrem toho aj nerozumelo, plus nejake auti prejavy -- a v nizkom veku sme samozrejme este nevedeli ako na tom bude, ci nebude ment. retardovana alebo ci vyvoj nepojde do autizmu. Na potvrdenie diagnozy sme cakali az do 4,5 roku /vyvojova dysfazia receptivna...je to porucha porozumenia/
V kazdom pripade, ak by som s rozvojom a edukaciou cakala do 4,5 roka, nebola by tam kde je teraz. Netreba do dietata hustit zlozite rozpravky, rozpravat nanho vela a zlozito. Treba pouzivat co najjednoduchsiu rec, dieta sa najlepsie uci ak je rec podporena konkretonou situaciou, realnym predmetom alebo jeho obrazkom.
@brna1989 * tá reč našej malej naskočila viac v tom 2,5 roku (nie v roku a pol)....pozri či články od tejto kočky, opisuje tam ako pracovala so svojou malou "raketou", začni zozadu, od 7 strany aby si vedela sled ako pracovať s dcérkou
https://www.modrykonik.sk/blog/itmama15/
nesiliť, nič nerobiť na silu, treba naozaj nájsť činnosti kde bude rozdelovať napr.gombíky podľa farieb....my sme s našou nepracovali, teda jasne že sme sa hrali, mala rada také tie hrýbikyčo sa zapichujú na tvary, tak vkuse ich napichovala,( samozrejme žiadny tvar😉), drevené puzle z ktorých sa skladala postava, také papierové vkladačky kde sa podľa tvaru vkladalo auto(papierové), kreslenie vyzeralo tak že sa jej dali fixk ale farbičky - počarbala na papier či píše a zobrala druhú🙂našu bavia aj pečiatky, lego....tým chcem len povedať že netreba robiť veci na silu, ale veľa krát stačia obyčajné hračky a dieťa sa rozvíja "samo a prirodzene", skôr si pozri tie články tej kočky ako inšpiráciu čo by si mohla s malou robiť....našu napr ukazovanie v knižke alebo vydávanie zvukov ako robia zvieratká nebavilo a ani to nerobila......až keď zbadala živú mačku povedala mnau a živého psa -havo....na obrázku aby ukázala alebo povedala ako robí - nula bodov😉všetko jej len komentuj a reč nabehne sama.....to s tým mentálnym postihnutím ti do 3-4rokov nepovie s istotou nikto, pokiaľ ale dieťa rozumie a "spolupracuje"tak by malo byť ok....veľa detí s DMO je veľmi šikovných a potrebujú len pomáhať v oblasti motoriky, my sme chodili s mamou do kúpelov v Kováčovej práve tam chodia takéto deti do kúpelov - 1pán tam chodil pravidelne hrávať na gitare, jeden z tých chlapčekov(bol na vozíku) krásne s ním spieval všetky pesničky vedel, mal asi 7rokov)......inak čo sa týka rehabilitácii a malá má DMO , od neurologičky po 2.rokoch žiadaj kúpele, malá tam bude mať procedúry, denne cvičenie, bazén, je tam aj hypoterapia....tvojej malej veľmi pomôže aj práve cvičenie - či už fyzické alebo také na motoriku.....obyčajné hádzanie lopty alebo kopanie či chôdza na nerovnomernom teréne - aj tým sa stimuluje mozog
inak deti najviac potiahnu iné deti - či už v reči alebo úkonoch.....
Hlavne sa neboj, netráp, neporovnavaj ju s inými deťmi.... Kdeže ešte školstvo bude, akými zmenami prejde kým ti dievčatko pôjde do školy, a hlavne akými zmanami prejde ono samo..... Je fantázia, že všetkému rozumie, ver mi. Aj keby najust mala mať lmr, ešte vždy môže chodiť aj do normálnej školy a postupovať so zníženým obsahom učiva ako variant A, ale neprebieha...... Fakt v 20 mesiacoch ak rozumie, čo hovoríš, je úplne super
ukľudním ťa...syn nerozprával ani v 2.5 roku, a bol nadané dieťa.... Takže maminka kľud.
S mentálnym postihn. nespravíš nič. Pri DMO má 1/3 detí normálny intelekt, 1/3 má mierne znížený a ďalšia 1/3 je nevzdelavateľná....
Deti s ment. post. chodia do špec. MŠ a aj špec. ZŠ
@rachel36a
@andrejka1974
@fidorka7
@mogaa
@sara07
@negymama
Ďakujem vám za rady žienky, ja nechcem nič privolavat, ani nemusí mať ment.ppstihnutie,ale keďže v literatúre je stále vek uvedený inak, tak aby som vedela o Tom niečo viac a nezanedbala.
Poviem pravdu, ja som si myslela,že dieťa ak je na pohľad postihnuté, slintavka, otvorené ústa a vydáva nejaké zvuky,že iba to je mentálne postihnuté.ja som vôbec nevedela že ten nízky mentálny postih nie je viditeľný na tvári, že tam spadá nesústredenosť, naviazanost na matku, odmietanie zadaní, slabé učenie a podobne.
Keď sa mi mala narodila a neskôr nám povedali diagnózu DMO, som si povedala ,že som rada,že teda aspoň mentálne je dobre.a zrazu čítam,že veru to tak môže,ale aj nemusí byť..
@rachel36a
@andrejka1974
@fidorka7
@mogaa
@sara07
@negymama
Ďakujem vám za rady žienky, ja nechcem nič privolavat, ani nemusí mať ment.ppstihnutie,ale keďže v literatúre je stále vek uvedený inak, tak aby som vedela o Tom niečo viac a nezanedbala.
Poviem pravdu, ja som si myslela,že dieťa ak je na pohľad postihnuté, slintavka, otvorené ústa a vydáva nejaké zvuky,že iba to je mentálne postihnuté.ja som vôbec nevedela že ten nízky mentálny postih nie je viditeľný na tvári, že tam spadá nesústredenosť, naviazanost na matku, odmietanie zadaní, slabé učenie a podobne.
Keď sa mi mala narodila a neskôr nám povedali diagnózu DMO, som si povedala ,že som rada,že teda aspoň mentálne je dobre.a zrazu čítam,že veru to tak môže,ale aj nemusí byť..
@mogaa ďakujem pekne za radu, v lete by sme mali ísť do Kovačovej, návrh na kúpeľnú liečbu mám odoslaný.
My denne cvicime, robim masáže, veľa sa hráme, stále dokola a nie zložito,ako už žienky písali
Plus chodíme plávať, teraz nie, keďže corona.plus dochadzame 2x týždenne z Nitry do BA na hipoterapiu.konik nám veľmi pomáha hlavne v tej spasticite, pri skolioze chrbta a začala krásne otvárať ruku, viac menej mávala palec vnútri v dlani a nevedela nič uchopiť.ma krásne pokroky.
Absolvovali sme už niekoľko liečení , pobytov v Dunajskej Lužného, boli sme v Adeli chystáme sa do Renony do Semmeringu v Alpách.snaď nám to vyjde.
Môžem povedať,že som veľmi dôsledná a naozaj nezanedbavam cvicenia ,ani nič okolo a vidno teda aj po tej fyzickej stránke veľké zlepšenie.a to má poháňa vpred a tiež ma to baví.
Preto nechcem zanedbať aj ten intelekt, ten mozog je plastický do 6rokov veľmi.aby som napr.nečakala do 4rokov a už som pritom v 2och rokoch mohla byť na nejakom vyšetrení, teste intelektu.
Myslim si, ze kopec aj zdravych deti v tomto veku nerozprava. Mam takmer 17 mesacnu dcerku a teda okrem mama, brrrm, muuuu nepovie nic 🤷♀️. Zatial neriesim.
@brna1989 vsetky pohybove aktivity co robite su super, rozhodne netreba stracat cas a cakat na diagnozu. Mame znamych s 2 detmi s DMO, a niektore veci tam bohuzial zanedbali, a jedno z deti o ktorom si mysleli ze ako tak zvladne normalnu zs, nakoniec aj tak museli presunut do specialnej skoly.
u malych deti je velmi previazany pohyb, motorika a rozvoj mentalny. ti znami napr. boli spokojni ze deti v urcitom veku sedeli, boli spokojni s pasivnym sedom, jednak tym uplne eliminovali velmi prospesne stvornozkovanie, jednak deti neboli motivovane snazit sa dosiahnut nejaky predmet, vsetko im dali do lona.
@brna1989 na vyšetrenie ísť samozrejme môžeš, len ako píšem konečnú diagnózu ti nikto u 2-ročného dieťaťa nedá práve preto, že veľa znakov napr.autizmu je u detí uplne bežných a u väčšiny detí do 3rokov vymiznú......do tej Kováčovej choď , gro detí sú tam ale ťažké stavy DMO, čiže deti ktoré majú "chodenie" vydreté......ale je tam skvelá ergoterapia - pani tam s deťmi rozvíja motoriku , či už prhajú papier , žolia na guličku a tú potom nalepia do obrázka(staršie deti ktoré to už zvládnu) alebo sa s nimi "hrá", má tam veľa pomôcok či už hračky ako lego, korálky alebo napr.dá do kisky šošovicu s fazulkou a dieťa má vybrať fazulku(alebo dá do vedierka so šošovicou hračky a tie má dieťa s tou rukou kotrá je slabšia alebo má horší úchop vyberať.....logopedička záleží na akú natrafíš, väčšina sa s dieťaťom najskôr "hrá" aby videla aké má dieťa porozumenie, ak vidí že rozumie vtedy ti vysvetlí ako s dieťaťom pracovať, čiže aby najskôr odpovedala jednoslovne - daj , ham, tu, hop, bum........čiže aj t budeš používať čo najkrašie 2-3slovné vety s najjednoduchšími výrazmi.....preto som ti písala že najviac sa ťahajú deti medzi sebou - či už mu niektoré čo nevie rozprávať povie daj, bum, nono, au.......alebo sa len budú baviť každé svojou hatlaninkou.....
@brna1989 možem sa opýtať prečo alebo odkial vieš že ma DMO? kvôli tej oslabenej lavej časti ?
@brna1989 ak je u vás súkromná škôlka(deti od 2-3rokov) daj ju tam na skúšku...zo začiatku len na 2-3hodiny neskôr aj na dlhšie......ono ak sa nebojí a nie je na teba naviazaná veľmi jej to pomôže....tie deti sa neskutočne ťahajú či už správaním (opakujú po sebe) alebo rečou....naša tak chodila do od 2rokov, mala to tam veľmi rada, deti ju vyslovene ťahali aj rečou(tiež tam bolo dosť detí čo nerozprávali) ale aj ostatných činností....po týždni začala jesť sama komplet obed včetne polievky ano väčšinu polievky z lyžičky vyliala ale chcela sama lebo to videla u detičiek, neskôr obliekanie, vyliekanie.....my sme ju nemuseli učiť ako sa vyzliecť, obuť, všetko sa naučila v tej škôlke tým že to odpozorovala od ostatných detí a sama skúšala.....nič nerobila nasilu že musíš....len musíš nájsť dobrú súkromnú škôlku, v tej našej boli 4učiteľky na 15-16detí, deti ktoré nastúpili samozrejme krmili, obliekali , prebalovali, poláskali....ak dieťa plakalo si ho brali na ruky a hrali sa s ním......niekde sú takéto súkromné škôlky /jasle aj také že sa tam dá dať dieťa len občas, niekde existujú také centrá kde sa dieťa len opatruje kým si mamička nakúpi, povybavuje veci, len pozeraj aby tam bolo viac detí vo veku tvojej malej.....a záleží samozrejme aj od dieťaťa, naša tam nemala najmenší problém ale ona deti a celkovo ľudí má rada, nebojí sa, ale boli tam aj staršie deti ktoré to nezvládali tak sami učiteľky povedali že treba ešte počkať.....dieťa nesmie plakať celú dobu alebo tam mali dievčatko čo sa nehralo , nezapájalo sa , nejedlo len stálo v kúte a čakalo na mamu, potom aj učiteľka povedala mamičke že nie je pripravená a musia ešte počkať......hlavne nie je škôlka/jasle ako škôlka, záleží od prístupu a učiteliek...v tej našej sa deťom naozaj venovali denne aktivity, prechádzky s deťmi po vonku, spolu ozdobovali stromček, boli sa pozrieť na predaj kaprov potom ich s pomocou učiteliek vyrábali, chodili sa pozrieť na vláčiky...naša pred škôlkou vždy utekala, tam sa naučila neutekať deťom dali taký povraz z ktorého išli do strán slučky, deti sa toho držali a pekne išli, nedržali sa za ruky ale tých slučiek, naozaj do týždna prestala utekať a išla pekne pri mne......predtým to bol boj, vždy sa vychytila na inú stranu ako sme išli
@modrymotyl8 neurologička nám to potvrdila, keď mi to povedali v Adeli na pobyte.vraj určite formy DMO sa dajú zistiť až keď ma dieťa cca 1rok.nam to zistili v 11mesiacoch
Máme spastickú hemiparezu
@mogaa ďakujem za tip.znie to lákavo s tou škôlkou
Mám 6rocneho syna, takže ona sa s ním vela prehra a veľa odpozoruje
Chodíme denne na prechádzky , ona mi prejde na nohách.
Sama si dá dole čiapku, otvorí si suchý zips na topánkach, odzipsuje si mikinu, vetrovku.ked jej poviem sadni si, postáv sa.vsetko urobí ona.sama si dá dole podbradnik, utrie si pusu s vreckovkou, prinesie plienku zo skrine, keď ju poprosím.zubky si umyje, napapa sa sama.Akurat všetko s tou pravou rúčkou,ľavú začala zapájať teraz nejaké 2mesiace
Trhame vreckovku, to má veľmi rada, triedime kocky zvlášť, plastové guličky zvlášť.farby sa ju snažím teraz.zviratka opakovať nechce.mama hovorí cielene len na mna, nie na všetko.chorou rúčkou chytáme rôzne tvary a povrchy.
Ale drvivú väčšinu činnosti s pravou rukou.povedali mi, že ak sa ona bude vedieť sama najest, obliecť, vyzliecť (tie obslužné činnosti, aby zvládla),že do normálnej škôlky kľudne môže nastúpiť.
@mogaa mne prišli tie terapie v Renone také iné ako v Adeli, je tam aj ta muzikoterapia, terapia svetlom.ergoterapie.hipoterapia.my sme toto v Adeli neabsolvovali ,ale to mala len 11mes.
Stojí to toľko isto ako v Adeli.
Ja som si bola istá,že je to v Šurovciach a pozerám, že Rakúsko.volala som s riaditeľom .vraj aj ten čerstvý alpský vzduch účinkuje dobre.
@brna1989 najlepšie by bolo nájsť si ohľdne cvičenia súkromne fyzioterapetku ktorá má s takýmito deťmi skúsenosti....tá kamarátka čo robila v Renone , robila potom aj súkromné rehabilitácie že chodila k dieťaťu domov, aj mamičku naučila s ním iné cviky.....sú centrá pre deti s DMO kde s nimi cvičia napr.v Seredi je to Pomocníček, okrem rehabilitácií, sú tam napr.kreniodálna terapia, špeciaálna pedagogička, logopedička...treba nájsť len správne centrum....tá kamarátka z Renony tam robila, len teraz je na materskej, búdú robiť aj pobyty podobné tým v Renone - len má ich robiť ona a je na materskej.....v Šúrovnach boli tie pobyty podstatne lacnejšie , neskôr sa to v Súrovciach zopsulo, dosť sa tam striedal personál....kočka čo tam išla robič musela byť fyzioterapeut ale tie cvičenia sa učila tam ako pracovať s takýmito deťmi a až následne absolvovali špeciálne kurzy na jednotlivé metódy...škoda že si sa neozvala skôr ona chodila s takýmito deťmi cvičiť aj súkromne , robila aj tejpovanie aj kraniálky len teraz pôjde na materskú...aj s tými pobytmi čo bude robiť Pomocníček budú čakať na ňu, tam by sa dalo na tie pobyty tiež dochádzať z Nitry od Serede je to autom kúsok...
@brna1989 napríklad ja mam susedu ktorá ma DMO, ma už 18 rokov chodila do normálnej školy, teraz chodí na vysokú školu, velmi dobre sa učí. Na nej ani nevidno žeby jej niečo bolo, iba trošku na chôdzi si to všimneš, trošku kríva...
Ahojte, možno to nie je úplne k otázke ale myslíte pozitívne moja spolužiačka z gymnázia mala DMO a vyštudovala prírodovedeckej fakultu bola veľmi šikovná a inteligentná mala oslabenú tuším ľavú stranu tela a bolo to vidieť trochu pri chôdzi ale inak bola v poriadku 🙏
@brna1989 moj najstarsi syn ma dmohemiparezu vpravo rehabilitoval od 3 mesiacov ma pravu ruku postihnutu skoro nefunkcnu ale chodi rozprava momentalne studuje posledny rok na vysokej mentalne je uplne ok takze urcite rehabilitaciou dosiahnete vela a ako som uz pisala rec nabehne neboj vsetko bude ok

Do specialnej skoly ide dieta so znizenym intelektom, ak ma intelekt v subnorme tak ide do beznej skoly, pokial ju nezvladne potom sa odporuca preradit do specialnej..ja by som v 20 mesiacoch nesilila test intelektu, na to ma s kopec casu...budes s nou pracovat a za rok moze byt uplne inde...zbytocne by si sa stresovala...ja mam skoro 6 rocneho autistu, ktory v 3 rokoch vobec nerozpraval, bol plienkovany, rozumel !en zakladnym naucenym povelom...teraz je predskolak, rozprava este agramaticky, ale vie citat a pisat, pozna cisla snad do 1000, zaklady anglictiny, zaujima ho slnecna sustava...a to sme si mysleli ze sa v zivote nic nenauci..