icon

Mizofónia - kto na Slovensku sa ňou zaoberá?

gabriela01234
26. nov 2018

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, má niektoré z vašich detí problém s niektorými zvukmi - Mizofóniu. Najčastejší problém - spúšťač alebo trigger je - mľaskanie, chlípanie, kašlanie, štrnganie príborom, klikanie myšou, písanie na klávesnici, zvieracie zvuky, štekanie psa alebo akýkoľvek iný zvuk. Mizofónia sa začína prejavovať okolo puberty ale môže aj skôr. Ďakujem.

najinka
5. jan 2022

@gabriela01234 no, mam ich zatial pol dna..neviem, ci ich mam spravne, citim ich v uchu (svoj hlas pocujem cudne, aj niektore zvuky 😃) no uvidime, nadej umiera posledna 😬

s_eviii
6. nov 2022

Ja to mám tak isto jak všetci, ktorí sem písali. Mám to asi už pol roka či rok čo ma zvuky otravujú ale až na toľko, že by som aj svojich rodičov zbila najradšej:') Mám ich rada ale však chápete to. Random zvuky, ktoré otec vydáva z ničoho nič a nedokáže prestať aj keď mu to hovorím. Pri jedení niektorí vydávajú zvuky. Štekanie psov, behanie môjho potkana po klietke. Fúkanie bublín so žuvačkou. Tie bežné zvuky, na ktoré som bola predtým zvyklá napr. sused keď hádže kamene, keď sa niekto zastaví pred domom s autom a ho nevypne, vedľa intráka stavia a proste je to veľmi hlasné. Všetko na čo som bola aj zvyknutá ma tak vedia nasrať s prepáčením. Ale aj zabíjať by som vedela vtedy. Neviete náhodou či na to dávajú papier lekári alebo niečo? Lebo ma spolubývajúca asi jeden deň zabije so zvukmi a by ju asi dali preč. Ďakujem vopred za odpoveď🙂

niky7777777
3. dec 2022

@s_eviii no to tazko, kedze u nas je to stale dost velka neznama. Co ma rozculuje, kedze taky autizmus je oficialne uznany, alebo Asperger, Tourettov syndrom atd. Toto je tiez normalna funkcna neurologicka porucha, ale neviem preco, stale sa to neberie asi ako dostatocny problem, hoci ludom, ktory ju maju silnejsiu naozaj brani v normalnom zivote aj obmedzuje ich schopnost pracovat.

niky7777777
3. dec 2022

Inak, ja sa mam teraz celkom dobre. Mizo sice mam, ale aspon hyperakuzia je uz minulost. Uz cca tak od januara sa mi zlepsil stav. Mam vyborny spanok. Co mi pomohlo? Popravde, asi rozne veci. Modlila som sa, takze urcite viera. Bola som aj u psychologicky, naucila ma progresivnu svalovu relaxaciu. Je fakt, ze ked pravidelne cvicim a mam rozhybany dobre chrbat, ta mizo je miernejsia, ked mam stuhnuty krk, chrbat a spol, je horsia. V novembri minuleho roka sme dostali covid doma. Mne to islo len do dutin a hlavy, pocit, akoby som mala hlavu vo zveraku. Paradoxne, po prejdeni (u mna islo o velmi lahky priebeh) mi zmizla hyperakuzia. Avsak, zomrel mi na to velmi blizky clovek, takze obrovska trauma. Bala som sa, ze mi to zhorsi stav - ta trauma, ale nastastie nie. Potom som zacala vyuzivat poznatky o cirkadiannom cykle, ze treba rano pri vychode slnka pobudnut vonku (staci aj cez otvorene okno), pozerat do tej prirody ci na zore (pozor, nie do slnka), ked je presne to svetlo, ktore nas mozog cez rohovku potrebuje (takze nie v okuliaroch ci kontaktnych sosovkach, ale s holym okom treba pozerat), aby sa dostal spankovy cyklus do normalu, znormalizovala sa tvorba hormonov (najma melatoninu, ale i serotoninu, dopaminu...) a spol. Je to velmi zaujimave, to je tzv. mitochondrialna medicina, skusala som to na jar a v lete (teraz je rano ked musim vstavat do prace uplna tma, takze neda sa mi to) a naozaj som sa vyrazne lepsie citila, aj ta mizo bola miernejsia. Vsimla som si, ze to musi mat nejaky suvis s hormnomi, ktore si produkuje mozog, lebo pred cyklom, pocas neho a tak som teda vyrazne precitlivenejsia ako v inych castiach mesiaca, to iste aj ked som chora alebo mam stres, takze hormony, hormony, nieco v tej mozgovej komunikacii.
A potom, urcite na to vplyva aj ten nestastny elektrosmog, my sme doslova prespikovani neviditelnym ziarenim, wifi nas krizuje hore-dole, teraz uz dokonca 5G siete mame, na co je to dobre??? Minule som si uvedomila, ze mne sa mizo objavila presne v obdobi, ked si ocino kupil prvy mobilny telefon. A potom, ked som si guglila, kedy bolo ake G spustene (na wikipedii), v kazdom tom roku, ako pridali nove (1G, 2G, 3G, 4G, 5G) sa u mna objavil novy a dost zavazny zdravotny problem, neuveritelne ako to sedelo s mojimi novymi zahadnymi problemami. V lete som bola na jednej dovolenke, tyzden mimo civilizacie a citila som sa ako znovuzrodena, citila som sa vynikajuco a zdravo a ked som sa vratila spat, uz v buse som vnimala, ako mi zrazu x zvukov ludi vadi a pritom tam som tiez bola s ludmi a nevadili mi, ale bola som asi v prostredi ,kedy proste moj mozog nebol precitliveny, lebo ho nespikoval elektrosmog? Ktovie, ale naozaj som si to vsimla.
Mozno preto je teraz viac mizofonikov, lebo mame cim dalej viac elektrosmogu vsade okolo nas a je absolutna hlupost si mysliet, ze to na nas nema vplyv, kedze nas mozog funguje tiez na sposob elektrickych impulzov. Urcite nemoze byt pre cloveka nezavadne to neustale bombardovanie roznymi sietami a ziareniami, keby sme to mohli vidiet, kolko roznych signalov nas doslova prespikuvava a my sa len mozeme cudovat, ze sme precitliveni...

niky7777777
3. dec 2022

Mozno my mizofonici mame len tu smolu, ze sme citlivejsi ako ti, ktori su zatial zdravi. A tento clanok ma dnes zaujal https://refresher.sk/126371-Seniorka-dvakrat-vy...
Chudera pani, podla mna len obycajna mizofonicka, ktoru ten zvuk zabijal, ona urcite spolupacientku zabit nechcela, len nemohla to uz vydrzat. Ja si myslim, ze keby som musela lezat na JISke tak ma tie zvuky z tych pristrojov asi zabiju skor ako to, kvoli comu by som sa tam ocitla... Bud by som ich prosila, nech ma uspia, alebo na inu izbu alebo neviem. Dufam, ze nikdy neskoncim na takom oddeleni.

s_eviii
3. dec 2022

@niky7777777 To je dosť smutné. Ja tým už trpím asi rok alebo 2 a nič mi nepomáha. Tým, že teraz žijem v Bratislave to je ešte horšie. Som rada ak môžem dôjsť naspäť na dedinu aspoň tu je ticho a viem si trošku oddýchnuť z veľkomesta. No tak asi nič, buď budem trpieť ďalej alebo fakt neviem:/

niky7777777
8. dec 2022

@s_eviii A koľko máš rokov? Lebo zvyčajne to začína so začiatkom puberty, ale ty máš asi viac rokov, celkom ma to prekvapilo... Potom to naozaj môže vzniknúť hocikedy v priebehu života? Myslela som, že to je vrodená porucha a prejaví sa v puberte, keď sa prestavuje hormonálny systém (spojitosť s hormónmi u mňa tiež veľmi pozorujem). No teda, tak stále nevieme čo presne. A čím ďalej viac si myslím, že s tým súvisia čoraz vyššie dávky elektrosmogu, ktorým sme vystavovaní.
Ďalšia vec mi tiež nesedí, do toho rámca, čo o mizo už viem. Napr. nikdy (okrem pár prípadov po špeciálnej terapii na tých neuroplastických klinikách) sa nepíše, že keď už máte nejaký trigger, tak sa ho dokážete aj zbaviť. Čo sa vám pridá, už vám ostane. Tak napr. ja som mala minulý rok katastrofálny (najprv ťažké panické ataky na jar, potom 3 mesačná ťažká nespavosť a môj mozog už mal toho fakt dosť) a pridalo sa mi asi 4-5 nových triggerov, zvukových aj vizuálnych a myslela som, že to už tak ostane. A niektoré mi tento rok zmizli, prvýkrát v živote sa mi stratili nejaké triggere. Faktom je, že tento rok celý spím ako bábätko, takže možno sa mozog zregeneroval trochu. Už viac ako rok a pol nepočúvam hudbu cez slúchadlá, úplne som s tým prestala, môjmu mozgu to nerobilo dobre. A inak, keď už slúchadlá, dávajte si káblové, nie wireless, to je veľmi škodlivé pre mozog, ďalšie žarenie a rovno do mozgu. Aj z mobilu sa snažím volať čo najmenej tak, že ho mám pri hlave, radšej si ho dávam na hlasný odposluch vždy keď sa dá. Neviem, možno je to len môj pocit, ale myslím si, že tieto nešťastné wifi a ostatné žiarenia majú na to vplyv, keďže pri mizo ide o poruchu komunikácie jednotlivých častí mozgu, je to senzorická porucha a keďže mozog komunikuje medzi sebou chemicko (hormóny) - elektricky, tak mi to dáva logiku, že nie je dobré si tam tie elektrické cesty rozlaďovať ešte aj externe týmito človekom umelo vytvorenými vecami.
Ďalšia vec, čo som na sebe testovala a na jar zase budem pokračovať (lebo teraz keď vstávam do práce, je ešte tma), zresetovanie cirkadiánneho cyklu prvým ranným svetlom. Je zopár štúdií, že keď vám dopadá ranný svit na rohovku - nie v okuliaroch či kontaktný šošovkách (pozor nepozerať do slnka! stačí len do toho oranžového zore/oblaky, alebo aj na listy rastlín vonku, proste vystrčiť hlavu z okna a pozerať do prírody, nie do slnka, na to pozor a stačí to minútku), tak sa tým vynulujú cirkadiánne hodinky a hlavne, vytvorí sa veľa hormónu sérotonínu a z neho melatonínu a celkovo sa aj ostatné hormóny začnú dostávať do prirodzenejšej rovnováhy. Toto mi veľmi pomohlo k dobrému spánku, teraz ma prirodzene uspáva okolo 21 a o 5tej som oddýchnutá.
Ešte by som povedala, že viac ako rok už nepijem kávu (iba občas bezkofeínovú pre chuť) a žiaden alkohol. Nikdy som nebola ten typ, čo si dáva vínko každý deň alebo podobne, v podstate som bola poloabstinent, ale teraz som úplný. Ale kofeín mi nevadí napr. v tmavej čokoláde alebo čiernom/zelenom čaji, ale iba ten v káve, neviem prečo. Keď som si dala pár dní po sebe kávu, hoci slabunkú, tak začnem mať predráždené nervy a oveľa viac pociťujem aj prejavy mizo, plus úzkosť. Takže za mňa káva nie. Aj kofeín aj alkohol sú neurostimulanty. Plus sa snažím dať si dokopy črevnú mikroflóru, nejem lepok a mlieko (som alergik už pár rokov). V podstate postupujem podobne, ako sú tie experimentálne odporúčania pre autistov (lebo tam sú tiež náznaky o črevno-mozgovom prepojení) a autisti tiež trpia aj senzorickými poruchami nie nepodobnými mizofónii.

s_eviii
8. dec 2022

@niky7777777 budem mať 16 popravde.

niky7777777
8. dec 2022

@s_eviii No veď áno, a píšeš, že tým trpíš rok-dva, takže od 14-15, to si už dávno v puberte, resp. pomaly po nej 🙂 Normálne to začína okolo 9-10, mne to presne keď som mala 10, aj tých zopár ďalších postihnutých čo poznám mali začiatky tak okolo 8-10, skrátka na samom začiatku puberty, keď sa začnú vytvárať aj ďalšie hormóny. Aj keď som prešla zahraničné fóra/štúdie, tak to isté. Možno ty budeš iný prípad, ale možno to bude práveže dobré a znamená to, že máš niečo iné? Čo ty vieš. Možno máš len precitlivenú nervovú sústavu a tvoj problém je dočasný. Teda, nechcem ti dávať falošné nádeje, ale veľmi by som ti priala, aby to nebola mizofónia, ale niečo ľahšie. Ale tak ty vieš najlepšie ako ti je a čo ti je, a asi to nebude také easy, keď si našla toto fórum :-/

niky7777777
8. dec 2022

No tak nič, spomenula som si, že niekde som čítala, že niektorým ľudom to vzniklo po prežitej traume a to v rôznych obdobiach života. Ale stále si myslím, že mizo vzniknutá v priebehu života ako následok traumy (keď sa extrémne prepisuje chémia v mozgu) je možno len dočasná, a že keby sa dobre podchytila liečba posttraumatickej stresovej poruchy, možno by aj takto získaná mizo zmizla. Kdežto tá od puberty mi príde, že to je nejaká organicko-funkčná porucha mozgu, pravdepodobne vrodená, ktorú aktivujú tie hormóny... Veď aj taký autizmus je vrodený, aj iné. Je to záhada, stále sa toľko toho nevie o mozgu.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
s_eviii
9. dec 2022

@niky7777777 bolo by to dobré ale mám pocit, že to bude mizofónia.. Nič som nenašla okrem tohto a pomaličky sa mi to zhoršuje. Minulý rok to bolo ešte také že dobre dá sa tým žiť ale teraz. Za každý hlas ktorý sa opakuje by som si vedela vytrhat vlasy v tom momente.

maribell
9. dec 2022

@niky7777777 "Chudera pani, podla mna len obycajna mizofonicka, ktoru ten zvuk zabijal". Ja nespochybňujem, že taká diagnóza skutočne existuje. Len by som chcela vedieť, či by si to isté o nej napísala, keby ten kyslík odpojí tvojmu rodičovi, mužovi alebo dieťaťu s tým, že by ho kvôli tomu museli oživovať 😓.

mladychalan
16. dec 2022

Ahojte mám 13 rokov a tiež mám mizofóniu čítal som že ste chceli vytvoriť skupinu niekde. Chcel by som sa tam pridať vedeli by ste mi poslať niaky link alebo niečo iné?

gabriela01234
autor
1. jan 2023

Ahoj, na FB je skupina Misofónia na Slovensku, má asi 30 členov. Som tam administrátor. Lenže pred nejakým časom - ani neviem prečo - sa mi zablokoval prístup k tomuto účtu a už sa neviem do neho dostať. Neviem ako postupovať ďalej, aby sa mi prístup obnovil.

gabriela01234
autor
29. jan 2023

Niektoré hry napr. SATISFACTORY ponúkajú v nastaveniach možnosť si nastaviť - Misophonia mode, ktorý potom odstraňuje niektoré zvuky spojené napr. s jedením..

https://www.youtube.com/clip/UgkxdExcGCgt8gtUyW...

niky7777777
5. feb 2023

@maribell Samozrejme, ze by som to iste povedala. Bola by som velmi smutna, ze zial zrovna taky clovek bol s mojim blizkym na izbe. Ale chapala by som to. Keby si s tym zila, s touto extremne hnusnou poruchou, tak by si to chapala. Ja velmi lubim mojich blizkych, ale ked robia zvuky, ktore nenavidim, tak utekam, utekam. Nedokazem to proste vydrzat a ano, mam preto potom vycitky a trpim tym. Ale trpela som viac, ked som si myslela, ze to je moja vina, odkedy viem, ze to je regulerna neurologicka choroba, tak si to tak nevycitam. Ludia si vyvinu vyhybave spravanie, aby utekali pred trigermi. Ale ked si nutena byt s niekym na izbe a nemozes sa tomu vyhnut... Ja by som prosila o prelozenie inde, resp. dufam, ze sa nikdy do takej situacie nedostanem, lebo asi by som vyskocila z okna. Nie, nevypla by som pristroj tomu cloveku, radsej by som utiekla/vyskocila alebo by som si vydupala, aby ma uspali, aby som to nemusela vnimat. Ale v urcitom stadiu sa to naozaj neda vydrzat. Tato choroba je peklo, kto nezazil, nikdy nepochopi.

niky7777777
5. feb 2023

@s_eviii Skus cvicit, dobry strecing, aby si mala dobre rozcviceny chrbat. Mne to pomaha zmiernit prejavy. Ked mam stuhnuty chrbat (z prace a malo pohybu) tak je to ovela horsie, ked rozcvicim, je to lepsie. To je iank aj sucast jednej z terapii, kedy ludia pocuvaju triger a zaroven vedome uvolnuju napatie tej casti tela, ktora "stuhne" v tej chvili, da sa povedat, ze si tak uvolnuju tu zapisanu cestu v mozgu, nieco ako pokus prepisat ten reflex. Je to progresivna svalova relaxacia a zaroven pocuvaju tie trigre z nahravky. Ale to musi robit len niekto velmi skuseny (tu na SVK taki odbornici zatial nie su), aby si si to este nezhorsila. V zahranici s tym niektori maju skusenost a sem-tam je popisany pripad, ako sa takto nejakych trigerov zbavili. Na toto si ja osobne netrufam bez odborneho dohladu. Ale progresivnu svalovu relaxaciu ma naucila psychologicka, da sa to cvicit proti uzkosti atd. no a akykolvek dobry sport, kde si natiahnes telo a celkovo, toto mi pomaha zmiernit aj mizo do istej miery. Alebo sa len kazdy den postav chrbtom ku stene, aby si mala cele telo o nu oprete, nohy, chrbat, hlavu v jednej linii a vydrzat tak minutu. Ked je vyrovnanejsi chrbat a celkovo drzanie tela, tak aj ta mizo je akoby utlmenejsia. To su moje pozorovania a skusenosti.

s_eviii
6. feb 2023

@niky7777777 Ďakujem pekne. Uvidím či mi to pomôže a potom dám vedieť.

gabriela01234
autor
19. feb 2023

Dokumentárny film o misofónii

Quiet Please…/Ticho prosím

Od spustenia filmu v roku 2015 veľa ľudí napísalo, že tento film mení ich životy a pomáha vzdelávať ich najbližších; tam začína uvedomenie. Pozrite si upútavku; ak máte pocit, že sa môžete spojiť alebo poznať niekoho, kto má podobne negatívne reakcie na konkrétne zvuky, zvážte sledovanie alebo zdieľanie filmu s ním. K dnešnému dňu získal film 16 festivalových ocenení a výberov a získal značné množstvo tlače. „Quiet Please…“ s dobou chodu 93 minút je teraz k dispozícii na prenájom alebo zakúpenie vo viac ako 50 oblastiach na: a Amazon a Vimeo On Demand. Film obsahuje skryté titulky a španielske/francúzske titulky v závislosti od miesta. Pre tých, ktorí by chceli vlastniť výtlačok filmu, sú k dispozícii aj DVD „Expanded Edition“.

Ticho, prosím… Oficiálny trailer
http://www.quietpleasefilm.com/?fbclid=IwAR0f-I...

gabriela01234
autor
8. mar 2023
gabriela01234
autor
27. mar 2023

Aktuálny výskum misofónie:

Účinnosť inovatívneho liečebného protokolu pre misofóniu u detí a dospievajúcich: Návrh randomizovanej kontrolovanej štúdie

Misofónia je nedávno identifikovaná porucha, pri ktorej jednotlivci zažívajú intenzívne, nekontrolovateľné a neprimerané podráždenie, hnev alebo znechutenie, keď sú konfrontovaní so špecifickými zvukmi alebo podnetmi spojenými s týmito zvukmi. Miera prevalencie u detí a dospievajúcich je v súčasnosti stále predmetom skúmania. Uvádzaný priemerný vek nástupu je okolo 13 rokov, v klinickej praxi sa odporúčajú deti od 8 rokov.

Misofónia je spojená s úzkosťou z vyhýbania sa a predvídania, čo môže viesť k vážnym vzdelávacím a sociálnym dôsledkom pre deti a rodiny. Vo svete neexistuje žiadna liečba založená na dôkazoch špecificky pre deti a dospievajúcich s misofóniou.

Link na celý článok: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10...

gabriela01234
autor
16. máj 2023

iZotope’s RX

Odstráňte mokré zvuky pochádzajúce z úst pomocou tohto doplnku z iZotope

„Mokré“ zvuky v ústach sú v podcastingoch veľmi bežné a našťastie, vďaka vynikajúcemu filtru od iZotope s názvom Mouth De-Click ich môžete ľahko odstrániť.

https://impact.hypable.com/remove-wet-mouth-noi...

gabriela01234
autor
10. okt 2023

Aktuálny knižný tip - Sounds Like Misophonia: How to Stop Small Noises from Causing Extreme Reactions - Znie to ako misofónia: Ako zastaviť malé zvuky, ktoré spôsobujú extrémne reakcie. Kniha je dostupná aj na Amazone. https://www.amazon.co.uk/Sounds-Like-Misophonia...

gabriela01234
autor
4. nov 2023

Bol vyvinutý nový softvér „zrušenie chrumkania“ na odstránenie zvuku žuvania pri nosení slúchadiel.
.
https://www.northamptonchron.co.uk/read-this/ne...

gabriela01234
autor
15. nov 2023

Mnoho ľudí sa môže cítiť rušenými alebo dokonca podráždenými zvukmi svojho okolia. Pre ľudí trpiacich misofóniou sú však niektoré každodenné zvuky takmer neznesiteľné a môžu vyvolať nadmerné averzívne reakcie. Pre nich to môže viesť k obmedzeniam a negatívnym dôsledkom v oblasti života, zvládania každodenného života a duševného zdravia. Osobám postihnutým misofóniou možno pomôcť správnou terapiou.
.
Tu je link na kliniku v Nemecku, ktorá sa zaoberá terapiou
.
https://www.oberbergkliniken.de/krankheitsbilde...

gabriela01234
autor
17. nov 2023

Čo je Misofónia?
.
Misofónia je legitímna porucha, nie je to vec voľby.
Misofónia sa niekedy považuje ako „extrémna nechuť k zvukom jedenia alebo iných špecifických zvukov“. Je to však oveľa viac. Misofónia je často nepochopená, ale veľmi skutočná zmyslová porucha.
.
Misofónia je porucha zníženej tolerancie voči špecifickým zvukom alebo podnetom spojeným s takýmito zvukmi. Tieto podnety, známe ako „spúšťače“, sú vnímané ako nepríjemné alebo znepokojujúce a majú tendenciu vyvolávať silné negatívne emocionálne, fyziologické a behaviorálne reakcie, ktoré u väčšiny ostatných ľudí nevidíme.
.
Misofónia je komplikovaná zmyslová porucha
Misofóniu je ťažké pochopiť. Ak ste nezažili misofóniu, nie je ľahké získať jasný obraz o tom, aké je vlastne žiť s misofóniou. Misofónia môže ovplyvniť všetky aspekty života, ako je škola, práca, vzťahy a ďalšie. Každá typická každodenná interakcia sa môže stať takou, ktorá nečakane spôsobí utrpenie. Misofónia je zdravotné postihnutie. A pribúdajú dôkazy o tom, že misofónia nezahŕňa len sluchové vnemy, ale aj vizuálne (nazývané misokinézia).
.
Bez známej liečby alebo vyliečenia majú pacienti trpiaci misofóniou, niekedy nazývaní misofonici, tendenciu vyhýbať sa bežným situáciám a izolovať sa ako spôsob zvládania tejto poruchy. Misofonici často tiež v tichosti trpia namiesto toho, aby začali trápny rozhovor o svojej nepochopenej poruche. Môže to byť frustrujúce s pocitom beznádejne.
Nemusí to tak však byť.
.
Ľudia s misofóniou nemusia žiť svoj život izolovane, ani nemusia trpieť v tichosti. Vďaka efektívnej komunikácii, rovesníckej podpore a starostlivosti o seba môžu tí z nás s misofóniou prosperovať.
.
Našťastie povedomie o misofónii v posledných rokoch výrazne vzrástlo. Uskutočňuje sa významný výskum možných príčin a liečby misofónie. Na internete existuje veľa komunít, ktoré môžu ľuďom pomôcť vyrovnať sa s misofóniou. Aj keď život s misofóniou môže byť niekedy ťažký, veci vyzerajú každým dňom lepšie.
.
zdroj: https://www.soquiet.org/whatismisophonia?fbclid...

gabriela01234
autor
17. nov 2023

Misofónia nie je fóbia.
.
Súčasný výskum naznačuje, že misofónia je multisenzorická neurologická porucha. Misofónia nie je strach z určitých zvukov, ale skôr atypická a mimovoľná reakcia na tieto zvuky alebo vizuálne podnety.
.

gabriela01234
autor
17. nov 2023

Každá osoba s misofóniou má svoj vlastný a jedinečný „súbor“ spúšťačov.
.
Aj keď existuje veľa bežných zvukov a iných podnetov, ktoré má väčšina misofonikov spoločných - ako napríklad zvuky jedenia, každý misofonik má svoj vlastný zoznam spúšťačov. Žiadna z nich nie je vybraný - objavia sa sami. Niekedy sa zvuk, ktorý doteraz nebol spúšťačom, môže sa ním náhle stať.
.