icon

Mizofónia - kto na Slovensku sa ňou zaoberá?

gabriela01234
26. nov 2018

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, má niektoré z vašich detí problém s niektorými zvukmi - Mizofóniu. Najčastejší problém - spúšťač alebo trigger je - mľaskanie, chlípanie, kašlanie, štrnganie príborom, klikanie myšou, písanie na klávesnici, zvieracie zvuky, štekanie psa alebo akýkoľvek iný zvuk. Mizofónia sa začína prejavovať okolo puberty ale môže aj skôr. Ďakujem.

gabriela01234
autor
17. nov 2023

Misofónia nie je problém s hlasitosťou.
.
Misofónia nie je problém s hlasnými zvukmi, ale skôr špecifickými, dokonca tichými zvukmi. Mnoho ľudí s misofóniou si napríklad užíva hlasnú hudbu, pretože pomáha prehlušiť spúšťacie zvuky. Spúšťače misofónie si ostatní často nevšimnú, zatiaľ čo osoba s misofóniou si ich okamžite začne uvedomovať.
.....
zdroj:https://www.soquiet.org/whatismisophonia?fbclid=IwAR2IR...

katus226
17. nov 2023

Necitala som všetko, ale nasi maju precitlivenosť na zvuky v ramci autizmu. Ked pustim vysavac, dcerka by ma nutila vysavat aj cely den. Ale ked pustim kanvicu, ide si roztrieskat hlavu o dlazbu. Riesi to terapia senzoricka integracia, ale u nas v okoli nie je, je az v Bratislave, teraz sa nam neda dochadzat. Neviem, ci by aj v tvojom prípade nepomohla.

nela6
3. jan 2024

@gabriela01234 @katus226 Ahojte, ja mám mizofoniu a idem sa z nej zblázniť, nemôžem ani sekundu počuť tie zvuky, až má trhne, mám chuť ľudí dobiť za tie zvuky, hodiť do nich niečo 😒 nemáte skúsenosť s nejakými tlmičmi? Ale aby som ľudí okolo počula, len tie debilné jemne zvuky nie, nemôžem s nikym jesť ak nie je hluk, vadí mi, aj keď sa niekto skrabe, keď vidím pri mlaskani niekomu do úst, ešte sa to vystupňuje, mam to aj oficiálne diagnostikované 🥲 som síce zároveň autista s adhd... ale toto nie je doslova z toho, iba pridružené, kvôli autizmu mám samozrejme zmyslové preťaženia aj z hovoreného slova a iných zvukov...

niky7777777
9. jan 2024

@nela6 Ahoj nela, vitaj v "klube"! Nie zrovna najprijemnejsom. Ja nemam autizmus ani adhd, aj ked, brat mi tvrdi, ze som autista, ale nemyslim si. Ja mam velmi vysoko vyvinutu empatiu, takze tam sa rozchadzam so vsetkymi formami autizmu. No ale k veci. Ja mam mizofoniu aj mizokinezu, ale v podstate je to jedna a ta ista senzoricka porucha. Tlmice neviem, jedine co sa da, vyhybat sa trigrom ako to len ide a ked to nejde, tak ich prehlusit. Mala som par mesiacov aj hyperakuziu, to bolo na maslu, lebo vtedy som nezniesla ani hluk, nastastie to preslo a uz mam "len" mizo. Neviem, uz som sa s tym naucila asi zit, resp. moje vyhybave spravanie som dost vysperkovala, ale nie vzdy sa to da. Da sa povedat, ze moj zivot delim na pred mizo a po mizo, cize pred rokom 1998 a po. Odvtedy bojujem, co uz, musime hrat s kartami, ake mame. Niekedy som na seba takmer hrda, co vsetko som uz zvladla s tymito podmienkami, ale poplakala som si neskutocne velakrat, lutovala sa tiez milionkrat, ale nic sa tym aj tak nevyriesi. Proste clovek musi zatat zuby a ist dalej. Nic ine nam neostava a tajne dufam, ze raz pridu na to, ako to odstranit.
Zoznam trigerov mam dlhyyy, ale musim povedat, ze niektore mi aj zmizli, resp. sa mi objavuju iba obcas, hlavne ked som nevyspata, ked mam PMS ci ked som velmi vystresovana. Kofein to tiez zhorsuje, odkedy som ho vysadila, lepsie sa mi zije so sebou. Pomaha mi aj cvicenie chrbite a zlepsenie drzania tela. Najviac sa mi to vzdy zhorsi po nejakom akutnom soku/traume, napr. po smrti ocina mi pribudol dost neprijemny triger (nebudem menovat, aj to som citala, ze mizofonici nech sa nezameriavaju na existujuce trigre, lebo sa to moze aj u nich prejavovat) a zatial mi stale vadi, ale ako hovorim, su chvile ked to vnimam len okrajovo a chvile, ked to je uplne neznesitelne.
Skus ist ku psychologovi, nech ta nauci progresivnu svalovu relaxaciu, alebo najdi na nete a skus to zaradit do svojej dennej rutiny.
Ovplyvnuje to dost zivot inak, napr. rada by som mala dieta, ale mam obavy, ako to zvladnem, hlavne ked to dieta bude napr. chore a take male deti su chore casto a potrebuju, aby mama pri nich spala. Ale stale si hovorim, vsetko je tak ako ma byt, tak sa tym nebudem zatazovat, ze co bude, ked... Treba sa snazit si ten zivot sprijemnovat ako sa da. Mne inak dost pomahaju aj fora pre ludi trpiacich tinitom, tiez maju podobne "peklicko" a musia fungovat, pracovat, byt v rodine etc... A tinitusakov je zda sa ovela viac ako mizofonikov, takze vselijake pribehy som citala a vlastne, ze kolko ludi sa bori s akou nepohodou v hlave. Obcas rozmyslam, ako by vyzeral moj zivot bez mizo, kde by som teraz bola v zivote. Mam to od 10tich a myslim si, ze by som bola inou osobou, stastnejsou bez pochyby, i ked stastna som i tak, ale proste ovela viac prilezitosti by som vyuzila, lebo by som nemusela stale utekat, uz by som bola vydata a mala dve-tri deti, mozno. Chodila by som viac medzi ludi, i ked nastastie, som introvert a so svojou spolocnostou som si vzdy maximalne vystacila, aj ked som nemala este mizo, tak som milovala citanie a kreativne tvorenie atd., cas straveny osamote. Ale proste, uz ako mi to nastupilo v tej puberte, tak napr. som sa vyhybala mnohym prespavackam atd., lebo som nemohla zniest spat pri niektorych ludoch a pod., nastastie pri niektorych nemam problem, ale proste, take ze road tripy, hoci som tuzila ist, tak to by som nedala, low cost studentske cestovanie, staze, erazmy, byvat na intraku ci v nejakych hosteloch? Ani keby mi zaplatili, ciste utrpenie pre mna. Nastastie teraz som v zivote v takom bode, ze mozem cestovat podla mojich podmienok, takze nic mi neuslo, len rozmyslam, ze kde by som bola. Vzdy som bola premiantka triedy, ale velmi vela prilezitosti som si radsej nechala ujst, ako by som mala trpiet. A podobne, aj zamestnania si musim tak vyberat, aby tam nebol open office, hoci by to mohla byt super-truper ponuka, co z toho, ked by som z toho salela a nemohla sa ani sustredit na tu pracu. A takto to ide vo vsetkych aspektoch zivota. Ale nevzdavam sa.

niky7777777
9. jan 2024

Vidim, ze tu vzdy pisem uplne traktaty, ale konecne som narazila na ludi, ktori to dokazu 100 % pochopit, tym som trpela asi najviac, kym som vobec prisla na to, co mi je, citila som sa jedina na svete s touto hnusobou a ze ma nikdy nikto nebude chapat. Stale to hovorim, keby boli chvilku v mojej hlave, vtedy by to zacali chapat, ale zaroven to nezelam ani najvacsiemu nepriatelovi.

monci20
10. jan 2024

@niky7777777 ahoj, registrujem túto tému už istý čas, rada si prečítam kto má aké skúsenosti s touto
"hnusobou" ako si to nazvala , pretože ani lekári nevedia ako nato. Dať si slúchadlá a vyhýbať sa prostrediu kde sú tie zvuky 🤔🙁 no smutné, zatvoriť sa do izby a čakať kým budú vedieť čo stým. Moja dcéra tým trpí asi 3 roky, zo začiatku sme tiež nevedeli čo to je , v poslednej dobe sa jej to veľmi zhoršilo. Je v 3 ročníku na gymnáziu, šikovná nadpriemerne inteligentná, čisté jednotky. Momentálne riešime individuálne vzdelávanie, aby chodila do školy čo najmenej, lebo jednoducho už to tam nevie vydržať, malá trieda, 30 žiakov a sedieť tam 8 hodín, je to na zbláznenie. Na internáte by nevydržala, musí kvôli tomu denne cestovať 2 hodiny v preplnenom autobuse, to už tiež nedáva. Ťažko takto fungovať, doma sa jej prispôsobujeme, ale čo ďalej. Ako píšeš žiadne prespávačky, výlety so spolužiakmi atď. Aj keď je introvert a často trávi čas osamote, rada by išla aj do spoločnosti, ale nemôže . No uvidíme ako sa to vyvinie v budúcnosti, zatiaľ musíme nájsť aspoň niečo, čo by jej trochu pomohlo a vedela ako tak fungovať

pictbridge
10. jan 2024

@gabriela01234 ja sa na to liečim . Mam to od malička stále sa to stupňuje. Beriem v malej dávke fevarin pol tabletky predpisuje mi to psychoška. Chodím na kontrolu raz za pol roka. Veľmi mi to pomáha. Beriem len smiešnu dávku pol tabletky 50 ky fevarinu. Len minulý rok som zistila že sa to dá liečiť keby že to viem už dávno to urobím. Je to brutálna choroba kto nemá nepochopí.

pictbridge
10. jan 2024

@nela6 beriem na to Fevarin polku 50 ky tabletky predpisuje mi ti psychiatrička. Chodím tam raz za pol roka. Pomaha mi to . Konečne žijem normálne je to ale na dlhšiu liečbu účinky pocítiť cca o 2 mesiace .

lilinka76
Autor odpoveď zmazal
monci20
10. jan 2024

@pictbridge neviem či nato zaberajú AD, moja dcéra sa lieči aj na OCD , berie lieky a vôbec sa jej Mizofónia nezlepšuje, skôr zhoršuje a veľmi podráždene reaguje na zvuky. Dr. nám povedala že liečba zatiaľ neexistuje 🙁

pictbridge
11. jan 2024

@monci20 ta píšem podla vlastných skúseností ze mme tento liek pomaha. Ja netvrdím ze mi nič nevadi ale viem na to reagovať inak a nedám sa do vývrtky za sekundu.

nela6
11. jan 2024

@pictbridge super, o týždeň mám psychiatricku 1x, skúsim sa spýtať , ďakujem

nela6
11. jan 2024

@niky7777777 empatia a autizmus je na dlhšiu tému, nie je to čiernobiele...ale...moje senzoricke problémy sú v každom smere 🙃 je to radosť žiť 🤭 každopádne ďakujem za povzbudenie, moje deti keď idú jesť mi kričia už nehc si dám slúchadlá 😆

monci20
11. jan 2024

@pictbridge áno chápem, nemyslela som to v zlom, som rada že tebe to pomáha, nám žiaľ nie. Dr. spomínala ešte Olanzapin - antipsychotikum, že to aspoň tlmí tie výbuchy , keď to je už veľmi zlé, ale nie zvuky. Do toho som už nešla, skôr nájsť niečo iné čo jej to bude tlmiť

pictbridge
11. jan 2024

@monci20 ale čo iné ak nie tlmiť výbuchy. Že nám to vadí. To je náš problém nie problém toho kto tie zvuky vydáva. Ono aj mi ich robíme. Takže treba riešiť seba . Mňa to tlmí v tom aby som nereagovala nemala potrebu opakovať zvuky vtedy ma to ukludnilo . Proste počujem vidím ale nepríde ten stav že waaaa zbláznila by som sa. O tom je to dobre. Vôbec inak na mňa nepôsobia. Neuspavaju ma nič.

niky7777777
12. jan 2024

Pozeram ten Fevarin, je to klasicke SSRI antidepresivum, brala som ine - Cipralex, pracuje na tom istom principe a mne to teda na mizo nepomohlo ani trochu. Ako, bola som mozno trochu kludnejsia, len zase mi to pokazilo travenie. Nie, mizo sa antidepresivami neda liecit, mozno len pomoze v tom, ze si trosku kludnejsia, ale za mna to malo prislaby efekt (brala som 2 roky) a skor som pocitovala neprijemne vedlajsie ucinky. Inak aj na tinnitus beru mnohi antidepresiva, nie preto, ze to pomoze zmiernit poruchu, ale pomaha to ludom "vydrzat vo svojej kozi".
Co mam ale naozaj odsledovane, kofein to docasne zhorsuje a alkohol naopak zlepsuje, ale tym samozrejme nikomu neradim pit, ja som v podstate abstinent, mozno raz dvakrat do roka si dam s niekym drink a tym, ze vobec nepijem, staci mi malicko a mam v hlave, no a vtedy to nevnimam.
Podstatou je, ze nam proste pracuje inak mozog a kym nenajdu taky liek, ktory to "prepise", tak dovtedy to proste budeme mat.
Inak chystam sa uz dlhsie na jeden experiment, uplne vynechat kofein, nepijem sice kavu, ale bez cokolady neviem existovat, ale chcem skusit tak pol roka si nedat vobec nic ani s malym obsahom kofeinu, ze ci to bude mat nejaky vyraznejsi efekt. Ale este som sa neodhodlala, mam alergiu na lepok, mlieko, musim sa obmedzovat dost, tak neviem, ci sa dokazem vzdat cokolady :D
A este jedno male pozorovanie, ale myslim, ze som to uz niekde skorej pisala. Ak som mimo civilizacie, kde nie je ani wifi ani signal mobilny ani nic, vtedy sa citim skoro zdrava. Vlastne som tak zatial bola najviac dva tyzdne, lebo cloveku sa neda len tak byt dlhodobo mimo, ale mozno by to stalo raz za pokus. Ked sa po dvoch tyzdnoch vratim spat do civilizacie, uplne silno ma to udrie, kolko zvukov mi zrazu vadi. Vytvorila som si vlastnu hypotezu, ale neviem to nijako dokazat, je to cisto len moje pozorovanie. Mozno je to len nahoda, ale je to dost silna zhoda okolnosti. Mne zacala mizo zo dna na den vtedy, ked si ocino priniesol prvy mobilny telefon, prvy siroko daleko ho mal. A potom, ako isli roky, tak pribudali trigre a pod. Ale ked zacali robit halo okolo tych 5G sieti, tak som si naozaj vsimla istu spojitost. V ten rok, ked ich zacali u nas zapajat vo velkom, bol zdravotne najhorsi pre mna a skoro som sa zblaznila, do akeho stavu sa rozbehla moja mizofonia a ine. Vtedy mi napadlo, pozriem si historiu, kedy sa ake G u nas zaplo a naozaj, kazdy rok, kedy sa pridalo nove G, v kazdy taky rok som mala obrovsku zdravotnu krizu a mizo sa mi vyrazne zhorsila. Uz teraz sa desim, ked som sa docitala, ze spekuluju aj so 6G.
Tak rozmyslam, nie sme my, mizofonici a mozno aj tinitusaci, obetou tychto ziareni, ktore nas neustale bombarduju? Nie je to tym, ze mame mozno citlivejsie mozgy, trochu inak fungujuce a toto nas zabija? Ja neviem, ale aj na nete co som citala a aj tu, mizofonici su zvacsa nadpriemerne inteligentni, mozno nam fakt inak pracuju mozgy a preto sme viac citlivi na tieto podnety, ako "normalni" ludia. Od 10tich si pritom nezelam nic ine viac, ako byt "normalny" clovek.

niky7777777
12. jan 2024

@nela6 Cize mas deti? Super, ja sa toho obavam, ale chcela by som ich. Len sa bojim za a) aby nezdedili mozog po mne a za b) ci ja to dam, ci to zvladnem s touto hnusobou.

niky7777777
12. jan 2024

@monci20 Ani ja by som nesla do antispychotik, iba keby bolo velmi velmi zle. Taku krizu som mala pred 3 rokmi, ked som si myslela, ze alebo skocim z okna, alebo skoncim zavreta na psychiatrii a nadopovana do konca zivota, bolo to pekelne obdobie. Ale nakoniec sa to upravilo, paradoxne, po covide, nemusela som ist nikam na hospitalizaciu. To bol taky hrozny rok, ze najprv obrovske panicke ataky, takmer som sa psychicky zrutila (alebo mozno aj ano), ked presli do miernejsej formy, prisla 3 mesiace trvajuca katastrofalna nespavost, co sme riesili s lekarom a ani tabletky nezaberali, to som myslela, ze ma zabije a ked uz sa konecne moj spanok zacal zlepsovat, tak mizo nabrala na extreme, co som opat myslela, ze ma uz asi zabije a este sa pridala aj hyperakuzia, nebola som schopna fungovat, isla som z prace a ulica bola priserne hlasna, auta (vsetky) neskutocne piskali a toto priserne obdobie trvalo asi dva mesiace a potom sa to zlahka zacalo zlepsovat, potom sme dostali covid, ktory som ja pocitovala len "v hlave" a ked odoznel, hyperakuzia zmizla, ale zabil mi ocina, takze som dostala dalsiu ranu, napriek tomu sa mizo drzala na uzde, hoci mi pribudol jeden novy (bezny, cize dost neprijemny) triger. Ale teda, mne osobne pridu antipsychotika ako uplne posledna moznost, ked uz je clovek kusok od toho vyskocit z okna, ale ty musis vediet, ako je na tom tvoja dcera. Ja mam pocit, ze docela som sa s tym naucila zit, obcas mam tazsie dni, ale plus-minus viem fungovat, viem pracovat (samozrejme, aj vyber prace je tym ovplyvneny, neznesiem hlucne prostredie, cim menej ludi, tym lepsie a pod.) a spat musim tiez sama, aj ked budem mat partnera, musime mat oddelene spalne, lebo ked sa nevyspim, aj mizo je horsia. Ale su ludia, s ktorym dokazem spat v jednej miestnosti v pohode a taki, s ktorym sa to neda. Zavisi, ako dychaju napr. 🙂

nela6
13. jan 2024

@niky7777777 áno, mám, a všetci štyria sme AS+ADHD(+dyslexia ja a najstarší zatiaľ, ale vraj je to tiež dedičnej, tak čakám aj u ostatných)🤷🫣, dedenie proste funguje...

niky7777777
8. feb 2024

@nela6 No u nas mam mizo len ja, nikto iny v rodine, ale vsimam si, ze neterka asi zdedila mozog po mne. Je este mala, ale uz teraz vidim, ze ma mozog po mne, tyka sa to tych pozitivnych, ako aj negativnych stranok, zial.
Inak cim viac som to studovala, tak si myslim, ze mam nejaku formu autizmu ci aspergera, ale na co si to pojdem dat oficialne diagnostikovat? Nijak mi to nepomoze, aj tak musim zit vo svojej kozi a na nic z toho nejaka liecba aj tak nie je, tak sa mi to vidi maximalne zbytocne.
Od malicka citim, ze som "ina" a chcela by som byt normalna = rovnaka ako ostatni. Ale co uz. Dokazem fungovat plus/minus normalne, akurat ma to kolkokrat stoji hrozne vela sil. Moj mozo proste funguje inak ako ostatnym, som hypersenzitivna a kopu dalsieho. Ale tak co uz, clovek sa nauci hrat s kartami, ktore ma, co ine mu ostava, nie? :D

nicicka
8. feb 2024

Ja som nepochopila otázku. 😆 Ide o to ze dieťa tie zvuky vytvára alebo mu tie zvuky vadia?

monci20
8. feb 2024

@niky7777777 Moja dcéra má tiež niektoré znaky aspergera, ona to chce vedieť a preto som ju objednala na testy, platí sa 150 eur. Možno nám to nepomôže, ale ona potrebuje vedieť PREČO je iná ako ostatní a prečo sa nevie začleniť do kolektívu, prečo nevie normálne fungovať ako jej spolužiačky a zo všetkého je už vyčerpaná.

gabriela01234
autor
18. feb 2024

Dobrá správa pre misofonikov.
.
Aktuálne sa testujú sluchové pomôcky na filtrovanie určitých druhov spúšťacích zvukov. Tieto slúchadlá už v súčasnosti dokážu odfiltrovať určité zvuky ako napr. štebotanie vtákov a zvuk vysávača. Ľudia si budú môcť vybrať, ktoré zvuky nechcú počuť (napr. odkašľanie si, žuvanie, praskanie bublín atď.), pričom všetko ostatné budú počuť v reálnom čase.
.
https://www.instagram.com/p/C3JmiylLc2U/

gabriela01234
autor
Autor odpoveď zmazal
nitril
26. mar 2024

Ľudia, mám malú otázku. Kto s touto chorobou pociťuje že je vysoko empatický? Ale myslím tak skutočne empatický. Nie len preto lebo je to cool, ale že ste fakt presvedčení o vysokej empatii.

niky7777777
27. mar 2024

@nitril No za seba môžem povedať, že mám extrémne vyvinutú empatiu. A tiež aj hypersenzitivitu. Ono to asi nejak spolu naozaj bude súvisieť, to akým spôsobom náš mozog pracuje.

nitril
28. mar 2024

Pýtam sa práve preto. Viacerí ste spomenuli že ste vysoko empatickí. Mám rovnaké problémy. Ako s Mizofoniou tak aj s empatiou. Preto mi je podozrivé či to spolu nemôže súvisieť. Nenapadá mi síce ako ale je to nanajvýš podozrivé. 🤔

niky7777777
30. mar 2024

@nitril Určite to súvisí. O mizo som čítala všetko možné, čo som našla z odborných článkov. V jednom je aj popísaná (možná) neurologická cesta tejto poruchy. Súvisí to s hypotalamom a limbickým systémom, ak sa dobre pamätám. A oni zodpovedajú za naše emócie, správanie. Skopírované z wiki: "Limbický systém sa zúčastňuje na riadení vegetatívnych a somatických funkcií pri emotívnom správaní: ovplyvňuje správanie. Dráždenie určitých častí limbického systému vyvoláva príjemné alebo nepríjemné pocity. Hippokampus má dôležitú úlohu aj pri zapamätaní si nových informácií (nemá vplyv na informácie v pamäti už fixované). Z limbického sytému je vyvolávaný pocit strachu a celkového správania človeka. Hoci limbický systém podlieha tlmivému pôsobeniu mozgovej kôry, nemožno vôľou spustiť alebo zastaviť afektívne prejavy a city. Spoločne s podlôžkom (hypotalamom) vytvára integrovaný systém, ktorý reguluje reakcie organizmu na vonkajšie podnety. Tento systém má význam pre celý rad vyšších funkcií mozgu, ako sú emócie, motivácia, učenie a pamäť."
Za seba môžem povedať, že sa učím veľmi dobre, pamäť mám nadpriemernú, EQ mám tiež veľmi vysoké. Ale mizo mám tiež riadnu :D Ešte by som povedala, že ďalšia zvláštnosť môjho mozgu je určitá čuchová senzitivita, veľmi výrazne vnímam vône a pachy, napr. ja už niečo zacítim a tí čo su pri mne až za x metrov či minút to začnú vnímať. Ale mám aj totálne podpriemerné oblasti a to je napr. priestorová orientácia, tam to mám hlboko podpriemerné, zablúdim aj v dvojizbovom byte.

gabriela01234
autor
1. máj 2024

Prekážajú vám bežné zvuky? Možno máte TÚTO chorobu

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000649/2748419...

niky7777777
1. máj 2024

@gabriela01234 Práve som sem chcela pridať tento link 🙂 Páči sa mi, že sa o tom zlepšuje povedomie, mne keď to začalo v 1998, tak som si prišla jediná na svete a pošahaná, pretože nikto v mojom okolí ani medzi najbližšími to nemal a nikto to nedokázal pochopiť. A ja sama som zistila, že to je regulérna diagnóza až niekedy okolo roku 2007. Dovtedy som sa vinila z toho, že som zlá a netolerantná, potom som si vydýchla, že to nie je moja vina.