icon

Môže mať dieťatko Downov syndróm?

laura72782
17. júl 2026

Ahojte (toto je pripad mojej sestry, nie moj 🫶🏻) ide o to, ze moja sestra porodila pred par dnami…14.7 (termin mala mat povodne 22.7. Lekari jej po porode povedali ze vsetko ok, obaja zdravi, avsak vcera jej povedala neonatologicka, ze nechce ju strasit, ale ze si myslis ze maly ma DS, zevraj ma mensie oci, ruky, ze sa menej hybe podla nej. Tak zobrali malemu krv na testy. Taktiez jej povedala Dr. ze ma dierku na srdci, ale ze ta by sa mala zrast. Viete..bojim sa o nu aj o maleho, babatko je naozaj vytuzene po velmi dlhej dobe. A preto sme nesmierne radi ze je na svete. Taktiez v 3 mesiaci sla sestra na trisomy test, kde nemala DS potvrdeny…co si o tom myslite?

Strana
z2
demartka
Autor odpoveď zmazal
demartka
Autor odpoveď zmazal
anonym_532a49
17. júl 2026
@natalka13

@anonym_532a49 a co mala povedat lekarka? Idete na testy DS lebo mam podozrenie ze dieta ma nadchu?

@natalka13 pre mňa je rozdiel-myslím si, spravíme testy a mám podozrenie, lebo...a sú potrebné testy. Najmä ak doteraz reč o diagnóze nebola a rodičia dostali info, že dieťa je zdravé. Empatia, ľudskosť, najmä po pôrode v tejto situácii..
Predpokladám, že lekárka sa poradila, konzílium rozhodlo o vyšetrení. DS je dosť ľahko ,,viditeĺný,, pre lekárov, ktorí majú skúsenosť.
Pred časom rodičia na utz boli upozornení na drobnú vadu srdca s potrebnou operáciou. Pôrod plánovaný v BA, hneď sa operuje. Lenže narodilo sa sotva 1,5kg dieťa s genetickou mutáciou(žiadne testy ju nepokrývajú), má ju podľa údajov asi 30 ĺudí ma svete. Vraj 1 rok života...má 7, nerozpráva, nevidí, leží. A majú potom dve ďalšie zdravé deti, dievčatko aj chlapca.

anonym_f6e87f
17. júl 2026

Ahoj, je mi luto vasich obav. Treba iba pockat na testy.

Tie, ktore Ty spominas, ze mala urobene, to je len pravdepodobnost rizika. Nic nepotvrdzuju, ani nevyvracaju.

Doktorka postupovala spravne. Ano, su pripady, kedy sa toto podozrenie ukaze az po narodeni (na screeningoch bud nevidiet, alebo zena nechodi, alebo chodi k niekomu, co to flaka) a je uplne bezny a regulerny postup, ze doktorka vyjadri PODOZRENIE a odporuci dalsi postup (testovanie) na potvrdenie alebo vyvratenie. Reci tu o tom, ze si to doktorka nemoze dovolit - to su ludia co si mylia podozrenie, susp. diagnozu a fakty... To len ku komentarom. Nebolo na ich postupe nic nespravne ani neempaticke. Ak sa jej vidia vonkajsie znaky na DS + ano, charakteristicke su tzv "dierky" alebo aj vaznejsie vady na srdiecku, je na mieste, aby spravne informovala rodicov, presne takymto stylom: ze je podozrenie na DS, a preto su odporucane dalsie (tie a tie) testy. Ona nemoze zatajit a tvarit sa "urobme pre istotu tento test" a tajit pred rodicmi preco.

Taky pripad bola presne aj moja kamoska, narodilo sa im dietatko, par hodin po porode prisli doktori s tym, ze maju podozrenie na DS podla znakov, tak budu dietatko testovat. Jej sa to nevidelo podla vyzoru. Poslala mi fotku - hned som videla ze ano, su tam charakteristicke znaky a babatko vyzera ako s DS... Diagnoza sa im potvrdila. Takze ano, prichadzaju aj taketo zistenia po narodeni...

laura72782
autor
17. júl 2026
@anonym_f6e87f

Tie, ktore Ty spominas, ze mala urobene, to je len pravdepodobnost rizika. Nic nepotvrdzuju, ani nevyvracaju.

Doktorka postupovala spravne. Ano, su pripady, kedy sa toto podozrenie ukaze az po narodeni (na screeningoch bud nevidiet, alebo zena nechodi, alebo chodi k niekomu, co to flaka) a je uplne bezny a regulerny postup, ze doktorka vyjadri PODOZRENIE a odporuci dalsi postup (testovanie) na potvrdenie alebo vyvratenie. Reci tu o tom, ze si to doktorka nemoze dovolit - to su ludia co si mylia podozrenie, susp. diagnozu a fakty... To len ku komentarom. Nebolo na ich postupe nic nespravne ani neempaticke. Ak sa jej vidia vonkajsie znaky na DS + ano, charakteristicke su tzv "dierky" alebo aj vaznejsie vady na srdiecku, je na mieste, aby spravne informovala rodicov, presne takymto stylom: ze je podozrenie na DS, a preto su odporucane dalsie (tie a tie) testy. Ona nemoze zatajit a tvarit sa "urobme pre istotu tento test" a tajit pred rodicmi preco.

Taky pripad bola presne aj moja kamoska, narodilo sa im dietatko, par hodin po porode prisli doktori s tym, ze maju podozrenie na DS podla znakov, tak budu dietatko testovat. Jej sa to nevidelo podla vyzoru. Poslala mi fotku - hned som videla ze ano, su tam charakteristicke znaky a babatko vyzera ako s DS... Diagnoza sa im potvrdila. Takze ano, prichadzaju aj taketo zistenia po narodeni...

@anonym_f6e87f mohla by som vas prosim kontaktovat? alebo vy mna do sukromnej spravy? 🙂

anonym_5ef0ae
Včera o 22:34
@laura72782

@anonym_f6e87f mohla by som vas prosim kontaktovat? alebo vy mna do sukromnej spravy? 🙂

@laura72782 a dieťatku merali NT (vzdialenosť od krku do maternice, sa mi zda) na začiatku tehotenstva? bol v norme?

laura72782
autor
Včera o 23:30
@anonym_5ef0ae

@laura72782 a dieťatku merali NT (vzdialenosť od krku do maternice, sa mi zda) na začiatku tehotenstva? bol v norme?

@anonym_5ef0ae taku informaciu vam velmi povedat neviem, kedze je to dietatko mojej sestry, nie moje 🙂

anonym_5c7a6a
Dnes o 07:34
@anonym_f6e87f

@anonym_f6e87f aj ja mám známu, ktorej rovnako lekári až pri narodení videli tie charakteristické črty. Samozrejme sa to žiaľ tiež potvrdilo

anonym_5ef0ae
Dnes o 08:45
@laura72782

@anonym_5ef0ae taku informaciu vam velmi povedat neviem, kedze je to dietatko mojej sestry, nie moje 🙂

@laura72782 hej viem ze je to sestrino 🙂

je mi to ľúto ze prežívate momentálne take stresy (
drzim vam palce nech všetko dopadne conajleplie🤞🤞🤞♥️

som v 31tt a odmietla robit trisomi... skriningy a všetky sona vyzeraju byt v poriadku... ale nikdy nevies aj tak. prajem aby všetky detičky sveta boli zdrave!!!!

janinah
Dnes o 09:37

Ano,sestrino...😉
https://www.modrykonik.sk/forum/3-trimester/nepocitujem-pohyby-dietatka-mate-podobnu-skusenost/
Aj ked to je jedno,hlavne nech je milované🙂

Strana
z2