Môžu deťom uškodiť kortikoidy?

lusinda3
14. aug 2013

ahojte maminy aj nemaminy,
idem sa Vám trošku posťažovať 🙂 🙂 🙂 🙂
Asi rok /po prekonaní kiahňov po dcérke/ trpím ekzémom a alergiami.
Dcérka 8 rokov občas má suchú pokožku ale do teraz to spravil mastný krém. Začali sa jej tvoriť červené svrbivé ložiská, vo vláskoch má suché trošku šupinaté miesta. Začala sa riadne škrabať a roznáša si to po sebe.
Navštívili sme lekárku, neprišla do práce vraj sestrička dávala nápis na dvere ale niekto jej ho ukadol. Plná čakáreň ľudí, tak sestra začala predpisovať lieky sama.
Keď som sa jej sťažovala, povedala, že mám prísť keď tam bude lekárka. Po otázke, že to bude kedy mi povedala, že recepty som dostala, tak čo chcem. Je to normálne??? Veď toľko platíme do zdravotníctva a takýto prístup.
Sestra jej predpísala silnú kortikoidnú emulziu a homonálne maste. Mne tabletky. Nemôže to malej škodiť? Nemáte nejakú osvečenú masť alebo nejakú radu, čo by zabralo bez hormónov? Viete odporučiť spoľahlivého lekára v Trnavskom kraji?

stanislavao
14. aug 2013

@lusinda3 chodte do nemocnice {ta modra NsP kusok od zeleznicnej stanice} v TT ku doktorke MUDr. Monika Psotova. je to primarka a v utorok berie v ambulancii len deti. kortikoidy ano, mozu byt skodlive, ale niekedy je nevyhnutne ich dietatu davat, aby sa ekzem ukludnil. urcite nieje spravne, ze vam sestra predpisala nieco. robili vam stery? tato MUDr. je dobra. chodime k nej my a som maximalne spokojna. len treba pocuvat rady doktorky a mastit mastit mastit, aj ked ekzem zmizne.

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
salome_82
14. aug 2013

@lusinda3 Kortikoidy a hormonálne maste sa môžu brať len pid dohľadom lekára. Sestrička nemá oprávnenie na určovanie liečby. Bohužiaľ sa obávam, že lekárka by vám tiež predpísala kortikoidné a hormonálne maste. Kožný lekár nevie inak pomôcť. Záleží od toho v akom stave koža je, ak je veľmi zlá, tak je dobré dať aj silnejšie maste, nakoľko sa môže koža infikovať, zlyhať jej ochranná funkcia a pod., ale to by mal zhodnotiť lekár, nie sestra. Hlavne nechápem, že predpísala aj kortikoidné aj hormonálne. Overené maste neexistujú, ekzém je ochorenie vnútorného prostredia, takže treba začať zmenou stravy, vylúčiť mlieko, cukor a bielu múku. Maste sú potom určené na premastenie suchej kože, ale neliečia. Nám zabralo kúpanie v čiernom čaji a krém Lipobase - dá sa kúpiť aj bez receptu, je to krém, ktorý sa používa ako základ zarábaných mastičiek? Používam ho ja aj moja 7 mes. dcérka, kožná mi ho odobrila. Budete musieť skúšať, čo vám zaberie, pretože čo pomôže jednému, druhému vôbec nezaberie. A teda tento zážitok, čo si mala na kožnom...to sa ani nedá komentovať... 🙂

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
skvele
14. aug 2013

Mojmu synovi velmi zabera eucerin telove mlieko, pre male deti je cislo 12, pre starsich je 10.Kremujem 2 krat za den, momentalne nema cervene miesta, no niekedy je nevyhnutne pouzit kortikoid. Kupuje sa to v lekarni. On mava tiez po sebe velke cervene suche flaky.

vefi89
14. aug 2013

kortikoid do prekladu je steroidný hormón. takže ja by som radšej hľadala alternatívne liečby, tu na MK je o nich neskutočné množstvo tém, ale kortikoid by som dieťu nepodala

demo
14. aug 2013

@lusinda3 Odporucam ti pozriet tu diskusie o atopickom ekzeme. su dost podnetne. takisto skus oslovit konkretne luthien.k - vie dobre poradit. Co sa tyka kortikoidov, tak tie urcite nie. Aspon nie ako prvu volbu. Mastne kremy a mlieka tiez nie. Kup emoliencne mlieko - na trhu su rozne znacky, nam vyhovuje exomega. Natriet, nechat vsiaknut a po chvilke natriet cervene a akutne miesta napr. Sudokremom. Nam tato kombinacia super sadla a kortikoidy ani protopic nepotrebujeme. Chvilku to ale trvalo,kym som nasla vhodne mlieko, treba si vypytat vzorky a skusat.
A ti lekari. Neviem, ci je na SK lekar,ktory ma relevantne info o ekzemoch. Oni viac-menej zial funguju ako predpisovaci liekov, bez zaujmu o celkovy stav cloveka. Osobne ich sluzby pouzivam vtedy, ked potrebujem porobit testy,krvne, vytery a pod.

demo
14. aug 2013

@lusinda3 sampon skus alverde sensitiv - je bez parfemov, nedrazdi

tova
15. aug 2013

kup obycajnu modru indulonu ( do vlasov by som nakvapkala na miesta olej) tu mam osvedcenu na suchy ekzem a zaklad je non stop natiera ajkazdych 30 min, ja to mam do 24 hod, vyliecene. Na mokvavy ekzem je dobry sudokrem.

kiki68
15. aug 2013

neviem preco davaju hned kortikoidy,sice tie masti nie su take nebezpecne,lebo do organizmu toho tolko nejde do obehu,ale aj tak, je to umely hormon nadobliciek,tam sa tvori prirodzene,cim je toho v tele viac nadbytocne moze to poskodzovat vnutorne organy,ale to uz nehovorime o mastiach,ale dlhodobej liecbe napr. prednisonom vo vyssich davkach. Okrem toho kazdy znasa kortikidy inak,takze niekomu je uz po tej masti zle a nevolno.
Mimo toho robili nejaky zoskrab na kultivaciu toho,co tam vobec je?ja neviem,ale predpisovat hned kortikoidovu mast,ked sa da najprv inak a jemnejsie je podla mna take to pre nich jednoduche riesenie. Ja ked som mala ekzem,tak mi lekar nechaval priamo namiesavat v lekarni nejake kremy,ale kortikoidy neobsahovali a zabralo to krasne.

abbey1
15. aug 2013

@lusinda3 Ak si bola v Pn, tak tuším u akej dr. Radšej odtiaľ prejdite inam. Ako si sestra môže dovoliť predpisovať lieky? Bohužiaľ sa to deje. Ale určite by som to neaplikovala, prípadne aj podala sťažnosť na tú dr a jej sestru. Ony to robia bežne a ľudia to tolerujú. Smutné.
Určirte si nájdi iného lekára a ako tu už bolo písané, hľadajte vnútorný zdravotný problém. Koža je len obrazom nášho zdravotného stavu. Masti môžu pomôcť dočasne,ale neodstránia príčinu.

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
najmama
16. aug 2013

@lusinda3 k predpisu sestričky sa nebudem vyjadrovať, ale atopicky ekzém je prejavom alergie....
Vieš moja malá má problémy s ekzémom odvtedy čo som ju prestala kojiť, hoci niektoré mamičky sú proti kortikoidovým mastiam, môžem povedať, že NÁM POMOHLI keď 5 mes. dcérka mala ekzém po celej tvári a revala a nervačila. Tak som bola vďačná za to, že sa pomocou kortikodov vo forme masti dieťa zbavilo ekzemu a ukľudnilo sa. Vtedy som nemala tušenie, že ekzem súvisí s alergiou.
Nepíšeš na čo je dieťa alergické, ale nám k zlepšeniu ekzému pomohlo vylúčenie alergénov zo stravy.... 🙂

wiiila
16. aug 2013

...ahojte....no ja mam atopicky ekzem od narodenia....skusali na mne uz vazne vsetko...kortikoidy zaberaju u mna len na chvilku a keby som chcela aby ekzem zmizol navzdy, stale by som sa nim musela natierat....teraz v dospelosti mi zistili alergiu na vsetky druhy plesni....(teda celorocna neliecitelna alergia...akurat tabletkami potlacana)....takze sa snazim obmedzovat vsetko co sa tyka plesne...najnovsie som pocula ze je dobre pit kozie mlieko....(mne osobne nechuti, takze to nemam overene)....a na suchu pokozku pouzivam bud neutrogenu alebo excipial U lipolotio...

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aristka
16. aug 2013

@lusinda3 a prečo si myslíš ,že tá mastička bola nevhodná,sestrička by nemala dávať recepty ,ale podľa mojej skúsenosti a vedomosti mám pocit,že kožné lekárstvo okrem kortikoidných mastí ,tekutého púdru a močoviny ...to je tá urea nemajú iné mastičky a kortikoidné masti sa používajú aj u malých detičiek a dávajú sa na vymiznutie príznakov ,dr.by spravila to isté pozrela a skúšala čo zaberie a sestrička ak má dlhodobejšiu prax v kož.ambulancii má aj znalosť kož.chorôb a čo zaberá....čo sa týka alergológie treba sa pýtať u obvodnej dr. a dať vyšetriť dietatko ak ekzém neprestáva...a čo sa týka vyšších platov ,mám pocit,že akékoľvek zamestnanie v tomto štáte ,či je to len pomocnica v kuchyni alebo smetiar majú značne poddimenzované platy a nehovoriac ak sestrička ,ktorá má vys.školu má plat tej pomocnice tak si myslím,že nie je všetko v poriadku....

kiki68
16. aug 2013

Vacsinou lepsie poriadia v lekarni nakoniec. No s kortikoidmi je ten hacik,ye telo si na ne zvykne a potom to chce silnejsie davky. Kozie mlieko je dobre pit, mne to odporucal sice veterinar,ale nieco na tom bude, pretoze koza nema ako zviera alergiu. Ale najhorsie je,ked sa zanedba uz diagnostika, akonahle sa na to zacne capat jedno cez druhe a zvlast kortikoidy tak je uz potom tazke sa dostat k jadru problemu.

abbey1
16. aug 2013

@lusinda3 To vieš, robia si rodinný biznis. Keď mama nerobí, tak dcéra doženie a peniaze od poisťovne majú isté. Ale je na hlavu postavené, aby sestrička stanovovala diagnózu a predpisovala lieky a je úplne jedno akú dlhú prax má. Ak by k niečomu došlo, prevezme na seba zodpovednosť ona,a lebo urobia z rodiča hlupáka? Nemusím sa písať. A je rovnako úplne jedno, aký plat kto poberá. Vždy má niesť riadnu zodpovednosť za prácu, ktorú vykonáva.

macamac
16. aug 2013

@lusinda3 v Banke pri Piešťanoch je super kožná lekárka 😉
máš to blízko - skús

aristka
16. aug 2013

@abbey1 ak by sa niečo stalo sestrička je svojprávna osoba a preberá veškerú zodpovednosť.....tak ako každý iný pracujúci bez ohľadu na plat....

abbey1
16. aug 2013

@aristka A myslíš, že sa dr a sestričk apriznajú, že sestrička ordinovala sama? Dr síce nie je v práci, ale úkony pre poisťovňu sa vykazujú, akoby pracovala. Bolo by to slovo tej mamičky voči DR. Tebe sa zdá Ok, že sestrička ordinuje namiesto DR?
Pochopím, ak ešte napíše recept na dlhodobo užívaný preparát pre stáleho pacienta, ale aby vybavovala nových pacientov a stanovovala diagnózy? To je OK?

aristka
16. aug 2013

@abbey1 trestnoprávna zodpovednosť tam je a ak by sa niečo stalo sestrička má problém a buď si istá ,že dr.by sa jej nezastala a na druhej strane vieme aký je problém dostať sa ku kožiarovi a ak už nebol čas ísť k druhému a mamička povedala nemohli by ste niečo nato dať aspoň do zajtra strašne ju to svrbí alebo kým nepríde dr. tak jej predpísala,len tak od seba by nepredpísala...aj sestrička musí vedieť zhodnotiť situáciu ,aj keď neordinuje lekár a príde akútny stav ,teraz hovorím všeobecne,musí sestrička vedieť pac.ošetriť ,poskytnúť prvú pomoc a vedieť buď pac.odporučiť k inému dr. alebo zhodnotiť stav a po ošetrení ,aby prišiel napr.zajtra alebo na základe stavu odoslať na vyššie pracovisko....a to sú tiež výkony do poisťovne....takže je ťažko hovoriť ak sme tam neboli a nevieme sled udalostí ....

abbey1
16. aug 2013

@aristka No smola je, že dosť dobre viem, ako tam ordinujú a to z prvej ruky. Ty asi nechceš pochopiť, o čom hovorím. Ano, sestrička má zhodnotiť stav a prípadne poslať za iným lekárom, na pohotovosť a podobne. Pýtam sa, či je OK, že sestrička predpisuje lieky takéhoto druhu a ešte aj dieťaťu. A je predsa úplne jedno, čomatka hovorila.
Táto sestrička je dcérou onej Dr. Nechcela by osm mať tvoju slepú dôveru v zdravotnícky personál. respektíve by bolo fajn, ak by všetci fungovali, ako popisuješ ty stav u vás.
V každom prípade, som presvedčená, že sestrička nemsie sama ordinovať lieky a vystavovať recepty len na základe vlastného uváženia.

aristka
16. aug 2013

@abbey1 takto ti poviem ja by som nepredpísala a odoslala na vyššie pracovisko ,nie preto že by sa nedalo predpísať ,ale preto ,že išlo o dieťa a duplovane ak viem dokedy dr. bude chýbať.... 😉

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aristka
17. aug 2013

@lusinda3 tak si jej to mal povedať a samozrejme nebrať recept...a nerozčulovať sa a vyvršovať na sestričke ,to si treba riešiť s dr.ani sestrička to nevyrieši ...či má dohovárať nadriadenému ....takže prv sa rozčulujem a ak sestrička niečo dá potom mám veľkú pusu čo jej to dala ..nič iné len kortikoidnú masť čo davajú všetci kožný lekári ....ja by som sa nerozčuľovala a buď by som hoďku počkala alebo išla k inému dr.alebo počkala do druhého dňa lebo aj tieto kožné problémy dokážu chvíľu počkať z dôvodu ,že ten ekzém sa nespraví z hoď na hoď......a čo sa týka vzdelania ty vieš aký je systém vzdelávania sestričiek ...ak u nej pracuje len asistentka ,tak tá má právo len na dezinfekciu stolíkov alebo čisto úradné záležitosti ,ale to ,že nemá výšku neznamená ,že nie je sestra ..pretože asistenky sú tu len nejaké 10ročie...a predtým tu boli sestry.....takže ak bude nabudúce nejaká sťažnosť ,pozri sa prv na seba .....

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aristka
17. aug 2013

@lusinda3 neviem čo normálne predpisuje deťom kožný lekár ,len viem ,že okrem urey a tekutého púdru a kortikoidných mastí nič iné nemajú na natierenie a skúšajú čo zaberie ....a stojím si za tým čo som napísala hore ,aj keď je to matka a dcerá ,dcéra nemôže diktovať svojej matke a aj ako nadriadenej a je dosť smutné sa vyvršovať ne dcére ako podriadenej a ten recept si nemala zobrať a samozrejme hľadať iného dr...to nie je či som tam bola alebo nebola ,ale viem aký sú ľudia a čo si dovolia k sestre si nedovolia k lekárovi a slúšné správanie má byť z oboch strán ,ale ak sú neslušný pac.potom sa to bráti....takže držím palce v hladaní iného dr.a skoré uzdravenie malinkej...

abbey1
17. aug 2013

@lusinda3 Ale si dostala vysvetlenie.Jasne ze si zastava kolegov a blbec je ten pacient.Skoda slov. :(