icon

Návšteva pediatra - voláte deň vopred?

pusinka263
6. dec 2022

Ahoj. Boli sme zvyknutí, ze keď nám dieťa ochorelo,isli sme k lekarke. Korona vsetko zmenila a uz mam toho niekedy ozaj dost.
Aj vy musite stale pred tym ako chcete/potrebujete navštíviť so svojím CHORÝM dietatom pediatra,volat den - dva vopred?
Nasa mala zacne byt napr vecer chora. Nemozem s nou ist k lekarke ,,sama od seba,,. Musím zavolat a sestre popisat co nam je. Ona mi povie kedy mam na druhý den príst. A uz mam toho dost lebo sa tak predlzuje zbytočne cas ktorý je mala chora a bez liecby. Niekedy nas objedna az o 2 dni a dokonca nas niekedy odbije tym ze ked sa to nezlepší tak mame prist buduci týždeň. Ked uz nalieham,ze chcem vyšetrenie v ten den ktorý volam,tak velmi neochotne povie cas kedy máme prísť.. Je to teraz bežná prax u pediatra ??? Mate to tak aj vy? Je to normalne?
Ďakujem

petulda333
6. dec 2022

@pusinka263 tak nam tiez neda hned atb,poradi lieky a pockat 1-2dni. Potom jej volam znova a bud pokracujem v liecbe alebo da atb,ak sa stav zhorsil

mima172
6. dec 2022

@pusinka263 Prosím a neber to v zlom, len ako obyčajnú diskusiu - píšeš, že dieťa ti večer ochorie a už na druhý deň s nim chceš ísť k Dr. To vážne? Čo také to musí byť, aby si to vyžadovalo zásah lekára? Aj ak reálne začína choroba, ktorú nezvládneš doma, tak aj ta potrebuje nejaký ten čas na rozvoj, aby aj Dr vedela posúdiť, vyšetriť adekvátne. Na druhý deň ani crp nie je smerodajné. Mňa to dosť udivuje, že mnohé dnešné maminy hneď utekajú k lekárovi namiesto toho, aby dieťa liečili prvé dni doma a lekára oslovili, keď vidia, že liečba nezaberá. Prosím, neber to v zlom, je to len môj názor a viem, že mnohí lekári to vnímajú rovnako (mám malu predčasne narodenu, z lekárov, na rehabkach atď sme strávili veeeeeľmi veľa času).

kallanchoe
6. dec 2022

@pusinka263 aj u nás to tak to je...naša dr. sj pred tým objednávala na čas,aby sme zbytočne nečakali...objednaných ako aj batoľatá berie prednostne....keď je nieco akútne tak sa zdvihnem a idem,nevolam....potom mi povie,že mali ste zavolať zobrali by sme Vás hneď aby ste nečakali....
Viac krát som takto prišla...ošetrila stále, ale sestrička nezabudne povedať,že mali ste zavolať ...nikdy to nepovie nahnevane alebo tak...stále to povie s úsmevom aj keď sa jej niečo nepáči....je mi to šum a fuk...ide o moje dieťa...vie že nechodím s každým soplom....keď vyhodnotím, ze treba, tak idem a hotovo...

evinqua
6. dec 2022

Áno, na vyšetrenie sa objednáva, rano zavoláš napíšeš mail a sestra ti dá termín na cas/v ten deň, ak je vyšetrenie potrebné bezne virozy riešime bez vyšetrenia, ak má napr dlhšie horúčky tak ideme na crp a pod.

evinqua
6. dec 2022

A teda keď treba ocr tak vtedy zbehne rodic pre papier a povie symptomy čiže vtedy je tiez priestor sa poradiť či si zvolil dobrú liečbu ak je niečo co chceš konzultovať.

shee11
6. dec 2022

áno, volám vopred a je to super. Pred tým sme čakali aj tri hodiny v čakárni plnej chorých detí, teraz nás objedná na konkrétny čas a nečakáme. Okrem toho veľa vybavím aj po telefóne, napr. predpísať obyč. Pamycon, fenistil... Je zbytočné chodiť s dieťaťom k dr, ak nemá teploty viac ako tri dni. Rodič spozná kedy je to už akútne, vtedy by nás určite neodmietli. Ale tak mi máme veľmi ochotnú sestričku, dvíha telefón, ked môže prepojí aj na dr., vyjde v ústrety a to má toho naozaj veľa.

eba7
6. dec 2022

U mojej sa da normalne prist, vziat si listocek a cakat a takisto sa da aj zavolat, ak by bol treba len nejaky recept alebo poradit. Ma na to vyhradene tzv. telefonicke hodiny. Objednanie na cas nerobi (iba poradne). Co ma ale neskutocne vytaca je, ze stale pozaduje antigenovy test, ak ma dieta teplotu ci kasel. Ako ja sice chapem, ze sa chce chranit (je to dochodkyna), ale preco by mna mala stat navsteva lekarky zakazdym 10 eur to fakt nechapem.

gubcikova
6. dec 2022

Včera akurát sme to riešili s kamarátkou.Ona sa detskej musí objednať.My našej stačí prísť.V čakárni má dokonca ruška nech si vezme kto zabudne, servítky, dezinfekciu na ruky.Nikoho nenechá čakať vonku.

thoughtfulweirdo
6. dec 2022

U nášho sa nevolá, normálne sa ráno príde a čaká. Vždy všetkých postupne vezme, nikdy sme nečakali pol dňa, ani tam decká nikdy nič ďalšie nechytili, hoci sa hrajú s ostatnými čakajúcimi deckami 🙂

kikiballa
6. dec 2022

@pusinka263 naša pediatrička je super. Má dve sestričky. Jedna dvíha telefóny a objednáva na vyšetrenia,alebo poznačí aké lieky či potvrdenia kto potrebuje. Tiež mi vyhovuje,že nemusím sedieť hodiny v čakárni a prídem iba na konkrétny čas. Na druhej strane nikdy som neprišla k lekárke s tým,že dieťa je od včera choré. Veď prvé dni to zvládnem doma. Keď sa im nepolepšuje,tak zavolám do ambulancie a poradím sa čo ďalej. Ja by som to nevidela tak čierno.

banalu
6. dec 2022

No u vas je to trochu blbe s takymi terminmi, ale mne nahodou vyhovuje, ze zavolam, porozpravame sa a podla toho mi bud da cas kedy dojst (ak volam hned rano, tak este v ten den) a ak nie tak na druhy den urcite. Pripadne posle ele recept a idem vybrat lieky. Ako dieta som travila hodiny a hodiny v prepchatej cakarni. A to bol des v teplotach 😳
A napr. mne sa stalo, ze som prisla s malou na poradnu a v cakarni sedela nasrata mamicka s dietatom - dieta 15 rocne bez ruska lebo ved dieta, chuda, z rozpravania matky dieta ma malo chytene hrdlo, kasle bla bla... ale ona prisla, ani nevolala a tiez sa rozculovala co su to za debilne vymyslaniny, ze ma chore dieta tak prisla. A ked sestricka povedala - ale ved vidite, uz mame poradne so zdravymi detmi a mozu sa nakazit od vas, tak to nebol pre nu dostatocny argument 😂 otocila sa na mna a spytala sa ma ci mi to vadi, ze chce pomoc pre svoje chore dieta.
Povedala som jej, ze nie, pomoc samozrejme potrebuje, ale mala si tak ako kazdy rano zavolat a pockat si na cas kedy ma prist.
Ja som teraz mala trpnut ci moje babo sa nenakazi, lebo jej dieta je viac ako moje, ci ako?

natalala
6. dec 2022

@pusinka263 u nasej pediatricky sa objednava a ano najprv volam/pisem aky je stav. Nie s kazdym soplom sa trepem s dietatom do cakarne plnej chorych deti, aby tam chytila este nieco ine 🤷🏼‍♀️ naposledy sme iba inhalovali, brala vitaminy, kalciovy sirup+stoptusin, nemala ani teplotu. Lekarka nam da instrukcie a ak by sa to zhorsilo mame prist.

1mina
6. dec 2022

u nas nastastie nie. Kto chce si rano vytlaci casenku, nasa to ma este spravene ze sa da e-casenka zobrat, a cez okno zvonku vidime ake cislo je vnutri takze ani s nimi nie som zbytocne v cakarni, bud sa prechadzame alebo ideme do blizkeho obchodu. Kto chce si moze zaplatit aj casenku s privolanim ked je na rade. A nechodim s kazdy soplom ako sa tu spomina, myslim ze vacsina mam vie posudit kedy treba ist a keby nie 🙂 a ak som si neni istá tak volám ked ja osobne sa chcem poradit. Ale zas minule som volala ci mam prist ked ma teploty aj po liecby a boleli ju uska, sestricka mi povedala ze este nech pockame tak sme cakali dalsie dva dni ( lebo tam bol sviatok) a potom mala zapalene uz obe a rovno atb. Takze to riešim radsej podla seba ak sa mi nieco nezda rovno sa objednam, ak mam pocit ze to zvladame sami kupim sama v lekarni alebo zavolam. Mame ale naozaj dobru detsku dr podla mna, aj ked mala starsia covid a volala som jej po tyzdni ze sa mi to nezda ju vysetrila a dala lieky (mala uz priedusky chytene). Keby nas po telefone odmietla akoby spravili mozno ine dr hlavne ked ma dieta covid zrejme zachvilu mala uz pluca chytene, takze som stastna za nasu dr ze vysetruje normalne.

kayyaa
6. dec 2022

@mima172 ale ved nedava zmysel co pises...s dietatom idem k dr, ak napr teplota neustupi ani po 3 dnoch. Takze zvycajne na stvrty den. ALE u nasej pediatricky sa treba objednat 2-3 dni vopred.
Takze potom mam volat hned prvy den choroby ? Co aj ty povazujes za hlupost, lebo ja tiez. Alebo mam cakat na ten treti-stvrty den, aby som dieta objednala ? A realne dostaneme termin na piaty -siesty den choroby ? Ak su potrebne ATB, v tom case uz aj tak dieta skonci na pohotovosti ?

Proste cele zle. Predtym sme mali pediatricku, kde stacilo bud prist a cakat, alebo zavolat a dohodnut sa. Obe moznosti fungovali, pani dr bola skvela. Terajsia pediatricka riesi vsetko mailom, telefony nezdviha, maily citat nestiha a objednavat chore dieta treba 2-3 dni vopred. Takze bud dieta vyzdravie aj bez nej, alebo skonci na pohotovosti. Uplne zbytocne sedi v tej ambulancii a berie peniaze za kapitaciu. Priserne cosi.

mima172
6. dec 2022

@kayyaa Nepochopili sme sa. Ja som nenapísala, že je správne objednávanie o 2-3 dni od zavolania. Ja som napísala, že naša Dr mi dá termín (čas) v deň, kedy volám. Len už viem, že volám najskôr na 4ty deň teplôt atď. K tomu objednavaniu na xtý deň od zavolania som sa vlastne nevyjadrila. To je nezmysel, áno. Ja som skôr reagovala na autorku ako píše, že jej dieťa večer ochorie a už ráno panikári a chce ísť k Dr. Načo? Veď 90% ochorení je vírusových a lieči sa len symptomaticky, čo sa dá zvládnuť doma. Potom to tak vyzerá v čakárňach u pediatrov, samé dieťa, čo ma druhý deň 37,5 a číry sopeľ 🥴

jesenzima
6. dec 2022

@pusinka263 objednávam cez internet, dá sa aj ráno, prípadne ak nemajú voľné, sestrička dá termín.. máme super doktorku aj sestričku, nikdy nás neodpinkala, ordinovala normálne aj cez kovid..

slniecko5
6. dec 2022

Mne to naopak vyhovuje. Volám bud hneď skoro ráno, alebo píšem deň predtým mail, nlniekedy aj s fotkou, na ktorý Dr vždy reaguje. Ak je potrebné, prídem, ak nie, hodí mi erecept.

eternity24
6. dec 2022

@pusinka263 tiež musím volať, ale staci skoro rano, popíšem príznaky a termín dostaneme v ten deň. Ak to nieje nič vážne, žiadne teploty a napr. majú v ten den už veľa pacientov, dostaneme termín ďalší den. No objednavat sa musíme. Bez termínu nevyšetrí. Ma to zase tu výhodu, že potom v čakárni nesedí 30 ľudí a nepresedite tam s dieťaťom cele dopoludnie.

liv1
6. dec 2022

95% krat k dr nam ist netreba. Vieme si sami poradit. I tak ked prides hned ten den, alebo na druhy hned co dostalo dieta teplotu, este poriadne nevie zistit co mu je a ani crp neukaze. Keby mali nase deti nejake nestandardne priznaky tak by som sla. Ale ak to je to kasel sopel teplota, ktora do 3 dni prejde, neunuvam sa. Myslim ze vela rodicov tam ide uplne zbytocne. A potom sa plnia cakarne. Nehovorim ze to je vas pripad.

jankalukasova
6. dec 2022

Naša pediatrička dobre reaguje na mail. Takže ja nevolám ale píšem. Objednáva sa knej online ale samozrejme väčšinou sú termíny v daný deň vybookované, ak je však termín voľný, môžem si ho rezervovať aj bez dohody. Ak termín nie je, tak jej napíšem, uvediem aký je problém, ako som ho riešila a ona odpíše, zmení alebo potvrdí môj postup. Bolo už aj také, že sme sa mali hneď v daný deň dostaviť, prípadne ďalší deň. Podľa závažnosti. Má veľkú spádovú oblasť, robí všetko preto aby sa choroby v čakárni "nemiešali" ale niekedy je to masaker a hlavne často tam chodia ľudia z mojho (aj jej) pohľadu s kravinami. Väčšinou tam počúvam, že. "dieťatu večer nič nebolo a ráno sa zobudilo s teplotou, tak sme išli". No z toho vie ten pediater figu, tam ani crp, ani nič, teplota musí byť aspoň nejaké tri dni aby sa dala vyvodiť nejaká diagnóza. Bežnú virózu alebo prechladnutie hravo zvládneme aj bez nej, keď po pár dňoch nevidím zlepšenie, tak jej píšem. Na 90% to zvládame na diaľku a som zato veľmi veľmi vďačná, absolútne sa mi nechce s každou volovinou letieť k nej.

pusinka263
autor
6. dec 2022

@sense ja mam dve deti,so soplikmi k dr nechodím. Uz viem ako a co mam robit,jedna dcera je alergicka cize tam nasadzujem tie nase veci co ma vyskusane. Ale keď mi dieta kasle vyse tyzdna a mam cakat do konca dalsieho tyzdna ci sa to nezlepší tak to mi príde uplne zbytočné a neodborné. A potom povie..kde ste boli doteraZ?

zuzana76
6. dec 2022

@jankalukasova a ty mozes byt s dietatom doma len tak tri dni? niekto ide k dr, lebo potrebuje ocr, moje dieta sa ani z kasla nevylieci bezne, vsetko ATB, alebo inhalator, takze okrem pediatra este aj smer alergolog, neviem, mne pride nezodpovedne nasadit liecbu bez toho, aby lekar dieva videl

maranco
6. dec 2022

@eba7 * ale preco by mna mala stat navsteva lekarky zakazdym 10 eur to fakt nechapem *
Ja kupujem za 1€ testy a sú spoľahlivé,
https://www.e-zdravotnici.sk/acon-biotech-hangz...

jankalukasova
6. dec 2022

@zuzana76 áno, zatiaľ môžem. Moji nie sú alergici, takže tento problém odpadá. A liečbu? Veď im nedávam chemoterapie... Proste vyberiem voľnopredajný sirup proti kašľu, s ktorým mám dobré skúsenosti, kvapky do nosa a niečo proti teplote... Žiadna "špeciálna liečba" sa nekoná. V 90% to takto bez problémov zvládneme.

dzina007
6. dec 2022

my sa objednavame cez ecasenku pripadne si listok vezmeme na mieste ked prideme... telefonovat s doktorkou odmietam nakolko som proti tomu ze zdviha jedine telefon s platenym audiotextovym cislom...

zuzana76
6. dec 2022

@jankalukasova tak ja nemozem, vsetko musim riesit cez dr. takze preto nie kazdemu vyhovuje ten pristup, jasne, ked som bola doma na materskej, tak ani ja som nebezala hned a snazila sa vykurirovat doma, ale teraz sa mi neda

nikha2809
6. dec 2022

Zavolám hneď ráno a podľa toho mi povie kedy prísť, veľakrát je to ešte v ten deň.Ja som spokojná a veľmi s týmto systémom, konečne sa nám nestáva že kaslajuca dcéra sa stretne trebárs s iným dieťaťom s črevnou chrípkou.

lulu1812
6. dec 2022

@pusinka263 nasej treba tiez volat. Zoberie aj v ten den len treba volat hned o 7mej...kedze neskor berie uz male deticky. Chorych riesi hned rano

oblecenie99
6. dec 2022

@pusinka263 Áno, a vďakabohu. Nenávidím sedieť s dieťaťom v čakárni plnej iných chorých detí a kým čakáme, pochytať inú "šmakocinku". Na druhej strane, ta choroba sa často len rozbieha, teda u môjho to trvá aj viac dní, už mám skúsenosť, preto sa neplasime hneď... Už sa nám stalo, že sme hneď volali, nabehli, lebo kaslal dva dni plus sople, urobilo sa crp, všetko v norme, a o deň na to sa to zhoršilo, vyskočila teplota a museli sme tam tak či tak dôjsť znova a opakovane crp už bolo vyššie. Ja popravde som naozaj rada, že naša doktorka funguje takto, keď mala zastupovanie pred rokom a pol a nám malý hnackoval, tak som sa staršej zastupujúcej doktorke nedokázala dovolať, potom horko ťažko zdvihla, že máme prísť, tak sme si v tej horúčave s chorým a vyčerpaným jeden a polročným počkali pár príjemných hodín spolu s kaslajucimi deťmi v čakárni, do dvoch dní sa začal do toho celého aj náš dusiť od kašľa a na záver mal do plusu aj diagnózu zlatý stafylokok. Čiže za mňa je dobré zvladnuty objednávací systém lepší, ako tá klasická čakačka.

hanka_se
Autor odpoveď zmazal