Nedostatok železa u 14-ročnej dcéry.

macik34
24. dec 2019

Dcera ma 14 rokov trpi nedostatkom zeleza 5,2. Dostala menstruaciu. Predpisali jej Maltofer 1 denne- po nom ju napina a netravi jej. Uzivame na noc s jablkom. Je objednana o 6 tyzdnov na hematologiu. Bolieva ju hlava, kruti sa jej. Uz som z toho zufala, lekarka povedala, ze su prazdniny, nech si oddychne a mam cakat na vysetrenie na hemat. Mate skusenosti? Rady? Uz som zufala..

ivushka19
24. dec 2019

@macik34 skusila by som vymenit lieky /mne zabral Globifer/ a hlavne sa snazit aj doplnat v strave, zistit ci vyhovuje rastlinna alebo zivocisna forma ...

monique02
24. dec 2019

@macik34 určite vymeniť lieky, keďže sú sviatky kľudne skúste niečo voľnopredajne, držím palce

ktochytavzite
24. dec 2019

@macik34 Narosan od Justu,stoji flasa sice 50€ ale oplati sa .Alebo aj Melasa ale ten Narosn dobre zabera

anaj44
24. dec 2019

Ako dieta som mala malo zeleza doma ma nutili pit denne stampwrlik domacehi ribezloveho viba a zltka z cukrom jest pomohlo

nenullienka
24. dec 2019

Ja mám veľký problem s anémiou. Jedna pani mi poradila HEMOPLUS. Bola som u hematologičky a už mi stopla užívanie. Upravilo sa mi aj železo aj hemoglibin.
Užívala som jednu tobolku ráno a večer. Ráno spolu s vitamínom C. Ale po užití Hemoplus žiadne lieky do 2 hodín.
Ja mám problém s veľmi silnou menštruáciuo. To HEMOPLUS odporúčam.

ktochytavzite
24. dec 2019

A stravu upravit,vela hovadzieho masa

nenullienka
24. dec 2019
macik34
autor
24. dec 2019

@ivushka19 mam aj Globifer. Je tam len 18 mg zeleza. Maltofer ma 100. Tak neviem... Velmi sa bojim. Toci sa jej hlava dost, je s laba. Bojim sa, aby neodpadla. Volala som s lekarkou, ze ma zostat doma oddychovat.

macik34
autor
24. dec 2019

@nenullienka je normalne aj nechutenstvo? Doteraz sa rada najedla a odkedy ma toto. Do nej tlacim po troske

petulkahu
24. dec 2019

@macik34 Nechutenstvo pri nedostatku zeleza je uplne normalne. Ten Narosan z justu je super, vsetko tmave ovocie a zelenina ( cucoriedky, cvikla ... ) melasa... Je potrebne kupit aj nejaky c vit. pre lepsie vstrebavanie zeleza. Lieky na zelezo su dost tazke a zapekacie, isla by som cestou - upravit stravu, just a ziadne lieky. Drzim palec.

laila22
24. dec 2019

@macik34 ja som užívala sorbifer dulures, je voľnopredajné, na recept od lekára nedoplacas. Keď som mala ja malo železa, ledva som žila. Unavená som bola non stop. Driemalo sa mi v práci.. :D. Nemala som chuť nič robiť, lebo som nevládala... Iba základné cinosti. Ale po doplnení železa to bolo 100 a 1. Ten sorbifer nezaťažuje žalúdok.

sense
24. dec 2019

Kazde rano na lacno lyzicu melasy s vitaminom C.... toto jedine mi ako.tak zabraloteda okrem infuzie

Z maltoferu ma neskutocne zapekalo

macik34
autor
24. dec 2019

@laila22 aj grganie je ok na lacno

laila22
24. dec 2019

@macik34 celkom nerozumiem.. Mne sa negrgalo, stále sa mi chcelo spať.

mirpet
24. dec 2019

Urcite skusit Narosan cucoriedkovy sirup od Justu

zuzuliennka1
24. dec 2019

este mi napada - je to len zelezom? tocenie hlavy, unava - mne na to zabera aj magnezium.

gwendolyn
24. dec 2019

ten narosan sa da kupit aj o dost lacnejsie ako 50e, my sme ho uzivali 2x, raz ked mali drobci pol roka a trapili sme sa s maltoferom a druhykrat teraz na jesen, ked mal muz nizke hodnoty. V oboch pripadoch sa to pekne upravilo za mesiac.

nickpick
24. dec 2019

@macik34 makovy olej zakomponovat do stravy, trebars do jogurtu, aj melasa ma vysoky obsah zeleza, odporucam aj tento sirup

janinah
24. dec 2019

melasa,nič lepšie asi neexistuje

maca283
24. dec 2019

Jednoznačne narosan czciriedkovy

dadamelllie
24. dec 2019

@macik34 neporovnavaj mg zeleza v produktoch, ale vstrebatelnost typu zeleza. Je hemove a nehemove a zatial co nehemoveho clovek prijme z doplnku tak 5%, z hemoveho vstrebe aj 25%. Aj to je ale individualne. V zivote mi nepomohli pripravky predpisane od doktora. Sorbifer dulures by mali stiahnut z predaja, nikomu nepomohol a vsetci maju z neho len problematicke travenie. Mamke tiez nepomohol, ale po tom co brala Globifer povedala, ze tam je citelny rozdiel. A ona ma uz riadnu anemiu. A teda podporit vitaminom C a za seba odporucam aj melasu. Prikladam aj dobry link https://encyklopedia.akv.sk/podpora-liecby/zele...

macik34
autor
24. dec 2019

@zuzuliennka1 aj ja som sa pytala... Vraj ano.. Dufam..

sueevelynka
24. dec 2019

Aj nám ich predpísala lekárka. A za 1 rok žiadne zmeny. Vysadil som ich a namiesto toho som dával svojej princeznej, hovädzie mäso, cviklu, černice borievky, a keď som povedal jej detskej lekárke že už mesiac neberie lieky tak nas poslala na vyšetrenie krvi a výsledky boli super

katrin21
24. dec 2019

@petulkahu ja mavam zelezo aj 3.7... proste sa m8 nevstrebava.... just Narosan mi nepomohol..sorry..

Skor melasa, mne dobre robi aj Sorbifer durules..unavena je z toho, ze jej to zelezo chyba, z anemie... na gastro ste boli? Treba pozriet zaludok, idealne aj kolonoskopia/ da sa v narkoze samozrejme/
Aby sa zistilo,kde sa straca to zelezo...

martina772
24. dec 2019

dajte jej aj vitamín C. najlepšie v práškovej forme, rozpustiť vo vode, vypiť. železo sa lepšie vstrebáva s užívaním vitamínu C. tiež odporúčam melasu a šťavu z cvikle s jablkom. u nás zabralo. hlavne to céčko

hettinka
24. dec 2019

@macik34 liečenie anemie je dlhodobý proces. Nie je to tak, že zje 4 tabletky a bude dobre. Ak jej lieky nesadli, skúste zmeniť, ja beriem Sorbifer durules, problémy nemám, ale je na predpis.
Samozrejme, treba pátrať po príčine, no v tomto veku to môže byt aj len diétna chyba. Možno stačí upraviť stravu a bude dobre.
Železo má hovädzie a morčacie mäso, bobulové ovocie, cvikla, mrkva, zelena zalenina, karfiol, brokolica. Vo všeobecnosti sa lepšie vstrebáva železo z masa, ako zo zeleniny. Pozor, železo sa nesmie kombinovať s mliekom, lebo potom sa zle vstrebáva. Takze ak napríklad brokolicu zapecies so syrom, železo sa vstrebáva horšie.
Skúste Narosan cucoriedka od JUST, pripadne odstavovat stavy zeleninovo-ovocné.

Príznaky - u mna únava celodenná, v noci nespavosť, búšenie srdca, rýchly tep, dýchavičnosť, padanie vlasov, lamave nechty a sucha koža, bledé sliznice, nechutenstvo, pripadne chuť len na konkrétne veci.

saskia_98
24. dec 2019

Ja som anemička a radim ti, Maltofer vymen za Globifer forte a vela zelenej zeleniny nech je (por, šalat, zeler atd) a hovadzieho masa, vela cucoriedok, cvikly do nej pchaj (toto pomaha) a C vitamin jej doplň. Skus inac aj tu melasu ale mne z nej bolo strasne zle od zaludka (tazka je).

martinka13
24. dec 2019

Narosan od Justu

eliska13
24. dec 2019

@macik34 oddych jej nepomôže na malo zeleza.Ja bývam anemicka mám silný menzes a myom beriem sorbifer durules hneď sa mi polepšilo normálne som ožila.Predtym už o 15 poobede som bola neuveriteľne unavená.

petulkahu
24. dec 2019

@katrin21 ze Vam nepomohol neznamena, ze nepomohol nikomu 😊Brali ste popritom aj vit. c ? Ako tu uz bolo niekolkokrat spomenute, vit. c je potrebny na lepsie vstrebavanie zeleza, ale urcite je potrebne zaradit do stravy aj potraviny kt. zelezo obsahuju ( cucoriedky, cvikla ... etc.)

Ja na narosan nedam dopustit, upravil mojej dcere chut dobjedla,travenie, vylucovanie a aj to zelezo 🤷‍♀️