icon

Nedostatok železa u 14-ročnej dcéry.

macik34
24. dec 2019

Dcera ma 14 rokov trpi nedostatkom zeleza 5,2. Dostala menstruaciu. Predpisali jej Maltofer 1 denne- po nom ju napina a netravi jej. Uzivame na noc s jablkom. Je objednana o 6 tyzdnov na hematologiu. Bolieva ju hlava, kruti sa jej. Uz som z toho zufala, lekarka povedala, ze su prazdniny, nech si oddychne a mam cakat na vysetrenie na hemat. Mate skusenosti? Rady? Uz som zufala..

Strana
z2
evuska135
24. dec 2019

Melasa je dobra na zelezo, treba pit dlhodobo

katrin21
24. dec 2019

@petulkahu mne nemusite vysvetlovat,co je potrebne si zelezom brat,ale aj nebrat/ vapnik, mlieko,kofein atd/ ...mam nastudovane vsetko,aj alternativy. Just proste nezabral.je slaby pri vaznej anemii.. Skor uz ta melasa.

katrin21
24. dec 2019

@petulkahu kolko mala dcera hemoglobin? Ja mavam aj 77..to je ina sranda..to sa narosanom fakt neda upravit..mozno ked mate tak 105- 110,ok.. ale nie toto.

saskia_98
24. dec 2019

@katrin21 ja mam 70 a ani mne just nepomohol. Slabe to bolo. 🤷🏻 melasa trochu pomohla ale z nej mi bolo strasne zle a zlata stredna cesta je globifer forte. Aspon z neho mi neni zle.

nenullienka
25. dec 2019

@macik34 nechutenstvo áno. Ja som bola na hematológii a aj na gastro. A zistili mi Helikobaktera. Ak je unavená + grganie skúste aj gastro.

petulkahu
25. dec 2019

@katrin21 hemo 93 a zelezo 3,48...
Samozrejme niekomu pomoze a niekomu nemusi, ale urcite stoji za vyskusanie.

eliska13
25. dec 2019

@macik34 grgat sa jej môže z toho železa ja mávam taký ťažký žalúdok.

eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
25. dec 2019

@macik34 k železu treba aj kyselinu listovú.V dnešnom trende konzumovanie bieleho mäsa a malo hovädziny a nie vyváženej stravy sa ľahko stane anemickou, keď ešte príde silnejší menzes.

hettinka
25. dec 2019

Ja beriem JUST ako doplnok k liečbe. Pripadne si jo nasadim v čase, keď lieky neberiem pre zlepšený stav v lete, keď je aj čerstvé ovocie, zelenina.

katrin21
25. dec 2019

@eliska13 netreba mysliet len na stravu, trebs skontrolovat aj travenie, vstrebavanie...intolerancie...

mery34
25. dec 2019

@katrin21 minuly rok som sa vypila na jesen 2 flase Narosanu cucoriedkoveho. Hemoglobin sa dostal zo 105 na 106. Moze aj intolerancia na mliecnu bielkovinu sposobovat nevstrebavanie?

saskia_98
25. dec 2019

@mery34 ja mam alergiu na laktozu a veru tazko mi telo prijma hemoglobín. Mozno to bude mat nejaky súvis. 🤔

mery34
25. dec 2019

@saskia_98 ja mam celiakiu a uz 12 rokov som na diete, vysledky krvi ok. Okrem toho mi doktorka nasla poslednych par rokov aj intoleranciu, ale to som nedodrziavala prisne a posledne 2 roky mam nizsi hemoglobin. Teraz na jesen som brala Novoferrin - 3 balenia a minuly stvrtok som isla na krv. Sestricka mi povedala, ze ked nebudu dobre vysledky, tak mi poslu smsku, ze sa mam objednat. K doktorovi idem 8. januara a dovtedy rozmyslam, ze preco sa mi to zelezo nevstrebava.

abbey1
25. dec 2019

@saskia_98
@mery34 Ja mám silnú intoleranciu laktózy. :(
Hemoglobín stále nízky, zásoby železa občas na 1-2. Vyskúšala som melasu, lieky z hematologie, doplnky stravy a nič. Na chvíľu podskoci hemoglobín na 100 a šup zasa dolu. Teraz mám kritické hodnoty a už sa mi to ani nechce u dr riešiť.

saskia_98
25. dec 2019

@abbey1 ani mne a teraz mi zistili este aj Histaminovu intoleranciu cize ja som to uz vzdala celkom a moj dr mi povedal ze uz ked to nechcem riesit tak nech fungujem tak ako doteraz aspon na tom globifere a strave a nech davam strasny pozor ze sa neporezem, nic nezlomim, bo problem krv zastavit. Taze dajak sa uz len zmierit s osudom.

mogaa
25. dec 2019

@macik34 skoro všetky prípravky so železom sa dajú kúpiť normálne v lekárni, takže vyskúšať inú značku.....najčastejšie sa predpisuje Sorbifer, ale dobrý je aj ten Globifer forte - stačí ak jej budeš dávať 1tabletku denne a zapiť pomarančovým džúsom...ak je ťažký treba si ho dať po jedle alebo medzi jedlami.....alebo zapisť vodou a do nej pár kvapiek citrónovej šťavy.....prípadne vyskúšajte šumivé železo - ono treba jedine vyskúšať ktoré jej sadne....zo stravy hovädzie mäso, hovädzia polievka, čučoriedky, černice, ribezle petržlenová vňať, pečienka, melasa....nekombinovať s potravinami kde je veľa vápnika, takže 2hodiny pred a 2po nejesť nič mliečne....výborné sú strukoviny, ale ak urobíš mliečnu fazulovú polievku alebo šošovicu a dáš tam smotanu - železo sa v´daka vápniku nevstrebe ale vylúči....naopak vstrebávanie železa podporí Cvitamín, výborné je požívať petržlenovú vňať aj pažítku všade kde sa dá...ak má tak málo železa treba určite dopĺňať železo v liekoch a až potom v strave...na hematológii sa zistí či tam nie jej iný problémnapr.železo sa nemusí vstrebávať alebo je to len málo železa v strave.....ja by som jej dala ten Globifer alebo potom ochutené železo čo sa rozpúšťa vo vode(zväčša býva doplnené o vlákninu, Cvit.a niekedy aj B12....ten Globifer normálne po raňajkách a zapiť vodou....

katrin21
25. dec 2019

@mery34 myslim,ze moze..ono hlavne celkovo mlieko a vapnik nerobi dobre spolu s Fe.
No,to teda po 2 flasiach nic moc, tomu sa hovori syndrom drahej stolice😂😂😂😂

katrin21
25. dec 2019

Inak, dobry je aj himalaysky cas na anemiu... ja som ho pila... su to sypane caje, zvlastna chut,ale daju da vypit.

katrin21
25. dec 2019

Tento..celkovo tieto caje su super.

Inak ja mám chronickú gastritídu a hoci sa gastroenterológ vyjadril že to nie je príčina mojej anémie Ja som si na rôznych stránkach našla aj v takých trošku alternatívnych že práve že to má veľký vplyv a hlavne ja mám nedostatok kyseliny žalúdočnej... to všetko vplýva na vstrebávanie železa to trávenie nefunguje tak ako má ale už to tiež neriešim viem že zhruba raz za rok mi to železo klesne A keď mesiac pekne užívam tak ho mám naspäť hore ale jednoducho počase mi klesne..

mery34
25. dec 2019

@katrin21 Ďík za tip, vyskúšam. Vďaka celiakii je osteoporóza moja kamoška, konečne sa mi po rokoch na diéte zlepšili hodnoty na denzitometrii. A teraz hemoglobín... Hej, ten Narosan bol riadne drahý sirupček. 😉

macik34
autor
25. dec 2019

Dakujem velmi pekne za rady. Namiesto Maltoferu davam Globifer 2 denne. A rozdiel neskutocny. Aj problemy so zaludkom uz nema. A hlavne zacala normalne jest

ivushka19
27. dec 2019

@macik34 nejde tak ani o mnozstvo v danom pripravku, ale sposob a pomocne latky, ktore pomahaju vstrebavat zelezo. Niekedy je menej viac, aspon nema bolesti od zaludka.... Aspon ja som nemala ....

bibistec
30. dec 2019

Treba zistiť príčinu. A nasledne riešiť. Môže byť za tým aj celiakia. Ale. Aj ine

Strana
z2