icon

Netypické správanie 21-mesačného syna.

anez30
18. feb 2020

Dobrý deň všetkým mamičkám. Idem si k Vám po radu, po názor, čokoľvek . V skratke: mám 21 mesačného syna ,niektoré jeho prejavy sú podľa mna zvláštne . No smeje sa veľmi rad, naháňa sa rad , pije sám z pohára , ukáže keď sa mu chce aký je veľký , niekedy ťap ťap ťapušky, niekedy dá aj pusu... niekedy však chodí po špičkách , stále zle v noci aj poobede spáva , keď mumpoviem ukaz hava neukáže , keď mu poviem ukaz noštek neukáže , s hračkami sa hra že ich rozhadzuje po zemi , niekedy stavia aj kocky na seba a potom ich zasa rozhadzuje , v knižke si rad listuje a ukazuje zvieratká a ja mu musím hovoriť aké je to zvieratko , mne on neukáže keď chcem. Keď sa teší máva rukami a brnka prstami do hocičoho akokeby na strunu. Pozera mi do oci ale tiež nie úplne stále , to neviem posúdiť že či je to ok, nerozpráva žiadne slova len svoju reč , keď poviem dones knihu alebo loptu alebo hocičo tak nedonesie , mám pocit že nerozumie . Naučil sa otvárať dvere kľúčnou tak len otvára zatvára , pobehuje hore dolu stále aj vonku, nechce ísť tam kam ja a tak . Myslite že môže nastať obrat? Napr po 2 roku? Za každé slovo budem vďačná , hľadám len info , ja to riešiť určite budem ak neuvidím posun hlavne teda v tom porozumení . Už dom tu všeličo počítala a niekedy som už z toho na dne.

Strana
z2
anez30
autor
18. feb 2020

@snehulienka8 presne tak to chcem aj urobiť , počkám do 24 mesiacov a obratom sa na pediatra a určite klinického logopeda ( tam som už vypĺňala formulár na objednanie , len sa čaká ) tak zatiaľ takto .

hope87
18. feb 2020

urcite nie je na skodu vsimat si ale urcite to neprehanaj, aby si seba samu nepresvedcila o tom, ze urcite bude mat nejaku dg. lebo potom ju uvidis aj tam, kde nie je. Ty si dieta poznas a ak to budes potrebovat, tak sa stav za pediatrom a prekonzultuj...

No a nedalo mi to nevsimnut si vasu "krasnu" debatu @klarka56 a @pribinak. A teda tu citim potrebu zastat sa @pribinak. Lebo tak ako ty @klarka56 aj pribinak si len vyjadrila svoj nazor a ty si ju prva nazvala teľaťom, resp. ze nema byt teľa. Akoze toto ti pride ako normalna komunikacia na urovni? 🙄 A ty ides pisat o jej IQ? hmm...

miadi
18. feb 2020

Ze chodi po spickach nic neznamena zle spava ? Moja prespi celu noc az od 3.5r vsetko co si opisala sa zda uplne normalne aj to ze nepozera do oci. Moze byt taka povaha moja polku x v tom veku ignorovala ked ju clovek volal Po mene. To ako sa hra uplne primerane veku snad by nemal 2r stavat už Lego? Jedine co tam vidim je reč no chlapci byvaju pozadu. Poznam jedneho co do 3r nepovedal ani slovo ale vsetko co rodicia pred nim kecali si zapamatal a potom im o tom povedal ( veci co nemal pocut) a teraz je riaditel banky. Takto na nete je tazko posudit ci potrebuje odbornu pomoc on či ty. Bez urazky Niektore mami ozaj hladaju problemy tam kde nie su hlavne ked je to prve a jedine dieta a ocakavanie aj tlak okolia su vysoke. Ked sa trapiš a veriš ze nie je ok tak vyhladaj odbornika lebo tu dostanes rozne nazori a ktory si vyberies na ukludnenie? Vazne veci by sa mali vzdy riesit tam kde treba nie na MK.

klarka56
18. feb 2020

@hope87 áno, idem písať o iq, lebo ja som len odporučila nepodceňovať príznaky a pracovať s nimi, vedia sa krásne upraviť, čo môže byť dôležité aj v neskoršom veku (keď sa dieťa bude odplienkovávať, nástup do škôlky a pod.). Mne bolo povedané, že som pojedla múdrosť sveta ale nikde som neoznačila dieťatko ako autistu, ani nerozdávam diagnózy, ako mi bolo tiež vytknuté. Takže za svojim si stojím. A chápem, že sa to niekomu nepáči, našťastie je mi to jedno.

Ja asi mám predstavu, ako sa autorka cíti, lebo som si tým prešla. Tie pochybnosti. A žiadna diskusia na koníkovi mamičke nepomôže. Ani keď jej niekto napíše, že dieťa je isto ok. Najlepšia je diskusia s pediatrom, logopédom a pod., poradiť sa. Či treba pracovať, ako pracovať s dieťatkom. Tam stačí len zmena hry, zmena komunikácie s dieťaťom a môžu sa dostaviť úžasné výsledky. Ja som nikde nenapísala, že malý má nejakú diagnózu, ale niekto ho už odhadol na 100% v poriadku. Tak s tým nesúhlasím, lebo samozrejme v poriadku byť môže, ale nech to povie lekár, odborník. To nemusí byť ani oneskorený, ani narušený vývin reči a už vôbec nie autizmus, len je dobré to podchytiť v začiatkoch, ak by s tou rečou predsalen problém bol. Deti sa krásne rozbehnú a uľahčí to život nielen im, ale aj rodičom. Detto som písala, že dieťatko je ešte maličké, to nemusí nič znamenať, ale pochybnosti dokážem aj pochopiť. To je celé. Ja už neviem, ako napísať, že nikomu diagnózu nedávam. U môjho syna by málokto tipol, že nie je úplne ok napr. Ja som práveže optimista, aj u môjho dieťaťa, len vždy je lepšie niečo podchytiť a potom zbierať ovocie...

hope87
18. feb 2020

@klarka56 asi si ma nepochopila...ja som nespochybnovala tvoj nazor a ani som nenapisala, ze suhlasim s pribinak. Ja som pisala o tom, ze nie je fer, ze niekoho nazves telatom, co si podla mna prehnala, a potom este spochybnujes jeho IQ lebo reaguje na taketo osocovanie...to je vsetko.
Ja praveze suhlasim s tym, ze pokial su pochybnosti, ma si maleho urcite vsimat. Lepsie vsimat ako podcenovat ale zase neprehanat to.

klarka56
18. feb 2020

@hope87 jemine... uzavriem to tak, že som si to prečítala ešte raz a platí to, čo som napísala, tvoj názor beriem.

elizabeth88
Autor odpoveď zmazal
elizabeth88
Autor odpoveď zmazal
dennissa16
18. feb 2020

@anez30 nerozumie ani 1-2 slovným výrazom? Napr. ideme haji? Hopaj! Napi sa!
Môj 19 mesačný, tiež veeelmi malo rozumie, preto na neho rozprávam, len 1-2 slovné? Vtedy rozumie ako tak.... Ale, aby som mu povedala, že "zober ponozky a odnes na posteľ".... Tak to ani náhodou... 🙂
Ja len tak, že "chceš bublinky?"- tak beží do izby, vie kde je bublifuk... "Ideme tata?" - tak beží k dverám... Alebo "idú smetiari" tak beží k oknu...
Tiež môj nerozpráva nič cielene, len svoju hatlaninu...

anez30
autor
18. feb 2020

@dennissa16 no keď poviem že chceš piť , tak vie že sa ide napiť a keď poviem napr ham ham alebo ideme papat , tak to tiež vie , keď poviem papučky vie že idu na nohu , aj ich zoberie ,ale keď poviem dones mi papučky, tak mi ich nedonesie, ale hodí na zem napr. 🤷🏼‍♀️

dennissa16
19. feb 2020

@anez30 no vidíš, takže takzo chod na neho.... Piť, hamham, jednoslovne.... To co mu dennodenne opakujes, tak vyzera, že rozumie. Musíš pokračovať.
A ako je to s gestami? Môj tiež sa viac chytá na daj gól (akože loptu), alebo daj kocku, daj auto... A ešte mu aj ukazujem znak daj daj (akoby otváram zatváram dlaň vieš)
A napr tiež mi neukáže áno, napr keď papa a ešte chce... Pýtam sa ho chceš? Tak nepokyve s hlavou, ale ukáže gesto prosím, prosím.... Lebo som sa ho stále pýtala, či si ešte prosí...
Proste nájsť si s ním tu spoločnú reč...
Ako píšem, tiež je môj v tomto pozadu, oproti staršiemu to už viem porovnat.... Ale viem sa s ním nejako dohovoriť.. Ale začala som ho drilovat už dávnejšie, lebo som videla, že nenabehuje tak ako by mal
Držím palce

kingstonka
19. feb 2020

@anez30 opis tvojho syna mi veľmi pripomína môjho teraz už skoro 10 ročného, keď bol v jeho veku- vrátane toho mavania rukami keď sa tešil (to mi prišlo zvláštne). Rozprávať začal až tesne pred 3 narodeninami (vtedy už bol dva mesiace skolkarom- škôlka ho veľmi posunula ďalej). Dnes je to úplne normálny chlapec, jeden z najšikovnejších v triede.

negymama
19. feb 2020

@dennissa16 velmi dobre na to ides ze zapajas aj znaky, to by som aj autorke odporucila, znakovanie robi aj vela rodicov zdravych deti. staci zakladne veci. zlepsi to porozumenie a podpori vyvoj reci.
@anez30 moja dcerka ma poruchu porozumenia...teda mala, uz je 13 rocna a rozumie vsetko len je stipku v niektorych socialnych situaciach zvlastna, nieco ako lahsia forma aspergera.
v tomto veku nemala porozumenie ani na urovni tvojho syna. neukazala ani aka je velka, ziadne tapi tapusky, nic na predvadzanie, knihy zahadzovala, celkove neznasala akukolvek verbalnu komunikaciu...len sa salit, behat, otvarat zatvarat, vonku preliezala ohradu ihriska a utekala prec, hadzala kamienky do kanala, valala sa po zemi, ziadna zmysuplna hra, vrcholom hry doma u nej bola vkladanie a vysypovanie kociek do plastovych poharikov. Kedze odmietala komunikovat pre neporozumenie, bola v obsluznych veciach dost samostatna a ucenliva, pomerne sikovne sama jedla, zobliekla sa, otvorila si co dosiahla,
my sme chodili po diagnostike na logopediu do detskeho integr. centra ku spec. logopedicke ktora sa venovala detom s nks /narusena komunikacna schopnost/ a robili s nou aj rozvoj porozemenia cez hry a obrazky. nastastie sa jej to pacilo a pekne spolupracovala, najvacsi posun nastal od tych 4,5 do 6 rokov , tam urobila obrovsky skok, dovtedy aj napriek snahe dost zaostavala za rovesnikmi, cca 2 roky.

lenadka
19. feb 2020

@anez30 počuje dobre?

dennissa16
19. feb 2020

@negymama ďakujem 🙂

@anez30 a ešte... strašne veľa som napr jedno slovo v rôznych súvislostiach opakovala.... Napr nevedel zakyvat papa.... Prísaham, že každý deň XY krát som to opakovala a nič..

°Išiel starší do školy - kyvala som mu, on nic
°Končila fiha tralala - kyvala som jej akože, on nic
°Išiel spať na obed - kyvala som mu papa v
postieľke, on len pozeral a nic
°Kyvala som smetiarom z okna, kyvala som mužovi na massanger (pracuje v zahraničí), kyvala som poštárka, keď priniesla postu.... Proste v každej chvíli, aby si to nejako spojil..

A tu jedného dňa ideme od mojej mamy a on začal kyvat o sto šesť 🙂 z ničoho nič.. Ale hlavne pochopil ten význam, že odchádza on alebo niekto, že nekyve len na pokyn.. DAJ PAPA...
Teraz počuje čau, ahoj, dovidenia a automaticky kyve.... Alebo keď niekde sme a chce ísť preč, tak tým ľuďom tam kyve, čo znamená, že ideme 🙂

ludinka
19. feb 2020

@anez30 z tohoto čo píšeš sa mi zdá že to bude len taká povaha, keď mu povieš za podaj papuče a on ich hodí na zem, to znamená že vie o čom hovoríš, môj by sa na tie papuče ani nepozrel....lebo on naozaj nerozumel

brumikbobokako76
20. feb 2020

@anez30 môj syn v 21 mesiaci už vedel break dance

marzii35
Autor odpoveď zmazal
dada0902
Autor odpoveď zmazal
dadka_bb
2. júl 2020

@anez30 ako sa mate s odstupom casu?

derdia
2. júl 2020

Pozri sleduj ho a uvidis...mozno bude uuuuplne ok,mozno nebude uuuplne ok....to ukaze cas..ja mam tiez dceru vzdy sa mi zdala zvlastna...ale ok...teraz ked mam druhe, toto druhe je uplne ine a omnoho rozumnejsie ako ona,napr.12rocna pride nech ju ucesem...pride bez kefy, bez gumicky.(no uz sa to konecne naucila)ale tejto dvojrocnej idem dam kysle kvapky na lyzicky, po druhykrat v zuvote a ona mi povie pockaj maminka Petka donesie vodicku...Bohuzial je to tak...takze cas ukaze ako to bude...niektore deti su ine...ano su...ale pokial spadaju do normy tak je to ok.

noemi125
4. nov 2021

@anez30 co je svami os tej doby? Dakujem

anez30
autor
4. nov 2021

@noemi125 pred týždňom sme od psychológa dostali diagnózu narušená komunikačná schopnosť 🙂 odľahlo mi ale ešte je pred nami dlhá cesta

noemi125
4. nov 2021

@anez30 dakujem za odpoved, a uz sa rozorava alebo je nejaky posun?

anez30
autor
4. nov 2021

@noemi125 posun je určite , opakuje už po nás veľa . Je odplienkovany , vypýta si jesť, piť, to čo potrebuje. Pozná všetky zvieratká , veľa veľa podstatných mien už vie . No ešte nerozpráva vo vetách. Skôr jednoslovne , niekedy dvojslovne . Ale stále viazne porozumenie , to je ešte dosť zle .

noemi125
4. nov 2021

@anez30 tomu sa teším, kam s nim mate chodit ? Na nejaké cvicenia ci k psychologovi ,logopedovi?

anez30
autor
5. nov 2021

@noemi125 psychologička povedala , že mu stačí logopedia , takze chodíme každé dva týždne na logopediu a skoro každý deň s ním robím úlohy ktoré mi zasa logopedička . Inak povedala že všetko chce čas a musi mu aj dozrieť nervová sústava , že aj keď to bude ťažké , mame byt trpezlivi. Hocičo čo sa budete chcieť spýtať , ak chcete , napíšte kľudne do správy. Rada vám odpoviem na čokoľvek

noemi125
6. nov 2021

@anez30 ste strašne zlatá ďakujem pekne,urcite sa este ozvem kedze mam podobne spravanie u synceka aam tiez obavy.

vahcaac
7. jún 2023

@ludinka môžem sa opýtať na tvoje dieťa s NKS? Dobehlo už rovesníkov ? Je pri tejto diagnóze predpoklad že bude dieťa normálne fungovať v živote ? Moj ju má tiež, pracujem s ním fakt poctivo, denne

Strana
z2