Novorodenec a večne chorý škôlkar

8. dec 2022

Ahojte, čo chvíľa k nám pripudne bábätko a riešime otázku čo so starším synom. Je škôlkar, večne chorý od septembra, do škôlky viac nechodí ako chodí, aktuálne nás čaká výber mandle s tým, že očakávame , že sa to zlepší.. rozmýšľame či ho po pôrode nechať pár týždňov doma alebo ho nechať chodiť normálne do škôlky. Keď je doma je zdravý,len zo škôlky donesie každý sopeľ čo sa okolo šuchne. Ako by ste to riešili? Ja budem po sekcií, takže starostlivosť bude o to náročnejšia, ale zas bude doma manžel tie dva týždne na otcovskej dovolenke.

zooeynka
8. dec 2022

Starsieho urcite do skolky a cakat co bude. Ak ho nedas len budes oddalovat pripadne choroby. A maleho ukratis o skolku(za predpokladu ze chodi rad)

ajsha123
8. dec 2022

Určite ho nechaj doma. Aj keby 2 mesiace... Aj ored pôrodom, aj po. Nechceš predsa rodiť chorá a nepotrebujes, aby ti bábätko ochorelo tak, ze budete hospitalizovani... Teraz je toľko vírusov a baktérií, co sa šíria zo škôlok, ze ani by som neuvažovala dávať ho do skolky... Nam dcera v piatok doniesla, zacalo to nevinne, no uz má atb, zapálené uši, celá rodina zvýšené teploty, kašeľ, sopeľ... Takto chorí sme uz davno neboli a to ja som nebola chorá okrem covidu uz niekoľko rokov... Fakt. A teraz kašlem asi najviac... Nejaký drasťak vírus a streptokoky...

greta2017
8. dec 2022

Mam kamosku co ma 2 vecne chore skolkarky a presne teraz 1 vyberali mandle a maju malinke babo. Ma 4 mesiace ale este ani raz od nich nic nechytila. Je plne dojcena a vraaaj plne dojcene deti su menej náchylné na choroby🤷🏻‍♀️

marzuz89
8. dec 2022

Nechaj tyzden po porode skolkara doma, ale nie kvoli chorobam, ale kvoli tomu, aby ste boli spolu ako rodina, aby aj on bol s babatkom cele prve dni ❤️ do skolky nech chodi, aj nas chodi, tiez je casto chory doma a aj teraz su chori obaja, vidim na mensom, ze zvlada choroby s obrovskou lahkostou, klop klop, nech to tak zostane. S bacilmi je uz zoznameny, verim, ze mu to do buducna pomoze. Ak by ale maval mladsi tazke priebehy, zo skolky by som odhlasila.

marzuz89
8. dec 2022

@greta2017 nas nedojceny nechytil ziadnu chorobu od starsieho do 5 mesiaca, odvtedy je chory vzdy so starsim. Kojenie neovplyvnuje imunitu. Imunolog mi vysvetlil, ze prve mesiace zivota ma babatko protilatky z tela maminy, postupne sa vytracaju a buduje sa imunita vlastna. Tak laicky, on mi to vysvetlil fundovanejsie 😅

uriva
8. dec 2022

Nám doktorka rovno odporučila nechať staršie dieťa 1 mesiac doma po pôrode. Išlo o predškoláka, tak nechala mesiac, ale že inak by navrhla aspoň dva mesiace, prípadne nechať aj dlhšie, keď je obdobie chorôb - ako teraz cez zimu. Normálne nám dala ospravedlnenku. Švagriná má staršie dieťa doma, nedala ho vôbec do škôlky, ja som teda musela, keďže predškolák je povinný. Môžem teda porovnať - švagriná sú zdraví a v pohode, môj jasné, že ochorel po návrate do škôlky, chorý bol fakt že každý mesiac, dva týždne doma, týždeň škôlka a zas. Bábätko to chytilo za ten jeden školský rok raz, že malo teploty, inak soplíky al. sme ho fakt že držali v inej izbe a my s rúškami všetci - ale ak máš možnosť, nechaj si dieťa doma, nestálo to za tie stresy a hlavne žena unavená po pôrode, do toho máš bábo a ešte rieš choré staršie dieťa, ktoré sa chce aj tulkať, plače atď. plus nový súrodenec, takže aj psychika.

autor
8. dec 2022

@greta2017 mne ani nejde o to, že chytí mladšie niečo, skôr o to, že starší neskutočne zle znáša choroby. Horúčky vysokánske zakaždým, bolí ho celý človiečik, nespíme nikto týždeň kým sa z najhoršieho nevylíže. Neviem si predstaviť ako skĺbim starostlivosť o choré dieťa so starostlivosťou o novorodenca. Navyše keď je chorý, pustí k sebe len mňa, keďže manžel nie je jeho bio otec,tak ho v tom čase trochu odmieta.

@uriva možnosť byť doma má, aj teraz je už mesiac doma lebo streptokok, pred tým zas cvm vírus išiel škôlkou. Od septembra vychodil zatiaľ len 17 dní škôlky lebo ideme z choroby do choroby. Ja našťastie od neho nechytám nič .

majada35
8. dec 2022

Nedávaj škôlkara do MŠ, keď nemusíš. V škôlkach, školách sa vírusy veľmi šíria a cítiť to v triednych kolektívoch. Ide to ako lavína. Však napokon aj ja som to od žiakov chytila a nakazila si rodinu. A to epidemiologovia očakávajú najhorší priebeh január - február. Takže zbytočne neriskuj a nevystavuj riziku nákazy vás všetkých a hlavne bábätká.

autor
8. dec 2022

@majada35 hej no ja rodím práve ten prelom január / február.

majada35
8. dec 2022

A keď ešte píšeš, že škôlkar ťažko zvláda choroby tak nie je o čom. Chran ho.

lubina
8. dec 2022

Mali sme podobnu dilemu, ked sa narodila mladsia. Ta je decembrova a starsia bola v skolke prvy rok. Ale nechala som ju chodit do skolky, aj ked tiez bola viac chora a doma, ako v skolke. Ja som sa bala, ze potom uz vobec nebude chciet ist do skolky, ak ju necham doma s babatko. Mladsia sice do dvoch mesiacov tiez bola chora, chytila od starsej, ale tak deti si musia nejako budovat imunitu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzka565
8. dec 2022

Ja som svojho skoro 4rocnrho syna tiež nedala do škôlky keď sa mi nafotil malý. Narodil sa 25.1. Bol doma skoro 3 mesiace . Môže hoco doniesť zo škôlky aj infekcie choroby ktoré sú aj veľmi nebezpečné pre bábätko .

marzuz89
8. dec 2022

Pises teraz, ze partner nie je biologicky otec a syn ho odmieta, ked sa neciti dobre. To meni absolutne situaciu, pracovala by som na vztahu medzi nimi a na akceptovani babatka, ked ma odmietavy vztah voci partnerovi ked sa neciti dobre, moze mat aj voci babatku. Nedavala by som ho do skolky, budujte si doma vsetci v klude vztah medzi sebou a hlavne syn vs babatko, ziadna skolka aspon na 2 mesiace. Nie kvoli chorobam, ale kvoli vztahu.

autor
8. dec 2022

@marzuz89 akože vzťah medzi nimi je skvelý, syn je počas choroby celkovo protivný voči komukoľvek okrem mňa a bývalej svokry. Nikto sa o neho starať nesmie ani bio otec, ani druhá starká ,len maminka a babka môžu. Lieky si dá len keď mu my dávame, teplotu zmerať tiež len my...A to keď je zdravý preferuje skôr môjho manžela a bio otca , lebo s nimi je väčšia sranda 😀Neviem prečo to tak má. Na sestru sa teší, tohto sa nebojíme nejako. Toto je moje tretie dieťa, druhé zomrelo po pôrode s malým sme kvôli tomu začali aj psychológa navštevovať lebo to niesol veľmi ťažko, druhé bábätko máme doslova hlavne kvôli nemu. Ale samozrejme to uvidíme ako sa ten vzťah vykrištalizuje medzi nimi. Po pôrode máme aj sedenia u psychológa ešte aby sme videli ako to funguje

jana_eyre_2
8. dec 2022

Po mojich skúsenostiach by som dieťa nechala doma do februára aspoň.. on bez kolektívu prežije dva mesiace, ale choré bábätko je naozaj náročné mať, len za cenu že sa starsie dieťa socializuje.. bude viac aj vnimat bábo, aj vďaka tomu možno nebude žiarlenie..

Môj najstarší syn mal 4roky keď sa narodil tretí najmladší a konečne ho vzali do škôlky.. syn šiel prvý krát do škôlky v deň keď sa najmladší narodil 5.9. a keď som o pár dní prišla domov, obe staršie deti ležali v teplotách čo najstarší doniesol domov.. tú prvú chorobu bábätko našťastie nechytilo.. ale nasledujúce už hej.. v čerstvých dvoch mesiacoch mal zápal priedušiek s 39teplotami a skoro sme skončili v nemocnici.. no a odvtedy to išlo, prve tri roky vážne bronchitidy, zapály uši, oči, teploty ATb boli u nás stále a to už starší ani chori neboli (už som najstarsieho často anitak do škôlky nedávala, dcéra ešte nechodila vôbec) často ako býval on.. teraz má nábeh na astmu (on je na ňu lieceny od 3r ale nebola ešte diagnostikovana, ale zrejme ju má, lebo len vďaka flixo a ventolinu od alergologa prežívame zimu) a často myslím na to, že keby nebolo toho blbeho štartu do života, tak by možno nemal tak na h.zdravie, ktovie..

Takže moja rada znie, určite aspoň do 3m sa skúsiť vyhnúť chorobám ako to ide.. po 3m máš aspoň väčší výber liečiv, čo.moze bábätko užívať.. veľa zdravia želám

(A len dodám, bol dojceny do 2r, hýbali sme sa a hýbeme zdravo žijeme, každý deň sme vonku a aj tak sú choroby naše verne návštevníčky.. genetika proste po mojom mužovi astmatikovi a súhra nahod)

trinneo
8. dec 2022

Ja rodím v januári, staršia bola v novembri 3 dni v škôlke a doniesla takú chuťovku, čo sme všetci skončilli chorí a na ATB, ja som v 33-34 tt, myslela, že to bábo vykašlem zo seba. V decembri nepôjde do škôlky už vôbec a chceli sme ju nechať v januári a februári doma, aby mi nedoniesla k novorodencovi nejakú podobnú lakocinku....ale doktorka sa naposledy vyjadrila, aby sme ju nechali aspoň do mája doma, pretože má doničenú imunitu z tých škôlkarskych chorôb. a veru nepotrebujem aby mi pred pôrodom alebo po ňom doniesla nejakú podobnú hnusotu ako ide teraz slovenskom, hoci sme ju už raz mali...

kittykat22
8. dec 2022

pokial ma blby priebeh chorob - nespi, place a ty okolo neho skaces tak ho nechaj doma. Za 8-10 tyzdnov choroby pominu - pride jar. Ak budes mat pocit, ze je toho na teba vela - 2 deti doma, tak skus ho nechat aspon do obeda - uvidis, ako sa mu bude darit. Ono ked doma mesiac pobudne tak sa mu posilni imunita, ako nebude nonstop chytat choroby. Skus ho naucit nech si pravidelnejsie umyva ruky a nedava ich na tvar a do ust. Bolo v cakarni u pediatra - take vychovne :D info na obrazovke. Ze vacsie percento chorob u malych deti, je prave z ruk na tvar - nie kychanim a soplenim.

mamatroch
8. dec 2022

Ja by som ho nechala doma:
1. Choroby
2. Budovanie vztahov v rodine, jednak surodenci a aj on bude potrebovat stale dookola citit, ze je pre vas jedinecny, dolezity a milovaný, ze sa to prichodom babatka nezmenilo.

U nas sla starsia do skolky, ked mala mensia dva roky, dovtedy ani jedna chora, max soplik tu a tam, ziadne ATB. Zdrava strava, ovocie, kvalitne jogurty, pobyt vonku za kazdeho pocasia boli nasou beznou rutinou. Napriek tomu, kazdu jednu skolkarsku chorobu chytili obe, zakazdym 40-ky horucky, dusenie, ATB, spraye na priedusky, zapaly priedusiek / pluc, premodravanie, dve hospitalizacie... Hovorim o prvom roku v skolke. Toto by som s novorodencom neriskovala. Nasa starsia tazko niesla kazdu chorobu, ona je ten typ uplakaneho pacienta, mladsia, ktora od starsej chytila kazdu jednu chorobu, z tohto hladiska nesie choroby lepsie, ale zdravotne na tom bola vzdy horsie.
Ked sa narodil treti, starsia bola v skole, tam sa nic riesit nedalo, mladsia bola v skolke, ju som nechala doma dva mesiace. Jednak bolo v tom roku tiez velmi vela chorych a tiez som si uvedomila, ze je to pre nas posledna moznost byt takto dlhsie spolu doma, bez ranneho zhonu... Bol to pekny cas pre nas vsetkych. Samozrejme som sa snazila aj jej venovat a napr. ked malicky spal, hrat sa s nou a chodili sme aj na ihriska, takze kontakt s detmi mala.

stanislavicenka
8. dec 2022

@marzuz89 ja by som nedala. Rovnako som nedala 1 vy rok pri narodeni surodenca dceru do skolky. Naco, nic jej neuslo. Moj najkrajsi rok s detmi, aj narocny. Bol by ovela narocnejsi, keby riesom ranne vstavanie, choroby a podobne. Takto nam bolo hej, deti sa zboznuju, maju krasne puto, a to je dolezite

moonikajan
8. dec 2022

Kamoške doniesla dcéra zo škôlky RS vírus a nakazil sa novorodenec. Sknočili dosť dramaticky v nemocnici a dieťatko má celoživotné imunologické následky. Určite opatrnosť je namieste. Ja by som aspoň šestonedelie vydržala a nedala do škôlky.

ivangeline
8. dec 2022

Je to na vas ale ja som vlastne rada,ze mam vsetky 3 deti doma. Zatial sme boli chori len raz od leta. Je to narocne s nimi ale frflala by som aj keby boli nonstop umrcane a chore doma,,.a urevane v skolke..

stanislavicenka
8. dec 2022

@kittykat22 ja k tomuto iba dodam, ze rodicia nevedia naucit svoje deti, zakryt si ista pri kaslani, ci kychani, a zakrytim nemyslim DLANOU, a potom tou dlanou vsetko chytaju, podavaju tu ruku🤦. Toto sa nepochopim. Od decka ma ucili, ze kasleme do ohybu lakta, rovnako kychame tam, a nie do dlane. Moje deti maju 4 a 7 a minule im svokor povedal, ze usta sa zakryvaju dlanou🤦. Pritom to dava logiku, ze nebudem si kaslat do ruky, a nasledne tou rukou, plnou bacilov vsetko chytat a prenasat to

euka210
8. dec 2022

Ja som prveho dala do skolky ako 4r, aby mensiemu 1r nenosil choroby, ale az 2r. Treti bol na ceste a od tych 2 nachytal vsetko od mala, laryngitidy 2x rocne. Ale musim povedat, ze akosi ma najlepsiu imunitu...ani v skolke nebol tak vela chory, teraz je prvak a este nic nevymeskal, starsi uz 2x boli chori.
Uvidis ako bude. Mozte byt tie 2t vsetci spolu doma, alebo pojde normalne do skolky.

lasoli
9. dec 2022

ak nieje predskolak tak si ho kludne bez problemov nechaj doma aspon rok.

zooeynka
10. dec 2022

@lasoli super, naco ho vobec zapisovala do skolky ked ho necha doma? Akurat zabral miesto inemu decku a toe choroby, ktorym sa autorka tak brani si ich pockaju ked nastupi....nicomu sa clovek nevyhne ked bude oddalovat nastup do kolektivu.

autor
10. dec 2022

@kittykat22 ja mám dieťa zaťažené na čisté ruky od malička 😀 takže umýva našťastie dobre,ale aj tak ho choroby neobchádzajú. ..

Ďakujem za názory, v škôlke je už druhý rok, v septembri bude predškolák. Prvý rok keď nastupoval nebýval chorý vôbec, Max dva krát ak si dobre pamätám. Tento rok si od detí požičiava každý jeden sopeľ. Rozhodli sme sa, že ho necháme doma aspoň to šestonedelie, prípadne do konca chrípkovej sezóny. Asi to aj padne vhod, lebo ho tak či tak čaká prestup do novej MŠ v marci po narodeninách.

lasoli
10. dec 2022

@zooeynka a neda sa odhlasit,ved pockaju ho ale zasa nemusi tymi chorobami prechadzat novorodenec nie?☺️Ved nema povinnu dochadzku,

zooeynka
11. dec 2022

@lasoli paradoxne novorodenec byva z nejakeho dovodu celkom chraneny, moja(klop klop)od starsej neochorela, ani kiahne nechytila. Az ked mala mozno 8 mes.tak prvykrat sople od starsej.

lasoli
11. dec 2022

@zooeynka to nieje vobec pravidlo.Skor nachyta ten mensi na ukor starsieho aj skor dostane atb.myslim si ze nikomu neuskodi ked starsi aj doma bude s rodinou,nie odstrceny v skolke.