Obezita u 8 ročnej dcérky
Ahojte mam 8r dceru ma 132cm a 39kg. Co mam robit aby schudla. Slane pochutiny , sladke vody nepije. Sladkosti nema kazdy den . Poradte mi pls jedalnicek alebo co obmedzit. Od mala je taka stavba , po ex strane su vsetci velky.
@essinna1 áno, nanuk stačí a ak má nadváhu, mal by stačiť jeden, dva krát týždenne, nie každý deň jeden. Počula som v tejto súvislosti dobrú radu, sladkosť iba v deň, ktorý začína na S, ako slovo sladkosť - streda, sobota. A nie je nanuk, ako nanuk, pozri si zloženie a gramáž. A stačí, nezabúdaj, že v škole majú raz týždenne sladký obed - buchty, palacinky, rezance...Doma by som múčne jedlá už nevarila vôbec, iba cez prázdniny a aj to zriedkakedy. Teda žiadne parené buchty, knedle, halušky. Mäso, ryba, strukoviny, zelenina, ryža, zemiaky, cestoviny semolinové, kuskus. nič vysmážané, mäso varené, dusené. polievky nikdy nezahusťovať zásmažkou alebo zátrepkou, ale nastrúhanou zeleninou, veľa zeleninových šalátov aj miesto sladkosti môžeš dať najmä teraz v lete melón alebo ovocný šalát.
Ja by som sa hlavne zamerala na zlozvyky pri stravovaní, ako napr jest pri telke, niekto to už písal. Treba rozlíšiť hlad a chuť. Ci ozaj je hladná alebo len "niečo by som si dala".
Ja ešte doplním k ostatným, dôležité je piť vodu, neviem presne aké množstvo ma byt na kg, ale dbať na pitný režim, to je taky základ.
A radšej si dat v nedeľu domáci perník a ísť na bycikel ako celkom obmedziť sladké.
Ešte ak je v rodine taky typ postavy, mohutnejsi, tak aj na to brat ohlad, genetickú neovplyvnís.
A hlavne sa veľa veľa rozprávať, že každý je iný, že niektori skratka sú pevnejší, niektorým sa zas nedarí pribrať.. Treba mať váhu v norme kvôli zdraviu v prvom rade, nech sa nezameriava až tak na výzor... Veľmi by som bola opatrná s rečami, že musí schudnúť a podobne.
@evamarek77
@erikaka tu predsa nejde o žiadne diéty, ale o zdravý životný štýl. Čím skôr naň nabehne, tým lepšie pre ňu, lebo príde do puberty a bude mať depresie pre svoj vzhľad. Môže sa v puberte vytiahnuť, aj nemusí, jej nadváha bude zaťažovať jej srdce aj kĺby. Určite by som to nenechala tak, a nedávala jej denne croissant a nanuk, to nepotrebuje, písala som, že neobmedziť úplne sladkosti, ale neládovať sa buchtami, knedľou, haluškami. To nie je žiadna diéta, keď sa tak bude stravovať celá rodina, dieťa si to ani nevšimne a nikto predsa pred ním váhu riešiť nebude
@essinna1 hej,dieta nie je cesta. Aj moja mala.je trosku pevnejsia,nemozem povedat ze tucna ale brusko ma no...zato je aj vysoka ale vidno na nej par kg navyse. Zacali sme na bikoch jazdit spolu,teraz nie ked je teplo,chodime plavat. Kazdy den sa snazim nech ma nejaky intenzivnejsi pohyb apson hodinu,dve. Ked uz nic ine,vypustim ju na dvor s kamoskami,to sa nahanaju aj 3hodiny a ani domov nechce ist😅 Alebo vypeckujem hudbu,ona tancuje a ja na stacionarnom hodinu dam,takto nas to aspon bavi obidve🤷♀️ Ranajky a vecera su samozrejme zeleninove a kusok peciva,vecera skor zel.polievka alebo len nieco lahke a malo. Sladkosti vobec a ked,mala zmrzka teraz v lete. Viac ju uz obmedzovat nechcem,je to dieta,nebudem ju viac trapit,ale zas vyzierat zbytocnosti jej nedovolim
@essinna1 Neviem ci na Slovensku maju potraviny zlozenie, ale tu kde zijem je na kazdej potravine napisane napriklad kolko cukru obsahuje. Obmazdit cukor je jeden z najzdravsich krokov. Nielen cukor, ktory je viditelny (sladkosti) ale hlavne ten o ktorom clovek ani nevie. Napriklad jogurt so sladkym ovocim naspodu obsahuje 20 g cukru
Kukuricne cerealie, ak su uz osladene mozu mat 10g cukru.
Len tak zbezne citam ze limit pre 8 rocne dieta by malo byt 25g cukru denne, takze uz samotne ranajky maju viac ako je dovolenna denna davka.
Skus si zratat kolko cukru dcera denne zje. Potom si skus pohladat potraviny, ktore obsahuju menej cukru. Napriklad biely jogurt s domacou ovocnou vyzivou alebo najdi cerealie, ktore maju menej cukru... nejde o to uplne vynechat tie jedla, ktore ma rada, len ich upravit alebo zamenit za zdravsie. Ani netreba krvopotne sledovat tabulky, len poznat potraviny, ktore jete. Tento neviditelny cukor ta velmi prekvapi a staci par malych zmien a podari sa ti znizit ten cukor... ak by to aj nemalo velky vplyv na jej vahu, urcite je to zdravy krok.
Tiez mam dojem ze desiata je prilis velka... ja som vzdy mala dojem ze desiata ma byt lahka ako napriklad jablko.
Croasant uplne vynechat z obedu... a celkove velmi obmazdit v jedalnicku (1x do tyzdna na ranajky)... ma vela kalorii a malo zdravej vlakniny.
A hlavne, dat rec s exmanzelom, nech prestane s tymi recami o baculke. On to asi pocuval cely zivot od okolia a tak to automaticky opakuje dcere. Musi na tom popracovat.
@andreatytler to ano ale do skoly ide na 7 obed mavaju okolo 12 -13 hodiny. Ked sme doma tak po ranajkach na desiatu ma ovocie a tak je obed ale to este len o 8vstava. Pre mna je ako princezna , milujem ju taku aka je . Len zase nechcem aby bola neviem aka tucna. U nas je ten problem ze je pazravucka a vsetko jej chuti. Ak sladke keby som nekocirovala tak by nola schopna jest na kila
@essinna1 Aha chapem... je tam velka medzera medzi ranajkami a desiatou. Podla mna je dobre ze sa snazis upravit jedalnicek tak aby bol zdravsi. Detska obezita je v Kanade velmi velky problem. Mam svagra co je posadnuty zdravou vyzivou a jeho syn to po nom kopiruje. Na veceru si da brokolicu... sam od seba si pyta.
Ale pred dcerou sa netreba sustredit na tie kila a vzhlad ale skor na to zdravie.
Mieru so sladkostami nepozna skoro ziadne dieta🙂. Len zaved jednoduche pravidla ako napriklad jedna sladkost denne a to zahrna aj sladke jedlo (buchty na pare, alebo chlebik s madom).
Napis viac aky ma jedalnicek. Zienky urcite dobre poradia co zmenit.
@essinna1 sladké domov vôbec nekupuj, radšej upeč koláč a kupuj ovocie. Daj jej aj do školy na desiatu, tiež sa mi vidí tá prestávka dlhá do obeda, ja keď sa nenaraňajkujem poriadne a desiatu odfláknem, potom celé poobedie rozmýšľam, čo by som jedla. Možno to má tak tiež. Keď si dám raňajky, niečo drobné na desiatu, obed, na jedlo vôbec nemyslím.
@andreatytler
@elizabet173 vecere sa snazim teraz skor zeleninove , co sa tyka jedla ked si pyta duplu tak jej poviem ze o chvilku len musim nieco urobit ...ked dojde po pol hodke tak jej dam ale to je malo kedy. Mne s toho skor vypliva ze ma rada jedlo a nevie stopku. Vyprazane doma nerobim a ani mucne a zaprazane jedla. Ona mi velmi nabrala na vaha po chorobe , brala dlhodobo lucetam a pyridoxin. Uz to neberie ale od vtedy neviem dat dole kila. Podla lekarky pribera malo ale za to rastie..
@janinah mam 2 velmi obezne deti v okoli. Jedno, kade chodilo, tade pytalo jest. Chudinka mamina chodila ku kazdemu a bud zakazovala nam davat jedlo alebo nas potom pytala jej oznamovat vsetko do bodky, co mala zjedla. Druha kocka chodila ku nam na tajnasa vyjedat. Praktikuje to do dnes, ked sa otocim chrbtom a nevidim ju, resp. Ked moje deti nieco vezmu von, je automaticky pri nich a je s nimi...tolko k tomu zakazovaniu jedla. A to nehovorim o tom, co a ake ksefty maju deti s jedlom v skole😬😬
@essinna1 ja som prihlasila dieta na plavanie a karate. Sladkosti decka miluju, ale obmedzujem na 1-2x tyzdenne. Zvacsa to nahradzujem to ovocim, to mi jedia decka na kila. Ak chcu "zobkat" pri telke, tak nakrajana uhorka/paprika/paradajky so solou ci ciste cestoviny bez omacky...
@essinna1 cca 145-146, tiež jej začali rast dolu chĺpky ale vzhladom na to ako vyzerá min na tých 10 r tak tým ze je vyspelejsia je to ôk.
Inak tiež si myslím ze ma v strave veľa sacharidov, aj moja ma občas croissant čistý, tak raz za 2 týždne... Ale cereálie ako Cornflakes a pod neje, jedáva vločky s mliekom, al jogurt, chlieb so šunkou, na desiatu máva ovocie, alebo trochu orechov, zeleninu a obed ma o 12 doma v podstate klasiku len vyprážané keď tak raz za mesiac aj to v trúbe, omáčky nezahustujem a vždy ma k obedu zeleninu ci surovú alebo dusenu. Olovrant tká to podľa chuti ale najčastejšie ovocie al zeleninu, aalebo aj zmrzlinu ci pukance. A večera najčastejšie šaláty al husté polievky zeleninové. Proste to. Čo celá rodina...
Moja doktorka nikdy nejak extra neriešila tabuľky vychádzala vždy z toho ako dieťa vyzerá a aké má výsledky. Napr pri našej sa ale Kazd čuduje keď poviem ze váži 37kg
Dolezite je aj ty ako mama aby si mala prehlad o potravinach, aj taky kecup napriklad obsahuje vela cukru a ono sa to nezda, ale vie pridat dost kalorii.
@stevvvka kecup je to najmenej na strave a dostat uz aj s polovicnym obsahom cukru. Dolezite je, co je/vyjeda dieta pomimo a aky pohyb ma...moje najmladsie dieta je kecup na kila (on neje hranolky s kecupom, ale kecup s hranolkami🙄😬), ale vybeha a je uzky jak hlista, tak neriesim...
@vevesh ano, len islo o priklad, ja som si o vela veciach myslela, ze su ok, a nevedela som, preco nechudnem... Az po podrobnom zistovani zlozenia som zistila, kde robim chybu. Ze niektore veci mozni autorka tiez povazuje za ok, a nie su. Ako tie sladene jogrty, co baby spominali.
Baby som vam vdacna za kazdu radu a za kazdu aj budem. Ak Vas mozem poprosit napiste mi co jedavaju vase deti na R,D,O,O,V . Velmi mi stym pomozete . Ja si podla toho zostavim jedla a budem lepsie vediet co vyradit. Ked tak citam vase prispevky , tak prichadzam na velmi vela veci. Clovek si mysli ze ,, zdravo zije a pritom kopu cukru atd..
@essinna1 u nas napriklad- na ranajky je razny chlieb vo vajicku, celozrnny toast (!) s tuniakovou/avokadovou natierkou ci nutelou, arabsky chlieb s vajickami ci mozarellou alebo bielym jogurtom. Desiata a olovrant rozne ovocie a zelenina (cize momentalne jablka, ceresne, marhule, slivky, hrusky, uhorky, cherry paradajky, paprika salat) . Obedy su v skole/skolke a sem tam je to hroza. Tak na veceru varim ryzu+ salat+ kuracie maso+ zeleninova omacka alebo len polievky- brokolicova, paradajkova, sosovicova ci vyvar s masom. Po sporte im kludne urobim rybaci burger so salatom ci pecene kridielka s ryzou a salatom, zdravu hrachovu kasu s klobasou/parkom. Raz do tyzdna maju mekac/pizzu/cinu podla zelania. U nas je problem s tym, ze obeznejsie dieta "kseftuje" jedlo v skole a na ihrisku a kludne vymeni toast s natierkou za cokoladove pusinky a kitkat a pod.+ u kamosiek vyjedava potajme cipsy a veelmi nerado sa hybe oproti surodencom, co aj ked na kila jedia sladkosti, su stihli ako palicky...a doma mam vzdy nieco sladke a deti maju volny pristup k sladkostiam, ktore mozu az po jedle/olovrante...
@tenerifka to s tou štítnou žľazou je mýtus. Toľko tučných ľudí je, co žerú všetko. Keby mali mať všetci chorú štítnu žľazu, tak neviem... Každý kto je prezrany si myslí, že zo štítnej žľazy, ale je to mizivé promile obyvateľstva. Takže týmto smerom by som nešla. Fieťa podľa mňa nemá pohyb a má zlú nevyváženú stravu. Väčšinou sú na vine rodičia a keď vidím tučné deti, väčšinou sú tuční aj rodičia.
@stanulienkat tak s tym mizivym % dost nesuhlasim. Moj endo sa venuje vyskumu a vravel, ze cernobyl sposobil, ze sa poruchy a ochorenie stitnej zvysilo aj na 20% obyvatelstva v ramci strednej eu, kde dopadol radioaktivny popol. A musim povedat, ja momentalne z okolia poznam viac ludi, co sa na stitnu liecia ako zdravych....takze vela ludi ma s tym naozaj problem, i ked nikomu na ulici chorobopis nehovoris...
vela sa hybat a ziadny mekac hlavne na nu netlac lebo skonci ako anorekticka
@stevvvka Suhlasim, jednak clovek nevie ze v tom co si kupuje je schovany cukor alebo je doslova naprogramovany... tolko vela nezdravych potravin je prezentovane v reklamach ako zdrave... staci aby pridali vitaminy a uz to ponukaju ako zdravu vyzivu. Chce to doslova maly vyskum aby v tom mal clovek jasno.
Ja som si urobila zoznam potravin co mam v spajze a chladnicke a potom som si zistila kolko cukru je v jednej porcii a pri niektorych potravinach som bola sokovana.
Muz cele roky pil brusnicovy dzus a myslel si ako si on udrzuje tym zdravie. Akurat ze ten dzus obsahoval obrovske davky cukru a robil viac skody ako uzitku. Ale on necitil ten cukor lebo brusnice su velmi trpkokysle.
@vevesh prepac,ale 20% obyvatelstva s postihnutou stitnou zlazou je scestna statistika. U nasich obeznych pacientov je stitna zlaza v drvivej vecsine v poriadku. Len zeru ako prasiatka.
@essinna1 Este ma napadlo, co dcera pije a kolko? V niektorych napojoch su obrovske mnozstva cukru (dzus, cola, ladovy caj). To si urcite odsleduj... naiidealnejsie by bolo cistu vodu ale chapem ze niekomu to nechuti.
@andreatytler vodu cistu raz za cas ale fakt ze mozno 2xdo mesiaca dzus
@essinna1 To je dobre s tou vodou. To sa len tak nevidi, ze deti radi piju vodu,
A dufam ze sa neurazis, ale aky je tvoj postoj ku svojej vlastnej vahe? Nie je mozne ze tam sama mas urcite problemy a preto mas potrebu riesit dcerinu postavu. Nezober prosim to v zlom a ani nechcem vyzvedat. Nemusis odpovedat ak nechces, len som chcela povedat ze ty si jej vzor... tak ako ty vidis seba, tak ona bude vidiet seba. Neviem ci som to preskocila ale nikde nepises, ci sa dcera trapi nad svojou postavou. Ci sa ona sama snazi schudnut...

@elizabet173 cize ked je napr nanuk tak nic ine sladke ? Okik. Rano radsej ovsene vlocky s mliekom alebo jogurt. A veceru dam tiez tak ako radis . Dakujem ti velmi pekne za radu