Pocikávanie sa 6 ročnej predškoláčky
Potrebujem poradiť...moja o mesiac 6 ročná dcéra má opakovane problém s pocikávaním (cca o d3 rokov). Má obdobia, keď sa jej proste neráči ísť vycikať. Buď ledva dobehne (alebo aj nestihne), alebo sa vôbec neobťažuje ísť (toto menej často). V noci sa nepociká nikdy. Podotýkam, že nemá nijaký zdravotný problém, opakovane sme boli na vyšetrení moču aj močových ciest. Je v poriadku....psychológ povedal, že len treba čakať, kým dozrie... Ale dokedy??? Pociká sa vždy vtedy, keď nechce prerušiť nejakú činnosť. Doteraz sme to vždy riešili iba rozhovorom.... keď sa to stupňovalo, zákazom obľúbených činností, postavením do kúta, scénkami s bábikami......Pár dní sa pocikávala , potom má suché obdobia a opäť dokolečka. Dnes ma naozaj veľmi nahnevala. Pocikala sa v škôlke už ráno, ale napriek tomu, že má v skrinke náhradné oblečenie, ostala v mokrom celý deň, išla tak aj von - v tejto zime! - a dokonca si to naspäť obliekla aj po poobedňajšom odpočinku! (Teda nemala to úplne premočené, až k nohám, ako keď sa poriadne dociká, ale sedacia časť bola naozaj mokrá, nie iba vlhká, aj nohavičky aj pančušky - zrejme opäť nestihla dobehnúť). Toto je pocikávacie obdobie trvá zas od tohto víkendu, ale dnes ma fakt naštvala. Prvý krát dostala výprask, umyla som ju studenou vodou a teraz stojí v kúte. Už naozaj neviem, čo s ňou mám robiť. Veď už pôjde do školy! Roky jej pripomínam, že má ísť cikať, keď jej treba, nie čakať, keď to už pomaly má ísť von....že sa má prezliecť, keď sa pociká.... a stále dokolečka. Od víkendu niekoľkokrát denne riešime, kedy má ísť na záchod...Ale slečne sa jednoducho nechce! Niekto by jej zobral hračku, kým je ona na WC, pokazil stavebnnicu a čo ja viem, čo ešte, vždy má kopec výhovoriek. Poraďťe, čo s ňou mám robiť...možno som dnes zareagovala neprimerane, ale už som zúfalá a odborníci-lekári hovoria, že jej nič nie je! Že musí dozrieť, že je len tvrdohlavá, že treba trvať na disciplíne...Už som fakt v koncoch.
@simsalabim a čo tak jej kúpiť plienky ? Z recesie 🙂 a zobrať ju von aj s plienkou,že aby sa nepocikala...a nachystať jej ju potom aj do škôlky...ktovie,ako by reagovala 😉
@simsalabim Bitkou sa nic neviriesi ani zakazovanim.Takyto problem som mala aj ked som mala 4 roky ja cez den ked som sa hrala tak som proste nesla na zachod ked mi trebalo,lebo som sa chcela hrat,ale potom som ledva dobiehala.Nedostavala som bitku alebo tresty ,lebo mama vedela ze tym nic nevyriesi.Mam syna ktory ked mal 2,5 roka a bol bez plienky cez den,vedela som ze pocas hranie zo sestrou sa pocika urobil mi to tak zopar krat,a ja som to potom riesila tak ze ratsej kazdych 20 minut som ho dala cikat.
@lussy23 to že nemám osobne taký problém, neznamená, že nemám takú skúsenosť 😉
pár výchovných na zadok ešte nikoho "nezabilo", to máš pravdu
ale vybiť dieťa a osprchovať studenou vodou za to, že má problém s pomočovaním JE nevhodné a v tejto súvislosti ju to naozaj mohlo vystrašiť a môže to mať následky, aké si nevie ani dotyčná matka ani ty predstaviť
a to nezveličujem ani nepreháňam
psychika je krehká, prežívanie je subjektívne a to detské o to viac
@nalla tak to viem. Mám v rodine dieťa, ktoré bolo mlatené, doslova mlatené, sprchované pod studenou vodou plus sa pridružili iné problémy v rodine a teraz je to s ním zlé, je zlý v škole, máva amoky zlosti... ☹ No autorka písala, že ju neosprchovala kvôli tomu, že neposlúchla, ale kvôli tomu, že bola pocikaná, tak ju musela umyť.
trestami ju len vystresuje a bude to este horsie................nic sa tym nevyriesi......proste, kazdy sme iny.............aj mojmu synovi sa obcas pritrafilo.proste to prejde, chce to cas, tak ako povdal lekar.a urcite toho casu bude treba menej, ked bude dieta v klude ako ked bude trestane za to.......a mozno prave preto nepovedala, ze sa pocikala, lebo vedela, co ju bude cakat.........
Tak, a spadáme sem. Pred asi dvomi mesiacmi sa začala malá počurávať. Stane sa, že znervózniem a zvýšeným hlasom jej poviem, nech si to dá do koša a prezlečie sa....hlavne keď to tají a vonku zima, príde dnu je jak šťuka zimná....ale na 90% ju len pošlem kľudne normálne prezliecť, poviem vyperieme....zistila som že je to najmä v čase medzi 15.00-19.00 tak som ju vtedy viac posielala, medzitým sa zadarilo pár dní že ostala suchá, tešila sa a aj ja...a teraz zas. Posielam čurať, motivujem, chodím s ňou, nerobím tragédiu,uisťujem o láske, netrestám-neprestáva to. 😢 😢 😢 😢 😢 ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
určite treba vyšetriť moč,popripade navšťiviť urologa.ked to bude v poriadku tak treba isť ku psychiatrovi.neprehanam,lebo ju to bude trapit sama si stym neporadí,aty jej sama tiež nepomožeš.viem moja sestra stym mala problem už ma vyše 30aje v poriadku acele detstvo trval ten problem,je to vvelmi komplikovane lebo rodičov máme vybornych može ist o problem uplne mimo teba napr v školke.ked to nebudeš riešiť tak sa to len zhorši abude to len a len tažsie.držím prsty.
@ematko29 díki, dnes som to riešila v škôlke, na budúci týždeň skočíme k dr. Malá mala vždy taký.....slabší mechúr, dlho si trochu cvrkla a potom šla až cikať, a aj doteraz chodí častejšie ako jej o dvaapolroka mladšia sestra, ale už to vyzeralo, že sme "za vodou", teraz to začalo zas....čiže buď nejaký dráždivejší mechúrik, alebo-a to skôr-niečo psychické, ona je neskutočne labilná, to riešime u psychológa a boli sme aj u psychiatričky-u tej nie veľmi úspešne. Dnes sa nepocikala, jaj jak ja sa teším, ale....viem...že..no veď za tých cca6 týždňov už takých dní asi 5 bolo že sa nie...takže ideme riešiť...
@yukki - kludne mozu nejake bakterie drazdit mocovy mechur zvnutra, ak to tak je, tak to trba preliecit, isteze psychika robi vela, ale pricina moze byt skutocne aj fyzicka a ona tym, ze si nedoveruje to este zhorsuje. Drzim palce, nch to vyriesite.
@simsalabim ahoj .skúsili ste toho psychológa?mne sa moja 7 ročná dcéra pocikala v noci už 2 krát.neviem čomu to mám pripísať,predtým sme mali dlho problém s kakaním.darmo jej bolo treba proste sa mi nechcela chodiť vykakať.teraz ked máme konečne pokoj s kakaním ,tak sa mi pocikala v noci..
@excelent1 psychologa sme skusili este na zaciatku, ale bez vysledku, bolo nam povedane, ze tam nie je co riesit. U nas nikdy nebol problem s pocikavanim v noci. Dcera sa pocikavala vylucne cez den vtedy, ked sa jej nechcelo prerusit cinnost..... pocikavat sa zacala si rok po tom, co to uz mala spolahlivo zvladnute. Riesili sme to 3 roky.Problem sa vyriesil, ked som urobila velky cirkus - ako som pisala vyssie. Odvtedy nemame s pocikavanim problem. V tvojom pripade - ak sa pocikala iba 2x, asi by som dala vysetrit moc, ci tam nie je nejaka pricina...u psychologa by som to riesila az po dlhsej dobe...ale to je iba moj nazor.
@simsalabim veru aj mojej s tým kakaním pomohol len cirkus,kým som jej dohovárala a pekne s nou jednala tak nič..potom som už nevládala ,tak som ju raz zbila po zadku a pomohlo jej to..teraz mi ona povie ,že sa zobudila na to ,že leží v mokrom ,že ona nič necítila.asi zajtra skočím k dr
@excelent1 urcitym sposobom som rada, ze mas podobnu skusenost, lebo podla niektorych mamiciek tu som priserna matka 😒 , lebo som si dovolila svoju dceru po 3 rokoch potrestat. Cim mam vacsie deti, tym vsak viac zistujem, ze dieta musi mat pevne urcene hranice a hoci laskavy, liberalny pristup je super v teoretickej rovine, nefunguje vzdy.... Riesila som to dost dlho aj s odbornikmi a nakoniec nozaj stacilo jasne dat najavo, ze takto NIE a dieta pochopilo. U vas je to ale ine, lebo ked sa pocika v spanku, to naozaj nie je vedome. KEdze sa to objavilo z nicoho nic, do uvahy snad prichadza nejaka infekcia....Drzim palce, nech sa to co najskor vyriesi.
Pomáha byť na dieťa prísny
Áno, toto tvrdenie je nesprávne
Toto je zrejme ten najväčší mýtus zo všetkých. Skončiť s pomočovaním jednoducho nie je pod kontrolou dieťaťa a nemôžete ho nútiť, aby z toho vyrástlo. Dieťa nie je zlé, hlúpe, lenivé ani vinné, rovnako ako dieťa, ktoré je krátkozraké či ľavoruké. Najdôležitejšie je nedopustiť, aby malo dieťa pocit, že je to niečo, za čo je vinné. Kliknutím sem sa zobrazia tipy od ostatných rodičov
Ahojte
tak sem bohuzial aj my patrime ☹
Problem mame od kedy sme zacali odplienkovavat cize od 2 rokov. Cez den to trvalo dlho a vlastne aj trva, Dlho trvalo ze sa pocikal a nevadilo mu ze je mokry, teraz "uz len" ucvrkava, lebo je koli hre lenivy sa ist vycikat a bezi na poslednu chvilu. Vysvetlujeme mu stale dookola ze uz je velky a ked chce ist do skoly tak ako velkac by mal ist na wc hned.
Ked bol doma chory tak za odmenu necvrkol 12 dni co bol uspech. Kazdy vecer ked si cely den necvrkne tak dostane balicek nalepiek do albumu a niekedy to zabera a niekedy, ale snazi sa. Ale co ma zaraza, ked sa ho spytam ci nema mokre slipy tak mi povie ovonaj ze nemam 😲 . Ked mi to prvy krat povedal som skoro odpadla a doteraz nechapem z kade to ma 😕 . Vzdy mu poviem ze mu verim, lebo toto mi pride ako ponizovanie keby som mala pred nim ovoniavat slipy. Pytala som sa aj psychologa v CPPPaP ked mu robili testy predskolskej zrelosti a odpoved na moju otazku, pokial ho netyrate tak v tom nevidi problem neist do skoly, ked je sikovny
Druha vec je ze pocikava sa aj v noci niekedy 1x niekedy aj 3x (od kedy sme dali plienku na noc prec). Chodime na urologiu, vsetky vysetrenia mal v poriadku a dali mu na noc Minirint melt a teraz mu zvysila uz z 1 tablety na 2, ale vobec sa mi nezda zeby mu tabletky zaberali 🙄 Vraj mame opat volat a potom sa uvidi bud mu uz zkombinuje z inymi alebo neviem. Ale je pravda ze ma aj dost tvrdy spanok, jeho je problem zobudit a aj tak sa mi to vela krat nepodari, Ale vraj nocne pocikavanie je dlhodoby problem, tak snad to casom prejde
Mna najviac trapi to denne ucvrkavanie, hlavne koli škole, aby sa mu tam deti neposmievali, predsa moc ma svoj pach a citit to ci chceme ci nie
Ako vidim napisala som cely elaborat 😅
Tak, baby, odznelo to..klopklopklop...ako prišlo tak odišlo, po tom čo som bola v škôlke riešiť zo dva veľké problémy, ktoré malú trápili-našťastie máme správne učiteľky. Ale tak k psychologičke ideme už tak jak tak, tak aj tam sa na to opýtam.
Teda ak sa začne dieťa v tom škôlkarskom veku pocikávať, môže ho trápiť nejaký strach alebo odmietnutie aj mimo domova.....treba pomalinky pozisťovať....
aj ja mam dcerku ktora bude mat 5rokov a od jej 3rokov zadrziava cikanie.Stale sa jej pytame,stale jej hovorime chod sa vycikat.A ona povie ze jej netreba,pritom uz prekrizuje nohy,lebo sa skoro docika.Proste nechapem preco hovori ze jej netreba,ked to je na nej uplne vidiet,ze uz ledva zadrzi.A potom zrazu skrikne jaaaj docikam sa a uteka na zachod.A niekedy stihne,niekedy nie.Mam taky pocit,ze to bude z toho,ze ked zacala chodit do skolky,mala strach chodit cikat lebo tie zachodiky boli prenu velke.A to som zistila az po dlhsej dobe,potom sme to vyriesili tym,ze jej dali namontovat take uchytky.Ale vtedy zacalo to,ze zadrziavala moc a ostalo jej to doteraz.Takze je to psych. problem.Len si neviem predstavit ako by nam pomohlo psychologicka.Ved este len bude mat 5rokov 😒
@renab presne toto nechápem, ako učitelky môžu nechať celý den mokré dieťa pocikané ved mohla tak poprechladovať, to sa nerobí ja by im dala, keby moje dieťa bolo mokré celý deň

@jaaty problem je u nas uz vyrieseny, stacilo raz vybuchnut...alebo proste len dozrela.... jedno z tychto dvoch. Ak si citala moje prispevky z novembra pozorne, tak viec, ze som to riesila aj cez odbornikov a aj cez psychologicku a bez efektu.... Uz nemam potrebu to riesit, kedze tento problem uz neexistuje, k tejto teme som sa vratila iba preto, ze ma niekto cez internu postu upozornil na to, ze niekto iny nazval moje konanie ohavnym 😖
Nemam potrebu sa s nallou hadat, ona ma na vec svoj nazor, ja svoj, moja dcera nie je neuroticka ani depresivna, len jej zjavne pomohlo, ked sa jej jasne tentokrat ukazali hranice.
@monika2309 u nas sa nejednalo o nocne pomocovanie...ocenujem to, ze si sem napisala svoju osobnu skusenost, muselo to byt pre teba velmi limitujuce....