icon

Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?

8. nov 2024

Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?

autor
8. nov 2024

@fantaghiro21 napísala som v diskusii,že mám na myslí skôr iné diagnózy ski autizmus,zle som to naformulovala...

dominikamacakova
8. nov 2024

Boli osobitné školy ak nevieš a všetky tieto "hlúpe" deti boli tam.

autor
8. nov 2024

@vladi4444
@adrianap83 a všetci rodičia spolupracujú s odborníkmi, chodia na konzultácie a tak?

autor
8. nov 2024

@dominikamacakova bože už x krát píšem,že nemám na myslí deti,ktoré boli v minulosti alebo by dnes skončiliv osobitnej škole.

mikadooo
8. nov 2024

Ja napíšem k tomto len toľko, že dobre sa mudruje matkám s deťmi bez diagnózy. Matky, ktoré majú tie "len drzé deti, ktoré to schovajú za papier", ďakujú Bohu, že nežijú v socializme, kde by ich deti odpísali ako problémové. Mimochodom, mala som "problémovú" sestru. Nejaké adhd v tej dobe proste neexistovalo. Podľa sestry sme boli súdené všetky na škole - jaaaaj jasné, veď to sú tie. Až keď sme prestúpili na inú školu, zrazu som začala mať lepšie známky z ničoho nič a nebola som len "jaaaj to je tá". O tých "drzých deckách" vieš veľké guľové, akurát to, že majú papier, ale určite si to matka vybavila, lebo však matka nemá čo riešiť len vybavovať si papiere (netvrdím že nie sú AJ také). Dcéra má v triede 3 alebo 4 integrovaných, ale majú výbornú učiteľku podľa všetkého, ktorá vie s tými deťmi pracovať a tie papiere akceptuje. Neponižuje ich, nerobí z nich mimoňov a "veď to sú tí" a celý kolektív ich akceptuje tak ako to je. Jeden chlapec vraj "vyrušuje" na hodine, resp. preruší učiteľku (k danej téme), keď niečo vysvetľuje, má nejaký "papier" na to. Učiteľka to poňala tak, že vždy sa zastavia, k tomu krátko pobavia aj s inými deťmi a idú ďalej. Celá trieda je na to zvyknutá, nikto iný z triedy to nerobí, je to ok a dokonca tieto mini debaty celkom utužujú kolektív. Podľa mňa super prístup. Iná učiteľka by ho možno sekla s tým že "dobre, buď ticho, teraz vysvetľujem ja". Dcéra to berie úplne normálne, že sú medzi nami všelijakí žiaci, ja sa však správam podľa všeobecných pravidiel, lebo ja nie som Janko Mrkvička, ktorý za to nemôže, že sa mu ústa samé otvoria a niečo z nich vypustí vtedy, keď pani učiteľka rozpráva. Za mňa je to všetko úplne ok, vidieť, že nie sme všetci podľa šablóny.

martinka13
8. nov 2024

Mám podobný pocit ako Ty. Myslím, že mnoho rodičov to aj zneužíva. Áno, kedysi bola slabšia diagnostika, resp. sa zlé alebo odlišné správanie neriešilo. Ale dnes už pomaly každé druhé dieťa má rôzne diagnózy. Niekedy sa len nevie vpratať do kože a rodičom sa nechce vychovávať. Tak sa schovaju za diagnózu.

autor
8. nov 2024

@martinka13 tak, v krátkosti si vystihla to, čo tu vysvetľujem na troch stranach

vladi4444
8. nov 2024

Ja rozumiem, tvojmu názoru, stretla som sa s tym, že nerozumeli mojej práci a mysleli si, že poruchy učenia stanovim každému. Nie je to tak. Našim cieľom je pri stanovení diagnózy pracovať na kompenzácii, aby to dieťaťu nerobilo problém pri ďalšom štúdiu. To nie je o tom, aha mam diagnózu tak nemusím nič robiť, lebo mam na to papier. To nie je pravda. My vždy poskytneme poradenstvo aj reedukacne činnosti, ktoré by malo dieťa vykonávať aby sa daná porucha kompenzovala (nehovorím o čítaní do umoru a písaní milión diktátov, nikto nemá rád robenie činnosti ktoré mu nejdu). Áno, stretávam sa s prístupom rodičov "on ma na to papier on nič nemusi". To už je o zlom prístupe rodiča.

lucy_ms
8. nov 2024

Okrem iného, tu už spomenutého, si myslím, že tie diagnózy v deťoch hľadajú aj samotní učitelia. Dám ti príklad známej. Majú jedinú dcéru, vymodlenú, vyprosenú. Slečna je už druháčka, je šikovná, múdra, ale vzhľadom na to, že je naozaj vybojovaná, rodičia k nej pristupovali inak. Nie že by bola úplne rozmaznaná, nemala a nemá všetko, na čo si ukáže, ale tie hranice rešpektu ku komukoľvek mala dosť posunuté. Nástup do školy mala hrozný, akákoľvek zmena bola katastrofa, potrebovala všetko do predu vedieť, ale tak bola vychovaná, plakávala, utekala z triedy, pri veľkom strese sa utiekala do sveta fantázie. Po dvoch týždňoch učiteľka kontaktovala rodičov, či má dieťa psychické problémy a ak áno, mala by o tom vedieť. Učiteľka bola presvedčená, že je to asperger. Keď učiteľka konzultovala dieťa so školskou psychologičkou, tak aj psychlogička povedala, že asperger. Potom prišli konzultácie s rodičom, rodičia presvedčení, že dieťa ani len nešlo okolo pas, ale dali ho zdiagnostikovať. A nakoniec decko nemá žiadny asperger a po rozhovore s rodičmi aj školská psychologička prišla k záveru, že dieťa je “rozmaznané”. Rodičia zmenili prístup k dieťaťu doma, nastavili si jasné hranice a po pár mesiacoch bolo všetko v poriadku a je doteraz. Takže veľa spraví prístup a výchova rodičov.

iwesska
8. nov 2024

No,tak po tomto prispevku uz viem,preco sa deti v triede spravaju k mojim detom tak,ako sa spravaju. Lebo im rodicia doma hovoria ake je nespravodlive,ze deti s dg.maju ulavy. No bodaj by si take dieta mala,aby si tieto hluposti prestala pisat. Mas zdrave dieta a nevazis si to. Ty ani len netusis,ake je tazke pre dieta s dyslexiou napisat spravne slovo. Ked mal tvoj syn 3,tak si sa s nim mala lepsie ucit a nezavidiet detom,ktore maju z nejakych dovodov ulavy. Tie ulavy sa nevybavuju len tak. Je to cely proces v spolupraci so psychologmi, centrom cpppp, roznych specializovanych normovanych testov. Ale tu pridr matka z MK, a hned vie od pohladu,co ma kto vybavene a kto je len nevychovany a treba ho strieskat varechou🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
8. nov 2024

@iwesska zaujímavé je,že syn má kopec spolužiakov s diagnózami a nik to tam nerieši v zmysle že by sa posmievali alebo vyclenovali.

majamat
8. nov 2024

@zuzanockamt ja poznam 2 taketo deti a rodicia okolo 20r. u starsich nepoznam ani jedno.

este k tym ostatnym komentom. ak mam rpavdu povedat, tak vobec si nemyslim, ze bolo zas tolko neiagnstikvanych. z mojich spoluziakov podla mna nikto nediagnostikovany nebol. ziadne z deti sa nechovalo netypicky jedina rozdielnost bola v beznej indivdualite, rozdielnych osbnostiach, co je ok.

autor
8. nov 2024

@lucy_ms no tak presne o tom hovorím,že niekedy sa už drzosť a nevychovanost schováva za diagnózu. Ja neviem čo tu bude o 20 rokov.

dominikamacakova
8. nov 2024

@iwesska to sú tí dospelí, ktorých ako deti dávali "do laty". Jedinci totálne neschopní empatie a učia to svoje deti ďalej 🤷

iwesska
8. nov 2024

To ty nevies,ty nie si to decko,ktoremu to davaju pocitovat. A denno denne otazky "a ty preco nemusis..?" "a ty preco mozes??"...

majamat
8. nov 2024

naopak poznam 2 rodiny, kde maju taketo dieta a v oboch ten isty scenar, rodicia sa snazia najst dg aj ostantym detom za kazdu cenu. vidia v nich chorych ludi.

kikiballa
8. nov 2024

Ľudia neútočte na autorku. Normálne sa pýta. Ako mama aspergera viem,že okolie nevie spracovať a vysvetliť si jeho stav. Na vonok vyzerá ako zdravý chlapec. Ale to pozadie a koľko energie nás s manželom stojí aby to tak vyzeralo už nevidí nikto. Každý normálny rodič sa venuje dieťaťu. Učí sa s ním, pomáha mu s úlohami atď. No s deťmi s diagnózou to funguje úplne inak. Tri dni sa učíme na písomku. Všetko vie, odrecituje mi to z každej strany. Večer si to ideme zopakovať a nič...akoby to videl 1x. Stačí mini podnet - svieti slnko, prší,neprší, šteka pes a on je úplne vyvedený z mieri. Takéto deti sú extrémne komplikované. Všetko musí ísť presne podľa poradia. Neexistuje,že bude písať modrou ceruzkou. On používa červenú a nezačne robiť úlohy kým ju nemá. Takéto deti sú schopné sa sústrediť 10-15 minút. Potom musia robiť niečo iné aby sa mohli vrátiť k úlohe. Jeden deň urobí úlohy za 15 minút. Ďalší deň 2 hodiny. A to som opísala iba robenie domácich úloh. Teraz si predstav bežné fungovanie. Ver mi,toto určite nechceš zažiť. X krát sme sa pýtali prečo? Kde sa stala chyba? Odpoveď neviem a asi sa ani nedozvieme. Je to kombinácia XY faktorov. Užívanie liekov, strava, prostredie, vývojová porucha, pôrod. Dobré je,že sa o tom vie a možno sa jedného dňa dozvieme príčinu. Do vtedy nám ostáva iba dúfať v chápave okolie aspoň kým tieto deti chodia do školy.

vladi4444
8. nov 2024

Tak drzé a nevychované deti tu boli vzdy, či už s diagnózou alebo bez. Ja chápem čo chceš povedať. Proste existujú kategórie rodičov, ktoré svoje dieťa ospravedlňujú tym, ze majú diagnózu (a asi hovoríme napr o poruchách pozornosti a ucenia). A nerobia nič preto, aby sa to zlepšilo, či už výchova alebo porucha. Ale neznevažovala by som diagnózy ako také, ich stanovenie ma opodstatnenie- pomenovať problém a riešiť ho.

autor
8. nov 2024

@kikiballa držím palce a chapem,že toto je žiaľ diagnóza...

petik22
8. nov 2024

ja neviem ako si to predstavuješ, že prídeš k psychológovi a ten ti dá na počkanie dg akú si vyberieš? Buď rada, že s dieťaťom riešiš len to učenie, lebo keby si mala absolvovať tie diagnostiky, vyšetrenia, čakačky, poplatky a pod... čo predchádza tomu, kým sa dozvieš diagnózu, tak by ťa takáto kravina ani nenapadla. čo sa týka úľav - v cpp si tie deti preveria´, na základe spolupráce a testov udelia dys.... Nie, že Zuzke sa nechce učiť i/y a Peťko nechce počítať 🙈

majamat
8. nov 2024

@andrejkap123 by si neverila. poznam take rodiny, co hladaju dg detom.

nika23t
8. nov 2024

Autorka, ja úplne súhlasím. Diagnózy sa dávajú mnohým nevychovanym deťom s lenivými rodičmi. Ty si sa svojmu dieťaťu venovala a učila si sa s ním, iná by sa radšej obehala centra a nechala mu stanoviť dg za každú cenu. Dnes je to taky štandard, ze rýchlo mu niečo dajte na papier, nech mam potvrdenie. A je mi uprimne ľúto rodičov, ktorí naozaj majú dieťa, ktoré potrebuje pomoc. Lebo toto je beh na dlhú trať. Bohužiaľ, taka je doba. Celá chorá. A ešte tie komentáre, aké si tu dostala... Ale čo sa dalo iné čakať...

mikadooo
8. nov 2024

@martinka13 ja nepoznám matku, ktorá si "vybavila" papier. Zato mám v okolí matky, ktoré majú papier, lebo ich dieťa má nejaký problém a potrebujem v škole asistenciu 🤷. Ani v našej triede pri týchto 4 žiakoch, ani jeden z tých 4 nemá "vybavený" papier. Dve majú diskalkúliu, jeden s týmto zvláštnym rozprávaním a jeden dislexiu. Neviem celkom akú máte predstavu o tom vybavovaní, že ako to funguje vlastne? Prídete do cppp a tam požiadate, že dajte mi nejaký papier, aby mohol byť drzý v škole? Či ako? Veď aj adhd, to nie je o tom, že papuľuje učiteľovi, ale, že sa nevie sústrediť dlho, trebárs sa postaví z miesta, prebytok je energie, atď. A o autizme atď. tam si určite žiaden papier len tak "nevybavíte" preboha, to už je iný hardcore pre celú rodinu... Tam rodič hľadá, že čo sa to deje a celé okolie hodnotí, že aké je to dieťa zlé a drzé. Potom sa matke uľaví, že aha tak je to teda, tak to je asperger a emócie to je u neho veľká neznáma. A okolie povie že - aha mamička si "vybavila papier" ...omg... (Lebo asperger sa diagnostikuje medzi 3-6 rokov NAJSKÔR a podobne to môže byť pri autizme, aj adhd, add, či iné poruchy).

vladi4444
8. nov 2024

@petik22 potvrdzujem 🙂

mimimoje
8. nov 2024

Ja som si tiež myslela, že to je výmysel, kým sa mi to neukázalo pri dcére. Potom som začala premýšlať, keď sa teraz myšlienkami vrátim k svojej ZŠ, hneď 5 spolužiakov by som vedela povedať, že mali nejakú diagnózu. Plus bolo zopár, čo prepadli. Vieš čo to je pre sebavedomie dieťaťa? Len preto, že má napr.ADHD a nevydrží sa toľko sústrediť a jeho učiteľka ho zakaždým šľahne palicou po rukách, keď zle niečo prepčíta, napíše nesprávne Y alebo zle napíše číslo 4 a vynadá a vysmeje sa mu pred celou triedou a nakoniec prepadne? PLus biologické faktory - rodičia po 35-40, chémia všade, mikroplasty už aj v polodovej vode, tablet od narodenia,... A ja poznám rodičov s deťmi s diagnózami a tomu ver, že na to, aby vôbec mohli fungovať v škole, tak makajú oveľa oveľa viac ako tí s bežnými deťmi.

zuzanockamt
8. nov 2024

@nika23t Ty si bola už pri nejakej diagnostike?

liaka
8. nov 2024

To hovorím aj ja. Kedysi sa tomu hovorilo nevyvhovane deti a dnes same diagnozy. Sa nečudujem keď fajčia, pijú..

mimimoje
8. nov 2024

@mikadooo presne súhlasím, neviem si predstaviť, že by som len tak behala do CPPP, na neurológiu, do špeciálneho (podotýkam súkromného a plateného) centra, k logopedičke, aby môjmu dieťaťu pre moju radosť dali zadarmo jednotky.

letfenixa
8. nov 2024

@autorka strašne, ale strašne to zlahcujes. My máme takmer 600 žiakov, z toho má 34 diagnózu, čo rozhodne nie je polovica každej triedy. A nie, každý kto ide k odbornikom, nedostane 'papier' automaticky.

777januska777
8. nov 2024

Doteraz si pamätám deti, ktoré v škôlke ci v škole na 100% mali diagnózy, ale podla vtedajších hodnotení to boli nevychovane a zle deti a tak sa k nim aj správali. Neviem co sa s nimi stalo, ale dúfam, že im je teraz dobre. Som rada, že dnes si už uvedomujeme, že deti môžu byť rôzne a nedelime ich len na dobre a zle, ale konečne je snaha vyťažiť maximum aj z tých iných deti.