Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?
Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?
@eliska13 pracujem v špeciálnej škôlke, mame 7 autistov, ani jeden z rodičov nemá viac ako 27 to len tak na zamyslenie k tvojmu príspevku
Boli autisti a autistky ...a v stredoveku upaľovali ženy s rôznymi diagnózami, ako napr.s epileptickými záchvatmi...pretože im pripisovali nezmyselné bosoráctva a pod.
@lonely66 Mám doma dieťa s dys a dieťa AS, preto som bola účastná diagnostík. Takže viem, ako dlho trvá, kým sa dopracuješ k dg., hlavne teda pri AS.
@lonely66 neobuvam sa do teba. Mam na to iny nazor. A naozaj som bola zvedava, ci diagnostikujes. Nepisala som to v utocnom duchu. Ak to tak vyznelo, tak sa ospravedlnujem. To, ze si ty mna urazila prehliadnem ;). Ak vsak pises,ze diagnostika prebieha pozorovanim 3x po 30 minut, tak mne z toho plynie, ze naozaj nevies ako prebieha. Kazdemu v poradni je jasne, ze dieta sa v individualnom kontakte sprava inak ako v triede. A ja len tolko, ze ak ste vsetci u vas na skole presvedceni, ze ma 20% deti diagnozu neopravnene, tak to treba riesit oficialne, pretoze to si poradna naozaj nemoze dovolit. Slabe dieta vo vsetkych predmetoch moze mat aj inu pricinu, nielen lenivost. Aj dieta s diagnozou moze byt lenive. Rovnako ako tie bez. Mozu byt aj vyborni manualni pracovnici. Mnohokrat aj su a ja pevne verim, ze ak rodic nie je tvrdohlavy a je dobry poradca na skole, tak si tu skolu vyberu spravne. V tomto s tebou suhlasim.
@lonely66 pri všetkej úcte mi príde, že svojich žiakov preveľmi škatuľkuješ. Proste raz si ho zaradiš do kategórie 3-4 a už mu aj nalinkuješ život robotníka. Toto sa dialo za socializmu a po ňom a vidím že ešte stále deje. Nič také, ako že zo štvorkára je jednotkár po prechode na inú školu a z jednotkárov totálne prepadáky si nikdy nevidela (kvôli takým ako si ty)? Troška si mi pripomenula film učiteľka, vidím že ešte stále má čo povedať.
Suhlasim. Tiez sa nad tym zamylam. Bolo nas v triede 30. A dvaja v triede co boli “slabsi”. Dnes je to cislo priam alarmujuce.
To ze ci je to ozaj lepsou diagnostikou alebo….
@zuzulka558 každá žena si želá zdravé dieťa a verím,že choré detičky Pán Boh dá len takým,ktoré to zvladnu
@barrborka ved tak som to myslela každý chce zdravé dieťa a nie každý ho ma preto ma netrápi kto co ma ako žije, zdravé dieťa je všetko nič iné ho nenahradí, kamoška ma silného autistu chlapca, ďalšia dievčatko cysticku fibróza,známa detská obrna veľa je deti a ja ich obdivujem aké sú silné
@lonely66 Ani diagnostika nie je 100% vec, rovnako ako nie je 100% poberatolov invalidneho dochodku naozaj realne "odkazanych" na tu davku, rovnako ako nas stat riadia ludia, ktori vacsinou nemaju kompetencie riadit ani zmrzlinovy stanok. Je mnoho deti, ktore diagnozu nema potvrdenu, lebo dany odbornik, ktoreho navstivili tu diagnozu "nevidi" a trapia sa roky. A urcite sa to deje aj opacne. Ale teda nevidim kvoli tomu dovod spochybnovat ulavy pre deti s diagnozami, kvoli tym par jedincom, ktori sa tam dostanu "omylom".
A ku tomu zdraveniu, mam dve deti s AS, jeden sa zacal zdravit, ked som ho to ucila a ten druhy sa cudziemu cloveku nepozdravi, aj keby sme sa my obe pokrajali na platky, ale v skole je to jeden z najslusnejsich ziakov, ktoreho ucitelia vkuse chvalia nielen za spravanie. Ale nie, nepozdravil by sa ti na ulici. No podrzi ti dvere, zdvihne ti ak ti nieco spadne, pomoze ti. Pouzivas priklady, ktore absolutne neodrazaju to spektrum problemov, ktore tie deti riesia, a tiez mam tu cest poznat autistov od tych, ktori spia na stole (v restauracii, v buse) az po tych, ktori su presne taki divi, ale ked sa s nimi rozpravam jeden na jedneho v pokojnom prostredi bez vzruchov, ake su napr. v skole cez prestavku, tak su to sustredene deti, s ktorymi sa da viest debata na takej urovni, ze sa obcas dospely nechyta.
@lonely66 aj ja mam autistu, vychovaneho, ktory pozdravi. susedu vo vytahu, pani v obchode, uja venciaceho psa na dvore za domom,.. dnes sme vonku stretli 4 ludi, jeden po synovom pozdrave cosi odvrkol, druhy ani neodzdravil, posledni dvaja odzdravili - jedna pani s usmevom, druhu od udivu na pozdrav myklo, ale odzdravila.
absolutne odveci priklady, na zaklade ktorych sa o autizme a ako take dieta funguje - neda povedat naozaj NIC
ale na druhej strane je toto jeho spravanie niekedy naozaj vybornym zrkadlom spolocnosti. ako napr. tito dnesni 4 ludia
@zuzanockamt pri vsetkej ucte, aj ty aj ja sme zacinali, ked ucitel, bol este pan ucitel, autorka mysli deti nevychovane, ktore sa dnes schovavaju za rozne diagnozy, lebo ano, aj takych je vela, alebo aj s diagnozou, ale nevychovane tiez, to sa nevylucuje. Nemysli deti, ktore maju realne nejaky problem.
@zuzuliennka1 ale ucitel ma v triede 27 deti, ked ma tretina diagnozu a s kazdym by ucitelka mala pracovat individualne a respektovat jeho osobitost, ako to ma urobit? to sa neda, chapes? neda, nikto nevidi, ze toto sa da v triede s poctom deti maximalne 10. Kym sa nezmenia podmienky v skolstve, tak to inak nebude. Ten ucitel nie je boh, ze dokaze vsetko.
@zuzana76 ano, ja viem. Ale to je komplexny problem a na oboch stranach.
Niektori rodicia, ktori silou mocou integruju dieta, hoci to dieta to zvladat nemusi, nie su pre neho ani prijatelne podmienky na skole (asistent,…) a zaroven ucitelia, ktori nemaju ochotu riesit a robit veci navyse, nad ramec, lebo im sa nic menit nechce.
Nie kazdy, cest vynimkam,..
ale toto cele este potrva velmi dlhy cas, mozno kym sa vymenia generacie, a naucime sa, ze tieto deti medzi nami su, je ich dost, a casom proste budeme (musiet) s nimi fungovat normalne a za rovno s normotyp. ludmi (detmi).
Nejde len o skolstvo, ale takmer o vsetko. Lekari, diagnosticke moznosti, moznosti ako to riesit, kam ist,.
mame absolutne poddimenzovane skolstvo, lekarov, pre autistov na slovensku neexistuje siet skol, skolok,.. horkotazko niekam do skolky, na zakladnu, a dalej?
ziadne centra, nic,.. rodic staraj sa sam a teda priprav si desattisice eur rocne, aby tvoja rodina mohla akotak “normalne” fungovat. To nie su ziadne polozky “navyse”, to je zaistenie zakladnych potrieb,.. ktore bezni ludia ani neregistruju,… pre rodiny s autizmom to moze byt az likvidacne
@zuzuliennka1 a prečo máme poddimenzovane? Pretože tuto prácu nechce nikto robiť, ja sama mám dieťa s dys poruchami a celiatika k tomu. Viem, čo je to mať iné dieta. Ale verejnosť by mala učiteľom pomáhať a nie proti nim bojovať. Vybojovať dôstojne podmienky pre obe strany. Urobiť z učiteľstva dôstojne povolanie a bude dostatok učiteľov na menší počet žiakov. Ale to tak ľahko nebude. Lebo financie su na všetko možné, len nie na školstvo a zdravotníctvo. A ľudia sami si to kazia a este bojujú proti učiteľom, ale neuvedomujú si, že čím viac budú bojovať, tým menej kvalitných učiteľov bude.
@zuzuliennka1 mne sa veľmi páči ako dospeli idú do detailov hodnotiť správanie deti, ktoré sú ešte nezrelé, keď vidím, čo sa v spoločnosti deje. Deti sa chovajú práveže omnoho lepšie ako dospelí a máme sa čo od nich učiť. Môj starší syn sa tiež veľa ľudom zdraví a mnohí sa teda správajú strašne a ani neodzdravia dieťaťu. Čo potom čakáme od deti? Sú len odrazom doby a spoločnosti v ktorej žijeme a ktorú kopírujú odpozeranim. Ak sú deti arogantné a agresívne, tak zrejme aj spoločnosť je taká 🤷🏼♀️.
@zuzana76 ano ale opat - obojstranny problem. Ucitelia nemaju motivaciu (💶), z dobreho pocitu nevyzije nikto. Ludia su uponahlani, nevrli,.. mensi pocet ziakov isto nebude, ale mensi pocet ucitelov bohuzial asi ano.
Vies niektori rodicia by mozno aj velmi radi dali dieta niekam, kde sa mu budu vediet adekvatne venovat. Realita? Nemaju ho kam dat. Skoly nie su. Alebo je to extremne narocne na logistiku. To je extremne komplexny problem, ktory nema zaujem uz roky rokuce riesit nikto. A len sa to nabaluje. Ozyvaju sa len komisari pre ztp, par ludi, co sa snazi vykrikmi do tmy nieco menit,… a od politikov, len kopa prazdnych reci a vyhovoriek. Raz sa to cele zosype. A bude neskoro….
@jakubrianka ano s tym suhlasim. Ako sa mne ako matke autistu dennodenne dostava kadejakych reci a komentarov. A moje dieta vidi to spravanie. Reakcie. Reakcie deti na ihriskach, ich rodicov,.. ja sa snazim vsemozne ho ucit slusne fungovat v tomto svete, a tento svet nema zaujem ucit sa fungovat s autizmom, v ktorom vidi len vymysel rodica a nevychovane decko… tak to sa nikam nedopracujeme s takymto pristupom
@zuzuliennka1 ale budú mať plnú … rád a reči ako sa má chovať nezrelé dieťa a navyše s možnou diagnózou ktorú na čele dieťa napísanú nemá. Budú poučovať utrápenú mamičku a dieťa. Drzé s nevychované chovanie tu majú práve tí, čo poučujú. Z čoho mi je ale najviac zle, že oni nepoúčajú aby poradili, pomohli, uľahčili… Oni poúčajú, lebo vidia slabších a cítia sa na koni, nadradení a tak si radi kopnú, aby sa cítili fajn vo svojej dokonalosti. Nevadí že si dovoľujú k cudzím ľuďom o ktorých absolútne nič nevedia a nežijú s nimi.
@jakubrianka S tým zdravením máš pravdu...moja dcéra, hoci sa stráni detí, stále sa pozdraví, keď napr. vidí von spolužiakov...a tí spolužiaci ani mu a ani bu...len pozrú a idú ďalej...a ja ako matka vidím, že moje dieťa to sklame, zamrzí...raz som sa ozvala, pred ich rodičmi, či ich doma neučia zdraviť sa...a odpoveď od jedného rodiča? Miško sa nemusí nikomu zdraviť ak nechce 🤷♀️
Takže asi tak nejako...
@earlgrey je úloha rodičov ísť príkladom a naučiť svoje dieťa odzdraviť a zdraviť sa. Najkrajšie, že práve takíto rodičia potom hodnotia správanie iných detí 😳 a povedzme si, je ich minimálne polovica.
@zuzuliennka1 nečítala som celú diskusiu len ma zaujal tvoj príspevok. Ako si to myslela ze učitelia nemajú záujem robiť veci navyše a riesit problém?

@barrborka ja som dnes schytala v jednej teme ze závidím a starám sa do niečoho a ani nevedeli čo píšu o com som sa s kým presne rozprávala,, tiež odborníčky ktoré sú mi na smiech,, môj život funguje na hesle ak máš zdravé deti nechýba ti nič iné v živote 🥰🥰🥰, zdravie si nekúpiš, materiálne založený ľudia to nepochopia a to nesedíme doma len som rada ze k takým nepatrím , veľa detí je okolo mňa na ktorých vidieť ze nie sú ôk a každú tu matku obdivujem