Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?
Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?
autorka, dostala si asi 50 nazorov a skusenosti z opacnej strany, casto od matiek deti s dys a PAS, tie nie su pre teba relevantne. dostala si par nazorov, ktore sa zhodovali s tvojim, ulavilo sa ti, tie su spravne. zaujimava statistika.ok, myslim, ze sa zhodneme na tom,ze je zbytocne pokracovat v diskusii.
@lonely66 prosim, neber to ako utok, ale studovala si specialnu pedagogiku, psychologiu, medicinu? Urcite diagnostika prebieha tak, ze pride 2krat rodic k psychologovi? Urcite nie. Ani to dieta sa tam nepride len hrat, alebo rozpravat. Pride na testy. Nielen na pozorovanie, alebo rozhovor. Ta perlicka. Myslis, ze by pubertiak priznal farbu spoluziakovi? Vysvetlil mu, ze ma taky a taky problem, preto ma ulavy? Jasnacka, ze bude radsej frajerit a chvastat sa ako mu to vyhovuje. Pre pubertiaka nie je jednoduche spracovat, ze ma nejaku diagnozu. Tak voli tento sposob komunikacie, ze mu to naramne vyhovuje. Asperger nebol podla teba aspsrger. Podla teba, ktora si ho nediagnostikovala, nemas na to vzdelanie, ani prax. Naozaj bez urazky to myslim. Ja mam vystudovane aj poradenstvo, ale v praxi som si vybrala ucenie. Absolutne si netrufam kafrat sa do diagnostiky v zmysle, ze by som znevazila posudok mojich kolegov. Ono naozaj dieta, kde rodicia nezvladli vychovu, diagnozu len tak nedostane. Mozno tak od psychiatra, ak je to fakt zle prostredie a zanecha stopy. A to som teda tych deti s nezvladnutou vychovou mala.
@lonely66 Bola si účastná testov, kde sa diagnostikuje dys alebo autizmus? Ja áno. Určite to dieťa nedostane len tak. V školstve som takmer 20 rokov, začínala som ešte vtedy, keď asistenti neboli a v triedach nebolo ani jedno inak obdarené dieťa, postupne začali pribúdať. Mám skúsenosť s kadejakými dg.
A s deťmi nemáš čo riešiť diagnózy spolužiakov, keď sa opýtajú, stručne a jasne - majú na to nárok a hotovo. Neklebetím, lebo potom to deti rozprávajú doma a matky na MK.
@stanulienkat aby mala škola nárok na asistenta musí im vytvoriť pracovne miesto a to bez takýchto deti asi mat nebude.
@3petka Veď nie sú na nich peniaze. Potrebovali by sme raz toľko, koľko máme na ten počet detí.
Absolútne sa nedivím, že polovica triedy má papier. Buď rada, že TY máš dieťa zdravé a o mnoho starostí menej. Pani učiteľka autistov mi hovorila štatistiku, nepamätám si presné čísla, ale ide to obrovský nárast.
A to sú tí diagnostikovaní. Koľko je ich so slabšou formou, či ADHD a rôzne dys.poruchy. Niečo je veľmi zlé… už len nárast alergii je obrovský. Týmto si nezastávam zlého správania deti, ale choré dieťa ľahšie podľahne frustrácii a tak skĺzne k problémovýmu správaniu.
drzí sú drzí aj bez diagnózy to je tá horšia varianta
@akje Ak sa mozem spytat, zaujalo ma od teba to, ze sa doma ucite pri chodzi, cviceni a pod.
Ja som sa cely zivot bola schopna ucit iba tak, ze som pri tom chodila. Chodila som vacsinou okolo okruhleho stola doma, zosit v ruke a tak som sa ucila, aspon kondicku som mala super 😅. Ak som sa snazila ucit posediacky, tak som si nikdy nic normalne nezapamatala ...nikdy som to nejako neriesila, ale teraz ma to teda zaujalo. Normalne uvazujem na diagnostike. Dakujem 🙂
@zuzanockamt učitelia neriešia dg s deťmi, ale keď povedia že sú integrované alebo to povedia samé deti tak čo teraz. Ako keby v práci aj kolega nevie že nás napr celiakiu alebo čo.
@tululu nikde som nepísala,že podľa mňa sú dg vymyslené alebo ich odmietam. Len podľa mňa nie sú všetky opodstatnené. Ale už tu končím,nemám chuť sa dohadovať,keď tu na veľa ľudí problémy čítať s porozumením.
a ake ine ako "opodstatnene" by mali byt?? ktory rodic bude dobrovolne chciet davat len tak dietatu dg. autizmus... ziadne z deti ktore ju maju - ju nemaju len tak z pleziru rodica, tak netrep sprostosti
"nikde som nepísala,že podľa mňa sú dg vymyslené alebo ich odmietam. Len podľa mňa nie sú všetky opodstatnené. Ale už tu končím,nemám chuť sa dohadovať,keď tu na veľa ľudí problémy čítať s porozumením."
@autorka ty si uvedomujes, ze co pises? Neopodstatnene diagnozy? Z akeho titulu?
Ty nemas titul z mediciny, psychologie, pedagogiky, deti poznas z ihriska alebo vobec a tebe sa nezdaju diagnozy opodstatnene?
Pozri, bud rada, ze mas zdrave dieta, ucis sa s nim, garantujem ti, ze ucit sa s dietatom s diagnozou je omnoho vacsia zataz, ako si predstavujes.
Neries ostatnych. Ak ti vadi, ze synovi spoluziaci si maju moznost znamku opravit kvoli dg., kludne dohliadni na to, aby to tvoj napisal na prvy pokus dobre, alebo isiel normalne za ucitelom, ze by si tu znamku z nevydarenej pisomky rad opravil. Ak citis nepravost, takymto sposobom sa to da krasne osetrit.
@beronsche Ja už som to tu vzdala😁 Mne príde aj ľúto, že moje komentáre sa tu stratia, snažím sa zvyšovať aj takýmto spôsobom všeobecné povedomie, ako taká diagnostika vyzerá, ako sa dysortografia nediagnostikuje len na základe i/y, a ako môžu byť deti lajdaci aj keď majú poruchy (často demotivovane práve kvôli tomu, že musia ako malé deti dookola opakovať to, čo im nejde, a pritom stratégia zlepšovania spočíva niekde inde). Ale hádam keď sa po materskej vrátim do práce, podarí sa mi par takýchto jedincov "zachrániť".
Priznám sa,že som nečítala všetko. Ale k tomu ako tu niektoré píšete" snáď si nemyslíš, že rodičia by schválne hľadali svojim deťom diagnózy, aby mali úľavy". Vôbec ma takéto konanie neprekvapuje a verím, že sa to deje. Už iba preto, keď vidím, aké kvantá matiek hľadajú diagnózy deťom ,aby mohli byť na predĺženom rodičáku.
hlavne je vela odbornikov , co nemaju deti a kazu, alebo rodicia-matky, co maju zdrave deti a idu sa pohorsovat, ked nezazijes, nepochopis a netreba riesit veci, ktore sa nedotykaju priamo vas..ziadna diagnoza sa nevymysli len tak, je na nejakom zaklade , neriesit, comu nerozumiem..
@oceanahory vyskusajte 🙂 najma, ak pocitujete, ze to ma na vas nejake dopady v praci alebo osobnom zivote, urcite vie byt diagnostika napomocna 😊
Ja by som sa skor opytala preco je tolko ludi blbych? Kto nema take dieta nemozem ani pochopit o com je tato diagnoza…to ze sa niektore deti neucia dobre a su drze neznamena ze maju daku diagnozu. Skor rodicov ktore ich nevedia nasmerovat a vychovat.
Začnime tehotenstvami. Pomaly každé tretie tehotenstvo je rizikové. Prečo? Lekárky z pôrodnice vravia o enormnom náraste rizikových a nefyziologicky prebiehajúcich pôrodoch. Každú chvíľu asistujú pri rizikovom pôrode a deti sa takto často rodia pridusené či so zakrvácaním. Autorka, to, že ty nerozumieš všetkým príčinám, ešte neznamená, že to nemá odpoveď. Naozaj ti neprajem, aby si okúsila niektorú z tých podľa teba “neopodstatnených” diagnóz, ktoré si matky mimochodom nedali samé deťom. Tie ženy a deti to majú už aj tak veľmi náročné (zvlášť v tejto dobe), aby si im ty, alebo hocktorá iná takto nakladala. Ja tiež vyžadujem od deti slušné správanie, ale prihliadam na to, že to nemusí byť v ich silách lebo nepoznám zdravotný stav. A či sa to niekomu páči a či nie, deti dneška majú zdravotné a veľké zdravotné problémy. Osobne si myslím, že je v tom veľa novodobých faktorov, kroré nám neprospievajú.

@lonely66 tak to máte nejakú pofidernu poradňu, nemajú tie papiere zo dňa na deň zo súkromných a nie štátnych?